• MaNcs 16. évf. 24. sz. (2004. 06. 10.)

  Az egyetemi oktatók munkavállalása: Egy fenékkel több lovon

  Az oktatási tárca, ahol lehet, hangsúlyozza: fel kell készíteni a magyar felsõoktatást az európai felsõoktatás piaci versenyére. Ezt célozza az Oktatási Minisztérium reformkoncepciójának az oktatói munkavállalásról szóló fejezete is. Abban szinte mindenki egyetért, hogy épp itt az ideje a cselekvésnek, hiszen az egyetemi oktatók egy részének 4-5 állása van szerte az országban, s ez komoly minõségi problémákat...

  2004 / 24
 • Irodalmi szószedet: A mottó

  Rövid, pár sornyi szöveg, többnyire idézet, amely a fõszöveg elõtt, attól tipográfiailag elkülönítve áll. A kérdés az, hogy minek.

 • Antal Dániel: Az európai föderalista (Arról, hogy alkotmánynak tekinthetõ-e a tervezet)

  Az európai föderalista az európai alkotmány tervezetét megfelelõnek tartja arra, hogy betöltse szerepét: létrehozza az alakulóban lévõ európai politikai közösség jogállami, demokratikus intézményrendszerét, és megteremtse a közös ügyek intézésének módjait és biztosítékait.

 • Dobrovits Mihály: A köztársaság lebontása ellen

  Eredetileg úgy gondoltam, szimpla olvasói levéllel intézem el a Narancs múlt heti számának publicisztikáját (Benczes István - Szentessy Kisztián: Magyar tánc - borotvaélen, prímás nélkül, Magyar Narancs, 2004. június 3.

 • United Vadkan Company

  Polt Péter legfõbb ügyész egyenlege a Narancsban eddig nullszaldós volt: például az olajügyi hisztéria idején nemcsak korrektül viselkedett (ez a minimum), hanem határozottan is; az elõzõ kormány "megfigyelési ügynek" elkeresztelt rágalomhadjáratát hivatalos jelentésben minõsítette alaptalannak.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Már régen elmúlt húsvét, de a locsolóversek maradtak, mint az is, amit csodálkozó kisgyerek pózban, felnõtt szereplõvel kell elõadni: "Zöld erdõben jártam / a lakást bezártam / a kulcsot elhagytam / itt maradhatok egy kicsit?

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A múltkor zsörtölõdtem itten, hogy a nyelvrokonságot sokan olyasmire akarják fölhasználni, amire nem alkalmas, tehát hogy népek származását, karakterét, értékét (vagy értéktelenségét) bizonygassák vele.

 • A szerk.

  Csak szavazz!

  Vasárnap, június 13-án az Európai Parlamentbe választ képviselõket Magyarország. Úgyszólván mögöttünk a választási kampány, hallottunk eleget harangozni a dologról. Szembesülhettünk mindenféle találgatásokkal: ki nyer, ki veszít, kinek jó az alacsony részvétel, kinek nem.

 • "Határozott céllal megyek ki" (Demszky Gábor, az SZDSZ EP-választási listavezetõje)

  A közvélemény-kutatások szerint az SZDSZ akár két európai parlamenti (EP) mandátumot is szerezhet június 13-án - ámbár a két nagy párt közötti, mind jobban durvuló kampány csökkentheti a kisebbek esélyeit. Például a most a liberálisokkal rokonszenvezõ szavazók Orbán minél biztosabb legyõzése érdekében könnyen az MSZP-hez vándorolhatnak.

 • Heti Válasz: az alapítástól a magánkézbe adásig: Végkiárusítás

  A Heti Válasz címû lap az elmúlt három évben - a közéleti-kulturális sajtótermékek közül egyedüliként - sokmilliós költségvetési támogatásban részesült, szerkesztõsége pazar, kincstári villában dolgozhatott.

 • Fidesz-nagygyûlés a Mûegyetem rakparton: Volt jobb

  Pusztul a világ - errõl dalolt vasárnap délután Sasvári Sándor a Fidesz kampánygyûlésére sereglett néhány tíz ezer, esetleg kétmillió ember elõtt. A nóta tökéletesen harmonizált a legnagyobb ellenzéki párt aktuális üzeneteivel: szocikhoz tévelyedett fél Magyarország, gázáremelés, elszabadult infláció, egészségtelen élelmiszerek dömpingjétõl sújtott magyar paraszt.

 • Az Erste és a Magyar Posta közös tervei: Banki átfutás

  A Postabankot megvásárló Erste Bank átvenné a Magyar Posta Rt. pénzforgalmi tevékenységét vagy annak egy részét, és erre a célra önállóan (vagy a postával közösen) külön cég alapítását tervezi. A Magyar Hírlap értesülését a szereplõk hiába cáfolták, az ügyet a jobboldal a posta bûnös privatizációs kísérletének állította be.

 • Családon belüli erõszak: Törvénnyel sújtva

  A kormány áprilisban a családon belüli erõszak visszaszorítása érdekében benyújtott, a távol tartás intézményét bevezetõ javaslatának sürgõs tárgyalását kérte az Országgyûléstõl.

 • Ügyészségi nyomozók esetei: Ítéletnapig

  A bíróság néhány hónap alatt többször is fölmentett olyan vádlottakat, akiknek a nagy publicitást kapott ügyében a fõvárosi ügyészségi nyomozók jártak el. Természetes jelenségrõl vagy rendszerhibáról van szó; netán csak pechük volt a nyomozóknak e néhány kiemelt esettel?

 • Kulturális hírek

  HOUDINI TITKA A Wisconsin állambeli Appleton városában lévõ Outagamie Museumban AKA Houdini (Houdini néven is ismert) címmel rendezték újra a világhírû illuzionista életét és mûvészetét bemutató kiállítást.

 • Cyber hírek

  A számítógép-használat sietteti az iskolaérettséget A számítógéppel korán megismerkedõ óvodás korú gyermekek tanulási képességei hamarabb kifejlõdnek, mint azoké a társaiké, akik nem jutnak számítógépes ismeretekhez iskolás koruk elõtt, a videojátékok azonban nem járulnak hozzá e képességek alakulásához - állapították meg amerikai kutatók.

 • A Rádió C tehetségkutató freestyle-műsora

  Második generáció

  Aki páratlan szombatokon este bekapcsolja a Rádió ©-t, nem akármilyen élményben lehet része: vagy fél tucat ifjú nyomja a freestyle-t gátlástalanul. Az improvizatív rapverseny élõben is megtekinthetõ a Roma Parlamentben.

 • HÍREK

  Kolidíj Sikerült megállapodnia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) az Oktatási Minisztériummal (OM) a kollégiumi díjak ügyében. A tárca eredetileg szeptemberben emelte volna a díjakat.

 • Könyv: Halott beszéd (Kiss Jenõ - Pusztai Ferenc (szerk.): Magyar nyelvtörténet)

  Kevés olyan írásmû létezik, amely amellett, hogy lelkes ámulattal szól a székely rovásírás sajátságairól, mégsem egy világ-összeesküvés-elméletben kulminál. Értékelésünk tárgya azonban éppen ilyen. Megnyugtató továbbá az is, hogy a több mint magas labda ellenére a tárgymutató nem tartalmazza a "sumer" és a "Jézus anyanyelve" itemeket sem (mérsékelten nyugtalanító, hogy a "finn-ugor" címszót sem).

 • Kiállítás: Titok-posta (Waldsee 1944)

  A térképek tanúsága szerint Waldsee nevû településbõl, városkából vagy tóból Ausztriában, Németországban és Svájcban tucatnyi is létezik, az a nyaralóhely azonban csak azokban a gyáva és cinikus náci agyakban terpeszkedett, melyekben megfogamzott az ötlet: az 1944 nyarán Auschwitzba deportált zsidókkal levelezõlapokat kell íratni, amelyekben és amelyekkel "megnyugtathatják" a még otthon maradottakat.

 • Dokumentumfilm: Aranyláz (Kocsis Tibor: Új Eldorádó)

  Minden második westernfilm errõl szól: jön a gonosz bányatársaság, és el akarja - tûzzel-vassal, mézesmadzaggal - kergetni földjükrõl a szegény farmereket (indiánokat).

 • Film: Elúsztatva (George Sluizer: Kõtutaj)

  Hazám félig szigetÉ vagy tán egészen az? - tette fel a költõi kérdést majd két évtizeddel ezelõtt az európai csatlakozás küszöbén álló Portugáliában a fejét ötödik regénye tárgyán törõ, azóta Nobel-díjassá érett José Saramago.

 • Koncert: Plusz-mínusz (Sting)

  Koncerten én még ennyi embert nem láttam. Négyszázezerrõl írnak, s magam is úgy saccoltam, plusz-mínusz két százalék. Pedig Sting nem egy kiköpött tömegpszichózis, sõt ha azt vesszük, hogy manapság mit takar a sztárság, inkább a klasszikusok közé sorolnám.

 • Koncert: A meggyilkolt (Franz FerdinandÖ

  Mi ez a tömeg? Azt már tudtuk, hogy a britek hülyék, de hogy az osztrákok is? Mert más értelmes magyarázat nem létezik arra, hogy miért tolonganak vagy ezerötszázan egy elsõlemezes skót gitárzenekar szabadtéri koncertjén, hét fokban.

 • Lemez: Fejlõdõ változatlanság (Heaven Shall Burn: Antigone; Killswitch Engage: End of the Heartache)

  Napjainkban talán éppen az újabb rockzenei hullám második periódusát éljük: a grunge-divat után elõször a kilencvenes évek vége felé jelentek meg újra a rádiókban és a tévékben az úgymond "keményebb" zenét játszó együttesek, sajnálatos tény maradt azonban, hogy a számos nu- és egyéb (a szó szoros értelmében) kommersz metál nem sok zenei innovációt, legfeljebb némi változatosságot hozott a globális mainstream zeneiparba.

 • Nyolc kis kritika

  koncert n Cher Budapesten Diadalmas búcsúzás ez, három értelemben is. Cher elsõ listavezetõ dala 1965-bõl (!) datálódik, mégsem porszagú nosztalgiázás folyt ezen az estén, a mûvésznõ ugyanis a 90-es évektõl kezdõdõen ki tudja már, hányadik virágzását éli.

 • A kaland kockázata (Bíró Yvette filmesztéta, dramaturg, filmíró)

  A Filmkultúra egykori fõszerkesztõje, Jancsó Miklós, Fábri Zoltán, Mészáros Márta, Makk Károly közvetlen munkatársa, számos nagy sikerû, filmes tárgyú könyv szerzõje, a New York University tanára most forgatókönyvíróként is bemutatkozik Magyarországon.

 • EU-drogpolitika: Óvatoskodók

  Egységes európai drogpolitika: inkább ábránd, mint valóság. Úgy tûnik, hiába gyûlt össze több mint 200 európai uniós drogszakember május 10-11-én Dublinban. Pedig az EU-drogstratégia - az elõrevezetõ út elnevezésû konferenciát "a résztvevõk közötti eszmecsere megkönnyítése az egységes európai uniós drogstratégia elemeinek meghatározása céljából" rendezték.

 • Pedellus-melléklet

  "Egyetlen totalitárius rendszer sem tökéletes monolit"

  1 tanár: Szívós Erika, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének oktatója

  Ha irányzathoz kellene kötnöm, akkor a "mindennapi élet története" fogalmat használnám a németeknél szokásos Alltagsgeschichte elnevezés alapján. Ennek a megközelítésmódnak az a lényege, hogy olyan emberek szempontjából vizsgálja a történelmet, akik nem részesei a hatalomnak, nincs befolyásuk a nagy eseményekre, sõt általában szenvedõ alanyai azoknak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...