• MaNcs 16. évf. 9. sz. (2004. 02. 26.)

  A messziről jött ember

  Alföldi Róbert színész, rendező

  Kétszeresen is messziről jött. Most éppen Amerikából - Portland, Oregon -, ahol A velencei kalmárt rendezte. Eredetileg meg Dunapatajról. Nyílegyenesen fölfelé; oda, ahol már azt mondják rá: sztár. Színházi ember, de fest, zenél is. Hihetetlen rajongótábora van a neten; számon tartják az előadásait, a születésnapját, a műsorait. És rengetegen utálják: nagyképűnek, karrieristának tartják, aki bármit elvállal,...

  2004 / 9
 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Talált pénz)

  Most, amikor nemcsak a kormány, de a takarékossági ötletbörzébe bevont lakosság is elfekvő állami forintok után kutat, meglepő, hogy komolyabb visszhang nélkül maradt a Magyar Nemzeti Bank statisztikusainak sztahanovista felajánlása.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velő (Konyhai elősó)

  Mielőtt bármi borzalmas történne velünk, álljunk terpeszbe, tegyük csípőre a kezünk, düllesszük ki a szemünket, nyomjuk előre a hasunkat, végezzünk fejkörzést, kezünket lendítsük haránt oldaltartásba. Ha ezek a gyakorlatok szabadon, koppanás és karistolás nélkül elvégezhetők, akkor szerencsénk van, viszonylag nagyméretű konyha áll rendelkezésünkre.

 • Tamás Gábor: Utakra menni könnyű

  Az utakat lezáró paraszt hálás téma a híradásokban: jópofa bejátszásokat, fotókat lehet mutatni a vasvillával átszúrt transzparensekről, a csatornába öntött tejről, a vesszővel az úttestre hajtott disznókról.

 • Pogátsa Zoltán: A talányos triumvirátus(Ki irányítja az uniót?)

  Február elején Berlinben találkozott az Európai Unió három meghatározó országának vezetője, Jacques Chirac, Tony Blair és Gerhard Schröder. Megbeszélésük középpontjában a gazdaság élénkítése és a versenyképesség fokozása állt.

 • Nem

  Azután, hogy egy rakás érv elhangzott és megjelent a nyilvánosságban - többek közt: ebben a lapban Karsai László, a Népszabadságban Ungváry Krisztián tollából - arról, hogy miért ne legyen szobra a fővárosban Teleki Pálnak, meg azután, hogy a fővárosi önkormányzat illetékesei magukhoz kaptak, az öngyilkos miniszterelnök történelmi szerepe körüli vita bizarr fordulatot vett.

 • Égni kell

  A lapzártakor érkezett hír szerint újabb elemmel gazdagodott a már korábban is zömmel vudujellegű magyar politikai kultúra: egy kicsi s szinte már teljesen elfeledett párt jövő keddi nagygyűlésére úgynevezett felismerhető szalmabábut készít a jelenlegi kormány minden egyes tagjáról - ezeket azután kigúnyolják, megalázzák, sőt el is égetik.

 • Kulturális hírek

  n GIBSON KRISZTUSA A felfokozott érdeklődésre tekintettel 2500 helyett 4000 kópiával, 2000 helyett 2800 moziban kezdik forgalmazni hamvazószerdán az amerikai mozik Mel Gibson filmjét Jézus életének utolsó tizenkét órájáról (képünkön Jim Caviezel).

 • Cyber hírek

  n Hódít az e-kormányzat A TNS tanulmánya szerint tavaly szinte mindegyik vizsgált országban többen vették igénybe az online kormányzati szolgáltatásokat, mint az előző évben. Magyarországon az előző évi három százalékról 2003-ban hat százalékra nőtt az online kormányzati szolgáltatásokat használók aránya, de a vizsgálatban részt vett harminckét ország rangsorában ez csak az utolsó előtti helyet jelenti Lengyelországgal holtversenyben, és jócskán elmarad a harmincszázalékos világátlagtól.

 • Választások Iránban: Záróra

  Valóban szabad választások esetén a különféle reformista csoportosulások - saját becslésük szerint - kétharmados többséget is szerezhettek volna, a tényleges eredmény azonban ennek a fordítottja lesz. Hét év után a klérus ismét minden szinten saját kezébe akarja venni a hatalom gyakorlását.

 • Hatalmi intrikák az MSZP-ben: Ballagás előtt

  Miközben egyre nő a Fidesz és az MSZP népszerűségi mutatói között a különbség az előbbi javára, a szocialista vezetők jó része az utóbbi időben csak egymással és Kovács László közeljövőben megüresedő pártelnöki székével van elfoglalva.

 • Kormányzati program a romák integrációjáért:Hun a lóvé, magyar tezsvér?

  Tárgyalás nélkül vették le a kormányülés napirendjéről a roma középtávú programot a múlt héten. Ennek oka állítólag egy azóta már tisztázott félreértés. A kormány újra nekiveselkedhet, de kérdés, hogy elfogadása hoz-e érdemi változást.

 • Gazdatüntetések: Az istenadta

  A fővárosba vezető nagyobb utak félpályás lezárásával folytatódott a gazdasági ellehetetlenülésük ellen küzdő gazdák tiltakozássorozata. Miközben az érdekképviseletek vezetői Németh Imre földművelésügyi miniszterrel tárgyaltak, a tüntetők kitartóan fagyoskodtak Soroksár, Vecsés, Dunaharaszti és Maglód határában.

 • Jogerős ítélet a kizárt meleg diák ügyében: A világi felsőbbség

  A múlt héten a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletet hozott a Károli Gáspár Református Egyetemről homoszexualitása miatt kizárt diák ügyében (a kizárásról lásd: A szeretet parancsa, Magyar Narancs, 2004. január 22.

 • "Mentális kézzel, belső hanggal" (Hidas György pszichológus)

  Munkatársával, Raffai Jenővel hét éve dolgozta ki az anya és a fejlődő magzat közötti kapcsolatteremtés módszerét, az úgynevezett kapcsolatanalízist, amely lehetőséget teremt, hogy a szülő már a terhesség ideje alatt is "megértse" születendő gyermekét.

 • 1 tanár

  "Rendet kellett rakni az íróasztalokon"

  Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem volt rektora

  Tavaly decemberben nagy meglepetésre leváltották tisztségéről, holott négyéves ténykedése alatt az egyetem kilábalt a csődállapotból, és az új karok integrációja is az ő nevéhez fűződik. Az új rektorban, Mészáros Tamásban a rossz nyelvek szerint a kormányzati támogatások letéteményesét látta az egyetemi tanács, szemben az Orbán-kormány volt gazdasági miniszterével.

 • Egyetemfejlesztés és innováció Miskolcon

  Lobbizás felsőfokon

  Szocialista és ellenzéki képviselők közös lobbizásával szerzett egymilliárd forintos fejlesztési támogatást a Miskolci Egyetem. A költségvetési vita utolsó pillanatában elért siker talán magukat a kezdeményezőket is meglepte: miután már megszületett az elutasító döntés, az egyetem példátlanul nagy összegeket kapott az államtól.

 • Olcsó tanulási lehetőségek az EU-ban

  Inasévek

  Melyik egyetemista ne álmodna arról, hogy egyszer abban az országban, azon az egyetemen tanulja választott tárgyát, ahol azt a legmagasabb szinten művelik? Csalfa és drága álmok - mondaná a kitűnő képességű, sokszor több nyelven is beszélő, ám kispénzű magyar diák.

 • "A Föld árnyékos oldala" (Diamanda Galás)

  A görög ortodox családból származó Diamanda Galás (1955, San Diego) mióta csak színpadra lépett a nyolcvanas évek elején, az emberiségre oly veszélyes mákony, a felejtés ellen dolgozik. Több mint húsz évet átfogó munkássága a XX.

 • Lemez: Reszkethetnek (Lhasa: The Living Road)

  Miután első albuma, a La Llorona 1997-ben kijött, az akkor huszonöt éves Lhasát a mexikói Billie Holidaynek, Edith Piafnak, Tom Waitsnek és Jacques Brelnek volt szokás nevezni. Nem rajongok az ilyen metaforákért, de láss csodát, ezúttal magam is aláírom - most a The Living Road megjelenése után ez a legkevesebb, amit meg kell tennem.

 • Kiállítás: Kellemes időtöltés(Az idő ékszerei)

  Már az ókorban megmondták, az idő nem létezik önmagában, önmaga által, csak az észlelhető tárgyakon keresztül. Mégis hosszú időbe (mi másba?) telt, míg maga Kronosz vált észlelhető, sőt kézzelfogható tárggyá, hogy pontosak legyünk, órává.

 • Könyv: Bronzkori klasszikus (Karátson Gábor ji kingje)

  Kína ősi kultúrhéroszainak egyike, Fu Hszi ajándékozta meg a "Közép Birodalmát" nemcsak a halász- és madarászhálóval, a házasság intézményével, hanem az írással is. Neki tulajdonítják a jang és jin vonalszimbólumokból álló ábrák feltalálását.

 • Könyv: Boldog por és szemét (Dsida Jenő versei)

  n 1907, 1938. Ez a két évszám határolja Dsida Jenő életét. Közismert, milyen események zajlottak le e három évtizedben: az első világháború, a forradalmak, a Monarchia széthullása, ínség minden tekintetben, a trianoni békeparancs, országrészek elcsatolása, az utódállami uralom kezdete.

 • Könyv: Hosszú lábjegyzet (Douwe Draaisma: Miért futnak egyre gyorsabban az évek?)

  A kísérleti emlékezetkutatást gyakran éri az a vád, hogy semmi olyat nem mond egyik legfontosabb képességünkről, amit a filozófusok már több száz éve le ne írtak volna. Ez a kellemetlen vélemény többnyire önmarcangoló pszichológusoktól vagy olyan laikusoktól származik, akik csak felszínes, rosszul megírt ismeretterjesztő könyvekből tájékozódtak a kísérleti pszichológia eredményeiről.

 • Kiállítás: Egyszer csak elfogy...(Idillek és katasztrófák - ÉS-tárlat 5.)

  A szanalmas.hu-n olvastam: "...nem is tudom, hogy lehet-e ma már olyat festeni, amit mongyuk még a maga idejében ki fognak állítani jól, vagy ami 100 év múltán is a hején áll majd. Kicsit bele vagyok kavarodva a mai művészetekbe, meg aztán ma már mindenkihez eljuthat minden.

 • Film: Szemközt a szamurájjal (John Woo: A felejtés bére)

  Régóta tudjuk, de mióta Quentin Tarantino előhozakodott Kill Bill című, extrákkal terhelt prospektusával, talán már törvényerőre is emelkedett, hogy mi mindent köszönhet a világ filmművészete (és az általános műveltség, továbbá a Hortobágyi-ugrócsoport) a távol-keleti (szűkebben hongkongi) akciós árunak.

 • Megalakult az Irodalmi Kerekasztal: Tolldíj

  Az írószervezetek tárgyalnak az irodalom állami finanszírozásának újraszabályozásáról. A Narancs megpróbálta a lehetetlent: áttekinteni az irodalmi köz pénzügyi szubsztanciáját, és megnézni, hogyan is van mindez Nyugaton.

 • Nekrológ: Poszthumusz ember (Könczöl Csaba, 1947-2004)

  A 60-as évek végén a budapesti bölcsészkar egyik legcsillogóbb diákja, legfogékonyabb, legígéretesebb alakja volt. A magyar mellett az orosz kultúra mély elkötelezettje, akitől meg lehetett érteni, hogy micsoda barmok voltunk, hogy nem tanultunk meg oroszul, holott tíz évig ingyen tanítottak bennünket erre a nyelvre.

 • Hogyan barátkozik a magyar? Remeteélet

  Egy ember átlagosan négyszáz barátságot köt életében, egy időben harminchárom emberrel van közelebbi viszonya, és közülük hatot hív a barátjának - állítja a nemrégiben elkészült, az egész világra kiterjedő felmérés, amely a társadalmi tőkét vizsgálja.

 • Előadás-kritika

  Kádár kakasa és más metaforák

  Alexa Károly: Modern magyar irodalom

  Az előadó tanácstalanul néz farkasszemet a háromfős hallgatósággal. Mitévők legyünk? - kérdi végül. Tartson országértékelőt! - indítványozza egy fiatalember. Azt tudnék - bólogat a tanár úr, de aztán mégis elkezdődik az óra.

 • A közoktatás ellentmondásos kihívásai

  Én készültem

  Miközben a társadalmi berendezkedés az elmúlt tizennégy évben gyökeresen átalakult Magyarországon, a közoktatás a kilencvenes évek óta nem sokban változott. A tananyag, a szemlélet, a gyermeklélektan egy sereg elvárást állít a pedagógus elé, miközben a közvélemény még mindig nem hajlandó belátni, hogy az oktatás nem pusztán szakmai kérdés.

 • Olvasói levelek

  Ezúton szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni a Kőszeg Ferenccel készült interjúhoz és egyben a Magyar Helsinki Bizottságnak az igazságszolgáltatás szereplőinek cigányellenességét vizsgáló kutatásához. Ennek a kutatásnak a lényege véleményem szerint nem más, mint statisztikai adatokkal megkísérelni alátámasztani a kutatást végzők eleve adott előfeltevéseit (prekoncepcióit).

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...