• MaNcs 17. évf. 12. sz. (2005. 03. 24.)

  "El kell fogadni a következményeket" (Draskovics Tibor pénzügyminiszter)

  Számos ponton kritikus a pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika - és azon belül saját tárcája - teljesítményével, összességében azonban úgy látja, hogy jó irányban haladunk. Akkor nyilatkozott így Draskovics Tibor, amikor õ már tudta - a sajtó és az elemzõk még nem - az államadósság és az államháztartási hiány Európai Unió által kimutatott értékeit. Szakmai berkekben jó ideje beszélik,...

  2005 / 12
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Tény, hogy most van a Bokros-csomag 10. évfordulója, de nem csak ez az oka annak, hogy a csapból is Bokros Lajos folyik. Öt éve is volt kereknek nevezhetõ évforduló, és a kutya se emlékezett meg róla. Na jó, én igen, de csak azért, mert a Hetek megkért rá.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Tisztázzuk mindjárt az elején, pikáns ételt fõzni nem azt jelenti, hogy fõzés közben nem hordunk alsónadrágot, a nõk meg négykézláb közelítik meg a konyhát. Így Bajorországban fõznek éjfél után, impotenciát gyógyító, muskátli alapanyagú sört.

 • Birtalan Balázs: Átvilágított egyház

  "Én vagyok a világ világossága" - mondta az emberré lett Isten. Más alkalmakkor pedig így beszélt: "Aki titeket hallgat, engem hallgat", s volt, amikor így fogalmazott: "Ti vagytok a világ világossága."

 • Nagy V. Rita: Megint a kozmopoliták

  "Mert nincs olyan rejtett dolog, mely napfényre ne jõne, és oly titok, mely ki ne tudódnék. Annakokáért amit a sötétben mondtatok, a világosságban fog meghallatszani, és amit fülbe súgtatok a rejtekházakban, azt a házak tetején fogják hirdetni.

 • Borban az igazság

  Az a bitang Moszad! De most rajtaveszik. Pedig mennyi időbe és fáradságba került a makulátlan Szita Károly befeketítése! Na és azok a jegyzőkönyvek! Azok különösen sikerült darabok lettek, be is kajálta az irodalmi hetilap, ahogyan kell.

 • Garai László: Karon varjú (Az egyetemi demokráciáról)

  Egy jó hírû egyetemünk egyik karán ülésezett a döntéshozó testület: a kari tanács. Amikor a döntéshozatalra került a sor, a dékán nyílt szavazást rendelt el.

 • A Sándor-palota ostroma

  Emlékeznek arra, hogy 2000-ben a körmünket rágtuk tövig, míg ki nem derült, a köztársaság Göncz utáni elnökét Mádl Ferencnek fogják hívni? Bár a választás Kolumbusz tojása volt (a Fidesz õt jelölte 1996-ban is), sokáig senki nem lehetett biztos abban, hogy a koalíció szerszáma, a Orbán-Torgyán családi húslevespartik sava-borsa és merõkanala, a fehér zongora állócsillaga és a chilei cseresznye atyai pártfogója nem szerepel-e majd sikerrel az állásinterjún.

 • Garai László: Karon varjú (Az egyetemi demokráciáról)

  Egy jó hírû egyetemünk egyik karán ülésezett a döntéshozó testület: a kari tanács. Amikor a döntéshozatalra került a sor, a dékán nyílt szavazást rendelt el.

 • A Sándor-palota ostroma

  Emlékeznek arra, hogy 2000-ben a körmünket rágtuk tövig, míg ki nem derült, a köztársaság Göncz utáni elnökét Mádl Ferencnek fogják hívni? Bár a választás Kolumbusz tojása volt (a Fidesz õt jelölte 1996-ban is), sokáig senki nem lehetett biztos abban, hogy a koalíció szerszáma, a Orbán-Torgyán családi húslevespartik sava-borsa és merõkanala, a fehér zongora állócsillaga és a chilei cseresznye atyai pártfogója nem szerepel-e majd sikerrel az állásinterjún.

 • Kulturális hírek

  MEXIKÓI MODERNEK Harminc mexikói mûvész több mint hatvan alkotását mutatja be Mexikanische Moderne címmel június 12-ig a bécsi Sammlung Essl: a mexikóvárosi Museo de Arte Moderno mestermûveibõl válogatott tárlaton - Frida Kahlo itt látható 1939-es festménye, A két Frida mellett - természetesen ott vannak Diego Rivera, José Clemente Orozco, David Alfaro Siqueiros és Rufino Tamayo képei és persze számos, kevésbé ismert mûvész alkotásai az 1920-as évektõl a 80-as évekig terjedõ idõszakból.

 • Cyber hírek

  A BoingBoing az év blogja A BoingBoingot (boingboing.net) választották az év legjobb blogjának a múlt heti Bloggies díjátadón. Az olvasók maguk jelölték a blogokat harminc kategóriában, majd nyilvános szavazás döntött a legtöbb jelölést kapott webnaplók közül - írta az Index a BBC nyomán.

 • Horvátország és Ukrajna a magyar EU-diplomáciában: Kettõbõl egy

  Az elmúlt két-három hónapban a magyar diplomácia határozott nyomulást folytatott Ukrajna és Horvátország európai integrációjáért. Az offenzívát a kormányfõ vezette.

 • Libanon: Fojtott hangok

  Bõ egy hónappal Rafik al-Hariri volt kormányfõ meggyilkolása után, hatalmas tüntetéseket és ellentüntetéseket követõen a múlt hét végén ismét autóba rejtett bomba robbant Bejrútban. Ezúttal szerencsére nem voltak halálos áldozatok.

 • Szabálytalan áramvételezés: Hol nem volt

  Miközben az áramlopások száma lassan csökken, az elkövetõk egyre szofisztikáltabb módszerekkel dolgoznak. A szolgáltatók - szerintük - a bevételkiesést nem építhetik be a költségeikbe, a Magyar Energia Hivatal szerint viszont igen.

 • Ügynökök az egyházakban - IV. rész: "Õszinte, odaadó munkájáért"

  Sorozatunk utolsó részében sem változtattunk a közlés korábbi szempontjain, forrásközegünk is azonos. Az egyháztörténelem állambiztonsági forrásainak további fejezeteit, illetve az elemzés további eredményeit ezután a kutatási programot jegyzõ Wesley János Lelkészképzõ Fõiskola egyháztörténelmi tanszékének internetes fórumán publikáljuk.

 • Tisztújítás az SZDSZ-ben: Waterloo után

  Kínos jelenetekkel tarkított küldöttgyûlésen zárta le belsõ vitáit a Szabad Demokraták Szövetsége a múlt szombaton Szegeden. Kuncze Gábor meggyõzõ fölénnyel utasította maga mögé kihívóit, a két éve megszervezõdött belsõ ellenzék befolyása a lehetõ legkisebb az új ügyvivõi testületben.

 • A Jukosz-ügy és a Mol: Nu, sto?

  Sokáig úgy tûnt, a Mol olcsón megússza azt az offenzívát, amelyet az orosz olajipari óriás, a Jukosz ellen indított a Kreml. Aztán gyûlni kezdtek a viharfelhõk.

 • Interjú

  "Időként csend"

  Szkárosi Endre költő

  Hangköltészeti pályámon elõrehaladva egyre jobban láttam, hogy ehhez a rádió az ideális terep. A Magyar Rádió irodalmi osztályán valamikor 1992-ben javasoltam Varga Lajos Mártonnak, Katona Imre Józsefnek és Magos Györgynek, hogy csináljunk egy ilyen mûsort.

 • Könyv: Elvtárs, a csákányt (Germuska Pál: Indusztria bûvöletében)

  Vajon (régi totómeccsek emlékén túl) mi jut a T. Olvasó eszébe, ha meghallja a következõ névsort: Ajka, Dunaújváros, Kazincbarcika, Komló, Oroszlány, Ózd, Salgótarján, Százhalombatta, Tatabánya, Tiszaújváros, Várpalota?

 • Színház: Kornél, Zsiga (Szép Ernõ: Võlegény)

  Erõs, atmoszférateremtõ effektekkel kezdõdik az elõadás: a zsúfolt, semmibe nyíló ajtókkal és egyéb kacatokkal teli színpad fölött a "Bank" felirat úszik-lebeg, mintegy bejelezve a legfõbb tárgyat, a pénzt, illetve annak hiányát.

 • Képzõmûvészet: Nagyregény (Farkas István retrospektív)

  Farkas István a huszadik századi magyar képzõmûvészet egyik legjelentõsebb, meghatározó érvényû életmûvét hagyta hátra, amikor 1944 júniusának végén, ötvenhét évesen - ahelyett, hogy a bujkálást választotta volna, amire lehetõsége volt - hagyta, hogy Auschwitzba deportálják.

 • Film: Pomádé király új ruhája (F. Gary Gray: Csak lazán!)

  John Travolta és Uma Thurman újra táncol! Vajon mi a fenének? Mert az olyan jól mutatott a Ponyvaregényben, kinek árt meg egy efféle visszakacsintás? Szerintem nekik, de a nézõ se ússza meg. Mert az a tánc már akkor is egy visszakacsintás volt, a vezérciki Szombat esti lázra meg a Pomádéra.

 • Film: Találkoztam boldogtalan cigányokkal (Pejó Róbert Adrián: Dallas Pashamende)

  Lenn járunk, ahol csak a filmek szoktak, ahol csak por van, csak szemét, a zsöllyébõl ember alattinak tûnik a lét, a nyomor fõterén. Cigányok közt megint, tetszik, nem tetszik, visszajáró vendégei õk a honi filmcsinálásnak.

 • A nép ópiuma: Jó mulatság, férfimunka (Benne leszek a tévében Hajós Andrással)

  Hajós Andrásnak nem lehet egy szava sem. Új mûsorának elég szörnyû ugyan a visszhangja, de azért közben az Emil.Rulez! zenekarral szerzett érdemeit is megemlítik a kritikusai. Hovatovább a korábbi tévés produkcióival sem volt különösebb baj, én például a Viasat 3-on futó Késõ este Hajós Andrással címût simán bekajáltam.

 • Lemez: Jóból is megárt (Erik Truffaz: Saloua)

  Truffaz kinõtt a "fiatal reménység" kategóriából. Az 1960-ban született svájci trombitás túl van a hetedik lemezén, az európai dzsessz egyik emblematikus figurája, a "nu jazz" élharcosa. Kigyúrta a saját stílusát, hangzása azonnal felismerhetõ, s ez nem kevés.

 • Lemez: Tökéletes arányok (Morrissey: Live At Earls Court, Who Put The M In Manchester)

  Noha tavaly is tolongtak a régi hõsök a "visszatérés" feliratú ajtónál, a legemlékezetesebb come back Morrissey nevéhez fûzõdik. A The Smiths egykori énekese hét év szünet után jelentette meg új albumát, és ezzel valóságos õrület-be kergette Nagy-Britanniában a kedves hallgatókat.

 • Hét kis kritiika

  színház Ragenhild Nilstun Az apuka című darabja látszólag gyerekeknek íródott; erre utal az is, hogy a Kolibri Fészekben játsszák, és az is, hogy jó sok gyerek ül a nézőtéren. Ül persze mögöttük néhány apuka is - a svéd író formás kis tanmeséje inkább nekik szól, azaz az apukáknak.

 • Építészet

  Értünk szól

  A pécsi hidraulikus harangtorony

  Köztudott, hogy Pécs, elsősorban történelmének köszönhetően, az egyik legfejlettebb építészeti kultúrával bíró városunk. Ennek újabb jelét láthatjuk most, ráadásul egy olyan reprezentatív helyen, mint Gázi Kászim pasa Pécs szívében fekvő dzsámijának északi fala.

 • "A szépség: valuta" (Gryllus Dorka színésznõ)

  Fõiskolásként Csokonai Lilit játszotta az Érzékek iskolájában. A diploma után Kaposvárra szerzõ-dött - az öt évad alatt Kleist, Moliére, Bulgakov, Wedekind és Goldoni darabjaiban szerepelt, eljátszotta Sally Bowlest a Kabaréból, Eliza Doolittle-t a My Fair Ladybõl.

 • Ha azt mondják, bozidájt (Frédéric Kaplan robotkutató)

  A Sony párizsi számítógépes kutatólaboratóriuma (Computer Science Laboratory - CSL) autonóm robotokkal foglalkozik. Részt vett az AIBO kutya és a QRIO humanoid fejlesztésében. Olyan alapkutatáso-kat végez, amelyek nem a jelenleg ismert robotokat próbálják meg tökéletesíteni, hanem új példányokat igyekeznek kidolgozni.

 • Utazás 2005: Fókuszban a periféria

  Az idegenforgalmi szezon kezdetét jelzõ Utazás kiállítás üzleti szempontból érthetetlen rendezvény: minden évben egyre több város, szálloda és ország jelenik meg kínálatával a Hungexpón, egyre nagyobb a felhajtás, egyre több az érdeklõdõ - mégse vesz rajta soha senki semmit.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...