• Sajó László: Öt és feles

  Santa Clara

  1947. július 2-án Sánta Lászlónénak, Klára asszonynak megjelent a Szűzanya a Mátrában. Egy forrást mutatott neki, melynek gyógyító ereje van azok számára, akik hittel közelítik meg. 1948 tavaszán a Szűzanya újra megjelent Sántánénak, és azt kívánta, hogy kápolna épüljön a forrás mellé.

 • Végel László: Balkáni tükör

  Ábelnek keresztelték a szülei, mivel Kórógyon mélységesen becsülték az erdélyieket. Az apa vagy negyven évvel ezelőtt, a keresztelés után büszkén vette a karjába a fiát, és azt mondta. "Amíg Kórógy létezik, addig Erdély is létezni fog.

 • A szerk.: Kinek fáj Szaddám Huszein?

  Azt a levelet, amit a The Times január 30-i száma közölt, a brit Labour elnök-vezérigazgatóján, e hagyományai okán mégiscsak baloldali párt vezetőjén és a kelet-európai gyüttménteken kívül négy jobboldali miniszterelnök írta alá, köztük az a Silvio Berlusconi, aki - mind ez idáig - az Európai Unió legsúlyosabb rizikófaktorának számított, és aki személyesen, majd emisszáriusai útján a tavaly áprilisi választásokon aktívan is szurkolt Orbán Viktor sikeréért.

 • Érdes Erdély

  A romániai magyarok érdekvédelmi szervezetének - Románia egyik legsikeresebb politikai pártjának -, az RMDSZ-nek múlt heti, Szatmárnémetiben tartott kongresszusa a várakozásoknak megfelelően alakult. Ismét Markó Béla lett az elnök, és a párt még mindig egyben van; ugyanakkor a vezetéssel szemben állók megtették az első lépést afelé, hogy idővel akár külön szervezetet alakítsanak.

 • Hát vízágyú nem kéne?

  Először tisztázzuk, amit nem kéne, mert úgy is tudunk. Akarjuk-e, hogy keretlegények vagy SS-katonának beöltözött, agyalágyult bajkeverők parádézzanak a Hősök terén vagy bárhol? Nem, nem akarjuk.

 • Cyber hírek

  Nemzeti Digitális Adattár A Nemzeti Digitális Adattárhoz várhatóan már az idei év végétől hozzá lehet férni az interneten. A kulturális és történeti értékeket digitális formában tartalmazó gyűjtemény feltöltésére márciusig írja ki a pályázatot a minisztérium.

 • Kulturális hírek

  85 éves korában elhunyt Mongo Santamaria: a kubai születésű ütőhangszeres zenekarvezető a latin dzsessz egyik legnépszerűbb képviselője volt. Az 1950-es évek elején települt át Amerikába.n MÚZEUM AZ "PIUMR"L Thaiföldön 10 millió dolláros beruházással elkészült a Hall of Opium: a Mae Fah Luang Alapítvány az ország északi részén, az ópiumtermesztésről és heroin-előállításról hírhedt Arany Háromszögben, egy, a Mekong folyóra néző domboldalon építette fel az intézményt.

 • Václav Havel búcsúja: Utód nélkül

  Vasárnap este 8-kor a cseh közszolgálati televízió leadta (a már pénteken felvett) utolsó nyilvános beszédét, mely rövid volt (alig 5 perc) és visszafogott, aztán már csak pár órát kellett várni, hogy éjfélkor lejárjon a mandátuma Kelet-Közép-Európa hazájában és világszerte leginkább elismert rendszerváltó államférfijának.

 • Az iraki helyzet: A pokol kapujában

  Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai súlypontjainak 2001-es átrendezése egyes országok esetében fájdalmas következményekkel járhat. A revízió nyomán Washington célkeresztjébe került Irak, amely 15 éve még az Egyesült Államok fegyvertársa és partnere volt az iszlám fundamentalista Iránnal vívott nyolcéves háborújában - most viszont csak hetek választják el az amerikai inváziótól.

 • Taszár és a helyiek: Fokozott figyelem

  Két férfi álldogál a taszári élelmiszerbolt bejáratánál. Hogy nem hagyományos magyar, hanem cowboykalapot viselnek, azt már csak egészen közelről vettük észre, mikor megkérdeztük: "Jó napot, meg tudják mondani, merre van a polgármesteri hivatal?

 • A jegybank pénzpolitikája a válság után: A forint visszatér

  Hiába verte vissza három hete a spekulációs rohamot a Magyar Nemzeti Bank (meg a hozzá lecsatlakozott Pénzügyminisztérium), a jegybank Monetáris Tanácsa még mindig nem lélegezhet fel. (Az eseményekről lásd: Támadás az erős szélen és Játék a tűzzel, Magyar Narancs, 2002.

 • Kiskorú elkövetők: Büntethetetlen előélet

  Nem tudnak érdemben segíteni a bűnelkövető kiskorúakon az egyfajta gyerekbörtönként funkcionáló speciális gyermekotthonok - vélik szakemberek. A nehezen kezelhető, deviáns gyerekekkel foglalkozó speciális otthonok nem felelnek meg semmilyen törvényi előírásnak, a nevelők már azt is eredménynek tekintik, ha legalább ottléte alatt nem keveredik újabb bűncselekményekbe a gyerek.

 • A DAM Steel Rt. csődje: Vasas, ne hagyd magad!

  A rendszerváltás óta három privatizációt, két felszámolást és egy visszaállamosítást megért diósgyőri kohászat (mely 2001 óta DAM Steel Rt. néven működött) január utolsó napjaiban csődöt jelentett. Tulajdonosa, az olasz Cogne Acciai Speciali s.

 • Színház: Öltek, öleltek (Hans Henny Jahnn: Medea)

  Különleges esztétikai képződmény a Zsótér Sándor rendezte előadás a Radnóti Színházban. Ha a néző bírja és kibírja, rendkívüli élményben lehet része - de éppily adekvát befogadói magatartás a heves elutasítás, akár a rögvest elmenésig.

 • Kiállítás: Locsog a felszín (Eduardo Arroyo kiállítása)

  Budapesten adott interjúi egyikében a művész elmesélte, hogy lévén a magyar irodalom szerelmese (Zilahy Lajost, Márait meg Kertész Imrét említette), elzarándokolt József Attila szobrához, melyről több fényképet is készített.

 • Lemez: Az erdő kapitánya (Adrian Sherwood: Never trust a hippy)

  "Nézd meg a környezeted: a saját mocskunkban fulladozunk!" - hallhatjuk a narrátor-szöveget az Ömlesztett világ című szám bevezetőjében, miközben agygyomláló effektek sorjáznak a súlyos dubalapra, majd a gitáros pengetni kezd a lélek húrjain, és beúszik egy örömteli afrikai gyerekkórus.

 • Lemez: Latin vaduló (David Murray Latin Big Band: Now Is Another Time)

  Van egy kaszt a dzsesszrajongók között, melynek tagjai David Murray-fanoknak tudják magukat. De a szimpla gyűjtőknek is résen kell lenniük, hiszen Murray az egyik legtermékenyebb szaxofonos, különböző kiadóknál jelennek meg az albumai, melyekből jelenleg közel száz azonnal megvásárolható egy jobb internetes áruházban.

 • Lemez: A múlt idő jele (Lou Reed: The Raven)

  Ha fellapozom Lou Reed életművét, úgy látom, utoljára az 1989-ben bemutatott - s lemezen 1990-ben megjelent - Songs For Drella keltett olyan élénk és kedvező visszhangot, mint most, a Poe-művekre épülő The Raven. Ez a párhuzam persze korántsem pusztán a művek "fogadtatása" révén tűnik ki, s még csak nem is azért, mert mindkét album túlmutat egy "konvencionális" rocklemez keretén.

 • A Columbia tragédiája: Gyászos örökség

  Nem csupán az amerikai űrrepülőgép-programot, de általában az emberi űrrepülést is megkérdőjelezi a Columbia szombati balesete, melynek során immár másodszor veszítette életét egy amerikai űrsikló teljes személyzete.

 • "Nem boldog a magyar!" (Zila cukrászda és kávéház)

  Mi sem ellenszenvesebb a kávéházi nosztalgiánál. Azok a bizonyos idők ugyanis visszavonhatatlanul elmúltak, a mai, újrapumpált kávéházakban nincs és soha nem is lesz szellemi élet, és aki ezen kesereg, a korszellem gyászhuszárja csupán.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...