• MaNcs 17. évf. 2. sz. (2005. 01. 13.)

  Versenyképes Budapest (Hegedûs József, a Városkutatás Kft. igazgatója)

  Az elsõ hírek szerint az SZDSZ nyolc külsõ kerületet leválasztana a fõvárosról, alig több mint egymillióra csökkentve Budapest lakóinak a számát. Aztán jött a pontosítás: efféle elcsatolásról szó sincsen, Buda és Pest központi kerületeinek azonban jó volna egy különálló, egységes vezetés, vagyis egy "kis-budapesti cityönkormányzat". E helyütt csak az ötlet szakmai racionalitásával...

  2005 / 2
 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Milyen a jegybankelnök (definíció szerint)? A jegybankelnök köztiszteletben álló közgazdász. A jegybankelnök pártoktól függetlenül, a társadalom érdekében dolgozik. Ügyel arra, hogy hol és mit nyilatkozik. Egy olyan országban, mint Magyarország, amely kicsi és a többi országgal versenyez a külföldi befektetésekért, fontos, hogy a jegybankelnök személyisége hiteles legyen és optimizmust sugározzon.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Szociális kódunk

  Néhány éve megkeresett egy holland kultúrantropológus lány, aki Magyarországon gyûjtögetett adatokat a doktori értekezéséhez. Ma már a kultúrantropológia nem feltétlenül csak távoli, egzotikus népek szokásait, kultúráját vizsgálja, található épp elég érdekesség a saját házunk táján is.

 • Hans Loebl: Lapsiratók

  A hír: egy hónappal azután, hogy a Ringier bezárta, majd eladta a Magyar Hírlapot, harminc-egy-néhány újságírónak mondott fel a Népszabadság. Ez utóbbi esemény nem okozott emésztési zavarokat a médiaérzékeny magyar értelmiségi közvéleményben, pedig sokkal súlyosabb üzenetet hordoz, mint az elõbbi.

 • Gavra Gábor: Évtizedes félreértés (Milyen közéleti szerepet játsszanak az egyházak?)

  Gyurcsány Ferenc meglepetéssel zárta a 2004-es politikai szezont. Vatikáni tárgyalásain a magyarországi egyházak politikai szerepvállalására tett megjegyzései elõbb a hazai jobboldal menetrendszerû háborgását és a katolikus püspöki konferencia titkárának ugyancsak kevéssé váratlan méltatlankodását váltotta ki, késõbb (a budapesti nunciatúra közleménye révén) helyes kis diplomáciai bonyodalomhoz vezetett.

 • Rossz mondatok

  A múlt heti szabadkai tanácskozást, a kis MÁÉRT-et az a határon túli magyar politikus látta vendégül, aki 2004 õszén, a szerbiai tartományi és helyhatósági választáson a falnak vezette a vajdasági magyarságot.

 • Szinekúra

  Szerintem a szobor semmiképpen se utazzon Belgiumba fapados légi járaton, mert mint széles körû tájékozódásaim során megtudtam, momentán nincsen ilyen viszonylat Budapest és Brüsszel között. Azonban a MÁV illetékesei közölték, hogy viszonylag kényelmes vonaton utazni, egy-két átszállást még a királyi pár is kibír, különösen szobor formában; elkísérhetném õket, nehogy nyelvi nehézségeik legyenek a Westbahnhofon, ha megéheznek.

 • Szinekúra

  Szerintem a szobor semmiképpen se utazzon Belgiumba fapados légi járaton, mert mint széles körû tájékozódásaim során megtudtam, momentán nincsen ilyen viszonylat Budapest és Brüsszel között. Azonban a MÁV illetékesei közölték, hogy viszonylag kényelmes vonaton utazni, egy-két átszállást még a királyi pár is kibír, különösen szobor formában; elkísérhetném õket, nehogy nyelvi nehézségeik legyenek a Westbahnhofon, ha megéheznek.

 • Kulturális hírek

  ÖT ÉV CHA-CHA-CHA Öt éve kínál reggelig nyitva tartó menedéket aludni képtelen budapestieknek a fõváros egyetlen, aluljáróban lévõ eszpresszója, a Kálvin téri Cha-cha-cha. A születésnapi bulin, január 13-án éjjel betér a maga lemezeivel majdnem minden dj, aki valaha ott játszott, név szerint Infra Gandhi, Izil, Mada, Mango, Pedro, Superman, Spiderman és Titusz.

 • Cyber hírek

  Ûrfényképek a szökõárról A délkelet-ázsiai földrengés és szökõár után a mûholdas ûrfényképészettel foglalkozó magánvállalatok nagy felbontású képeket tettek közzé weboldalaikon a katasztrófa sújtotta területekrõl.

 • Irán: "Soká éljen Mr. Bush is!"

  Látványosan unják az elszigeteltsé-get: az utca nemigen osztja a hatalom Amerika-ellenességét. Az erõltetett vallásosság árt a spirituális életnek, a fiatalok egy része nagyon is materiális módon vigasztalódik.

 • Palesztin elnökválasztás: Egy mindenkié

  A szavazatok több mint hatvan százalékának megszerzésével Mahmud Abbasz lett a Palesztin Hatóság elsõ embere. A béke reménye fuvall a világsajtóban, de minden józan ember tudja, hogy az út hosszú, sõt rögös.

 • Művelődés a Soroksári úton:

  Az ördög a részletekben

  A Lágymányosi hídon közlekedők - ki-ki vérmérséklete szerint - iszonyattal vagy büszke ámulattal szemlélik a Művészetek Palotájának frissen elkészült épületét. Az időnként kék fényben úszó monstrumot március 14-én nyitják meg a közönség előtt.

 • Fokozódó belhelyzet a Munkáspártban: Hol a piros?

  Vajnai Attila alelnök és a pártvezetés konfliktusa (lásd: A csillagharcos, MaNcs, 2004. szeptember 30.) újabb fordulatot vett: a Munkáspárt Baranya megyei elnöksége decemberben aláírásgyûjtést indított a rendkívüli tisztújító kongresszus összehívásáért.

 • Politikai okkultizmus Magyarországon 4.: A "hun kisebbség": Kürtszó a hipertérben

  Január 7-e óta jogerõs az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata, miszerint a magukat hunnak vallók a jogszabályok betartása mellett elegendõ aláírást gyûjtöttek össze ahhoz, hogy népi kezdeményezésük a parlament elé kerüljön.

 • Szenes Zoltán vezérkari fõnök lemondása: Elegáns lelépés

  Február elsejével nyugállományba vonul Magyarország többek szerint máig a leginkább NATO-kompatibilis katonatisztje, Szenes Zoltán vezérkari fõnök. Az 54 éves altábornagy maga kérte (és kapta meg azonnal) felmentését Juhász Ferenc minisztertõl, fõképpen azért, mert nem értett egyet a hadsereg-vezetési rendnek a Honvédelmi Minisztériumban (HM) nagy hirtelen mozgásba lendített átalakítási módjával.

 • A Postabank-per: Felszíni fejtés

  A Postabank-per másod- és harmadrendû vádlottját is meghallgatta a bíróság a karácsonyi szünet elõtt. Az ügyészség nagy vagyoni hátrányt (36,1 milliárd forint) okozó hûtlen kezeléssel vádolja a bank hét egykori munkatársát.

 • Uniós romapénzek: Bizottságos jövõkép

  Ha szegényekrõl, romákról esett szó, az utóbbi években gyakran hallhattunk az uniós támogatások varázslatos erejérõl. Nyár óta az Európai Parlamentbe (EP) delegált magyar kép-viselõik is "beindultak": több romaügyi bizottság munkájában is részt vesznek, jót veszekedtek a sajtóban, és vendéglátásban versenyeztek.

 • Könyv: Példabeszéd (Winston S. Churchill: Az angol ajkú népek története)

  Vaskos kötetet tarthat kezében az olvasó, elvégre Churchill történeti összefoglalója még ebben a formában is majd ezeroldalas. Hát ha még azt is tudjuk, hogy ez "csupán" az eredetileg az ötvenes évek végén négy kötetben megjelent (bizonyos részeiben viszont még 1939-ben, Churchill nagy történelmi belépõje elõtt íródott) mû kevesebb mint kétharmadát tartalmazza, ámulatunk egyre nõ.

 • Könyv: Zrínyi Miklós és a titokzatos XIII (Két új képregény)

  Az utóbbi idõben többen is elgondolkodtak azon, hogy miért nincs Magyarországon képregénykultúra (A képregény esélyei, Magyar Narancs, 2004. szeptember 30.; Kubiszyn Viktor: Állókép-birodalom, Beszélõ, 2004/11.

 • Színház: "Ölni, ölelni: összerímel" (Heinrich von Kleist: Pentheszileia)

  Míg nézi az ember, lassú elõadásnak érzi a Zsótér Sándor rendezte (és Tandori Dezsõ fordította) Kleist-tragédiát a Nemzeti Színház stúdiójában. Csak utána, a kinek-kinek másképp, immáron a színházon kívül töltött "második felvonás" alatt esik le: valójában nagy trapp az egész, melynek során a rendezõ elülteti a fejekben-lelkekben az "elsõ felvonás" taposóaknáit, amelyek mind a végiggondolás közben robbannak.

 • Film: Padlásjárás (Emir Kusturica: Az élet egy csoda)

  Van egy jelenet Jirí Menzel Szigorúan ellenõrzött vonatok címû filmjében. Egy jelenet, amit mindenki ismer. Egy jelenet, amire az is emlékszik, aki nem látta a filmet. Igen, az a bélyegzõs. Amikor Tapicska (Hubicka) forgalmista a szolgálatkész gyakornoklány fenekét pecsételi tele az állomás összes stemplijével.

 • Koncert: Hangvarázs (Kocsis Zoltán szólóestje)

  Gyûlölik és imádják, rettegik és istenítik. Legyen bár hangszeres elõadói, zeneszerzõi, hangverseny-szerkesztõi vagy éppen zenekar-szervezõi, -vezetõi munka, közömbösen senki nem mehet el a tevékenysége mellett.

 • Lemez: A pop barokk oldala (Rufus Wainwright: Want Two)

  Jeff Buckley halála (1997, Memphis) óta megfigyelhetõ egy határozott irányú fokuszálás a zenebarátok körében. Vajon keveredik-e még elénk olyan fiatal dalszerzõ-trubadúr, aki a Grace alkotójához mérhetõ, ha csak megközelítõleg is?

 • Lemez: Vörös csillagok (Mahala Rai Banda)

  A romániai cigányzenének eddig két nemzetközi befutója volt, a Taraf de Haidouks és a Fanfare Ciocarlia. Együtt szorgoskodik mindkettõben két-három nemzedék, és amilyen könnyedén folyatják össze a maguk különbözõ hagyományait, abban is sok a rokonság, az egyiket egy belga, a másikat egy német ügynökség emelte ki a semmibõl, és folytathatnánk még - de aki a párhuzamok mentén halad, az most alighanem rossz úton jár.

 • Lemez: Sarkítva (David Murray és Balogh Kálmán - Gipsy Cimbalom Band featuring Kovács Ferenc)

  Éppen egy év telt el azóta, hogy a Mediawave Fesztivál és a Fonó összehozta a tenorszaxofonos David Murrayt a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Banddel közös felvételeket készíteni, majd azokból olyan koncertet csapni, amibõl koncertlemez és koncertfilm készülhet.

 • Nyolc kis kritika

  lemez Pluto: Oda se neki, itt a Pluto! A Sex Pistols híres debütáló lemezének címét kölcsönvevõ CD alighanem az év vége egyik legizgalmasabb újdonsága az alternatív könnyûzenei piacon, bár ezt most még csak a kicsiny törzsközönség és néhány szakmabeli tudja.

 • Vendée Globe: Több mint 80 nap alatt a föld körül

  Mára alig maradt értelme az extrém sport kifejezésnek. Jó pénzért majdnem bárkit felcibálnak a világ tetejére, tandemben kiugorhatunk repülõgépbõl, a gyors folyók zúgóin pedig inkább tímbildingelõket látunk, mint életüket kockára tevõ sportolókat.

 • Péntek este a Mammutban: Tüll az Óperencián

  "Meghívsz egy italra?" - kérdezi az egyikük, miközben némi jóindulattal akár kacérnak is nevezhetõ pillantással végigmér, majd a barátnõjével mellém telepednek a bárszékekre, és villámgyorsan rendelnek két koktélt.

 • Salgótarjáni Bányamúzeum: Ha eljön a miniszter

  Bulvárgyanús hír jelent meg a Népszabadságban (Hajléktalanok a bányászok múzeumában, 2005. január 5.): a frissen felújított salgótarjáni Bányamúzeumot hajléktalanok foglalták el, többüket korábban tbc-vel kezelték.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...