• Irodalmi szószedet: A regénycím (~)

  Kezdetben a ~ az anyánk éjjeliszekrényén el›fordult könyvtárgyak olyan emleget›nevét jelentette, amelynek rendszerint semmi értelme nem volt: rabrábi, urimuri (?!). Tetejébe rövid U-val - miként azt az Olcsó Könyvtár papírpikkelyeket hullató, piszkossárga címlapján kisilabizáltuk, ahogy majd emezt is: Kivilágos kivirradtig (?

 • Muraközy Balázs: Mennyi fixszel viccel? (A menedzserfizetések nyilvánosságáról)

  Az Európai Bizottság 2003-ban hozzáfogott az uniós társasági jog korszerûsítéséhez. Ennek egyik lépése az idén áprilisban javaslatként megjelent és októberben el-fogadott elõterjesztés a "vezetõk megfelelõ díjazásának elõsegítésérõl".

 • Az utolsó kijárat Erdély felé

  Míg a kettõs állampolgárságról szólva a jobboldal a nemzet újraegyesítésérõl, Trianon sebeinek begyógyításáról szaval, nincs olyan kérdés, amely a nemzetet jobban megosztaná, mint ez. Nem véletlen, hogy a fõsodor politikai pártjai közül eddig egy sem bolygatta ezt az ügyet; az Orbán-kormány alatt semmivel nem váltak könnyebbé az állampolgárrá válás feltételei, mint korábban.

 • Cigánynóta

  Nagy volt az élet a múlt héten Brüsszelben, szállt a nóta, seje-huja, ripityom. Teleki László államtitkár, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kállai Katalin, az MSZP romaügyekért felelõs elnökségi tagja és még 21.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Minden nyelvben vannak olyan erõszakos szabályok, melyek a rendes szabályokat maguk alá gyûrik és magukhoz ragadják a vezetést. Úgy is mondhatjuk, hogy felülkerekednek a rendes szabályokon, ezért "felülkerekedõ" szabályoknak nevezzük õket.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Tervezés

  Amikor Amerikába fejlesztettünk játékprogramokat, elõször is mindenféle terveket kellett készítenünk. Például meg kellett becsülni, hogy melyik munkafázis hány munkaórát igényel majd a programozóktól, a grafikusoktól, a zenészektõl, a teszterektõl és így tovább.

 • Kulturális hírek

  15 ÉV NARANCS Egy viszonylag zárt körû és egy teljesen nyilvános estén ünnepelte indulásának tizenöt éves évfordulóját a rendszerváltás hazai sajtópalettájánakÉ khmÉ zászlóshajója, a lap, melyet Ön volt szíves e héten is megvásárolni, kölcsönkérni, elemelni, pokolra kívánni stb.

 • Cyber hírek

  Cenzúrázzák a mangát Az egyik népszerû japán képregény kiadója bejelentette: kivágja a füzet legutóbbi számából azokat a részeket, melyek a japánok nankingi brutalitását ábrázolják a kínaiak ellen - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál.

 • Tûz a veszélyeshulladék-telepen: Palotai alvászavarok

  A tisztázatlan körülmények között november 1-jén kitört palotai hulladéktûzben minden bizonnyal rákkeltõ anyagok is keletkeztek, ami a kincstári optimizmust sugárzó katasztrófavédelmi kommentárokat egészen más megvilágításba helyezi.

 • Érvénytelen idõközi választás Sopronban: Nyugaton a helyzet

  A választók közönye kísérte a hét végén a soproni és szécsényi idõközi országgyûlési választás elsõ fordulóját. Mivel a részvétel mindkét körzetben 30 százalék körüli volt, a voksolás érvénytelen lett.

 • Az értelmi sérültek visszailleszkedési esélyei: Rögös utakon

  Az értelmi sérültekrõl jóformán semmit sem tudunk, és nem is beszélünk róluk. Pedig õk is teljes életet szeretnének élni: nemcsak mellettünk, hanem velünk együtt. Sári és Józsi fogad mosolyogva a Civitan-Help Egyesület Görgényi úti kertészetében.

 • Politikai okkultizmus Magyarországon 2.: Ocsú kontra búza

  Cikksorozatunk elsõ részében ('svita, Magyar Narancs, 2004. október 28.) beszámoltunk a magyarság õstörténetének ma is élõ mítoszairól. A 32 jegyû székely rovásírás kultusza arra engedhet bennünket óvatlanul következtetni, hogy csak a nemzetmentõk mániája bebizonyítani a magyar nép sumer, szkíta vagy turáni eredetét.

 • Hazamenni

  Márai Sándor: Ajándék a végzettől

  A kötet anyaga tizenhárom éve állt össze.

 • "Miért hívsz a moziba?" (Szabó István filmrendezõ)

  Nemzetközi sztárok, Anette Bening, Jeremy Irons fõszereplésével készítette el új játékfilmjét William Somerset Maugham Színház címû regényébõl. A komédia középpontjában London sztárja, a negyvenes éveiben járó színésznõ, Julia áll, aki, hogy némi színt vigyen a mindennapi rutinba, ifjú szeretõ után néz.

 • "Ha tervezgetsz, csak ideges leszel" (Mauricio Alves Fernandez, a Ratos de Porao dobosa)

  Az 1984-ben alakult S-o Pauló-i Ratos de Porao történetének áttekintése helyett elég annyit megemlíteni, hogy a legnagyobb rajongójuk Jello Biafra. Így az sem tûnhet meglepõnek, hogy újabban a lemezeiket is Biafra kiadója, az Alternative Tentacles gondozza.

 • Film: Színház az egész (Szabó István: Csodálatos Júlia)

  Ne számítsunk egy megszokott Szabó-filmre! Nincs egzisztencialista problémafelvetés, nincs történelemkönyveket megszégyenítõ pontos kor- és társadalomrajz, illetve dehogyis nincs, csak másképpen, nem úgy, nem abban a stílusban, ahogy ezt eddig elvártuk.

 • Kiállítás: Nagy vonalakban (Oroszország képközelben)

  Alig pár napja, véletlenül került a kezembe egy fényképalbum: a múlt századelõ, a bolsevik hatalomátvétel elõtti idõk Oroszországa. Sármély, gyilkos nyomor, a hunyászkodó tekintetekben évszázados gyûlöl-ködõ rémület, a haszonállati lét üressége.

 • Lemez: Alkoholos, szerelmes, halálos (Marianne Faithfull: Before the Poison)

  Marianne Faithfull utolsó három albumát olyan könnyû egymás mellé helyezni, hogy már azt mondhatjuk, az 1999-es Vagabond Wayszel - majd az azt követõ Kissin' Time-mal - egy újabb, a korábbiaktól több tekintetben is el-térõ korszaka kezdõdött el.

 • Nyolc kis kritika

  könyv David Mitchell: Szellemírók Tom Stoppard mellett Mitchell az az angol író, akire nemcsak a kortárs írók, hanem a kortárs fizikusok is hatnak. Stoppard Árkádiájával és Mitchell most magyarul kiadott regényével jelent meg a káoszelmélet az irodalomban.

 • Választások elõtti állásfoglalások a sajtóban: Kimondva, kimondatlanul

  Az objektivitásukra kényes brit és amerikai lapok többsége a választások, népszavazások elõtt rendre szerkesztõségi publicisztikában buzdítja az olvasókat valamelyik párt, jelölt vagy válasz támogatására.

 • Hó-show: Tél öblén

  Az idei Hó-show szervezõi már jó elõre beígérték: ezúttal nem csupán reklámokból és kiállítókból fog állni a rendezvény. S valóban: a leendõ sífogyasztók túlléphettek a vágyteli tervezés fázisán, s rögvest eszközölhették is télire való beszerzéseiket.

 • A világ második legjobb sakkozója (Lékó Péter)

  Gondolatai 64 fekete és fehér négyzet körül cikáznak, szellemi energiájának nagy részét majd' 20 éve egyetlen célnak szenteli: sarokba szorítani egy fakirályt egy fatáblán. A hétköznapi tónusok is ettõl függõen sötétebbek vagy világosabbak.

 • Házfoglalók: Eszméletlen nagy élmény

  Október utolsó napjaiban házfoglalók költöztek a volt Úttörõ Áruház épületébe. A nyilvános megnyitót követõ napon az akciót szervezõ Centrum bejelentette: a tulajdonos felszólítására - aki a sajtóból értesült arról, hogy elfoglalták a tulajdonát - önként elhagyják az épületet.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...