• Tandori Dezső: Ugri

  futi("Legalább jó ismerősöket látok viszont")

  Dehogy a sportokra, dehogy a sportolókra mondtam ezt! (Megjegyzés: Weöres Sándor túlzása volt az, bár sok utólagos igazsággal, hogy "untat az ugri-futi".)

 • Legát Tibor: Pop

  A kör közepén állok, körbevesznek. Mindegyik alacsonyabb nálam, és ahogy eltorzult fejük rám spricceli az ilyen-olyan idézeteket, arra gondolok, nekem is megvan a 100 híres regény. De az egyikük, a terepszínű nadrágos, rottweiler-pólós a Bibliával hadonászik.

 • Dénes Ferenc: Nem mennek, nem csinálják(A Mol és a magyar futball)

  Idézem."MEGHÍV". Az Ifjúsági- és Sportbizottság a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében 2004. február 10-én (kedd) 12.00 órakor ülést tart. Napirendi javaslat: 1. Tájékoztató a MOL Rt. sportszponzorációs tevékenységéről.

 • Gavra Gábor: Mindent vissza!(Az esélyegyenlőségi törvény és a Károli-ügy)

  A Károli Gáspár Református Egyetem (KGRE) Hittudományi Karának tanácsa által közzétett Tanulmányi anyag a homoszexualitásról című állásfoglalása, valamint az egyetem melegekkel kapcsolatos konkrét döntései a január végén életbe lépett esélyegyenlőségi törvény működőképességének próbáját jelenthetik - írtuk két hete (lásd: A szeretet parancsa, Magyar Narancs, 2004.

 • Kálmán László: Maguknak építik le(A Draskovics-csomag és az Akadémia)

  Kormányok jönnek, kormányok mennek, és egyik se bírja megérteni, hogyan működik egy állami emlőkön csüggő intézmény. Mindegyik azt hiszi, hogy ezek úgy pazarolnak és lopnak, hogy közben ezt gondolják: ,,Most van pénz, most pazaroljunk és lopjunk!

 • Léptet fehér lován

 • Moszkva nem hisz a könnyeknek

  A csecsen történet és annak jóhiszemű értelmezése szokásosan két fő szálon fut. Az egyik szerint a 90-es évek eleje óta Moszkva, a meggyengült birodalmi központ gyarmati utóvédháborút vív Csecsenföld birtoklásáért a szabadságáért küzdő, bátor kis csecsen nemzet ellen.

 • Olvasói levelek

  Mindenféle távolsági és durva szállítmányozási okok miatt csak most került a kezembe az a szám, amelyben a dr. Kökény Mihállyal készült interjú olvasható.

 • Kulturális hírek

  n GRAMMY Öt díjával a legeredményesebb előadóként abszolválta a Los Angeles-i gálaestet a képünkön látható Beyonce Knowles: a 22 éves énekesnő Dangerously in Love című albuma lett a legjobb kortárs rhythm & blues-album, a címadó dallal elnyerte a legjobb r & b vokális teljesítmény díját, Jay-Z-vel közös száma, a Crazy in Love lett a legjobb r & b-dal és a legjobb rapének együttműködés, s Luther Vandross-szal közösen ő alkotta a legjobb r & b-duót (The Closer I Get To You; díjat kapott a Crazy in Love egyik remixe is - ez azonban Maurice Joshuát illeti).

 • Cyber hírek

  n Barátságos internet A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége, ugyanakkor az állami szabályozás helyett a hangsúlyt elsősorban az EU-konform önszabályozó mechanizmusok és civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni - hangzott el a Barátságos Internet Fórum (BIF) múlt heti konferenciáján.

 • John Kerry demokrata párti elnökjelölt: Az utolsó cserkész

  A Gallup, a CNN, a Newsweek és a USA Today felmérései egybehangzóan mutatják, hogy John Kerry demokrata szenátor legyőzné George W. Busht, ha most lenne az amerikai elnökválasztás. November 2-ig azonban sok minden történhet, egyelőre még az sem biztos, hogy ő lesz a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltje.

 • Rendszereken át - Portré Kapolyi Lászlóról

  Elhunyt Kapolyi László egykori országgyűlési képviselő, 1983-87 közötti ipari miniszter. A rendszerváltás utáni egyik leggazdagabb politikus pályáját 2004-ben dolgoztuk föl.

 • Lakóhelyi szegregáció Beregben:Az én kis falum

  A 2001-es tiszai árvíz elöntötte a beregi Jánd község cigánysorának java részét. Miután lakásaik lakhatatlanná váltak, az állami kárpótlási keretből két árvízkárosult családa közeli Gyürén szeretett volna házat venni.

 • A Draskovics-csomag: Feketevágás

  Bár a kiszivárgott részleteket majd' egy hónapja vitatja az ország, a jövő héten hivatalba lépő pénzügyminiszter-jelölt "csomagjának" fő elemei hivatalosan ma is ismeretlenek. Nem tudni azt sem, a 135 milliárd miért pont 155 milliárd, ha egyszer 200, sőt 220.

 • Hortobágyi madárkórház: Csőrre töltve

  Csordogál a pénz a hortobágyi madárkórház számlájára, melynek megmentésére január közepén a Blikk hirdetett országos összefogást. Az intézmény működésének megítélése a természetvédők körében azonban nem egyöntetű.

 • Könyv: Családi szennyes (Karinthy Márton: Ördöggörcs)

  Tekintélyes halom emelkedik a könyvtárasztalon a kötetekből, melyeket Karinthy Márton forrásként használt nagyszabású családregényéhez. Itt van Déry Tibortól az Ítélet nincs, Devecseri Gábortól a Lágymányosi istenek, az Aranyketrec Benedek Istvántól, a Szellemidézés és a Napló három vaskos kötete az apától, a Búvópatak Devecseriné Guthi Erzsébettől és így tovább, a végtelenségig.

 • Könyv: Prospero léháskodik (Kovács András Ferenc: Fattyúdalok)

  A viharos sikereket hozó komoly kötetek megírása közben születtek ezek a játékos költemények, mintegy a "léha" fonákját is bemutatva a "komoly verseknek". Mit vitt tovább a korábbi kötetekből ismert poétikájából, és mennyiben tér el tőlük Kovács András Ferenc?

 • Színház: Mélyfőd (Szigarjev: Fekete tej)

  A "mélyfőd" valahol a nagy orosz semmi közepén van, ahol "tévé nyista, mer' elmegy fölötte a vétel", tehát vodka van, vacak, pancsolt vodka - meg rengeteg nyomorúság. Átmenetileg "tósztméker" is van, remek tajvani - vagy kínai - darab, és ebből némi bonyodalom.

 • Kiállítás: Minden jót, Mónika! (Válogatás Csontó Lajos munkáiból)

  Régóta hiszem azt, hogy ha már nem férünk oda a nagy dolgokhoz, közelítsünk a kicsikhez, hogy velük bíbelődve vigasztalódjunk áldatlan állapotunkban. Úgy tetszik, Csontó Lajos sem igen gondolta másként, amikor az 1999-2003 között készített munkáit kiállítássá szerkesztette, majd a meglepően jól megképzett, a magyar égbe enyhe spirállal feltörő falakra felrakta azokat.

 • Film: Nincs bocsánat (Lebegés) 35.

  Az eddig csupán könnyedebb műfajokban, forgatókönyvíróként nevet szerzett Ed Solomon (Charlie angyalai, Man in Black -Sötét zsaruk etc.) filmjével nem csupán drámai szkriptíróként, de rendezőként is debütált. A film, melynek meséjét a direktor állítólag húsz éven keresztül írta, amolyan amerikai variáció bűnre és bűnhődésre a hadak útját többszörösen megjárt Billy Bob Thornton főszereplésével.

 • Lemez: Pont (The Essential Sly & The Family Stone)

  A hatvanas-hetvenes évek soul- és funkylemezeiből hármat szoktak minden idők legjei közé sorolni a szaklapok. A Live At The Apollo című James Brownt, a What's Going On című Marvin Gaye-klasszikust és a Sly & The Family Stone-tól a pszichedelikus alapműnek tekintett There's A Riot Goin' Ont.

 • Lemez: Nosferatu álmai (Fantomas: Delirium Cordia)

  Mike Pattont a Faith No More élén dalolva ismerhettük meg a nyolcvanas évek végén, de lehetünk azért jó páran, akik más irányú zenei tevékenysége miatt zárták szívükbe a jeles trubadúrt. Például az eredeti bandája, a ragyogóan experimentális, egyúttal vastagon infantilis Mr.

 • Lemez: Mélyen (Abyssinia Infinite: Zion Roots)

  Abból, hogy Etiópiát ötven évig a raszták névadója, Ras Tafari - ismertebb nevén Hailé Szelasszié - uralta, már eleve azt hihetnénk, hogy a reggae etióp gyökerű. És most itt ez a zenekar, Abyssinia Infinite a neve, jobbára Amerikába szakadt etiópok a tagjai, a lemezük pedig a Zion Roots címet kapta, azon raszta hit szellemében, amely az ígéret földjét Etiópiával azonosította.

 • Nyolc kis kritika

  n Mészáros Tibor: Márai Sándor bibiliográfia Tudjuk, az 1998-ban olaszul Le braci címen megjelent (eredetileg: A gyertyák csonkig égnek) regényével valóságos Márai-őrület indult Nyugaton. Tudjuk, az olasz edíció az év áprilisától decemberéig 10 kiadást ért, meg, összesen mintegy 250 ezer példányban.

 • "Szaporodóképesek vagyunk" (Cserhalmi György színész)

  Az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra az idei Oscar-jelöltek listáját. A legjobb külföldi film kategóriában versenyben van Ondrej Trojan cseh rendező egy kis hegyi falu nevét viselő Zelary című alkotása is, s ez azt jelenti: nekünk is van kiért izgulni.

 • Vendéglőkkel az unióba: Pánik a záróra körül

  A vendéglátós érdekképviselet és az étterem-tulajdonosok egy része aggodalommal várja a májusi szezonkezdéssel egybeeső uniós csatlakozást. A tagsággal életbe lépő új előírások kapcsán a működést ellehetetlenítő több tíz milliós befektetésekről, bezárási hullámról és mániákus szabályozásról esik szó, ahol még a konyhai csempe színét is Brüsszelben döntik el.

 • Magyarország-Kanada hokimeccs: Micsoda buli!

  Biztatóan indult: a magyar hokilegendárium szerint az első gól a világtörténelemben, amit a hoki feltalálói európai csapattól kaptak, magyar találat volt: 1933. február 23-án Margó György, a Budapesti Korcsolyázó Egylet hokijátékosa klubtársa, Minder Sándor átadásából vágta a kanadai hálóba a korongot a csehszlovákiai világbajnokságon.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...