• MaNcs 19. évf. 22. sz. (2007. 05. 31.)

  Egy az egyben, mint hetvenhétben

  Quentin Tarantino filmrendező

  A maestro új filmje mától fut a pesti mozikban, az alábbi beszélgetés a Halálbiztos keletkezésének körülményeiről szól.

  2007 / 22
 • Sóhajtson, köhögjön! (Mire jó a több biztosító, és mire nem?)

  Szánalmas szinten folyik az egészségbiztosítás reformja körüli közpolitikai diskurzus. Az ellenzék "az egészségügyben nincs helye az üzletnek" és a "több biztosító, magasabb költségek" jelszavakkal operál, a kormánypártok (elsősorban az SZDSZ) a "piac megold mindent" dogmatizmusával.

 • Maga itt a tánctanár? (Tanácsadás)

  Tanácsadás A világ legősibb mestersége nem az, amire az olvasó most gondol. A tanácsadói mesterség legelső képviselője ugyanis a kígyó volt az Édenkertben. Ámbár... Egyes értelmezések szerint a kígyó valójában nem volt más, mint Lilith, Ádám első, még nem oldalbordából kreált felesége, és ez esetben a két mesterség mégiscsak egyidős lehet - mindenesetre sok szempontból valóban egy tőről fakad.

 • Legkisebb ködös semmis (Jelentés a Kafkai Akadémiának)

  Jelentés a Kafkai Akadémiának "Tenis Circus, Tenis Mucus, nézlek én" jelig. Tisztelt Kafkai Akadémia, nem akadékoskodni akarok, és egyáltalán nem is jelentkeznék, ha Matek Felfedezéseim tárgyában a Wittgensteini META (Matematikai Es Tudományos Akadémia, g.

 • Mihez kezdünk ennyi Tony Blair-rel?

  Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnök első útja Londonba, Tony Blairhez vezetett. A kimenő baloldali miniszterelnök, a centrista, harmadik út veteránja keblére ölelte a bejövő jobboldali államelnököt, a centrista, harmadik utas politika benjáminját és ifjú reménységét.

 • Ugyanabba a folyóba

  Sólyom László köztársasági elnök egy hete megnevezte jelöltjeit a megüresedő (megüresedett) ombudsmani posztokra: az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Majtényi Lászlót, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának Kállai Ernőt javasolja.

 • Skócia úton a függetlenség felé: Szoknyavadászok

  A múlt héten Londonban a királynő fogadta Alex Salmondot, a Skót Nemzeti Párt vezetőjét. Az illető úr Skócia miniszterelnökeként járt a Buckingham-palotában. És nem szakadt le az ég.

 • Libanon: Tábort ütnek

  Miközben az ország déli részében síita szélsőségesek tartják fenn a konfliktust Izraellel, északon egy új szunnita iszlamista csoport gerjeszt polgárháborús feszültséget.

 • Arab pénzváltók Magyarországon: Fair trade

  Bár piaci konkurenciájuk azért drukkol, hogy a honi arab pénzváltók áldozatul essenek a terrorizmus és a pénzmosás elleni nemzetközi küzdelemnek, a szakma ún. megtisztulása nem ettől függ. Hanem mondjuk az euró bevezetésétől, de minimum a józsefvárosi Négy Tigris bezárásától.

 • Illegális cigibiznisz: A hatóságok keze

  Az utóbbi időben válhatott világossá a közvélemény számára is, hogy az illegális cigarettakereskedelemben a visszaszorítására hivatott hatóságok dolgozói is képviseltetik magukat.

 • Offenzívában a vasútfelügyelet: Reflexek

  A Magyar Vasúti Hivatal vizsgálatai azt mutatják, hogy a MÁV továbbra is foggal-körömmel őrzi fogyatkozó monopóliumát, miközben néha azt sem tudja, milyen vonatokat közlekedtet a saját pályáján.

 • Takács Albert kinevezése: Fölülről építkezés

  Az igazságügyi és rendészeti tárca (IRM) kiszemelt minisztere megvan, de rendészeti és szakállamtitkára egyelőre nincs. Azt sem tudni, ki lesz az új országos, az új budapesti rendőrfőkapitány, és egyelőre a rohamrendőröknek sincs parancsnokuk.

 • Petrétei József minisztersége: A dékán néhány boldog éve

  Tevékenysége alatt munkatársaival paragrafusokba öntötte a tartalmukban sokat vitatott, de jogilag nehezen támadható reformokat, és számos nagy jelentőségű közjogi törvénytervezetet menedzselt - felemás sikerrel. Jogalkotási miniszternek szánták, de rendészeti botrányok buktatták meg.

 • Két világ egy országban (Szalai Júlia szociológus a rendszerváltozás utáni Magyarországról)

  Lehangoló látleletet ad a magyar társadalomról a könyvhétre megjelent "Nincs két ország...?" című tanulmány (kiadja az Osiris). Az unalomig ismert kliséket hanyagoló Szalai Júlia problémafölvetése az egyik legeredetibb az 1990 utáni állapotokat vizsgáló eddigi munkák sorában.

 • tévésmaci - Csak a fagyott pillangó a jó pillangó

  Odakint meleg van, az árokba zuhanó biciklis postás sikolya pöttyözi az egyébként is párás levegőt: ami nálam képzavar, az a tévé előtt képhiba.

 • kertész lesek - Apacuka

  Nyilván a végletes pesszimizmusunk és a túl sok időjárás-jelentést hallgató időjárás lehet az oka, hogy a Horánszky utca felé vettük az irányt, noha ebédelni akartunk elsősorban.

 • csontzene - A nibelung számlája

  Idézet egy 1853-ban íródott naplóból: "Délutáni alvás a díványon. Ébredés A Rajna kincse zenekari bevezetésének koncepciójával (Esz-dúr hármashangzat). Elmerülés a víz zúgásába-mámorába."

 • chili & vanilia - Guruló potyautasok és nyár eleji zsengék

  Már megint ugyanaz: kétségbeesetten próbálom bőröndömbe gyömöszölni a Nagycsarnokban zsákmányolt finomságokat. Hiába fogadom meg valahányszor, hogy csak mértékkel, de képtelen vagyok ellenállni a kísértéseknek.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Minőségi kilós áru - U2 by U2 (könyv)

  Igazán nem mondhatjuk, hogy a hazai U2-rajongók ne lennének elkényeztetve. A U2 Enciklopédia (Mark Chatterton, 2004) és a Bono Bonóról (2006) után újabb kötelező olvasmány jelent meg magyarul, az összes közül a leglátványosabb.

 • Egészséges rockzene - Wilco: Sky Blue Sky (lemez)

  Azt persze senki sem állítja, hogy ne lenne helye a filozófiának a rockzenében, a létezés kérdéseinek elmélyült elemzése, az ideológiai élethalálharc és a tripla konceptalbum mind-mind belefér.

 • Néha vissza-visszatérnek - Dinosaur Jr: Beyond (lemez)

 • Vadász, méla les - Quentin Tarantino: Halálbiztos / Death Proof (film)

  Amikor először érkezett a hír, hogy Tarantino és régi alkotótársa, Robert Rodriguez közösen nyúlnak vissza a hetvenes évek trash-movie hagyományához, a mozilátogató első blikkre joggal kezdhetett gyanakodni. Lám, a két "kult"-filmkészítő már feltűnően unja magát, s egyre burjánzó magánmitológiájuk önmagukon kívül lassan már senkit sem érdekel.

 • A fénykép hatalma - Koncepció: fotográfia - Párbeszédek és állásfoglalások (kiállítás)

  A fotográfia hagyományos műfajától a szerzői fotográfiáig alcímet viselő kiállítás a német DZ BANK 15 éves gyűjtőtevékenységének egyfajta lenyomatát mutatja be. A kizárólag fotográfiákból álló gyűjtemény félezer művésztől körülbelül 5500 művet tartalmaz, Budapesten ebből több mint negyven művész képei láthatók.

 • Fecseg a felszín - Szomory Dezső: Hermelin (színház)

  Nagy fa és kemény dió együtt: ez a minimum, ha Szomory Dezső Hermelinje színpadra kerül. Szomory maga kerül a színpadra ilyenkor - de ezzel még nem mondtunk semmit. Mert sok csapda, még több elterelő hadművelet irányul arra, hogy kellemes, érzelmes és pikáns atelier-előadás szülessen belőle: sikeres drámaíró és sikeressé váló színésznő édesbús szerelmi kálváriája, gyerekkel és boldog véggel.

 • Műcsarnok + Ernst Múzeum: Túltárgyalva

  Július elsejétől a Műcsarnok és az Ernst Múzeum összevonva, nonprofit gazdasági társaságként működik tovább. Noha technikai értelemben csak újraegyesítésről van szó, a döntés gazdasági és szakmai körülményei egyelőre tisztázatlanok.

 • Kamaradarab végtelen térben (Farkas Péter: Nyolc perc)

  Farkas Péterről mindössze annyi tudható (legalábbis: annyit tudok róla), hogy Németh Gábor és Garaczi László évfolyamtársa volt a Tanárképző Főiskolán a nyolcvanas években. Mi több: az említett urakkal jó barátságot ápolt, sőt ápol mind a mai napig.

 • Mélységélesség (Akutagava Rjúnoszuke: A vihar kapujában)

  Van egy pillanat, mielőtt tűélesre húznánk a lencsét. Már minden látszik, de még semmi sem egészen tiszta. Minden könnyen felismerhető, s ha a kép egyáltalán hordoz(hat) valamiféle információt, az kis nehézségek árán felfogható.

 • Halálra vált (Philip Roth: Akárki)

  Roth már az első oldalakon temet. Hőse és halottja semmi esetre sem hősi halott. Nem volt se jó apa, se kitartóan szerető férj, szeretteinek és viszontszeretteinek száma csekély.

 • Olvasókönyv felnőtteknek (Bán Zsófia: Esti iskola)

  Az esszéistaként és a gender studies hazai terjesztőjeként ismert Bán Zsófia első prózakötetével jelentkezett. A jelentkezni szó sugallata ellenére könyve nem egy padból nyújtózkodó diák műve, hanem - amint arról szó lesz - letagadhatatlanul egy tanárnőé, mégis - bár a szerző műveltségben, műgondban (és életkorban) lehagyja a legtöbb elsőkötetest - van benne valami az "első kötetek" hangulatából.

 • Kémfőnök a pácban (Vallomások a holtak házából)

  Újszászy István kétségtelenül egyike az 1945 előtti (s részben az 1945 utáni) korszak legvitatottabb történelmi figuráinak, s egyben, hála regényes életének és titokzatos halálának, azon egykori katonatisztek közé tartozik, akikről a nagyközönség is tudni vél egyet s mást.

 • Fátumot elégiával (Alice Munro: Csend, vétkek, szenvedély)

  Az áprilisi könyvfesztiválon némileg Umberto Eco árnyékába szorultak a kanadai díszvendégek, akik közül épp a legnevesebb nem jött el személyesen.

 • Tiszta ész, fehér izzásban (Lanczkor Gábor: Fehér Daloskönyv)

  A 2006-ban első kötetéért (A tiszta ész, JAK-L'Harmattan, 2005) Gérecz Attila-díjjal jutalmazott Lanczkor Gábor második kötete - mely rendhagyó módon könyv formában nem jelent meg, csupán a szerző internetes honlapján olvasható - különös jószág, ahogyan maga a szerző is különös alakja a 80-as években született, sokféleségében is egyre inkább paradigmaváltónak tűnő költőnemzedéknek.

 • Rekedt mágia (Ladik Katalin: Élhetek az arcodon?)

  Kirekedt, bent rekedt, berekesztetett, kirekesztették. Megrekedt. Ladik Katalin 1992-ben települt át Újvidékről Budapestre, és - sorstársaihoz hasonlóan -, elvesztette azt a szellemi közeget, amely élet/művészetének a levegőt jelentette.

 • Csekély tápérték (A magyar irodalom történetei I. - A kezdetektől 1800-ig)

  "Ez a munka egészen más céllal jött létre, mint A magyar irodalom története című, eredetileg hatkötetes, mintegy négy évtizeddel ezelőtt befejezett áttekintés, mely a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtörténeti Intézetében Sőtér István főszerkesztésével készült.

 • A banalitás megdicsőülése (Kálnoky László költészetéről)

  Gottfried Benn agyonidézett mondása szerint minden nagy költő - írjon bármennyit is - legfeljebb nyolc-tíz versével biztosítja magának az esetleges halhatatlanságot. Nos, Kálnoky László teljesítette a feladatot, a Szanatóriumi elégia, Kövérek a fürdőben, Időszerűtlen vallomás, Hamlet elkallódott monológja, Szvidrigajlov utolsó éjszakája, Az elsodortak, De profundis, Hérosztratosz, Az idő szintjei, Meglepetések, Shakespeare: XIX.

 • Elsüllyedt szerző? (Ferencz Győző költő, irodalomtörténész)

 • Bokori traktormajális: Szeretnek szántani

  Eddig azt hittük, a traktorral végzett szabadidős tevékenység csúcsa a félpályás útelzárás, a fővárosi demonstráció. Tévedtünk. A traktor ugyanis nemcsak nagyszerű gép, erőtől duzzadó haszonjármű, hanem szeretetre méltó társ, családtag.

 • Kullancs: Vérre megy

  Az emlősök, így az ember számos parazitája közül az egyik leggusztustalanabb a kullancs. Bár számos betegséget terjeszt, ne essünk tőle pánikba - de azért az óvatosság sem árt.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...