• Irodalmi szószedet: Fülszöveg

  A hétkötetes értelmezõ szótár nem tud a fülszövegrõl, annál jobban ismerjük mi, írók, szerkesztõk, könyvkereskedõk, olvasók. Fülszövegnek, ugye, a könyv borítójának - envelopjának - azt a részét nevezzük, amelyen a kiadó ismerteti a könyvet, kedvet csinál az olvasásához.

 • Heiszler Vilmos: Jób és a pillepalack (Hozzászólás Dobrovits Mihály cikkéhez)

  Az is bolond, ki környezetvédõvé lesz Magyarországon - facsarhatjuk ki a poéta sóhaját. Nem elég, hogy elszánt iparfejlesztõk, munkára s harcra kész erõmûépítõk, autópálya-lobbisták s a reálszféra egyéb aktorai támadják õket.

 • Jakab Béla: Az egészségügy rozsdás szöge

  A rozsdás görbe szög a Szent László Kórház vécéjének valaha sárgára mázolt falában található másfél méteres magasságban. Örök darabnak tûnik. Az ambuláns kezelésre bejáró rákbetegek, ha vizelni mennek, erre akasztják infúziós palackjukat.

 • Mornay M. Péter: Álmodik a nyomor (Az Orbán-féle gazdasági válság krónikája)

  Szezont a fazonnal - körülbelül ezzel foglalható össze Orbán Viktor gazdasági válságot bejelentõ beszéde, amelyet augusztus 20-án tartott a szlovéniai Lendván. A Fidesz közeli sajtó megértette a hívószót, és a kormányválság hetében többször ismételgette - mélyebb összefüggések keresése nélkül - a vezér mondatait.

 • Második nekifutás

  Várható volt, jó elõre borítékoltuk (lásd: Szünidei matiné, Magyar Narancs, 2004. június 24.), és íme: Dávid Ibolya Lakitelek Munkacsoport nevû belsõ ellenzéke élni kezd frakcióbeli fölényével.

 • Szégyen a bukás, de hasznos

  "Ez bizony csúnya búcsú: Medgyessy Péter, akit sok mindenért támadtak, de eleganciáját általában elismerték, képtelen méltósággal viselni bukását" - így kezdtük múlt héten ugyanitt, és most sem tehetünk másként, csak - az azóta történtek miatt - rá kell erõsítenünk a jelzõkre: rútul végezte, szitkozódva és nyafogva, hivatalához és választóihoz méltatlanul.

 • Tandori Dezsõ: ugri

  futi

  Jó, hát botrányossá a telefon-ledermedésem akkor vált, mikor... Hogy is mondjam el érzületesdi nélkül? Valaki megkérdezte, hogyan értem azt, hogy ma élõ szépírókról nem írok, s róla mégis írtam?! Bamm. Holott oly egyszerû lett volna a válasz.

 • Sajó László: Öt és feles

  Közhelyítést ... közhülyítést ... közhelyesbítek ... közvetítést adunk az ötkarikás játékok labdarúgódöntõjérõl, a magyar-nemmagyar mérkõzésrõl. A mikrofonnál: ...

 • Kulturális hírek

  GOETHE ÉS GRASS Johann Wolfgang Goethe születésének 255. évfordulóját ünnepelte a hét végén Weimar.

 • Cyber hírek

  Tüntetés a szoftverszabadalmak ellen Több száz fõs tömeg demonstrált múlt kedden a magyar Külügyminisztérium elõtt a szoftverszabadalmakat érintõ új uniós direktíva ellen - adta hírül az Index.

 • Doppingbotrány az olimpián: Bilibe lóg a kezünk

  Az éremesõ és a többi sportoló tisztes helytállása mellett Magyarország athéni szereplésére immár minden idõk legnagyobb magyar doppingbotránya is örökre rányomja bélyegét. Az öt diszkvalifikált sportoló által okozott erkölcsi kárhoz és szégyenhez csak a magyar sportdiplomácia mélyrepülése mérhetõ.

 • Olimpia - Athén 2004: A brunz is szépen csillog

  Felejthetetlen volt - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a záróünnepélyen. Nem mondott semmit, melyik olimpia nem az. Mindenesetre számunkra nem csak a kétségtelen sikerek teszik emlékezetessé.

 • Janics Natasa aranyai: Részünkrõl a megtiszteltetés

  Miután a bolondos leány átevezett a célon, mögötte a mezõnnyel, azt kiabálta, hogy "én vagyok a legmagyarabb ember a világon".

 • Az átvilágítás vége: Lejárt szavatosság

  Az Országgyûlés a törvény hatályának lejártát megelõzõ június végi napokban december 31-ig meghosszabbította az átvilágítóbírák mandátumát. A korábbi három helyett egy bizottság folytatja a még befejezetlen eljárásokat.

 • Elhúzódó metróberuházás: Mindenkinek fáj

  A 4-es metró ügyében a helyzet a következõ: amíg nem fizetik be a tiltakozó kedvû civilek a rájuk kirótt 1,7 millió forintos fellebbezési díjat, addig nem indulhat meg a 300 milliárdos beruházás. Mindez könnyûszerrel értelmezhetõ az építkezést tendenciózusan akadályozó környezetvédõk utolsó, kétségbeesett bojkottakciójaként, akik szerint viszont az adminisztratív díjhátralék csak egy jókor jött ürügy a kormánynak, amely a költségvetési helyzet miatt addig halogatná az indulást, ameddig lehetséges.

 • Koalíciós pártok kormányfõbuktatás után: Nekiveselkedés

  Hogyan értékelik az elmúlt másfél hét eseményeit a két kormánypárt politikusai? Milyen eredménnyel járhat az MSZP és az SZDSZ számára a koalíción belüli frontátvonulás? Kik és miért bukhatnak Medgyessyvel? Hozhat-e fordulatot a kormány politikájában a koalíciós lázadással, elnökségi puccsal és az MSZP-n belüli forradalommal lezajlott miniszterelnökjelölt-választás?

 • Könnyűzene és megélhetés: Hadd ragasztok rátok bankót!

  Mibõl élnek a poppiac zenész szereplõi, és milyen elvárásoknak kell megfelelniük? Milyen befektetést igényel egy életképes produkció létrejötte? Mennyi munkával tarthatja fenn magát egy zenész? Ki mennyit és hogyan keres ebben az iparágban?

 • Képzõmûvészet: Móka (Gyenis Tibor kiállítása)

  Keserédes dallamok és szúrós kis fények rebbennek a mélyben, mégis dal-móka-kacagás árad Gyenis Tibor képeirõl, melyek most az elmúlt öt év önéletrajza gyanánt is felfoghatók. Öt dolgos év, aminek tükrében mint afféle összegzõ mintavétel jelenik meg a korábbi fél évtized is, Gyenis edukálódá-sának ideje, s annak mindenféle eredménye és kudarca.

 • A nép ópiuma: Képszólamban (Friderikusz - A szólás szabadsága - M 1)

  Vasárnap esténként láthatja a nagyérdemû a Magyar Televízió közéleti-politikai háttérmûsorát, amely a mûsorvezetõ személyétõl nem függetlenül szerényen csak a fenti címet viseli. Jelenleg nyári menetrend szerint készül az adás, azaz késõ estére csúszott a kezdés, tehát éppen hogy súrolja a fõmûsoridõt.

 • Dokumentumfilm: Trend a romokon (Michael Moore: Fahrenheit 9/11)

  Legszívesebben elintézném egy kézlegyintéssel, hiszen amit Michael Moore dokumentumfilm címszó alatt mûvel, az szimpla infotainment. Ha nem eresztené ennyire bõ lére, simán be lehetne tenni egy Fókusz-féle mûsorba a háromlábú kacsa meg a delejezõ ember közé.

 • Film: Dagonya (Török Ferenc: Szezon)

  Mit tehet a nyári szünetben néhány frissen végzett vendéglátó-ipari szakiskolás? "Természetesen" elmegy nyári gyakorlatra a frekventált balatoni vendéglátóiparba... Fõleg, ha a legjobb havert amúgy is kirúgták a poros alföldi presszóból, egy "kekec" helyi nagykutya miatt.

 • Nyolc kis kritika

  könyv HERBERT SIMON: AZ ÉSSZERÛSÉG SZEREPE AZ EMBERI ÉLETBEN Amint a cím is sugallja, a szerzõ a racionális emberi döntés természetérõl értekezik, a felettébb általános témakijelölés miatt azonban a könyvet letéve mégsem érezzük úgy, hogy közelebb kerültünk volna a jelenséghez.

 • "Mikor beindul a döbrögizés" (Török Ferenc filmrendezõ)

  A Moszkva tér rendezõjével új filmjérõl beszélgettünk: az idei magyar szemlén közönségdíjat nyert Szezon három karcagi pincérfiú sorsán keresztül nyújt betekintést a vendéglátóipar rejtelmeibe.

 • Bor és orvosság (Orchestra Baobab)

  Hogyan is lehetne leírni az Orchestra Baobab zenéjét? Mert az, hogy a (fõként) szenegáli zenekar stílusában a salsától a mornáig mindenféle latin és egyéb hangzás keveredik az ugyancsak sokféle eredetû afrikai ízek közé, legfeljebb az irányt jelöli ki, a hangulatot alig.

 • "A fûnek semmi köze" (Walford Tyson - Misty in Roots)

  A Misty in Roots a szokásos súlyához képest kissé szolidabb, esztrádba hajló mûsorral lépett a Sziget világzenei színpadára; az énekes Walford Tyson (Poko) profetikus "szónoklatai" helyett inkább már-már soulos énektudásából kaptunk bemutatót, de ezzel együtt: Magyarországon nemigen találkozhattunk még ilyen kvalitású reggae-csapattal.

 • Fürdõfejlesztés Magyarországon: Vízhajtók

  Az állami támogatással indult, de a központi támogatások szüneteltetése alatt is lankadatlanul zajló fürdõfejlesztések koncepcionális, gazdasági, területfejlesztési és környezetgazdálkodási kérdéseket egyaránt felvetnek.

 • Budapest Parádé 2004: Menet-gyakorlat

  Immár ötödik alkalommal. Minden eddiginél több kamion, nép, nagyobb hangerõ. Minden képzeletet felülmúló mocsok és zömmel rendkívül szar zenék - dióhéjban ennyi volt az idei parádé. Ne reménykedjünk - jövõre még ilyenebb lesz.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...