• MaNcs 17. évf. 21. sz. (2005. 05. 26.)

  A Közel-Kelet (de)stabilizációja

  A hidegháború vége óta az Egyesült Államokat egyszerre kritizálják a világ valamely pontján történt beavatkozásáért vagy be nem avatkozásáért.

  2005 / 21
 • A tolerancia felfalja gyermekeit

  "Roma a roma fiú támadója", "Roma fiú szúrta le karddal Józsikát" - ilyen és hasonló címek alatt számoltak be a mérvadó politikai és a bulvárlapok arról, hogy a 21-es buszon karddal átdöfött fiú támadója romának vallotta magát a rendőrségen.

 • Türelmetlenség

  Múlt heti szerkesztőségi cikkünkben (Nincs türelem) tévedtünk akkor, amikor egyértelműen faji alapú bűncselekménynek minősítettük a 21-es buszon május 8-án történteket.

 • Banánhéj és küldetés

  Nincs a história szerelmesei körében még egy téma, melyet oly közkedveltség övezne, mint a nagy történelmi személyiségek bukása.

 • Új Babilon épül (Az EU-alkotmány és Franciaország)

  A május 29-re kiírt franciaországi ügydöntő népszavazás vitáiban a hagyományos jobb-bal oldali tengely helyett a középerők látszanak küzdeni a "szélsőségekkel". Az utóbbi hetekben sorra lépnek fel a gall politikai élet kiemelkedő személyiségei az igen tribünjeire.

 • Át az árkon - oldalváltók az önkormányzatokban

  Két, a múlt rendszerből ismerős majdnem köztársasági elnök Orbán Viktor oldalán keresi a szerencséjét. A Gyurcsány-kormány új kultuszminisztere egy kiugrott ősfideszes. Ám nemcsak országos szinten, hanem az önkormányzatokban sem meglepő egy-egy 180 fokos fordulat.

 • Vezérvégjáték, gyalogokkal - Az MSZP, most

  Bizonytalanság, káosz, vezetési válság, az eddigi szövetségek és kapcsolatok fellazulása - általában így értékelik az MSZP belső helyzetét a lapunk által megkérdezett - és gondolataikat zömmel név nélkül közlő - szocialista politikusok.

 • "Elég ha mosolyogsz" (Hodosán Róza, Pelle Andrea és Szelényi Zsuzsanna)

  Három rendszerváltó nő volt a Tűsarok-est vendége május 20-án a Merlin Színházban: Hodosán Róza szociológus, egykori szamizdatos, az SZDSZ volt képviselőnője (1990-1998), Szelényi Zsuzsanna, az Európai Ifjúsági Központ igazgatóhelyettese, a Fidesz volt képviselőnője (1990-1994) és Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, egykori Fidesz-tag és jogvédő aktivista.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • World music: ilyen

  még nem volt: városi blueszúzda, kortárs lapp joik, régimódi fado és egy törékeny gerle - most aztán megmondjuk a tuti frankót...

 • Leugrik a nagybőgővel

  Rockabilly-fesztivál a Gödörben

  A roki a magyar szórakoztató összejövetelek ugyanolyan nélkülözhetetlen kelléke, mint a vörösboros kóla, a kötelező lerészegedés és az alkalmi ismerőssel folytatott lángolás a mosdóban.

 • Katonadolog (Susanne Bier: testvéred feleségét)

  A Dogmával szakító dán filmrendezők élvonalába tartozó Susanne Bier nem először boncolgat hirtelen támadt határhelyzeteket.

 • DVD

  Szolgaszemmel

  Újoncok-gyűjtemény

  A mérsékelten informatív gyűjtőcím a legemlékezetesebb magyarországi sikerre, a Bolondos újoncokra utal, bár ami az emlékezetest illeti, vannak kétségeink, s nem is az azóta eltelt emberöltő jótékony homálya miatt.

 • "Az ember belenéz a tükörbe"

  Interjú Bálint Andrással, a Radnóti Színház igazgatójával

  Negyven éve színész, húsz éve már igazgató is - szakmai élete felét a Radnóti Színház élén és színpadán töltötte. Ő az első, aki pályázat révén lett igazgató - azóta is simán nyeri el a posztot. Az Irodalmi Színpadból előbb Radnóti Színpadot, majd Radnóti Színházat csinált; polgári, minőségi színházat.

 • Lőj apádra! (A magyar honvédelem napja)

  Immár a széles nagyközönség, azon belül speciálisan a serdületlen gyermekek számára is bemutatkozott az új, hivatásos sereg. Ha a büdös kölkökön múlna, egy percig sem maradnának parlagon a bemutatott csodafegyverek.

 • Ordítva, toporzékolva - A hisztériáról

  Idegesítő műbalhé, teátrális kiborulás, manipulatív nagyjelenet. Gyerek a csap alatt. A hétköznapi értelemben használatos hisztéria fogalma merőben más, mint a Freud karrierjét megalapozó, a múlt századfordulón virágzó neurózisfajta.

 • "Babbel tornya" (interjú Hajdú B. István sportriporterrel)

  Első összefoglalójában saját bevallása szerint úgy üvöltött, mintha az '54-es berni vb-döntőn Puskás gólját mégis megadták volna. Diósgyőr-Videoton meccs volt, a gólt Vitelki lőtte. Első sajtóelismerését Faragó Richárd néven érte el, akivel éveken át elválaszthatatlanok voltak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...