• Tandori Dezső: Ugri

  futi(Fejlődőképes dolgok)

  Lóverseny-dolgokban szegény, jó gyarló hírem-nevem azzal egyenes arányban, sőt, mértani sorok sebességével lépést tartva növekszik, ahogyan én magam a lóverseny angol-ír dolgaihoz egyre kevésbé értek. Sőt! E visszafejlődésem a szorzatok örök tulajdonságai szerint, már ahol a szorzatoknak ilyen a tulajdonsága, észre nem vevődik, mert mint a már rég kihunyt csillagok fénye, elérkezik adott helyekre, fejlődés jeleként, hogy volt egy hapsi, aki decemberből megszúrta Promalee-t (anyja Oralee), mert hogy az írhoni ugri-futi ló így-meg-úgy, és az idomár meg a zsoké tudja már, milyen hibák küszöbölendőek, s ha jövő márciusban a cheltenhami fesztiválon, melyet ez a hapsi (csekélységem) a londoni Piccadilly (ah!

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velő(Körözött túró)

  Tavasz van, minden zöld, még a kék is, csak az akácok keresik riadtan csupasz kézzel lombkoronájukat. A diófa robbanásra készen áll a kertben. Mióta télen és nyáron is van paradicsom, uborka, retek és zöldhagyma, az az érzésünk támadhat, hogy a konyhakert örökzöld természetű.

 • Fémfűrésszel Európába

  Most még jelentős tömegek hiszik úgy, hogy miután álomba merülnek a péntek esti, Gáspár Lacival, mazsorettekkel, Uniteddel, óvodásokkal, plusz tűzijátékkal kísért utcadiszkót követően, eljön közénk a tündér, s reggel szemüket kinyitván egy másik, szebb világra ébrednek.

 • Álsakál

  A gaz Tóbiás! A rettentő Ron! Hogy, de hogy kibújt a szög a zsákból, amikor a szemfüles újságíró kiderítette, milyen egy szörnyű, velejéig brutális kampányra készülnek a szocialisták! Azt se tudtuk, melyik sarokba kuporodjunk a rémülettől

 • "Ezt nem lehet megspórolni" (Darányi András, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója)

  Miután a tízezernél több érdeklődő által megtekintett nyitókiállítással belefogott a magyar zsidó és roma holokauszt történetének elbeszélésébe, a Páva utcai intézménynek egy éve van a táborok felszabadulásának 60.

 • Magyarország útja a csatlakozási megállapodásig: Így jöttünk

  Bár a kelet-európai államok az 1990-es fordulat óta vágyakoznak rá, az európai döntéshozók nem siették el a dolgot. Sokáig tudomást sem vettek rólunk, és az uniós tagság a horizonttal együtt távolodott. Mikor következett be az áttörés, és hogyan?

 • Roma szállóvendégek: Kívül tágasabb

  Április eleje óta három alkalommal tett tanúbizonyságot egy debreceni panziótulajdonos arról, hogy romák nem szállhatnak meg nála. Pechére először az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkatársát utasította el, majd az esetet követően a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által odaküldött tesztelők közül a romákat.

 • A Zengő-ügy

  Csata a csúcson

  Noha a Zengőre tervezett katonai radarállomás elleni lakossági tiltakozás eredetileg konkrét okok (az építkezés miatti tájrombolás, a sugárzástól, a telekárak drasztikus esésétől való félelem, a lokátor mint lehetséges katonai célpont) miatt indult, a protestálók mára jól kivehetően elvi síkra terelték a vitát.

 • Kulturális hírek

  n CANNES-I KONTROLL Magyar résztvevője is lesz a május 12-én kezdődő idei cannes-i filmfesztiválnak: ha nem is a hivatalos verseny-, illetve versenyen kívüli programban, de a szintén komoly érdeklődésre számot tartó Un Certain Regard sorozatban mutatják be Antal Nimród Kontrollját.

 • Cyber hírek

  n Folyadékpáncél Speciális védőruházatot fejlesztettek ki az amerikai hadsereg kutatóközpontjában, közölte a Pentagon. A "folyadékpáncéllal" a teljes testfelületet be lehet borítani, viszont könnyű és rugalmas, így a katonák mozgékonyabbak,a védőfelszerelés ugyanis nem akadályozza őket a futásban és a célzásban.

 • Könyv: Türelmi zóna (Szepes Erika: Szerep és személyesség)

  Szepes Erika verselemzései értelmes és mérlegelésre méltó javaslatokat kínálnak az olvasónak, aki manapság másról sem hall, mint arról, hogy a műalkotás nélkülözi az állandó, megnevezhető belső tartalmat, hogy érdektelen az írói személyiség, hogy az írónak nincs erkölcsileg leírható felelőssége, hogy nincs mondanivaló, csak "olvasat", hogy a "szöveg" tetszőlegesen feltölthető foglalat csupán.

 • Könyv: Siralmas ének Nagy Balázs (szerk.): Tatárjárás

  Kevés olyan meghatározó s egyben traumatikus emlék maradt fenn a magyar történelmi tudatban, mint a közismerten csak tatárjárásnak nevezett 1241-42-es magyarországi mongol hadjárat (a továbbiakban szinonimaként kezelt mongol/tatár elnevezésről lásd: Vásáry István: Az Arany Horda című munkájának 21-26.

 • Színház: Lakájforradalom (Az Operett a Bárkában)

  Magammal viszek egy egészen fiatal, egészen tehetséges lányt a Bárka Színház Operett-előadására. Előtte takarékosan bánok a szóval, ami a száz évvel ezelőtt született Gombrowiczot illeti, csak az Operettről, a darabról árulok el annyit, hogy "hát nem egészen operett".

 • Kiállítás: Veled is megtörtént (Műcsarnok: Elhallgatott holocaust)

  A közelmúltban történt, hogy Kertész Imre az ÉS-nek adott interjújában kijelentette: "A Sorstalanságot a Kádár-rendszerről írtam." Némi fejfájást okozva ezzel még olyan rajongóinak is, mint Vári Görgy (történetesen az író egyik monográfusa), aki olvasói levélben izmos érveket hozott a kijelentés ellen.

 • Képzőművészet: Képzet és akarat (Alberto Giacometti kiállítása)

  Van Alberto Giacomettinek egy tényleg pici, jó, ha talán 15 cm magas szobra, egy kis büszt (ez a mű címe is, némi tautologikus öniróniával), mely - legalábbis számomra - kulcsként oldja fel annak rejtélyét, miért olyan furcsán diszharmonikusak a művész 1940 után készített figurái.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "Álomkonyhában" (Skip McDonald, Little Axe)

  "Nyitva akarom hagyni a kapukat, 21. századi bluest szeretnék játszani" - mondta Skip McDonald egy évtizede, Little Axe nevű zenekara indulásakor. Akkoriban úgy tűnt, hogy a zeneszerző-gitáros-énekes szerteágazó zenei pályafutásában csak egy újabb kaland ez az irány, de immár a Little Axe negyedik albuma és az A38 hajón adott koncertje is azt tanúsította: a blueszal McDonald nem máshova, mint hazatalált.

 • "Valami heveny"(Szűcs Krisztián énekes, gitáros)

  Szállj ki, és gyalogolj címmel jelent meg a Heaven Street Seven ötödik lemeze. Könnyen megjegyezhető dalok, nem túl bonyolult szövegek, semmi világmegváltás, be- vagy kiborulás. Ennek ellenére úgy tűnik, a zenekarnak inkább a hazai pálya hátrányaival kell számolnia.

 • Drogok büntetlenül: "Halu nem volt, csak kacagás"

  A legális "fílháj" sokakat érdekel. Elsősorban azokat, akik szeretnek nyugodtan utazni, viszont a szipuzás vagy az alkohol-gyógyszer kombinálása már sok a jóból. Márpedig léteznek szofisztikáltabb módszerek is a nitrohígítónál.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...