• MaNcs 16. évf. 37. sz. (2004. 09. 09.)

  "Élesítjük a versenyt" (Csillag István gazdasági miniszter az M6-os tenderrõl)

  Csillag István ismertségi indexe alighanem megugrott az utóbbi hetekben: menesztésének a bejelentése volt az a banánhéj, amin a régóta leváltani óhajtott Medgyessy Péter végül elcsúszott. A távozófélben lévõ kormányfõ célozgatásai arra, hogy valami nincs rendben az M6-os sztrádára kiírt tender körül, ugyancsak a címlapokra röpítették a gazdasági minisztert. De hogyan látja mindezt a történet...

  2004 / 37
 • Merre a kijárat?

  Hétfõn megkezdõdött az Országgyûlés õszi ülésszaka, ami a kormányfõ elhajtása, a miniszterelnök-jelölt kongresszusi megválasztása és az MDF-es belgyomrozás miatt a megszokottnál érdekesebbnek ígérkezett.

 • Száll a sí

  Mérsékelt örömünkre máris médiasztár vált a lapunk által felfedezett Bácsfi Diánából, s immár a fõpolgármester, felkért történész szakértõk, a BRFK és a baloldali kereskedelmi rádió vállvetve rágódnak a jól megérdemelt feledésbõl feltámadt hungarista mozgalom ideológiai és szimbolikus finomságai felett.

 • Pulay Gergõ: Az össznemzet látogatásai

  A széki Bertalan-nap egyike azoknak az erdélyi ünnepeknek, melyek egy magyar többségû község vallásos szertartásából az elmúlt években az össznemzeti eszmét hirdetõ szimbolikus politikai akcióvá alakultak át.

 • Esély, egyenlõség, törvény: Lopók között fehér ember (Hátrányos megkülönböztetés az állásinterjún - négy év etnikai diszkriminációs esetei)

  Törvény tiltja a faji alapú megkülönböztetést, az mégis élesen jelentkezik a munkahelyi felvételi eljárások során. "Azért nem vettek fel, mert cigány vagyok" - érzik sokszor az elutasítottak, és bár a lehetõség megvolt erre, 2000-ig senki nem indított diszkriminációs pert.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A magyar gazdaság mély válságban van - sulykolja az ellenzék vezére a kormányválság kirobbanása óta, s bizonyítékul a gyenge pénzügyi egyensúlyi mutatókat hozza fel: a tetemes költségvetési hiányt, a duzzadó államadósságot és az idén újból felgyorsult inflációt.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Az otthoni fõzõcskézés egyik pszichodramatikus ismérve, hogy egyszerûen képtelenek vagyunk annyit fõzni, hogy az pont elfogyjon. Mindig kell lenni maradéknak. Ezt kívánja a jó érzés. Mert ha minden elfogy az asztalról, soha nem lehetünk benne biztosak, hogy tényleg eleget fõztünk, bármilyen hiteles és stílusos is a szabadkozás, hogy aszongya: "ha egy falattal többet eszem, szétdurranok, és lehet az ebédlõt újra festeni", vagy "úgy jóllaktam, mint egy disznó", marad bennünk egy kis rossz érzés, hátha vagy mégse.

 • Kulturális hírek

  ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE A nemzetközi filmfesztivál után Velencében kezdetét veszi az idei, immár kilencedik építészeti biennále. Mint korábban beszámoltunk róla (Narancs, február 26.), a november 7-ig tartó rendezvény igazgatója, a svájci Kurt W.

 • Cyber hírek

  Ars Electronica 2004 A jövõ helyett ezúttal, szeptember 1-7. között rendhagyó módon a múltra koncentrált a huszonöt éves fennállását ünneplõ linzi Ars Electronica fesztivál, amely az elektronikus mûvészet és a digitális underground éves seregszemléjébõl az elmúlt évek során fõsodorbeli társasági és médiaeseménnyé szelídült.

 • Beszláni túszdráma: Más eszközökkel

  Már jó ideje érzékelhetõ volt, hogy Moszkva kitartó erõfeszítései ellenére sem képes lezárni a második csecsen háborút. Hiába fejezõdtek be 2001-re a jelentõs észak-kaukázusi katonai mûveletek, a béke és stabilitás nem jött el.

 • Kormányváltás ciklus közben: Meglepetés lesz

  A kormányalakítási megbízás kiadásáig, vagyis a legkorábban szeptember utolsó hetéig tartó átmeneti idõszak sûrûnek ígérkezik: a jövõ évi adótörvényeket és a költségvetést a gyakorlatban már Gyurcsány Ferenc vezetésével mûködõ Medgyessy-kormány nyújtja be az Országgyûlésnek, miközben (egyelõre kiszivárogtatások nélkül) alakul az új kormány és programja is.

 • Andrássy úti épületek eladása: Házalók

  Budapest VI. kerületében (is) hovatovább megszokottak a vitatott ingatlanügyek. Az aktuális önkormányzati többség elad, ellenzéke pedig korrupcióról és a vagyon elkótyavetyélésérõl beszél és feljelent.

 • Gyurcsány sportminisztersége: "Lenne itt még dolga"

  A Nemzeti Sport a legritkább esetben osztályozza annak a focistának a teljesítményét, aki meccs közben áll be, félidõnyi játéklehetõséget sem kap, majd váltja õt a csere cseréje. Noha Gyurcsány Ferenc, az MSZP újdonsült miniszterelnök-jelöltje eddig hasonló pályát futott be a koalíció csapatában, megpróbáljuk értékelni egy és negyed éves tevékenységét a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) élén.

 • Zaklatás az Esélyegyenlõségi Kormányhivatalban: Köd a köbön

  A közelmúltban befejezett vizsgálat semmire sem jutott, így nem tudni, zaklatta-e titkárnõjét a kormányhivatal vezetõ munkatársa. Az idén hatályba lépett esélyegyenlõségi törvényt nem lehetett alkalmazni az eljárás során, ráadásul kérdéses, hogy a zaklatás ottani definíciójába "belefér-e" a mostani eset.

 • Magyar évad Hollandiában: 75 decibel (A Little Budapest Amszterdamban)

  Több évtizedes hagyomány, hogy a holland kulturális évad megnyitóját Amszterdamban rendezik, a Rijkmuseum és a Concertgebouw által határolt hatalmas téren. Az Uitmarkt névre hallgató rendezvényen ezúttal a magyarok is részt vehettek, ez volt a szeptemberben kezdõdõ hollandiai magyar évad beharangozója augusztus 28-29-én.

 • Tiszta beszéde a törvénynek

  Kis János: A politika mint erkölcsi probléma

  Érdekes helyzetben találja magát az, aki a politikai filozófia területén ügyködik. Míg mondjuk az ontológia vagy a metafizikai kérdések szakértője csak ritkán kerül a szélesebb értelmiségi közvélemény ítélőszéke elé, addig a politikai filozófusokkal néha megtörténhet ez a malőr: nem szaktudományos, a diszciplína fogalomrendszerén, szótárán és viszonyítási keretén kívül esõ reflexiókat is kiválthat munkájuk.

 • Szenvedély a deszkán (Balla Margit képzõmûvész, rendezõ)

  Grafikusként és könyvillusztrátorként szerzett nevet, majd festõként folytatta a pályát. 1987-ben életmû-kiállítása volt a Mûcsarnokban. Díszlet- és jelmeztervek után gyerekelõadásokat állított színpadra a Javne és a Kolibri Színházban.

 • Könyv: Kínai giccs (Krasznahorkai László: Rombolás és bánat az Ég alatt)

  Az író elõször Para-Kovács Imrének (MaNcs, 1998. február 12.) beszélt tervezett kínai útjáról: "Valaki, aki olvasta Az urgai fogoly címû könyvemet, megkérdezte, mikor megyek újra Kínába. Ez egy barátságos, de csekély érdeklõdést mutató kérdés volt, amire mondtam (É), hogy soha többet.

 • Könyv: Véres csillaga (Hermann Róbert: Az 1848-1849-es szabadságharc nagy csatái)

  A kudarcokban közismerten gazdag magyar história kitüntetett epizódja az 1848-49-es szabadságharc: az ország hosszú idõ után gyakorlatilag elõször (és utoljára) volt képes kiállítani olyan hadsereget, mely minden tekintetben (hadszervezet, minõségi hadvezetés, felszereltség és harci morál) képes volt felvenni a versenyt a zömmel jóval képzettebb és végeredményben túlerõben lévõ ellenséggel.

 • Kiállítás: Játékszabályok (A Tízparancsolat Drezdában)

  A legfontosabb törvények összefoglalása kétszer olvasható a Szentírásban: elõször Mózes II., majd V. könyvében. A Tízparancsolat szabad emberek egymás közötti érintkezésének, a társadalom müködésének, az együttélésnek a szabálygyûjteménye.

 • Film: A dominaelv (Garfield)

  Bocsássuk elõre, istenkísértõn merész vállalkozás volt a kis szõrös rohadék moziba citálása, hisz ezzel - vagy minden hasonlóval - kapcsolatos ellenkezésére bizton lehetett számítani: a nevezett, mint tudjuk, szerfelett lusta és öntörvényû állat.

 • World music: ha ebben a

  három lemezben közös vonásokat kellene találni, akkor bizonyára a visszafogottságot, az intimitást emelném ki, de lássuk be: teljesen fölösleges három távoli lemezben közös vonást keresni.

 • Lemez: Pöttyös az inged? (Sickratman: Buzi-e vagy?)

  Az egykori, kissé rejtélyesre hájpolt B‘lga-tag, Sickratman nem sokat várt önálló lemezének publikálásával, s jól tette: a szerzõ fékezhetetlen elméjének termékei már egy jó ideje hanghordozóért kiáltanak.

 • Lemez: Padló után feltámadás (Prodigy: Always Outnumbered Never Outgunned)

  Az elektronikus tánczene kevés számú valódi (a lakosság körében is jól ismert) legendáinak egyike a Prodigy. A kilencvenes évek elsõ felében kiadott lemezeik (a valójában kislemezgyûjtemény The Prodigy Experience és a már tényleg albumszerû Music For The Jilted Generation) tették ismetté nevüket és számos, e mûfajban kissé szokatlan módon slágerré avanzsált szerzeményüket - a Charlytól az Out Of Space-en át a Voodoo People-ig és a Poisonig.

 • Nyolc kis kritika

  fesztivál CSALÁNLEVES NYÓCZ Minden bizonnyal bennem van a hiba, de igen kevés az a hely, az olyan rendezvény, ahol tényleg jól tudom érezni magam: vagy a programok igénytelenek, vagy túl sok ember szorul túl kis helyre, esetleg bunkó biztonsági õröket kell kerülgetnem; számtalan problémaforrás elképzelhetõ, mondom, bennem van a hiba.

 • A szorongás mint népbetegség: A félelem bére

  Magyarországon a lakosság 5 százaléka, vagyis mintegy félmillió ember szorong, világszerte ez a szám 300 millió körüli lehet. Egy ausztrál adat szerint öt kamaszból kettõnek volt már szorongásos rohama. A különféle feszültségoldó szerek okozta függõségek kezelésére Magyarországon is komoly infrastruktúra épült ki, a bajok gyökerével, az indokolatlan, de legalábbis eltúlzott félelmeinkkel viszont alig foglalkozunk.

 • A Baltazár Színház a rákospalotai javítóintézetben: Vakondkabát, angyalzokni

  Neked egy napod sem volt még olyan rossz, mint ezeknek a lányoknak az egész eddigi életük - mondja kísérõm, aki a nyolcvanas években családsegítõként dolgozott. A Repülési engedély angyaloknak címû elõadás napján viszont mintha mindenkinek jó lett volna.

 • Truck-trial Sóskúton: Godzilla a kapuk között

  Az emberek többnyire a teljesen értelmetlen dolgokat keresik, s ha megtalálják, határtalan szenvedéllyel mûvelik. A Truck-trial vagy teherautó-ügyességi verseny is ilyen jelenség. Felismerhetetlen monstrumok próbálnak lehetetlennél lehetetlenebb, és ami nagyon fontos, tökéletesen életidegen feladatokat megoldani.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...