• MaNcs 17. évf. 24. sz. (2005. 06. 16.)
  Szira Judit

  Szabadság és egyenlőtlenség

  Az iskolaválasztásról

  A Közgazdasági Szemle áprilisi számában jelent meg Kertesi Gábor és Kézdi Gábor írása az általános iskolai szegregációról. A tanulmány állítja, hogy a magyar iskolarendszer szegregáló, és ahelyett, hogy ellensúlyozná vagy kiegyenlítené, inkább megerősíti, elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket. Mindezt a megismételt PISA kutatások, a témával foglalkozó más dolgozatok is alátámasztják.

  2005 / 24
 • Pálya a magasban

  Kaszt Rezső szeme Támadásra alkalmas eszközök széles tárházával találkozhatunk a magyar futballerőszak történetében.

 • Párnacsata

  Szexi a magyar! Amint az köztudott, hazánk rendszerint előkelő helyen végez mindenféle-fajta nemzetközi erotikus fölmérésen.

 • 35 óra - Európa a népszavazások után

  A nagy amerikai lapok oly gonoszak tudnak lenni Európával!

 • A darabokra hullott alkotmány

  Sírnivaló látni, hogy az elutasító referendumok után az európai integrációt megújítani kívánó alkotmányszerződés hatálybalépése egyre esélytelenebbnek tűnik, s hogy olyan országokban szavazott a többség nemmel, amelyek a második világháború utáni európai együttműködés összekovácsolói voltak.

 • Meneküljetek!

  Miközben az MLSZ vezetése nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve egyszerre hozza nyakunkra a Real Madridot és az argentin válogatottat (az előbbinek még nem találtak méltó ellenfelet - gyanítjuk, az utóbbinak sem: talán majd egymással menni fog), a magyar futball új dolgokat produkál.

 • Koncert férfiakra és 4 Audi-kulcsra

  Ha rögtön az államfőválasztás után a (leginkább emtékás) vért inni akaró szocialisták hangja hallatszott a legjobban, néhány nap múltán mintha a józanabb észjárásúak kerekedtek volna fölül.

 • Kerül, amibe kerül - Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték

  Május végén elkezdték feltölteni az Azerbajdzsánból Grúzián át Törökország földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanba tartó közel 1800 kilométeres olajvezetéket, amely az oldalán futó gázcsővel együtt a Kaszpi-térség szénhidrogénkészleteit Oroszország kiiktatásával juttathatja el a Közel-Kelettől függetlenedni próbáló megrendelőkhöz.

 • Korai tagölmés - A Fidesz XVIII. kongresszusa

  Ünnepeltek a hét végén. Kerényistül, Bayerestül, Schmidtestül és Schmittestül. Továbbá ott volt még az új csodafegyver, Pelczné is.

 • "Nem a mi döntésünk volt" - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke

  A liberális párt szimpatizánsai szívük szerint sem Sólyom Lászlót, sem Szili Katalint nem akarták volna államelnöknek. Ezen belül inkább Sólyomot választották volna, mint Szilit. Vagy fordítva. De miért és hogyan tette a frakció azt, amit tett?

 • Megérik a pénzüket - Gyurcsány és Orbán gazdagodása

  Munkához láttak azok a parlamenti vizsgálóbizottságok, amelyek a jelenlegi és a volt miniszterelnök, illetve családjaik, cimboráik és üzletfeleik gazdagodásának körülményeit hi-vatottak tisztázni. Kellő naivitással akár valódi tényfeltárást is feltételezhetnénk, de az előzmények és az első üléseken történtek arra intenek bennünket, hogy ne tegyük.

 • "Semminek nincs világos kerete" - Antal Dániel vasútszabályozásért felelős miniszteri biztos

  A januárban kinevezett, vasútszabályozásért felelős miniszteri biztos körül az Andrássy úti államvasúti székházban időről időre megfagy a levegő. Mindenekelőtt azért, mert az állam és a vasút szétválasztása jegyében a korábban tabunak számító MÁV-előjogokat is rendszeresen megkérdőjelezi.

 • Félúton Haydn felé

  2009-ben emlékezik meg a világ a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulójáról. Négy évünk van, hogy a fertődi Esterházy-kastélyt, ahol élete legtermékenyebb évtizedeit töltötte, műemlékként és fesztiválhelyszínként a nemzetközi kulturizmus megkerülhetetlen pontjává varázsoljuk.

 • Virágzás és romlás - Torockó

  A Tordától délre fekvő Torockó az elmúlt években a legfelkapottabb erdélyi magyar turistacélponttá vált. Az anyaországi látogatók ezrei autentikus falusi hangulatot, erdélyiséget, virágzó kisebbségi kultúrát keresnek, és különös álomvilágba csöppennek.

 • Az élet oly nehéz - Szumó Eb

  Sorrendben immár a második évben is hazánk rendezhette meg a soros amatőr szumó-Európa-bajnokságot - ezúttal stílusosan Visegrád volt a helyszín. Bár a közönség nem tüntetett tömeges jelenlétével, ám a választott kevesek végül büntetésből négyszer hallgathatták meg a maga korát jelentősen túlélt szovjet himnuszt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...