• A szabad kereskedelem és a szabad asszociációk - A globalizáció ellenzőinek néhány érvéről

  Miközben a WTO (World Trade Organization) kongresszusán új megállapodás születhet a világkereskedelem további liberalizációjáról, s a közgazdászszakma főárama meglehetősen optimista a hatásait illetően, kevés olyan vehemenciával támadott világjelenséget ismerünk ma, mint a globalizációt.

 • Parázna gondolatok - AIDS, katolikus egyház, politika

  Az AIDS elleni küzdelem december 1-jei világnapján a Magyar Katolikus Egyház szentmisét tartott a Szent István-bazilikában a HIV-pozitívok és AIDS-betegek társadalmi befogadásáért. A gesztus több mint nemes, mondandója kifogásolhatatlan, őszinteségét nem kétlem - így egy pillanatig magamnak sem tudtam megmagyarázni, miért is szorult ökölbe a kezem a hír hallatán.

 • Lottón nyert esélyek - Esélyegyenlőség a beiskolázásban

  Ennek a napjainkban szinte mindenütt érvényben levő gyakorlatnak az a következménye, hogy a közpénzből működtetett iskolai szegregáció egyre nagyobb méreteket ölt a magyar oktatásban.

 • A nemzet és az alkotmány

  Egy évvel az állampolgárság letelepedés nélküli megadásáról szóló népszavazás után a kormány módosítani szeretné az alkotmánynak a határon túli magyarokra vonatkozó rendelkezéseit.

 • Irodalmi szószedet: A verskezdet

  "Il faut laisser maison, et vergers et jardins" - egyik utolsó versét e sorral kezdte Ronsard; egyik versét e sorral kezdi Radnóti. Egészen pontosan az Il faut laisser... című versét, 1938-ban. Mintha csak Tandorit olvasnánk harminc évvel saját maga előtt.

 • Bárka vagy Titanic?

  Ezen az oldalon interjú lenne Csányi Jánossal, a Bárka Színház volt igazgatójával - de Csányival alighanem vagy Csányi, vagy csak a színházi világban teljesen járatlan újszülött tud interjút készíteni.

 • Jelentsd fel magad! - A magyar drogpolitikáról

  A kérdés az, hogyan kezeljük ezeket a kockázatokat: magát a kockázatvállaló cselekedetet próbáljuk tűzzel-vassal irtani, vagy pedig megteremtjük azokat a feltételeket és szabályokat, amelyek a kockázatokat minimalizálják.

 • A status quo és Ante

  A múlt héten Spanyolországban lefogták, s rá pár napra a hágai törvényszék elé állították Ante Gotovinát, az egykori idegenlégiósból, a francia szélsőjobb alvállalkozójából és a guatemalai junta zsoldosából, a francia hatóságok által is keresett köztörvényes bűnözőből lett horvát tábornokot.

 • Csak egy példa - A francia-német megbékélés

  Hogyan lesz két ország évszázados gyűlölködéséből sokrétű, gyümölcsöző együttműködés? Mit kezdjünk régóta begyökerezett fenntartásainkkal és nacionalista indulatainkkal, amikor - nagyon is világos érdekeket követve - egy eladdig megvetett néppel karöltve kell tevékenykednünk?

 • Majd adunk mi nektek - Uniós költségvetés

  Európa vezetői csütörtökön és pénteken újabb kísér-letet tesznek az unió 2007-2013-as költségvetésének elfogadására. A soros brit elnökség politikailag elég fifikás javaslatai - az érintettek körében nagy felzúdulást kiváltva - jórészt az új tagállamoknak járó támogatások csökkentésével próbálják átvágni a büdzsé gordiuszi csomóját.

 • Hulladékhegyek - A visszaváltható termékcsomagolás végnapjai

  Gyászszertartáson búcsúztatta nemrégiben az utolsó visszaváltható Törley márkájú pezsgősüveget a Hulladék Munkaszövetség (Humusz). A piacvezető cég döntése miatt jövőre 26 millió pezsgősüveg landol a szemétben.

 • Iskolakerülés - A vagyonosodás fóti változata

  Az alábbi történet egyik olvasata szerint egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan 17,6 négyzetméteréért 217,5 millió forintot fizetett Fót önkormányzata. A másik szerint egy másfél évtizede húzódó iskolaügy talán a végéhez közeledik - amin a szemfülesek nyertek, a város meg javíthat még a mérlegen.

 • "Hát ez van" - Minimálnyugdíjon

  Egy szállodai éjszaka, tizenöt pizza, harminc kör a hullámvasúton. Ön hogyan osztana be havi tizennyolcezer forintot? Nem szükséges nagyot hibáznunk életünk során ahhoz, hogy ezen kelljen gondolkodnunk. Elég, ha nyugdíjba megyünk.

 • Tekintetek és mosolyok - Nyugdíjemelés választások idején

  A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer erénye a generációk közti szolidaritás, viszont a mindenkori nyugdíjak mértéke a pilla-natnyi gazdasági helyzeten kívül a hatalom kénye-kedvének is ki van szolgáltatva. Választási évben a benne rejlő igazságtalanságok megszüntetése hirtelen mindig fontosabbá válik az államháztartás teherbíró képességénél.

 • Interjú

  "Akármelyikük veszít, az a számára drámai lesz"

  Lengyel László Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról

  Gyurcsány is, Orbán is egyre kevésbé képes meggyőzni a szavazókat saját kormányzóképességéről - állítja Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója, aki személyeskedő, ún. karaktergyilkos kampányra számít.

 • Örvény - Lightning Bolt: Hypermagic Mountain (lemez)

  A kilencvenes évek utolsó néhány esztendejében figyelemre méltó egyidejűséggel köszönt le a színről az amerikai noise-rock mezőny - a búcsút még közvetlenül megelőzően is remekműveket világra vajúdó - élvonala:

 • Nagy hangon - Alice Russel: My Favourite Letters (lemez)

  Alice Russell napjaink egyik legkiemelkedőbb brit soul/blues/r'n'b énekesnője - nem kell megijedni: amit csinál, az egy pillanatra sem lesz idegesítő, (zene)csatornatöltelék árenbí.

 • Vörösök ibolyakékben - Rammstein: Rosenrot (lemez)

  A német zeneipar első számú exportcikkének számító Rammstein az 1993 óta járt útjáról a Rosenrot kedvéért sem volt hajlandó letérni.

 • Vízfüggöny - Enya: Amarantine (lemez)

  Amióta a Watermark albumról kislemezként világslágerré lett Orinoco Flow hátán beevezett a köztudatba - s azóta bizony már tizenhét év pergett le -, Enya világa elválaszthatatlan a víztől.

 • Legendás, jelképes, mitikus - Pjotr Lescsenko: Gloomy Sunday (lemez)

  Újabb csokra jelent meg Pjotr Lescsenko dalainak, ezúttal Gloomy Sunday címmel. Ha Seress Rezső világslágerét egy kortárs előadó dolgozta volna fel, az is különös gyengédséggel nyalogatná nemzeti depressziónk sebeit, de lássanak csodát, Lescsenko hetven évvel ezelőtt, 1935-ben készítette ezt a felvételt.

 • "Játszottam a Kispál és a Borzban" - Lévai Balázs

  Korábban csak az éjszakázó tévénézők ismerték. Szinte mindenhez hozzá tudott szólni, az underground zenétől a kortárs irodalomig - Bestsellertől Záróráig.

 • Csodajárás - Rameau: Les Paladins (A kóbor lovagok) (koncert)

  A tökéletes opera-előadás olyasvalami lehet, mint a gömbvillám vagy az asztráltest: kizárólag mások elbeszélésében létezik. Bevallom, én egészen a múlt hét szerdájáig ebben a vigasztalan tévhitben éltem, s csakis a Les Arts Florissants budapesti vendégszereplésének köszönhetem, hogy végre személyesen megtapasztalhattam e kivételes tüneményt.

 • Két gólya hozta - Barnóczki Ákos: Szőke kóla (film)

  A kutya, a gyerek és a fóka dominózik a színészotthonban, vasárnaponként sem jön hozzájuk látogató, szürcsölik a híg levest, rágják a kenyérhéjat, el vannak felejtve (mondjuk magyar filmben hülyén is venné ki magát egy fóka, ám annyi biztos, hogy nem az eszkimók vették át a szerepkörét).

 • A frusztrák népe - Goda Krisztina: Csak szex és más semmi (film)

  Ki tudná pontosan megmondani, hol is hagyta el frissességét, hitelességét, bölcsességét, életkedvét és nem utolsósorban humorát a 80-as évek kedvelt és erős magyar filmes műfaja, a vígjáték?

 • A szükségetelen plusz - Mary McGuckian: Szent Lajos király hídja (film)

  Itt az ideje, hogy lehulljon a lepel.

 • Mese és büfé - Hayao Miyazaki: A vándorló palota (rajzfilm)

  A hidegtálig vezető út animével van kikövezve. Olyan varázsszóról van szó, melynek sokatmondó pillantásokkal kísért felvetésére könynyen megnyílhat az út a lazacos szendvicsig.

 • Fejtől lábig - Útikönyvek

  Bedekkert írni, úgy képzeli a laikus, drága és időrabló mulatság. Nyilván hosszú időt kell eltölteni az adott helyen ahhoz, hogy minden szegletét be lehessen mutatni, kézenfekvő esetben épp azoknak, akik addig oda be sem tették a lábukat.

 • Eltűnni, visszajönni - Szerb Antal két regénye (könyv)

  E kötetek nagyon sok szálon keresztül kapcsolódnak a harmincas évek, kicsit átfogóbban: a két világháború közötti Európa irodalmi-szellemi törekvéseihez. Mind az 1934-ben kiadott A Pendragon legendát, mind az 1937-es Utas és holdvilágot meghatározzák az európai irodalom örök témái: a gyerekkor, a titok, a szerelem, a halál, az utazás, illetve az a különleges mitológiai szemlélet, melyen keresztül a két világháború közötti regényirodalom - Joyce, Thomas Mann, Bulgakov, Eliade stb.

 • Akár a jó föld - József Attila összes fényképe (könyv)

  Bajban lehetett Bálint Endre festő, amikor 1945 táján azt a feladatot kapta, hogy készítsen transzparenst József Attila egyik igazolvány-képéről. Vagy mégsem lehetett akkora a baj?

 • "Vérbőség és agyvelőhiány" - A Troilus és Cressida a Katonában (színház)

  A színmű nem tartozik a kedvenceim közé Shakespeare életművében. Számomra két darabra esik szét: a két, egymással szemben álló tábor harcára, és ettől eléggé elválóan Troilus és Cressida lehangoló szerelmi történetére.

 • nyolc kis kritika

  nyolc kis kritika

 • A nagy közös játszma - Michael Haneke filmrendező

  Csinált már filmet fiatalkorú bűnözőkről (Funny Games), nemi fejlődésben megrekedt aggszűzről (A zongoratanárnő) vagy éppen múltja sötét foltjával szembesülő értelmiségiről (Rejtve). Lehet szeretni vagy gyűlölni, nincs középút az osztrák származású, Franciaországban élő és alkotó rendező megítélésében.

 • Egy nyelv nélküli ember - Agnes Denes képzőművész

  Dénes Ágnesként Magyarországon született, majd a világháború alatt Svédországba, onnan a hatvanas években az Egyesült Államokba költözött. A világ első ökológiai művészeti alkotásának készítőjeként tartják számon.

 • Ki az a vérbáró? - David Cronenberg pályája

  A kanadai filmrendező leginkább a borzalmak robotosaként ismert. Életműve azonban némileg túlmutat a rémisztgetésen.

 • Ady fészke - Wilhelm Droste és a Három Holló

  Ady Endre hajdani törzskocsmája az elmúlt években a Goethe Intézet földszinti traktusaként, Eckermann néven vált népszerű kávéházzá. Nemrég ismét Három Holló lett - de hogy meg is maradhat-e, az kemény ingatlanhasznosítási kérdés.

 • Szétszerelt időgép

  Ébli Gábor: Az antropologizált múzeum

  Ilyen a sors: a magyar tudományosság éppen a nagy múzeumi rekonstrukciók idején kezdte dekonstruálni a múzeumot mint intézményt.

 • A méreg zöldje - A Spenótház átépítése

  Befejezéséhez közeledik a Roosevelt téri Spenótház átépítése. A nemrég még sötétzöld, a közízlés ítélete szerint világronda épület szélfútta frizurájú, sápadt asszonyra emlékeztető házzá alakul. Nem egyszerűen.

 • Kráter utca - Vulkánok

  A természeti csapások szempontjából különösen szerencsétlennek mutatkozott az utóbbi tizenkét hónap. Volt itt kérem, minden: cunamival kombinált földrengés, földrengés a la natúr, gyilkos hurrikán (több is), változatos hát-terű árvizek, tűzvészek.

 • Szellemjárás bélyegzővel - Spirituális kisipar

  "Megnézem a kristálygömbben is, de az plusz háromezer forint." Az eddig kellemes benyomást keltő, középkorú asszony nagyot sóhajt, kortyol zöldteájából, bennem pedig mocorogni kezd az üzleti szellem. Ha az imént vetett kártyák szerint a hamarosan megmozduló "világenergiák" anyagi és szellemi értelemben is a segítségemre sietnek, ráadásul ezért az örömhírért már kifizettem ötezer forintot, vajon érdemes-e emelni a tétet?

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • A magyar labdarúgás jövője - 2055

  Visszatekintve a 2055-ös esztendőre, bátran kijelenthetjük, hogy több mint egy évszázada nem zárt ilyen remek évet a magyar labdarúgás.

 • Cirkusz gyerekcipőben

  Amerikai futball Magyarországon

  Itthon nincsenek hagyományai, különösebb eredmé-nyei sem, mégis példátlan médiaérdeklődés övezi: a meccsek a tévében is láthatók, a sportsajtó sem csak mínuszos hírekben foglalkozik vele. Ritkán fordul elő ez egy olyan sportág esetében, ahol még csak tavaly alakult meg az első néhány csapat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...