• MaNcs 16. évf. 10. sz. (2004. 03. 04.)

  "A szegénységnek nincs hírértéke" (Karsai József, az Élhetőbb faluért programbiztosa)

  Medgyessy Péter miniszterelnök 2002. augusztus végén Battonyán jelentette be, hogy a kormány elindítja az Élhetőbb faluért programot. Ennek vezetésével az odavaló Karsai Józsefet bízta meg. Az egykori búzaégető, az Országos Mezőgazdasági Demonstrációs Bizottság volt elnöke, jelenlegi szocialista országgyűlési képviselő szerint tíz megye 25 kistérségét, azon belül 516 település 750 ezer lakóját érinti a...

  2004 / 10
 • Eörsi Mátyás

  Kettőből egy

  Ciprus és az Európai Unió

  Ciprus több okból is nevezetes hely. A legenda szerint itt szállt ki Aphrodité a habokból, amit ugyan nem tudunk igazolni, ám tény, hogy ha megkezdődik egy építkezés a tengerparton, néhány kapavágás után általában egy ókori város romjaira bukkannak a munkások.

 • Dobrovits Mihály: A kettős leléptetés igénye

  Választásokra készül az ország. Idén nyáron a magyar politikai elit újra megméreti magát, s ettől kezdve a korábbi kettős, törvényhozási és helyhatósági választási rendszert felváltja a hármas, nemzeti törvényhozási, helyhatósági és európai választási szisztéma.

 • Az ötletek embere

  Kossuth Lajos nem létező hadvezéri képességeire volt igen büszke, Petőfi Sándor a gyomrából előcsalt morajokat előszeretettel nevezte hasbeszélésnek, Orbán Viktor, ha már nem lehet az Egyesült Államok elnöke, politikai munkásságát a lelkek főmérnökeként igyekszik magasabb régiókba emelni.

 • Kordult egyet a világ

  Népfelkelés volt - mármint Szlovákiában a múlt hét elején, amikor romák csoportjai élelmiszerüzleteket fosztottak ki.

 • "A szegénységnek nincs hírértéke" (Karsai József, az Élhetőbb faluért programbiztosa)

  Medgyessy Péter miniszterelnök 2002. augusztus végén Battonyán jelentette be, hogy a kormány elindítja az Élhetőbb faluért programot. Ennek vezetésével az odavaló Karsai Józsefet bízta meg. Az egykori búzaégető, az Országos Mezőgazdasági Demonstrációs Bizottság volt elnöke, jelenlegi szocialista országgyűlési képviselő szerint tíz megye 25 kistérségét, azon belül 516 település 750 ezer lakóját érinti a program.

 • Új eljegesedés: Fagyállóval feltöltve

  Hamarosan jön az új jégkorszak, svéd nők menekülnek csapatostul - egyenest a mi karjainkba, aki pedig rágyújt, az jól megszívja & leszárad a farka, már ahogy a dobozon olvasható. Az emberiség, mint látjuk, imádja, ha parázhat egy kicsit, bár talán jobban is megválogathatná, mitől.

 • Éghajlatvédelmi intézkedések: Mintha kvótából

  A szibériai tél beköszöntét jósló legújabb éghajlat-változási előrejelzés csemegézése mellett kevesebb figyelmet kap, hogy az idei év fejleményei sorsdöntően befolyásolják a két legnagyobb klímavédelmi szabályozás - a kiotói jegyzőkönyv és az Európai Unió emissziókereskedelmi rendszerének - bevezetését és sikerét.

 • Civil támadás a 4-es metró ellen: Hogyan fúrják?

  Akár a 4-es metró beruházási tervének ütemezését is érintheti az a lakossági kereset, amelyet az Erzsébetvárosi Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete (ETKE) nyújtott be a Fővárosi Bíróságon. Az egyesület hosszú idő óta harcosan opponálja a metróépítést, bár eddig minden jogi fórumon alulmaradt.

 • A Kékkúti Ásványvíz Rt. és a Káli-medence vízkészlete: Ki szárad a végén?

  A Káli-medence utóbbi időkben észlelhető vízszintsüllyedése igencsak aggasztja a helyieket és a természetvédőket. A térségben végzett hatástanulmány korábban kizárta, hogy a kiszáradásban a Kékkúti Ásványvíz Rt.

 • Költözik a pénzverde: Telek a zaciban

  Miközben a pénzügyminiszter 180 milliárd forintos takarékossági csomagja miatt beruházásokat kell elhalasztani, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új logisztikai bázis építésébe fogott. A tervek szerint 2007-től a Magyar Pénzverő (MP) Rt.

 • "Nem valóságshow" (Pierrot)

  1990-ben jelent meg az első nagylemeze (azóta összesen három tucatot készített), 1995-től megtört az előadói karrierje, 1999-ig kizárólag producerként (Kartel, Pa-Dö-Dő, Sipos F. Tamás) és dalszerzőként tevékenykedett.

 • "Hargita lábánál" (Varga Lívius - A kutya vacsorája, Quimby)

  Varga Lívius több mint muzsikus, igazi fazon a szó klasszikus értelmében: színész, csapos, reklámfilm-szereplő, alanyi komikus, továbbá végzett pszichológus és budapesti városképi elem. A jelenleg szabadságos Quimbyről, A kutya vacsorája nevű új, énekelős-szövegelős zenekaráról, a közérzetéről és még sok minden másról beszélgettünk

 • Kulturális hírek

  n IRODALMI LISTÁK Előbb a BBC The Big Read című irodalmi műsora szavaztatta meg a nagyközönséget kedvenc regényeiről, majd a túl anglocentrikusnak és populárisnak talált százas lista ellensúlyozásaként az angol PEN Klub tagjai állították össze az általuk legjobbnak, legfontosabbnak tartott, nem angol nyelven írott prózai és epikus költői művek ábécé szerint rangsorolt listáját.

 • Cyber hírek

  n Két üstökös jön tavasszal Április végétől május végéig két, szabad szemmel látható üstökös tűnik fel az égbolton - adta hírül az Index. Egyszerre mindkettőt csak a déli féltekéről lehet majd látni.

 • Kelet-nyugati Tangó Fesztivál

  Összhang

  Tangóhétvége a Millenáris Parkban, harmadik este, vasárnap.

 • A nép ópiuma: Apáink útján (Megasztár)

  Nálam, őszintén szólva, minden kifogást elsöpör az a tény, hogy olyan műsorról van szó, amely minél kiválóbb teljesítmények létrehozására ösztönzi a résztvevőket. A valóságshow-sagák kultúraformáló erejét tekintetbe véve ez nem kis dolog, még akkor sem, ha el tudom képzelni, hogy némelyik Megasztár-résztvevő idővel Pongó mellett lépjen színre valamelyik Balaton-parti highlife diszkó színpadán.

 • Könyv: "Minek a szív, ha úgy fáj?" (Szép Ernő négy regénye)

  Ezt kérdezi, dalolja a négy regény leghíresebbjéből, a Lila ákácból készült harmincas évekbeli filmben Tóth Manci városligeti leányzó, reménybeli énekesnő és regénybeli főszereplő. És hát ez, ugye - magunk között vagyunk -, nem éppen egy merészen eredeti kérdésfelvetés.

 • Színház: Lézengünk (A Három nővér Pécsen)

  Közhírré akarom tenni, hogy ha egyszer újra lefordul magyarra az egész Csehov, mármint a drámák, abban nekem irodalomtörténetileg rögzítendő szerepem lesz, amennyiben egyfolytában nyaggatom Morcsányi Gézát, haladna már előre a Ványa bácsi meg a Sirály után.

 • Film: Esetleg Debrecenbe kéne menni (Salamon András: Getno)

  Boldogulni, boldogulni, jaj, mindenáron. Bárhol és bármikor. Ha akarom, Salamon András minden egyes nagyjátékfilmje az egyről a kettőre jutás nehézségei körül táncol. Ám jelen esetben a mondott bárholon és bármikoron van a hangsúly: az ígéret földjén, Amerikában járunk, valahol Las Vegas peremén.

 • Film: Esetleg Debrecenbe kéne menni (Salamon András: Getno)

  . .

 • Film: Felülnézet (Alain Corneau: Tokiói tortúra)

  Csendes, halk és lassú, néhol vicces, a maga pasztell módján nagyon is vicces, szeretetteli szörnyűség egy tokiói irodaépület negyvennegyedik emeletén - ha ennyi nem elég kedvcsinálónak, akkor a továbbiakban bajban leszünk.

 • Film: Ráadás (Jancsó Miklós: Mohácsi vész)

  Mennyire örülne boldogult nagyanyám, hogy újra van Kórház a város szélén?! Nagyon, nyilván - egy darabig, aztán kicsit elszontyolodna, hogy azért ez már nem az igazi. Majdnem olyan.

 • Lemez: Ebben a műfajban (Kapela Ze Wsi Warszawa: Wiosna Ludu)

  Élő lengyel népzenéről igen-igen ritkán hallottam az utóbbi évtizedekben. Ha mazurka vagy polonéz kellett, Chopin került elő rendületlenül, s a world music mozgalom szárnyán is inkább csak az olyan kuriózumok emelkedtek ki, mint a Sebő-dalokat feldolgozó Brathanki, a dubmágus Adrian Sherwooddal kooperáló Trebunie-Tutki, a Nigel Kennedyvel súlyosbított Kroke kortárs klezmerlemeze vagy a kelet-európai cigányzenékre fokuszáló Dikanda.

 • Nyolc kis kritika

  n Batata y su Rumba Palenquera: Radio Bakongo Kolumbia északi, karib-tengeri partvidékén fekszik Barranquilla városa. Az ifjú García Márquez járta itt a kávéházakat, amelyek egyikében a hatvanas évek elején hajnaltól estig egy bizonyos Paulino Salgado Valdez nevű, már nem túl fiatal kávésfiú dolgozott, aki karnevál idején utcai dobosként bűvölte a sokadalmat, amíg föl nem fedezte Toto la Momposina.

 • Épület: Tölgyfába vágott fejsze(A Margit Palace)

  A Tölgyfa Galéria mindenképpen azon kultikus helyek közé tartozott Budapesten, ahol a rendszerváltást követő évek eufóriája a legnagyobb koncentrációban volt tapasztalható, akárcsak a Tilos az Á!-ban vagy a Szerb utcai Egyetemi Színpadon és sok más, akkor még bőven kidobó- és beugrómentes helyen.

 • Japán franciasaláta

  Alain Corneau filmrendező

  Túl sok filmet készített már férfiakról (Police python, A fegyverek választása, Saganne erőd, Az unokafívér) ahhoz, hogy végre két nőt szembesítsen az áldozat és a kínzó tükörszerepével. Pakisztán, India, Kína bebarangolása után a Tokiói tortúra elkészítésével Japánba helyezte identitáskereső kameráját.

 • Tánciskolák

  Tülekedés a parketten

  Ilyenkor, a báli szezonban különösen jól kamatoztatható a tánciskolákban szerzett tudás, de némi transzformációs készséggel bárhol, bármilyen zenére pöröghetnek a parkett kezdő és haladó ördögei.

 • Olvasói levelek

  A Magyar Narancs alaposan leszedte a keresztvizet Ördöggörcs című művemről. Molnár Ferenc óta tudjuk: "A céltábla nem lő vissza." A tények viszont a következők:A lap recenzense (Zsuppán András) előbb hosszasan szememre hányja, ki mindenkit használtam fel forrásként a saját művemhez.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...