• Parászka Boróka

  Hátrább a magyarakkal

  Nacionalista hisztéria Romániában

  Az utóbbi hetekben olyan nacionalista hullám söpör végig Románián, amilyenre az elmúlt években nem volt példa. Nem(csak) ez a meglepő, hanem az is, hogy ennek a hullámnak gyakorlatilag nincs magyarországi visszhangja.

 • Félix Péter

  Johan Béla érinthetetlensége

  A XXI. századi magyar történelem egyik legotrombább hibáját orvosolta február 6-án a parlament, mikor eltávolította Johan Béla nevét a népegészségügyi program nevéből. A politika belátta végre, hogy bár Johan Béla a magyar közegészségügy nagy alakja, a Sztójay-kormány deportálásért felelős Belügyminisztériumának egyik államtitkáráról, a gettókban és gyűjtőtáborokban állati sorban tartott zsidók egészségügyi helyzetéért első helyen felelős Johanról okosabb, ha nem neveznek el az égvilágon semmit.

 • Vár Kufstein

  Ha David Irving elsőfokú ítélete jogerőre emelkedik, gyászolhatnak az erre specializálódott bécsi szabók: a ká-európai nácibarátok kétszer is meggondolják majd, hogy a császárvárosban újítsák fel ruhatárukat.

 • Sötét középkor - A Magyar Királyok Panteonjáról

  "Möchte Walhalla förderlich sein der Erstarkung und der Vermehrung Deutschen Sinnes!" Vagyis a Walhallának a német eszme erősödését és népszerűsítését kell szolgálnia. I. Lajos bajor király 1842. október 18-án ezekkel a később kőbe vésett szavakkal nyitotta meg a Walhallát, a németség panteonját.

 • Faltól falig

  Budapest VI. kerületének vezetése a választási kampány kellős közepén csoportos politikai öngyilkosságra készül. Ez akár a magánügyük is lehetne.

 • Cserebere - Ellenzett nagyberuházás Kőbánya-Kispesten

  Tizenöt-húsz milliárd forintos beruházás keretében magánbefektetők építik be a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont (Köki) zöldterületeket magában foglaló környezetét, ahol a város egyik legnagyobb bevásárlócentruma jöhet létre.

 • Szerver itt, csere ott - A Fidesz adatlopási ügye

  Fidesz-frakció, február 3., 14.55 - download üzemmód. Előbb tagadták, majd bagatellizálták, végül beismerték. Kedvenc napilapjuk ég, az MSZP lubickol a szerver-gate-ezésben, a rendőrség nyomoz.

 • Tripla vagy semmi - Jelöltek és esélyek Kecskeméten

  Jó ötven nappal a választások előtt Kecskeméten nincs olyan érzése az embernek, hogy ezerrel zúgna a kampány. A bevezető utak mentén látható pár "Rosszabbul élünk" és - kevesebb - "Igen. Megcsináltuk", de a helyi jelölteket alig néhány helyen népszerűsítik.

 • Hangulatjelentés - Szocialisták a választások előtt

  Az MSZP hétvégi miniszterelnök-jelölő kampányindító kongresszusán a leginkább az érdekelt minket, hogy milyen hangulatban és állapotban várja a nagyobbik kormánypárt az áprilisi országgyűlési választásokat.

 • Háztól házig - Parlamenti életünk 2002 és 2006 között

  Ismét magunk mögött tudhatunk egy eltelt parlamenti ciklust. S bár meglehet, alkalmilag még összeül a 2002. évi képviselőház, hogy az otthonteremtésről, a nyugdíjemelésről, a szabad királyválasztásról vagy tudj' isten, miről peroráljon, azért az összegzés lehetősége adott.

 • "Megelégszem egy sima világcsúccsal" - Cseh László úszó

  Hosszú végtagok, majd' 190 centis magasság, roppant széles váll, hatalmas barna szempár, gyerekfej - egy nappal a verseny előtt tarkopaszra borotválva. Asztmásan lett világszínvonalú versenyző egy olyan úszásnemben, ahol amúgy "valamennyi testnyíláson" szedik a levegőt.

 • Négy húron - Másfél: En garde!; Dizko Stu: Feet Travelling (lemez)

  A Másfél zenekarra sokan még az úgymond legendás Tilos az Á-időkből emlékeznek - ez legalábbis mutatja, hogy a zenekar immár maga is kész intézmény, s ennek megfelelő gondossággal és igényességgel szállítja rajongóinak a hallgatnivalót.

 • Lea, Dianával - Sziámi: Fogjad már meg! (lemez)

  Amikor a zenekar néhány évvel ezelőtt Joy Division-, majd Seres Rezső-műsorral jelentkezett, azt gondoltam, Müller Péter Sziámin is az elhobósodás tünetei mutatkoznak.

 • Életműtöredék - Kurtág 80

  A Kurtág-zene fesztiválja a 15-i felvezetés után 16-án, két magyarországi bemutatóval indult el igazából. E két honi premier kapcsán most fölösleges a megkésettség miatt panaszkodni, mivel a koncert első felében elhangzó Hipartita (op.

 • Jó vagy semmi - Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér (film)

  Most nyomasztunk vagy nem nyomasztunk? És megnyomorít-e az élsport, vagy nem? A béke vagy te, vagy épp ellenkezőleg?

 • A sötét ló - Szabó István: Rokonok (színház)

  Elsőre azt mondanám, hogy csalódást kelt. De ha jobban meggondolom, ez így nem igaz, pontosabban nem igazságos. A Rokonok szép is, jó is, míves kivitele egyenesen lenyűgöz, a néző nem unatkozik, és nem tartja kidobott pénznek a jegy árát.

 • Előttünk a múlt - Oidipusz / Nemzeti Színház (színház)

  Miközben minden porcikám rettenetesen berzenkedik Szophoklész Oidipusz királyának "üzenete" ellen (ami könnyűipari zanzában nagyjából így hangzik: "hiába menekülsz, hiába fucc, a sorsod elől futni úgyse tucc"), mindig rettenetesen kíváncsi vagyok arra, hogyan mutatják meg a színházban a fölismerések letaglózó láncolatát.

 • Ment-e elébb? - Lucien Febvre - Henri-Jean Martin: A könyv születése (könyv)

  A sapkás, zekés szedősegéd talán éppen a Példabeszédek 24.20. versének utolsó sorát rakná ("a bűnösök mécse kialszik"), a hosszú hajú, tunikás nyomólegény már nem tudja meghúzni a kart a présen, amely többek között e sort is papírra nyomná: "Aki hazugságot tanúsít, elvész", és maga a könyvárus mester sem silabizálja tovább a bolthajtás alatt kedvenc Vergiliusát ("kelj, Bosszú Szelleme, csontom hamvaiból"), mert mindhármukért kinyúlt már a Halál csontkarja - legalábbis ezt a rémdrámát közvetíti az 1500-ban készült lyoni Haláltánc sorozat egyik képe.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "Nem vettem át" - Prieger Zsolt, Anima Sound System

  We Strike címmel jelenik meg február 24-én az Anima Sound System új lemeze, rajta számos neves előadóval, Kanadától Pakisztánig, Los Angelestől Londonig. A lemezt, melyen megtalálható a Beatles Revolution című számának cimbalmos reggae-verziója is, egy koncertfelvétel zárja, amit az Asian Dub Foundationnel közösen rögzítettek.

 • Korlátok között - Hajdu Szabolcs rendező

  A Fehér tenyér tarolt az idei szemlén: elhozta a legjobb rendezőnek, operatőrnek, producernek, vágónak járó díjat, megkapta a külföldi kritikusok díját, a diákzsűri különdíját és a közönségdíjat is. A nyolcvanas évek Debrecenjében, a jelenkor Kanadájában, Las Vegasában játszódó mozi a tornászok világába nyújt bepillantást a direktor öccsének, a hajdanvolt válogatottnak, a kanadai olimpiai bajnok (Kyle Shewfelt) edzőjének, a Cirque du Soleil artistájának, Hajdu Zoltán Miklósnak az életén keresztül.

 • Interjú

  Nem kanonizált kánonok

  Bojtár Endre irodalomtörténész

  A közeljövőben esszésorozatot indítunk az elfelejtett, de értékes vagy érdekes magyar prózaírókról. Taglaljuk majd többek közt Abody Béla, Birkás Endre, Darvas Szilárd, Granasztói Pál, Karácsony Benő, Kádár Erzsébet, Kellér Dezső, Kellér Andor, Komor András, Kolozsvári Grandpierre Emil, Laczkó Géza, Pap Károly, Örley István, Szabó István, Szász Imre, Szobotka Tibor, Tabi László, Zsolt Béla munkásságát.

 • Istenek szemete - Däniken és kora

  Civilizációnk külső eredetű, az istenek űrhajón érkeztek, s mielőtt ideértek volna, mi emberek olyan buták voltunk, hogy a cipőnket sem tudtuk bekötni - főleg, hogy még a cipő sem a mi ötletünk. Ilyen a világ Däniken szerint - vagy mégsem?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...