• MaNcs 16. évf. 13. sz. (2004. 03. 25.)

  "A modernizáció átugorja az Alföldet" (Köteles Lajos főiskolai tanár, társadalomkutató)

  A nagy európai modernizációs központok Budapest után a határ túloldalán, Nagyváradon, Aradon, Temesváron és Brassóban alakulnak ki, a fejlődés átlép a magyar Alföldön - véli a Tessedik-főiskola gyulai egészségügyi intézetének főigazgatója. A társadalomkutató ezért, illetve a térség fejletlenségéből adódó speciális feladatok miatt új Alföld-stratégiát szorgalmaz.

  2004 / 13
 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Piac és promóció)

  Tizenöt évvel ezelőtt a rendszerváltó pártok sok mindenben nem értettek egyet, de abban igen, hogy az államvezérelt gazdaságot piacgazdasággal kell felváltani. Erre az ideára már az utolsó állampárti kormány is vevő volt: a Németh-kabinet gőzerővel rombolta le a piaci erőket deformáló áreltérítéseket, az áru- és munkaerőpiacot gúzsba kötő szabályozórengeteget.

 • Legát Tibor: Pop (Még a hatvanas évek elején)

  Az ifjú ***, mielőtt útra kelt, biciklijére egy Orionton táskarádiót drótozott. Felhők futottak az égen, hajladoztak a karcsú fák. A szemétdombon patkányok játszadoztak ugyanolyan önfeledten, mint a színes lepkék az orgonabokrokon.

 • Halmai Gábor: Törvényes, de nem arányos(A Bencsik-ítéletről)

  A rendszerváltás óta először fordult elő, hogy egy újságírót letöltendő szabadságvesztésre ítéltek rágalmazásért, vagyis egy olyan bűncselekményért, amivel kapcsolatban eleve csak a sértett magánvádja alapján indulhat eljárás.

 • Virág Tamás:Tea a miniszter asszonnyal(A Női Média Lobby akciójáról)

  Az idei nőnapon több újságban, televíziós műsorban az újságírónőké volt a főszerep, ha médiumuk csatlakozott az UNESCO által meghirdett, a Nők szerkesztik a híreket című programhoz. Az akció védnöke az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal volt.

 • A világ békéjéért

  A hét végén, az iraki háború első évfordulóján világszerte tüntetésekre gyűlt össze a hivatásos globalizációellenes szakmunkások, antiimperialista szabadságharcosok, ó-, új- és antikommunisták, radikális antiszemiták, vallásos és istentagadó pacifisták, a legkülönfélébb összeesküvés-elméletek híveinek és a "palesztin ügy" barátainak tarka tömege.

 • Ebek harmincadján

  Megint bajban van ez a "nagy múltú egyesület". Az egy ideje soros "megmentő", ahelyett, hogy kicsengetne 300 millió forintot, kormol össze-vissza, mint egy sarokba szorított notórius kölcsönkérő. Kovács Ádám, aki már vagy húsz esztendeje feltalálta a rák halálbiztos ellenszerét, ilyeneket szól: de mindegy, milyeneket, a lényegük az, hogy majd holnap, majd holnap.

 • Kulturális hírek

  n A DUALIZMUS MÛVÉSZETE Három, egymáshoz kapcsolódó, de külön-külön megtekinthető kiállítás nyílt a Várban Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete - Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között 1873-1920 címmel.

 • Cyber hírek

  n "Internetes maffia" Egy internetes bűnözői csoport egyre nagyobb fenyegetést jelent a világhálóra nézve, állítja az orosz Kaspersky Labs biztonsági cég. Ez a "maffia" például vírusok és férgek segítségével próbálja meg feltörni az online banki tranzakciók átviteli kódjait, hogy pénzt emeljen le az érintettek számláiról, jelentette ki a cég víruskutató részlegét vezető Eugene Kaspersky.

 • Zavargások Kosovóban: Huligánok és terroristák

  2004. március 17-én, déli 12-kor kitört a kosovói vulkán. Az Ibar folyó által kettéosztott észak-kosovói városban, Kosovska Mitrovicán a déli, albánlakta részből egy csoport fegyveres átkelt a hídon, és lövöldözni kezdett.

 • Lezáruló tisztogatás a Fideszben: Minden szinten szinte mind megy

  A legnagyobb ellenzéki párt március utolsó hétvégéjén hivatalosan lezárja a "szövetséggé alakulás" csaknem két éve tartó folyamatát. A jelenlegi Fidesz-frakció fele valószínűleg Orbán Viktor pártelnök tisztogatásának áldozata lesz, és forrásaink szerint még messze a sorozat vége: 2006-ban a pártelnök egy "általa kinevezett" párt élén akar nekivágni az országgyűlési választásnak.

 • Roma nők az egri kórház szülészetén: Hol volt, hol nem

  Tavaly tavasszal a Roma Sajtóközpont anyagai alapján több napilap is beszámolt arról, hogy roma nőket külön kórterembe helyeztek az egri Markhot Ferenc Kórház szülészetén. A kórház vezetése cáfolta ezt, és sajtó-helyreigazítási pereket indított, amiket részben megnyert.

 • Gyógyszerár-befagyasztás: Zárt kassza, nyitott kérdések

  A kormány április elsejei hatállyal fél évre 15 százalékkal csökkentett szinten befagyasztotta azon gyógyszergyártók termékeit, amelyek nem fogadták el a kabinet ultimátumszerű ajánlatát, vagyis az államilag támogatott szereik utáni bevételek 15 százalékát nem fizetik vissza az egészségbiztosítónak.

 • Gyógyszerár-befagyasztás: Zárt kassza, nyitott kérdések

  . .

 • Magyarország felkészülése az EU-támogatások fogadására

  Ezt nekünk

  Elméletileg néhány hét múlva hazánkba is dől a lé az Európai Unió büdzséjéből, bár nem kevés befizetnivalónk is lesz. Eurómilliárdok válnak hozzáférhetővé, csak minél előbb szíveskednénk behozni bődületes lemaradásunkat.

 • Könyv

  Túl a gyerekeken

  Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

  A híres anekdota szerint egyszer megkérdezték Weöres Sándort, Varró Dániel verses meseregényének egyik ihletőjét, hogy miért ír gyerekverseket, mire a költő azt felelte, hogy ő nem ír gyerekverseket, sőt egyáltalában nem is szereti a gyerekeket.

 • Maszat rajzok

  Varró Dániel kötetének illusztrációiról

  Végre szívesen olvasok verset, Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című meseregényét. Csakhogy a rajzok elborzasztanak. Amikor megláttam a széteső garamond feliratot a borítón, ahogy körülményesen kerülgeti a kisherceges csillagok közt repkedő, ügyetlen rajzot, rögtön tudtam: itt nagy a baj.

 • Könyv - Tűzzel, vassal - John Keegan: A második világháború

  A brit hadtörténész eredetileg 1989-ben megjelent munkája valóban hiánypótló a magyar könyvpiacon, elvégre az utolsó, szemléletében sokszor elavult, mégis tudományos igényű összefoglaló (Ránki György műve) még 1973-ban látott napvilágot.

 • Színház: "Ez a világ rohad" (A Krétakör Mizantróp-előadása)

  Azzal kezdem, amin a legtöb-ben fognak fönnakadni, s a legkevesebben beszélni róla: a Schilling Árpád rendezte Mizantróp egy melegközösségben játszódik, a szerelmi szál ilyenformán két férfi kapcsolatának viharait taglalja.

 • Film: Sárkultusz (Paul McGuigan: Ördögi színjáték)

  Színház az egész világ - szólt Shakespeare, noha a mozira éppenséggel aligha gondolhatott, de ez minket mit is zavarjon: a mozi alkalmasint gondol rá eleget, sőt. A középkorban, a lidérces gótikában ténfergünk, csak friss hó és mély sár, amerre a szem ellát.

 • Film: Vágatlanul, véletlenül(Sabado - esküvői videó)

  A vőlegény volt barátnője pozitív terhességi tesztjét lobogtatva felnyomja az esküvő előtt a menyasszonynál a továbbra is vele hűtlenkedő jövendőbelit, a menyasszony bekeményít, ellentámad, bosszút áll. Aztán hagyja az egészet a francba, ennyi.

 • Koncert: Két világ (Michiyoshi Inoue és Helmuth Rilling fellépése)

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál első szakaszában két, egymással szinte égbekiáltó ellentétben álló koncertet hallhattam. Két világ ütődött itt egymáshoz, és összetalálkozásuk valami furcsa hangot adott, mely aligha nevezhető zeneinek.

 • Lemez: Öntöde (Probot: Probot)

  Dave Grohlt mindig is szimpatikus figurának tartottam, úgyhogy disznó helyzet, hogy még egyetlen lemezével sem sikerült úgy igazából elcsavarnia a fejemet. Én a Nirvanától is csak a Bleachet viselem el, azon viszont még nem ő dobolt, az évek óta főállásának számító Foo Fightersnek pedig hiába bírom az infantilis videoklipjeit, ha a lemezein hallható óvatos gitárpopba belealszom úgy a tizedik perc táján.

 • Lemez: Elvan a gyerek, ha játszik (The Strike Boys: Playtime)

  Tommy Yamaha és Martin Kaiser (alias The Strike Boys) az utóbbi bő fél évtized legtermékenyebb és legszórakoztatóbb zenekészítői közé tartoznak: első nagylemezük még a brit Wall Of Soundnál jött ki, majd jött a második (a lapunk által is méltatott Grapefruit Flavoured Green Tea Time), immár hazai (német) kiadónál, a Stereo Deluxe-nál, s most már a harmadiknál tartanak, a színvonal pedig lépésről lépésre egyre csak javul.

 • Nyolc kis kritika

  n Thomas Bernhard - Ritter, Dene, Voss Ritka eset, hogy egy színész saját magát alakíthatja a színpadon, hát még hogy egyszerre három. Ilse Ritter, Kirsten Dene és Gert Voss nevét Bernhard tette halhatatlanná egyik legjobb színpadi művével, amelynek címe úgy hangzik, akár egy rendezői utasítás: íme a színészeim!

 • Gasztrorandevú 2004

  Nézni is tereh

  Már éppen ideje volt: idén első ízben került sor a Gasztrorandevú Magyarországon fantázianevű kiállításra és vásárra - az elegyes termékkóstolók rajongóinak teljes megelégedésére

 • Melegek sorozáson

  A mundér hevülete

  "- Valamiféle pszichológiai problémája van-e?- Nincsen, ámbár homoszexuális vagyok.- És papírja van róla?"A fenti párbeszéd nem egy eleddig kiadatlan Ionesco-darabból származik, hanem a Magyar Honvédség berkeiben tekinthető relatíve általánosnak.

 • Olvasói levelek

  Tisztelt Szerkesztőség!Ha a puskát tartó, majd elsütő kéz a sajátunk, akkor jogos-e a vérontás? Ez a kérdés azért jutott eszembe, mert ha jól emlékszem, Semjén (volt helyettes államtitkár) úr volt az, aki Hermanh Nitsch bécsi akcionista művész kiállításának betiltását követelte bőszen, ájtatos szemforgatással a kamerákba belenézve.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...