• MaNcs 19. évf. 13. sz. (2007. 03. 29.)

  "Jézus Krisztus szülei is kétségbe voltak esve" (Nagy Kriszta képzőművész)

  Van, aki a popfilozófia József Attilájának, akad, aki a kortárs festészet Kiszel Tündéjének tartja az x-T, illetve a Tereskova néven is ismert Nagy Krisztát. Kiállításával indult újra a Wolfner-féle újpesti bőrgyárban kialakított, most WAX kultúrgyárra keresztelt kortárs képzőművészeti kiállítóhely. A tárlat címe: Eddig - életmű-kiállítás, és ez nem poén.

  2007 / 13
 • Fordulatok - avagy elnökválasztás liberáliséknál

  Bauer Tamás amolyan fordított iránytű: amerre ő az Északot mutatja, arrafelé biztosan megtalálhatjuk a Délt. Vele rendszeresen előfordul, hogy éppen fordítva van, mint ahogy ő mondja (lásd Fodor Gábor melletti korteskedését: Fodor, a fordulat jelöltje, Magyar Narancs, 2007.

 • A Kuncze-folyosó

  "Kis János (egyed) megteremtett egy speciest ('az SZDSZ elnöke'), amelynek definícióját a párt az ő személyére szabta" - írta TGM 1991 végén, és fel is sorolt néhány ilyen jellemzőt: erkölcsi tekintélye van, a legokosabb ember Magyarországon, megvesztegethetetlen, minden szava számít, és szereti Brahms kamarazenéjét.

 • Modern Talking (Hol és hova)

  Hol és hova Vegyünk két mondatot: Gizi az asztalon feküdt és Gizi az asztalra feküdt. Látszólag hasonló szerkezetűek: van bennük egy alany (Gizi), egy helyhatározó (az asztalon/asztalra) és egy ige (feküdt). Mégis egészen más szerkezetűek.

 • Ekotrip (Korlátbontások évadja)

  Korlátbontások évadja Divatba jött a korlátbontás. Február első péntekén a Fidesz-frakció üléséről rohamozták meg érettnek mondott politikusok a parlament épületét védelmező kordont, mondván: nincs jogalapja és a közérdekkel is ellentétes, hogy egy közteret elzárjanak az utca polgárától.

 • Éljen Rákosi! Éljen Rákosi!

 • A cím megváltozott

  E hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a Kosovo jövőjéről szóló rendezési terv tárgyalását. Ezt a dokumentumot közel kétéves, nemzetközi közvetítéssel zajló szerb-albán tárgyalássorozat érlelte készre.

 • A Sirály sorsa: Zártkörű klub

  A Király utca építési-bontási törmelékei közt bóklászva az 50. szám alatt fedezhető fel a Sirály elnevezésű műintézmény, a főváros kulturális térképének egy közkedvelt intellektuális csomópontja. Bár féléves működésével már bizonyított, fennmaradása nem egyszerűen pénzügyi kérdés.

 • Mit kezdjünk a Tanácsköztársasággal? - Zabigyerek

  Volt már "dicsőséges 133 nap", s nevezték az alantas csőcselék rémuralmának. A tiszavirágéltű Tanácsköztársaság megítélése a kezdetektől szélsőségek között mozgott, s e merőben problematikus államalakulattal máig nem tud mit kezdeni a nemzeti emlékezet.

 • Az ombudsmanválasztás előkészületei: Erőpróba

  Bár az új országgyűlési biztosok megválasztása kétharmados többséget igényel, a köztársasági elnök - miként a legfőbb ügyész jelölésekor - most sem egyeztet a parlamenti pártok frakcióival. Az Országgyűlés várhatóan a nyári szünet előtt szavaz Sólyom László jelöltjeiről.

 • "Amit előzetesen gondolt" (Zsidóként március 15-én)

  Ákos 30 körüli, átlagos testalkatú, budapesti férfi. Március 15-én kipát tett a fejére és nyakába vette a várost, hogy megtudja, mennyire veszélyes zsidóként az ünnepségeken részt venni. Kérésére fényképét és teljes nevét nem tesszük közzé.

 • Vita az árfolyamsávról: Kívánja-e törölni?

  Talán a jól sikerült elnökváltás teszi, mindenesetre meglepő nyíltságú és elvszerű vita folyik az utóbbi időben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által követendő kamatpolitikáról. Érvek és ellenérvek sorakoznak, és csak néha jut szerephez a szakmai vitákat általában zátonyra futtató hit.

 • Franciaország elnökválasztás előtt: A menü

  Évtizedes nézettségi rekordokat döntögető választási műsorok, rég nem látott tömegek a politikai rendezvényeken egyfelől, nehezen megbecsülhető, stagnáló vagy növekvő kiábrándultság és bizalmatlanság a kormányzó csoportokkal szemben másfelől.

 • tévésmaci - Sünök a síneken

  Aki Kaurismäki finn filmrendező valamikor a kilencvenes évek elején Budapesten járt. Nem akarok nagyot mondani, de konkrétan a Szindbád moziban rendeztek neki retrospekciót, biztosramenészeti alapon, nyilván, mert ott húsz ember is tömegnek látszik.

 • étel, hordó - NAPFÉNYES ÍZEK

  Ha átmegyünk a Király utca túloldalára, Teréz Erzsébetre vált, a hatból hét lesz, de mit számít, ha a Lövölde téren mindig hideg van?

 • csontzene - Tavaszi oroszok

  Pár évtizeddel Hoffmannunk után Lev Nyikolajevics Tolsztoj gróf is megalkotta a zenegyűlölő alakját. Bár Pozdnisev, kisregényének elbeszélője más alapokon háborog, mint a német hős; ő legkivált a zene erotikus hatalmát kárhoztatja.

 • chili & vanilia - Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem...

  A Bella Martha az egyik kedvenc gasztronómiai témájú filmem, tele van finom zenékkel és főzőjelenetekkel.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • World music: az egyik

  Robert Plant kedvence, a másikban a helyére került Szenegál, a harmadik csupa királyi pacsirta, a negyedik, az az ismeretlen, nosztalgikus zsidó pedig nálam befutó.

 • Budapesti Tavaszi Fesztivál: Bordélytól az árvaházig (Concerto Köln, Akademie für Alte Musik)

  "Nem vagyok én Brunetti! Sem Myslívecek!" - nyugtatta apját egyik levelében Mozart, amikor a jó Leopold a nők "veszélyeire" figyelmeztette fiát. A két említett jeles pályatárssal ugyanis nemi betegség végzett, a Wolfgang által kedvelt Josef Myslívecek (1737-1781) ráadásul pokolian nyomorult körülmények között, szétrohadt arccal pusztult el.

 • Smells Like Spleen Spirit - Gus Van Sant: Az utolsó napok (dvd)

  Direktorunk utolsó három moziját (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok), a "haláltrilógiát" - a közös tematikán túl - a formanyelvi kísérletezgető kedv is szorosan összeköti. Úgy tűnik, ez utóbbi a Nirvana frontemberének (Kurt Cobain) öngyilkosságát feldolgozó Az utolsó napok című filmben ért a csúcsára.

 • Mozognak is - Zack Snyder: 300 (film)

  Aki sikerrel vette az általános iskola 5. osztályát, az bizonyosan hallott már a görög-perzsa háborúkról, inkluzíve a Xerxész-féle invázióról a tengerkorbácsolással, a Thermopülai-szorossal, Szalamisszal és Plataiával együtt.

 • Privát pokol - Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (film)

  A durvára vakolt pincefalon fülledt vízcseppek ülnek, kicsapott a pára, olykor egy-egy hirtelen megindul, de a levegő nem mozdul, mi több, állni látszik, sűrű, harapni lehet az áporodottságot, a távolból léptek kopogása közelít (lassan), spiccvas a kövön, nyikordul a vaskapu, a sápadt lámpa sárga fénybe vonja a komor cellát, belép egy orvosi köpeny, a nadrágszár előbb bizonytalanul, majd mind nagyobb eltökéltséggel halad a helyiség távolabbi végében álló fekpad (műtőasztal) felé, amin leszíjazott alak, egy nő.

 • Téboly - Mohácsi János-Mohácsi István: 56 06 őrült lélek, vert hadak (színház)

  Én bizony a könnyebb ellenállás vonzerejét látom abban a cirkuszban, amely a kaposvári színház előadása nyomán keletkezett és most lenyugodni látszik; föltehetően az igazgatóválasztás elmaradt botránya miatt. Könnyebb ellenállás, ha szimplán 56-os darabnak tekintvén az opust, arról folyik a vita: vajon helyes-e gyilkosnak ábrázolni Tóth Ilonát.

 • Lágy örvény - Bernát András kiállítása

  Bernát András a nyolcvanas évek közepén indult generáció egyik legkiválóbb művésze, akinek pályája - ezt az elmúlt évtizedek hektikus művészeti fejleményeit valamelyest ismerve nyugodtan kimondhatjuk, meglepő módon és ellentétben kortársaiéval - egyenes vonalú, töretlen.

 • Tények helyett makacs dolgok - Szalai Erzsébet: Az újkapitalizmus és ami utána jöhet (könyv)

  Az újkapitalizmus korában élünk. Ennek a kornak "immanens sajátossága, hogy az egyre koncentrálódó és nemzetköziesülő tőke lebontja azokat a politikai, gazdasági, ökológiai és szociálpszichológiai korlátokat, amelyek korábban zavartalan újraértékesülését biztosították".

 • "Néha meg lehetne dicsőülni" (Cserkuti Dávid illusztrátor)

  Képregényt akart leadni diplomamunkaként a Képzőművészetin, de az emiatt is duplájára nyúlt egyetemi évek alatt már publikált. Kiforrott stílusát legtöbben az Unicum reklámjaiból ismernék fel. Többek közt az Alfabéta-díjáról kérdeztük.

 • Uránia Csillagvizsgáló: Szépen ragyogjatok!

  Ismét látogatható a felújított Uránia Csillagvizsgáló: remek program szép tavaszi-nyári estékre, habár koszból és fényből is lehetne kevesebb.

 • "Asszisztens akarok lenni" (Állásinterjú)

  Kérdező: Kérem, mondja el, miért szeretne nálunk dolgozni? Jelentkező: Mert nincs vagyonom. K: Tessék? J: Ha mondjuk nagy értékű ingatlanaim vagy részvényeim volnának, nem lenne muszáj munkát vállalnom, hogy megéljünk a családommal.

 • Ökoszex: Hogyan legyünk zöld szeretők?

  Áldozatosan szelektál, buszon zötyög, bioalmát eszik, mégis úgy érzi, többet kéne tennie a Földért? A legfőbb ideje, hogy kizöldítse kedvenc időtöltését.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...