• MaNcs 16. évf. 40. sz. (2004. 09. 30.)

  Havanna-lakótelep: Vannak jobb helyek

  Sokak szemében a több mint hatezer lakásos blokk Budapest legfélelmetesebb terepe. Lepusztult panelvidék, ahol fényes nappal, a nyílt utcán árulják a drogot, kilopják az ember alól az autót, és legfeljebb a bandaháborúk visznek színt a tökéletes szürkeségbe. Itt annyiért lehet kétszobás, összkomfortos lakást vásárolni, mint más - szintén rossz hírû - környéken egy garzont. Valóban a Havanna-lakótelep...

  2004 / 40
 • Irodalmi szószedet: A könyvgerinc

  Látszólag lényegtelen dolog, de ha kicsit belegondolunk, mindjárt aránytalanul megnõ a jelentõsége. Lássuk be, maga az olvasás csupán futó kaland a könyvek életében. Többségüket egyszer, ha olvassuk, s még azokat is, amelyekhez rendszeresen visszatérünk, legfeljebb hetekre, hónapokra tartjuk a kezünk ügyében.

 • Vincze Hajnalka: Kinek mit ér Európa?

  Nehezen lehetett volna szerencsétlenebb idõzítést találni az európai értékekrõl és identitásról nemrég elindított uniós konferenciasorozathoz. Vagy - más nézõpontok szerint - szerencsésebbet. Magyarán olyat, amikor biztosabb, hogy a rendezvény az általánosságokon túl úgysem jut semmire.

 • Már megint a Baja Ferenc!

  Most épp az derült ki a szocpárt egykori fenegyerekérõl, hogy pár éve rendszeresen megfordult az Újpesti rakpart 1. szám alatt, Kulcsár Attila bûntanyáján. A K&H Equities egykori brókere összesen 30-50 milliót nyomott a markába.

 • Szüret és termés

  "Miért nem merült fel benne, hogy törvény ide vagy oda, ez a pénz nem jár neki, azért, mert azt az adófizetõk adták össze, köztük a nálánál nagyságrendekkel szegényebbek? Hogy a parlament alelnökének akkor is türtõztetnie kell magát és családját az állami támogatásoktól, ha egyébként már régóta foglalkoznak mezõgazdasággal, és a földdel kelnek meg fekszenek?

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Ez idõ szerint õsz van, papucsunk és kisgatyánk reszketve fekszik a hideg kövön. A hõmérséklet akaratunktól függetlenül csökken, s immár nemcsak a fizikai igénybevétellel, de a fokozott hõleadással is számolnunk kell a tápanyagok kiválasztása során.

 • Sajó László: Öt és feles

  Mmmost szólok. kkkezdetben vo-volt aaaz iiige egyszer anyuék bálba mentek egyedül hagytak amikor hazajöttek ott találtak a varrógépen függönybe csavarodva mint egy pólyás mint egy múmia magas lázam volt bevittek újhelyre a kórházba hamarabb hazahoztak mert sokat sírtam

 • "Nagyon rossz érzelmi üzenet" (Szent-Iványi István (SZDSZ), az Európai Parlament képviselõje)

  Idén nyárig az Országgyûlés integrációs bizottságának elnöke, júliustól pedig a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje az Európai Parlamentben. Az augusztus óta tartó kormányszabászat idején többször is felröppent a neve mint lehetséges külügyminiszteré.

 • Kulturális hírek

  PARTRA, MAGYAR! A Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami, Mitsou (Micura Mónika) utrechti, az Amadinda arnhemi és a Muzsikás groningeni fellépésével, a Tweede Ronde irodalmi folyóirat magyar különszámával, a Nádas Péter és a magyar fotómûvészet 1912-2003, illetve az Orosz István grafikái és objektjei címû hágai kiállításokkal teljes sebességre kapcsolt Hollandiában a már tavaszi és nyári ízelítõvel is szolgált magyar kulturális évad: a Partra Magyar/Hongarije aan Zee fél év alatt harminc holland városban mintegy kétszáz programot kínál (elõzmény: Narancs, szeptember 9.

 • Cyber hírek

  Ûrutazási iroda A brit Virgin csoport tulajdonosa, Richard Branson ûrutazási iroda alapításáról állapodott meg az Ansari X Prize privát ûrversenyben eddig a legtovább eljutott, a világûr határán sikeres próbarepülést végrehajtó SpaceShipOne magánûrhajó tervezõjével, Burt Rutannel.

 • Kormányprogram és lekváros derelye: Kicsit más tészta

  Mire lapszámunk megjelenik, tudni fogjuk azt, amit ma még nem: hogy kik lesznek a Gyurcsány-kormány miniszterei. Amit már most jól ismerünk, mert elolvastuk, az a kormányprogram.

 • Négypárti tárgyalások a gyülekezési törvényrõl: Megelõzõ csapás

  A nyilas hatalomátvétel évfordulójára tervezett megemlékezés miatt felbolydult a politika, egyeseknek ismét a jogszabályok szigorítása jutott az eszükbe. A többfordulós négypárti egyeztetéseken a szocialisták többek között a gyülekezési törvény módosítására is javaslatot tettek.

 • Siketek és hallássérültek a munkaerõpiacon: Az elutasítás csendje

  A siketek nem fogyatékosnak tartják magukat, hanem nyelvi kisebbségnek. A társadalom viszont többnyire úgy tekint a hallássérültekre, mint nehézkesen képezhetõ, kvalifikált munkakörökben nem foglalkoztatható rokkantakra.

 • MDF: Gondok közt

  Ismét Dávid Ibolyát választották pártelnöknek az MDF múlt szombati, XIX. országos gyûlésén. A gödöllõi összejövetelen a szervezet feletti ellenõrzést végérvényesen - immáron alapszabályba foglaltan is - a régi-új vezetõ és politikájának támogatói szerezték meg.

 • Belháború a Munkáspártban: A csillagharcos

  A Munkáspárt legutóbbi, szeptember tizennyolcadikai központi bizottsági (kb) ülésén elvileg a 2006-os országgyûlési választásokon követendõ stratégia, gyakorlatilag azonban Vajnai Attila alelnök és a pártvezetés konfliktusa volt a téma.

 • A képregény esélyei: Kikockázva

  Magyarország nem a képregényolvasók paradicsoma. Itthon az úgynevezett szakemberek álláspontja érvényesült: a képregény ártalmas, eladhatatlan. A világ más tájain mindeközben a képregénykészítés önálló, kiemelkedõen jövedelmezõ iparággá fejlõdött.

 • Szudán: Csak a pusztulás

  Az elmúlt hónapok folyamán a hivatalos nemzetközi érdeklõdés egyre inkább tragikus súlyának megfelelõen kezdte kezelni a nyugat-szudáni népirtást. A khartúmi kormány természetesen ellenkezõ irányú erõfeszítéseket tesz, és felháborodva utasítja el a genocídium fogalmának a használatát.

 • Romániai sajtóügyek: Irányított közbeszéd

  Veszélybe került a sajtó függetlensége - húzta meg a vészharangot két romániai ellenzéki napilap amiatt, hogy - állításuk szerint - külföldi tulajdonosuk egyre gyakrabban avatkozik be lapszerkesztési politikájukba.

 • Félúton Versailles felé

  A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

  Hiller István kultuszminiszter szeptember 14-én nyitotta meg a fertõdi kastély cour d'honneurjének kapuját a sajtó elõtt. Ezzel a kastély bõ egy éve indult felújításának elsõ - eddig legjelentõsebb, több mint egymilliárd forintos költségvetésû - szakasza lezárult: elkészült többek között a fõépület teljes tetõrekonstrukciója, a díszudvari homlokzat, a díszudvari közmûvek és a kert, valamint a díszlépcsõ helyreállítása.

 • Koncert: Két anyanyelv (Mischa Maisky, Zdenek Mácal, Kocsis Zoltán és Ránki Dezsõ)

  A Cseh Filharmonikusok koncertje vad meglepetéssel indult. Az elsõ szám, Smetana Az eladott menyasszony címû operájának nyitánya után olyan bõdületes ováció hangzott fel a Zeneakadémia nagytermében, hogy a karmester, Zdenek Mácal meghökkenten pillantott le a közönségre.

 • Színház: Édes Erdély (Bozgorok - Honvéd Kamaraszínház)

  Az elõadás viszonylag gyorsan elhíresült a színházi berkekben (nyáron, a szegedi alternatív fesztiválon a rendezõ, Rusznyák Gábor még díjat is kapott érte), és korántsem az egyöntetû rajongás okán.

 • Homoki Nagy István: Fikció és Pletyka

  A hónap elején lett volna kilencvenéves, decemberben lesz huszonöt éve, hogy meghalt: mára legenda. Ha azt mondjuk, természetfilm, õsidõk óta az õ neve ugrik be elõször mindenkinek Magyarországon.

 • DVD: Ízlés dolga (Liliana Cavani: Ripley és a maffiózók)

  Ott hagytuk el A tehetséges Mr. Ripleyben, hogy Tom távozik vitézkedései helyszínérõl, Itáliából, ahol éhenkórász senkibõl jómódú aranyifjúvá, valamint kétszeres gyilkossá vált. Útközben rájön, hogy õ valójában meleg, és a nagy coming out azt a magyarázatot célozza be, hogy hõsünk minden tettét latens homoszexualitása irányította.

 • Nyolc kis kritika

  színház Füst Milán Boldogtalanok címû drámáját ezúttal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának elõadásában lehetett látni a Stúdiószínházak fesztiválján, a Bárka vívóteremnek becézett, most éppen hodályszerû terében, az "igazi" falak és még igazibb feketeség, lepukkantság közepette.

 • Levegõt a daloknak (Peter Buck, R.E.M.)

  Sûrû hetek vannak az R.E.M. tagjai mögött és elõtt: Európa kiválasztott nagyvárosaiban beszálltak a promóciós mókuskerékbe, hogy elõkészítsék jövõ héten megjelenõ albumuk, az Around The Sun fogadtatását.

 • Fényszennyezés: Csillagok, ne ragyogjatok!

  Huszonöt év múlva nem látjuk a Tejutat, és az európai csillagászok legfeljebb a turkesztáni obszervatóriumokból kémlelhetik majd az eget. Az exponenciálisan növekvõ fényszennyezés megtizedeli a rovarfajokat, és megváltoztatja a madarak viselkedését.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...