• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Jó drága az a híd, amelyen Medgyessy Péter szerint átjuthatunk a nemzeti múltból az európai jövőbe. Csak remélhetjük, hogy nem azt az ezermilliárdot akarja fölhasználni e híd megépítéséhez, amelyet Varga Mihály bűvész, egykori pénzügyminiszter varázsolt neki a forint elleni spekulatív támadás hősies visszaverését követően, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy a jegybanki intervenció során (bankópréssel) teremtett ezermilliárd forintot a kormány az infrastruktúra fejlesztésére költse.

 • Tandori Dezső: Hol élsz te?

  Január 16-án összetörtem magam. Vagy mindenesetre: kis híján még jobban.

 • Gavra Gábor: Bolygónk utolsó bölcse és a pacifisták (A hét végi béketüntetésekről)

  Amúlt szombaton úgy tűnt, hogy a Kossuth térre felvonult Vér és Becsület keretlegényei valamivel kulturáltabban bírnak viselkedni, mint a délutáni pacifista békemenet viráglelkű résztvevőinek egyike-másika. Előbbiek beérték az ellenük (nagyon helyesen) az utcára vonult Mazsihisz-szimpatizánsok szidalmazásával, a béke és szeretet nevében felvonult aktivisták viszont tettleg léptek föl a tüntetésüket saját céljaikra használó "szélsőjobboldali provokátorokkal" (a szervezők másnapi közleményének szóhasználata) szemben.

 • Félix Péter: Mire emlékezünk? (A hét végi náci demonstrációról)

  Hátborzongató látványt nyújtott az a mintegy kétszáz fekete ruhás, többségében 18-20 év körüli bajtárs, aki a II. világháborúban a budai Vár védelmében elesett német és magyar katonákról emlékezett meg február 15-én a Néprajzi Múzeum előtt.

 • Kinek jó ez?

  Ha nem is a rendszerváltozás hajnalán, de viszonylag hamar, a kilencvenes évek elején a magyar külpolitika prioritása lett a NATO-tagság. Ám 1999 márciusa - Magyarország felvétele - óta a pártok úgy tesznek, mintha e téren az égvilágon semmi dolguk nem volna.

 • Marad a ház

  A hét végén a Terror Háza előtti placcon - a kommunizmus áldozatainak emléknapján - megint tízezrek fogják ünnepelni miniszterelnöküket, Orbán Viktort és védeni a békét, illetőleg szidalmazni Medgyessy Pétert (de genere Visszarionovics), akinek amúgy - a Demokrata című újság egy minden képzeletet meghaladóan undorító gúnyrajza szerint - szőrös a talpa és bocskort visel, valamint a mostani kormány nyakába varrni: az ötvenes éveket, a kommunizmus X tízmillió áldozatát, a nemzet fogyását/pusztulását/elárulását/kiárusítását/általános míszét, esetleg a második világháború elvesztését (melegít: Trianon).

 • Cyber hírek

  Megemelték az űrállomást A Nemzetközi Ûrállomáshoz dokkolt Progressz M-47-es orosz teherűrhajó múlt kedden magasabb keringési pályára állította az űrobjektumot. A szokásos műveletre most is azért volt szükség, mert az ISS a Föld vonzereje miatt naponta mintegy százötven-kétszáz métert süllyed, így fokozatosan veszít keringési pályájának magasságából, amelynek maximális értéke 406 kilométer.

 • Kulturális hírek

  TÍZ ÉV TÁP Tíz éve, a Tilos az Á-ban mutatkozott be a Vajdai Vilmos vezette TÁP Színház. Az azóta eltelt idő néhány produkcióját elevenítik fel most öt napon át:

 • Irak kívül-belül: Romok között, hadak után

  Szaddámnak mennie kell: így vagy úgy, de el fog bukni rezsimje. Távozása azért is kívánatos, mert az ország tizenkét éve él provizóriumban, a hatalom területének és lakosságának csak egy részét tartja az ellenőrzése alatt.

 • Az In-Forrás Kht. gazdálkodása: Meleg váltás

  A Miniszterelnöki Hivatal által 2001 augusztusában "a tudásalapú társadalom megteremtésére és az információs társadalom kihívásaira válaszul" alapított In-Forrás XXI. Kht. neve az elmúlt hónapokban többször is felbukkant a magyar sajtó hasábjain, miután a közpénzügyi államtitkárság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított a vélelmezett visszásságok miatt.

 • Az MDF XVIII. országos gyűlése: A függetlenség napja

  Múlt szombaton a papírformának megfelelően a Dávid Ibolya által vezetett, az MDF függetlenségéért síkraszálló szárny győzelmével zárult a kisebbik ellenzéki párt országos gyűlése. A Narancs a helyszínen azonban azt tapasztalta, hogy a tagság nem osztja egyöntetűen a régi-új elnöknek a párt jövőjéhez fűződő reményeit.

 • Bauer Tamás indul az SZDSZ elnöki posztjáért: A vasfejű

 • Az APEH és az adatok: Vigyázz! Frissen másolva!

  Jogtalannak tartott adatmentés és nyilatkozattételre felszólított utazási irodák - az APEH elleni támadásoktól hangos manapság a közélet. Simicska Lajos volt adóhivatali elnök följelentette utódját, Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos szerint a hivatal törvénytelenül kérdezősködik egyes Borsod megyei utazási irodáknál a 300 ezer fölötti értékben külföldi utakra befizető ügyfelekről.

 • Hogyan választanak egyetemet a felvételizők?: Pénz, presztízs, pályakép

  Létszámadatok az ország néhány egyetemi jogász szakának 2002-es felvételi statisztikájából (nappali tagozat, alapképzés, állami finanszírozás)

 • Változások a diákhitelrendszerben: Szabad a bank

  Február elsejével a kormány módosításokat vezetett be a diákhitel konstrukciójában. Az újabb kedvezmények

 • "Az iskolarendszer egy nagyra nőtt víziló" (Fenyő D. György középiskolai tanár)

  Pedellus: Akkor az iskola többek között azon szaktanárok nagy részétől vált meg, akik az ön vezetésével kialakítottak egy komplex művelődéstörténeti-esztétikai programot. Ez a speciális tanterv igen sok ponton tér el a magyar oktatási rendszerben megszokott sablonoktól.

 • A szunnyadó monstrum (A közoktatás tervezett reformjának visszhangjáról)

  Az Országos Közoktatási Értékelési Vizsgaközpont április végén látja el a középiskolákat a jelentkezők eredményeinek adataival. Az igazság pillanata rendkívüli felvételi eljárás során május 20-ig megismétlődhet, amennyiben nem sikerült az első körben az 1157 iskola 4611 tagozatának valamelyikébe bejutni.

 • Eminem: Egy fehér nigga

  Semmi nem ér annyit a bizniszben, mint Eminem, senki nem ússza meg, ha beszól Eminem.

 • Penészvirág

  Lefogadom, hogy sokan ismerik azt a hadüzenetet, amelyet egy Stephen Moss nevű brit csávó intézett Amerikához, amikor Bush felmondta a kiotói megállapodást. A This Means War eredetileg a Guardian 2001. március 29-i számában jelent meg, majd egy vírus sebességével terjedt tovább a neten.

 • Film: A tökét vagy a combját (8 mérföld)

  Amit látunk: fehér bőrű rapper bontogatja a szárnyát egy Detroit nevű városban, lehetne akár Eminem története is, mint ahogy a 8 mérföldet mondják sokan Eminem-filmnek, noha szó sincs róla. Ha nem kifejezetten a mondott popcsillagnak írják a mozit, akár véletlen egybeesésről is beszélhetnénk.

 • Lemez: Inter, náció (Goran Bregovic: Tales and Songs from Weddings and Funerals)

  Bregovictyal kapcsolatban, sajnos, megkerülhetetlen kérdés, hogy mekkora "szélhámos", ha egyáltalán... Mint tudjuk, az egykori Jugoszlávia egykori Bijelo Dugme nevű etnorockzenekarának a vezetője volt ő, kinek a háború kitörése után a globál isten is felvitte a dolgát, a Kusturica-filmzenék összekalapálása révén.

 • Lemez: Különben újra (Ibrahim Ferrer: Buenos Hermanos)

  Abban, hogy a Buena Vista Social Club lemezsorozatból a világzene (alighanem) legvonzóbb sikersztorija lett, súlyos szerepet játszhatott a mögötte rejlő emberi minőség is. Így válhatott - mint ragyogó boleróénekes és mint sors, együtt - Ibrahim Ferrer a nyugdíjasklub csillagává: mint emlékszünk, Wim Wenders filmjének is az volt az apropója, hogy figyelemmel kísérje első szólólemeze felvételét.

 • 53. Berlini Filmfesztivál: A menekülő mozi

  Látom magamat tucat évvel fiatalabban, először tudósítom a Magyar Narancsot e kitüntetett helyről. 1991 hideg tele, zajlik az Öböl-háború, amerre járunk, mindenhol beleütközünk. Rendőrök őrzik a bejáratokat, táskánkat minden lépcsőfordulóban átkutatja valami hivatalos szerv.

 • Agárdi Popstrand: Csúszkálás és mászkálás

  Ha csekélynek találjuk a közeli plaza tenyérnyi pályáját, ha elegünk van az órákig sorban állásból, az agresszív viháncolásból a városligeti műjégen, nem kell mindjárt szögre akasztani a korcsolyát. Alig ötven kilométerre Pesttől ingyen és bérmentve csúszkálhatunk - ráadásul természetes pályán.

 • Zoom-boom: Amit csak látni lehet

  Felröpűlök ekkor gondolatbanTúl a földön felhők közelébe,S mosolyogva néz rám a DunátólA Tiszáig nyúló róna képe.Petőfi Sándor: Az AlföldHatalmas vetítővásznon a forgó Földet látjuk, fordított nézőpontból, úgy, hogy a kontinensekre is alig ismerünk rá.

 • A nép ópiuma: A ruha tesz az emberre (Fashion TV - Divatbemutató és parti)

  Idén márciusban beindul a Fashion TV magyar adása a 19 és 21 óra közötti, vagyis az egyik legnézettebb időszakban. A magyar divatszakma mostantól vérmesebb reményekkel pedálozhat a varrógépen.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...