• MaNcs 18. évf. 10. sz. (2006. 03. 09.)

  A püspök falat húz - Magyar egyetemi belháború Erdélyben

  Románia azon magyar ajkú polgárai, akik anyanyelvükön óhajtják elvégezni felsőfokú tanulmányaikat, több lehetőség közül választhatnak. Működik - magyar állami támogatással - egy magyar tannyelvű magánegyetem, az Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Több tannyelven folyik oktatás a Babesü-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), Kolozsváron: román, magyar és német nyelvű szakokra jelentkezhet itt az érdeklődő....

  2006 / 10
 • Európa meghunyászkodása

  Komolytalanok azok az állítások, melyek szerint az először 2005. szeptember 30-án megjelent karikatúrasorozat - legyen bármilyen ízléstelen, akár sértő is - 2006 januárjától valóban "tömeges és spontán" tiltakozásokat robbanthatott ki a muszlim országokban, amint erről a híradások szólnak.

 • Viva la vita!

  Ki érti a Fidesz február végén indított vitakezdeményezését a miniszterelnöki vita időpontjáról? Az ellenzéki párt kapkod, félnaponként változtatja álláspontját, megfutamodással vádolja ellenfelét, miközben a történések - nem először a kampányban - egészen mást mutatnak.

 • Született 1975-ben

  A múlt hét legszaftosabb politikai botránya kétségkívül a kalocsai eset volt. Bagó Zoltán fideszes képviselőjelölt (jelenlegi országgyűlési képviselő) úgymond megfenyegette emdéefes riválisát, Romsics Imrét, ha nem lép vissza a választási küzdelmektől, akkor ez lesz meg az lesz (mindenféle csúnyaság), ha visszalép, akkor emez meg amaz (csupa jóság).

 • Tarolás után - A kis pártok és az ajánlószelvény-gyűjtés

  Az ajánlószelvény-gyűjtés a választások nulladik fordulója. Aktivisták és fizetett cédulagyűjtők járják a településeket. A kis pártok számára a 750 darab érvényes cédula az indulás lehetőségét jelenti, míg a nagyok stratégiája merőben más: szedj össze minél többet, hogy más ne indulhasson!

 • Palóc voks - Billegő körzetek: Pétervására

  2002-ben a Heves megyei 2. számú választókerületben, Pétervásárán és környékén Sós Tamás, az MSZP jelöltje 233 szavazattal szerzett többet Horváth Lászlónál (Fidesz), és lett parlamenti képviselő. Ez az eredmény országos viszonylatban is az egyik legszorosabb győzelemnek bizonyult.

 • Helymeghatározás

  Az MDF is belevágott

  Kampánynyitó nagygyűlést tartott múlt szombaton az MDF, és hadat is üzent legott a két nagy pártnak. A Fidesznek talán egy kicsit jobban, de ezen nincs mit csodálkozni: az MDF szerint az igazi vetélytársuk azon a térfélen van.

 • Háztól házig harc - Terézvárosi ingatlanügyek

  Törvénybe ütköző építésügyi eljárások, elherdált önkormányzati ingatlanvagyon, porrá zúzott épített örökség, szabódó szakhatóságok. A Király utca 40. esete ismét bebizonyította, hogy nálunk nem a törvény diktál.

 • "Egy kíváncsi olvasó" - Bárdos Deák Ági énekesnő, dalszövegíró

  Idén lesz ötvenéves. A mostanában leginkább "irodalmi dívaként" fellépő énekesnőnek az ünnepi alkalomra sikerült ismét összehoznia egykori zenésztársait: március 14-én, a Gödör Klubban újra hallgathatjuk a Kontroll Csoport dalait az ünnepelt előadásában.

 • Menny és - John Cale (koncert)

  Ha az volna a kérdés, hogy harminc John Cale-lemezből melyekre esküszöm, gondban lennék: igazán jó szívvel ha ötöt mernék ajánlani. A súlyosan szikár Music For A New Societyt és a Dylan Thomas-versekre írt szívszorító-szimfonikus Words For The Dyingot feltétlenül, aztán a Lou Reeddel közös Warhol-hommázs, a Songs for Drella jöhetne, és még két koncert: a kimondottan rockos John Cale Comes Alive és a Cale-dalokat egy szál zongorára emelő Fragments Of A Rainy Season.

 • Richter-szükséglet - Grigorij Szokolov zongoraestje (koncert)

  Ezúttal is kiderült, milyen mérvű a magyar publikum Richter-szükséglete. A foyer-ban a nagy koncertek előtti izgatott serteperte, az arcok lázban égnek, mindenki készülődik, mindenki adni akar valamit, nem csak a pianista az öltözőben.

 • Konyhaszag - Bacsó Péter: De kik azok a Lumnitzer nővérek? (film)

  Az még csak hagyján, hogy kik azok, de némileg problematikusabb, hogy mit akarnak. És akkor hol van az még, hogy mit akar a rendező, Bacsó Péter...

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Menni vagy meghűlni - A Vasa-futás

  Az alkony fekete fátylat von a tájra. Az éles szél szemből átcsap még a fenyőfák között is. Szinte észre sem venni az ereje végső megfeszítésével sítalpakon futó alakot. ' se lát az orráig sem, szinte vakon, de rendíthetetlenül kapaszkodik a dombra fel.

 • "Fázom a jégen" - Huszár Erika gyorskorcsolyázó

  Heves kar- és lábcsatákat, karambolokat és kicsúszásokat követően lett negyedik a torinói téli olimpia 1500 méteres döntőjében. A dobogóra csak ázsiaiak fértek fel, mi adtuk tehát Európa legjobbját, egy 22 éves lány személyében.

 • Kutyák dala

  Vadászok Kőbányán

  A tavasz eljövetelét általában csalhatatlanul jelzi a menetrendszerű szabadidős kiállítás a Hungexpón - kár, hogy az összefüggést ezúttal meggyőzően cáfolja az időjárás tréfás fordulata és a Fradi-pálya szerencsétlen pályamunkásainak hiábavaló küzdelme az elemekkel.

 • Régi idők állatai - Budapest Zoo Anno (kiállítás)

  A főbejárat után, a mókusra-cicára nyírt bukszusok mellett elhaladva nem nehéz megtalálni a Barlangtermet. Ez volt régen, rendszeres, a moziműsorokban is jelzett filmprogrammal a Barlang mozi, most az állatkert-történeti fotókiállítás helyszíne.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...