• MaNcs 19. évf. 19. sz. (2007. 05. 10.)

  A második Gyurcsány-kormány első éve: Kötött pályás közlekedés

  A rekordösszegű költségvetési hiány miatt nehéz helyzetbe került országot vett át saját magától tavaly júniusban a Gyurcsány-kabinet. Bár a megszorító csomag fél év alatt többé-kevésbé helyreállította a gazdaságpolitika iránti bizalmat, az egyensúlyi pályára való visszatérés csakis egymásra épülő ágazati reformok révén érhető el. Mit tettek eddig, és mit nem?

  2007 / 19
 • A nagy lék (Mire jó a Nemzetbiztonsági Hivatal?)

  Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnökét, a HERBA részvénytársaság vezetőit milliárdos áfa- és adócsalás gyanújával letartóztatták. Az alapítvány elnöke és a részvénytársaság vezérigazgatója valaha rendőr volt, az alapítványi kuratórium tagjai nemzetbiztonsági tisztek.

 • Délibábok hősei (A budapesti olimpia ötletéről)

  Úgy tűnik, néhányan sportot űznek abból, hogy olyan esemény Budapestre "hozatalát" szorgalmazzák, aminek a megrendezésére - két évtizeden belül egészen biztosan - teljességgel alkalmatlan az ország.

 • Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 4.

  ...és még mindig vízen...)

  A távolságot mint üveggolyót... 4. ...és még mindig vízen... Szinte még el sem csitultak a hullámok azt követően, hogy az amerikai Paul Boyton maga tervezte úszófelszerelésében átszelvén a La Manche-csatornát, 1875.

 • Modern Talking (Pfui, wie interessant!)

  Pfui, wie interessant! Ma a disznólkodásról lesz szó, úgyhogy ha nem vagy még 18 éves, akkor fokozott érdeklődéssel olvass tovább, mert az élet dzsungelének útvesztőjében előbb-utóbb neked is el kell igazodnod.

 • Sarcra fel

  Pártszékházügyek, Tocsik Márta sikerdíja, Postabank, Happy End, Országimázsközpont, Kulcsár és a haverok: a legeslegújabb kori magyar politikatörténet emlékezetes pillanatai. Más néven párt- és kampányfinanszírozás, merthogy politikus legyen a talpán, aki a törvény szerint neki járó egy milkából be tudja venni a választókerületét.

 • Gyere, cipó!

  A múlt hét végén a koalíció vidékre vonult egyeztetni egészségügyireform-ügyben; az eredményről túl sokat nem tudunk, de erős a gyanúnk, amiatt nem, mert valóban annyi történt, amennyiről a sajtó tudósított: a "problémára" későbbi időpontban visszatérnek a felek.

 • Danilo Kis-konferencia Szabadkán: Valódi multikulti

  A "multikulti", amit nálunk ironizálva divat emlegetni, a Vajdaságban élő valóság. Aki nem hiszi, járjon utána - a retúrjegy négyezer forint sincs, három óra múlva leszállhat a vonatról Szabadkán, és láthatja, hallhatja, kóstolhatja a multikulturális realitást.

 • Egy szóvivő karrierje: Régi csibészek

  A legrégebben szolgáló állambiztonsági káder alighanem az NBH szóvivője (a Népszabadság egykori szerkesztője), Vajda Péter.

 • Segélyezésbiznisz: Bejáratott utak

  Magyarország hamarosan - uniós kötelezettségeinek megfelelően - milliárdokat költhet évente a rászoruló országokat célzó nemzetközi fejlesztési projektekre. Jelenleg ez az összeg még csak százmilliós nagyságrendű, de az első kínos ügy máris kipattant.

 • Fiktív orvosi elszámolások: Tüneti kezelés

  Döcögve halad, de legalább elkezdődött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevételi oldalának, azaz a biztosítási jogviszonynak az ellenőrzése. És mi a helyzet a kiadási oldallal, amelyben a túlszámlázás és az intézmények fiktív jelentései mára rendszeralkotó elemmé váltak?

 • csontzene - Fülsértések

  Majdnem csupa rettenetes zenét válogattak a jövő hétre a hazánkba látogató karmesterek - így visszaélni a vendégszeretettel!

 • chili & vanilia - Mediterrán klasszikus: a hummusz

  Bizonyos évszakokban igazán irigylem más népek étkezési szokásait. A hőmérséklet növekedésével párhuzamosan terelődik a figyelmem a mediterrán és a közel-keleti, ill. észak-afrikai kulináris világ felé.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Interjú

  "Semmi trükk"

  Chris Spencer - Unsane

  Azok az amerikai zenekarok, amelyek a 90-es években a noise-rock durvább verzióját játszották, az ezredforduló magasságában szinte mind beadták a kulcsot. A New York-i Unsane pár éve visszatért - néhány hete megjelent hatodik lemeze, a Visqueen minőségével a hőskort idézi, minden okunk megvolt hát, hogy a gitáros-énekes Chris Spencert kifaggassuk kicsit telefonon.

 • Huszonkettőből öt - A salzburgi Mozart-év DVD-n

  Már az elképesztő, hogy 2006-ban a Salzburgi Ünnepi Játékokon a szerző mind a huszonkét színpadi művét műsorra tűzték. De hogy az év végére cakompakk kijöjjön a teljes Mozart 22 DVD, az összes előadás felvételével, bónuszokkal, ismertetőkkel, riportokkal, az fenomenális.

 • Akikre büszkék vagyunk 1. - Scott Spiegel: Modesty, a szuperkém (dvd)

  A jövő héten lesz negyvennégy éves, kémnőknél ez a legszebb kor, tudja azt mindenki - kérdezzék meg Mata Harit. Nyilván a születésnapi készülődésnek köszönhetjük (1963. május 13-án jelent meg először a londoni Evening Standard hasábjain Peter O'Donnell Modesty Blaise című képregénye - felteszem, péntek lehetett), hogy a művésznő kalandjainak e 2002-es filmes feldolgozása épp most látott nálunk napvilágot - egyéb okot el sem bírunk képzelni.

 • Kádár, a jancsibohóc - Liberté '56, Debrecen (színház)

  Elég rossz a szaldója a színházban bemutatott 56-os daraboknak; az ötvenedik évforduló megünneplése itt sem sikerült jobban, mint máshol. Mindazonáltal nagy szerencse, hogy a színházban nem a szaldó számít, így aztán az örökkévalóságnak a két jót tesszük el: a Katona-beli Kazamatákat és a kaposvári 56/06-ot.

 • Határvidék - J. J. M. De Groot: Hunok és kínaiak (könyv)

  Élt a huszadik század elején egy német sinológus, aki vallás- és kultúrtörténeti munkái mellett összegyűjtötte és magyarázatokkal együtt kiadta az ázsiai hunokra vonatkozó kínai forrásokat. Mivel az ókori kínai történetírás éppolyan gazdag, mint az antik görög vagy a római, az eseményekkel egyidejű évkönyvek és a későbbi összefoglaló munkák lapjain részletesen feltárul a kínai-hun kapcsolatok színtere és természete.

 • "Majdnem mindenütt" - "Nekünk ma Berlin a Párisunk" - Magyar írók Berlin-élménye 1900-1933 (kiállítás)

  "Az autóbusz éjfél után két óráig jár. Csodálatos, nem?" - lelkesedik még az amúgy inkább fanyalgásra hajlamos Márai is 1933-ban. Ignotust negyed századdal korábban az nyűgözi le Berlinben, hogy "...ebben a világban a kultúra nem valami sznobizmus dolga, nem csakis divatos és kötelező játék és külsőség, nem szellő, melyben megmárthatják homlokukat, hanem, legalábbis a művelteknél, lélegző levegő lett, vagy mondjuk leszokhatatlan testi szükség, mint az angolszászoknál a fürdő".

 • Eretnek evangélium - C. G. Jung: Freud és a pszichoanalízis (könyv)

  Aki botránykönyvet vár, csalódik. Freud kitagadott "lieblingje" nem cibálja le trónjáról szellemi mesterét, a pszichoanalízis "atyját", de a bűnbánó tékozló fiú szerepét sem játssza el, miközben a freudizmus népszerűsítőjéből a szemünk előtt válik a bécsi orvos föltalálta tudományos irányzat megvesztegethetetlen kritikusává.

 • Igazolják Einsteint: Erre pörög

  Az Einstein-féle általános relativitáselmélet feltételezi, hogy jelentős tömegű testek forgásuk közben mintegy magukkal ragadják és "megcsavarják" a téridőt. Most egy űrszonda megkísérelte megmérni az ebből adódó precessziót - hamarosan meglátjuk, milyen sikerrel.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Drogbarkács: Labor a konyhában

  Míg az Egyesült Államok drogpiacán évtizedek óta megszokott jelenség a házilag előállított szintetikus kábítószer, addig a Magyarországon forgalomban lévő drogok nagy része külföldről érkezik. Legalábbis az elmúlt évtizedre ez a tendencia volt jellemző.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...