• MaNcs 19. évf. 24. sz. (2007. 06. 14.)

  Kijönni, előre (Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője)

  A szocpárt körülbelül második embere éles cezúrát húzna a kormányzás első éve után. A várható minisztercserékről nem nyílt meg, de a szocpárt a kormányfőt nem bolygatná. Lendvai a kiélezett helyzet dacára optimistán vélekedik mind a koalíció jövőjéről, mind a választási esélyekről.

  2007 / 24
 • A reformsemmi (Színházi elakadások)

  Épp hogy elültek a legutóbbi színházi balhé hullámai a fővárosi önkormányzatnál, máris jönnek az újabbak. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a színházakat sújtó muszáj-pénzelvonás összekapcsolódott egy finanszírozási reformkezdeménnyel, majd a kezdemény csírájában elhalt, és a fűnyíróelv alapján elvonták a pénzeket.

 • Lógnak a szerek (A leendő nemzeti sportstratégia hiányai)

  Coubertin báró ódájának klasszikus gondolata - "A béke vagy te, Sport!" - fészket rakott az ország házában. A nemzeti sportstratégia vitája jó barátok kellemes csevegése lett, a patkó két oldalán ülők dicsérik az előttük szólót, átmosolyognak, integetnek.

 • Irodalmi szószedet: A regényről

  A regény, mint tudjuk, fiatalabb művészet, mint a líra és a dráma, e komoly bátyokhoz (nővérekhez) képest ennek megfelelően csapzott, bohókás, kiszámíthatatlan, tékozló.

 • Nagy fába vágta a veszett fejszét (Uniós alkotmány és demokratikus legitimáció)

  Egy héttel a szokott júniusi brüsszeli uniós csúcs előtt kezd kialakulni, hogyan lehet kivezetni az Európai Uniót abból az alkotmányos és önbizalmi válságból, amit 2005-ben az alkotmányos szerződésről tartott francia és holland népszavazás kudarca okozott.

 • Pálya a magasban (Jósolni veszélyes)

  Jósolni veszélyes Mivel rendkívül összetett problémáról van szó, nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy a sport mennyit változott az elmúlt öt-hat évtizedben. Ma már nem számít honvédelmi tényezőnek, annál szorosabb kapcsolata - főként a televíziós sportközvetítések elterjedésének köszönhetően - az üzleti szférával.

 • K. történetei (Lépcső)

  A K. monogram Franz K. hőse, Josef K. tulajdona. A K. rövidítésről azonban nem tudjuk, hogy vezetéknév-e vagy keresztnév (utónév) kezdőbetűje-e: éppúgy lehet Kálmán, Károly, mint Kovács, Kertész vagy éppen Kohn.

 • A szerk.

  Te is, fiam, Trianon!

  Hétfőn kelt hír szerint az Országgyűlés minimális különbséggel, de elutasította Simicskó és Németh képviselők törvényjavaslatát, amely június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította volna. Hogy miért éppen idén vetődött fel e nemes ötlet, s nem az utóbbi tizenhét évben bármikor, az rejtély - pedig eddig úgy tudtuk, hogy a rendszerváltás óta eltelt szűk két évtized alatt a jobboldal feladata lett volna a nemzeti emlékezet megőrzése (legalábbis retorikai szinten e feladatra mindenki mást alkalmatlannak nyilvánított), mire véljük hát e bűnös hanyagságot?

 • Buktával

  "Igaz, hogy olyanok vagyunk, mint a birkák. De ha a birkák megindulnak, eltapossák a pásztort" - nyilatkozza, ki hinné, név nélkül egy mezőgazdaságban alighanem felette jártas szocialista képviselő, jellemezvén a pártja és pártjának kormánya közti viszonyt.

 • Nicolas Sarkozy programja: A gaulle-izmus végnapjai

  Mint az várható volt, az új francia elnök pártja, az UMP a hét végi törvényhozási választáson is tarolt. Sarkozy előtt immár nincs politikai akadály, hogy újrafazonírozza Franciaországot.

 • "Hosszú konjunktúrát élünk" (Király Júlia, a jegybank alelnökjelöltje)

  A márciusban megválasztott Karvalits Ferenc mellé várhatóan csak egy új alelnök kerül, aki viszont a Monetáris Tanács tagja lesz. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Király Júliát, a Nemzeti Bankárképző Központ vezérigazgatóját, a nyugdíjreformért felelős kerekasztal elnökét jelölte, aki részt vett több bank privatizációjában is.

 • Koalíciós vita az egészségbiztosításról: Élire állítják

  Bár az egészségügy finanszírozását sürgősen rendbe kellene tenni, a koalíciós pártok egyelőre egymást kizáró tervezeteket lobogtatnak. A hónap végére mindenki megegyezést ígér, pedig nincs is-is. Csak vagy-vagy.

 • Radar a Tubesen: Csattant az ostor

  Hónapok óta tartó huzavona után a múlt héten úgy döntött a pécsi önkormányzat kormánypárti többsége, hogy nem rendel el változtatási tilalmat az eredetileg a Zengőre tervezett lokátorállomás módosított helyszínére, a város közigazgatási határain belül fekvő Nagy-Tubesre.

 • Birtokpolitika és földliberalizáció: Talajt fognak

  A hazai földpiac 2011-ben várható liberalizációjára készülve az érdekvédelmi szervezetek a földtörvény módosítását, a spekulációk megfékezését követelik. A köztük lévő évtizedes ellentétek és a politikai feszültségek miatt azonban a kompromisszum lehetősége a nullához közelít.

 • tévésmaci - A sün majd megpusztul

  Elhagyott, magukra maradt gyerekek egy világtól elzárt nevelőotthonban az ötvenes évek végén: kész parabola, de jobb esetben is mikrokozmosz, a kinti társadalom modellje.

 • kertész lesek - VÍG KALMÁR

  Jelenlétünkkel a rákospalotai Fő út szívét törjük darabokra, akár a panelházszigetek az ódon házsorokat.

 • csontzene - Debussy nem tud vívni

  Köztudott, hogy a belga Maurice Maeterlinck, a Pelléas és Mélisande szerzője erősen vonakodott beleegyezni, hogy Claude Debussy operát írjon drámájából. Végül feltehetően Eric Satie közbenjárása segített, de ekkor sem értek véget a bonyodalmak.

 • chili & vanilia - Krémek krémje

  Tojás, tej, karamell. Égetett krém, katalán krém, karamellkrém. Anglia, Spanyolország, Franciaország. Melyik fogalom pontosan mit takar, és vajon melyik országot illeti meg a feltalálás dicsősége?

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Puttyog egy picit - Ben Mono: Hit The Bit (lemez)

  A Münchenben élő Ben Mono (alias Paul Beller) egyike napjaink trendszabó zenei iparosainak - tulajdonképpen oly kézenfekvő, amit csinál, mégis első hallásra megragadja a befogadót.

 • World music: végre

  magára talált Palacio, Ferrer álma is beteljesült, Escoriza pedig feledteti, hogy a Radio Tarifának búcsút mondhatunk.

 • A gyűrű fele - Budapesti Wagner-napok (koncert)

  Fischer Ádám és csapata - nem sorolom fel a neveket, mindenki érdemelne egy dicsérő bekezdést - tudta, hogy mit kezdjen Wagner A Nibelung gyűrűje című zenedrámaciklusának előjátékával (A Rajna kincse) és első napjával (A Walkür).

 • Megszabadulni - Gary Lennon: .45 - A bosszú íze (dvd)

  Van egy filmem! Van benne két csaj. Mozdulnak egymásra? Hááát... Felejtsd el a nagy stúdiókat, elmegy simán egy jó kis független filmben. A mienkben speciel három a nagylány - és mozdulnak. Megmondja nekem valaki, hogy mi az ördög az a "független film"?

 • Z - Egy város keresi a gyilkost - David Fincher: Zodiákus - (film)

  Fincher ugyan letett már egy klasszikusnak számító sorozatgyilkos-mozit az asztalra (Hetedik), de aki arra számít, hogy most is hasonló vérfagyasztó izgalmakban lesz része, csalódni fog - mindazonáltal nem elvesztegetett idő a maratoni két és fél óra.

 • Nincs malaca - Chris Noonan: Miss Potter (film)

  Mielőtt még a peronokat elborító gőzfelhőben szemérmes csókban forrna össze a szerelmesek ajka, ugyanezen ajkakon aggodalmas szavak szövődnek. De uram, esőben, kabát nélkül! Még megfázik nekem! - tör ki a kipirult kisasszonyból az aggódás, de a kabáttalan úriembernek aztán mondhatja, némi permet - különösen egy angolnak, különösen szerelem idején - mit árthat!

 • A megfoghatatlan fenomén - 12. Nemzetközi Kárpittriennále, Lódz (kiállítás)

  Az egyik legtekintélyesebb lengyel művészettörténész, Anda Rottenberg szerint országának igen nagy szerencséje van: az uralkodópár, vagyis az ikrek, s nyomukban a kiszámíthatatlanul, zavarosan és infantilis módon gondolkodó jobboldal (az elmúlt hetekben a miniszoknya betiltását javasolta egy képviselőjük a szejmben) olyannyira el van foglalva purifikátori önmagával, hogy nincs ereje és ideje figyelni a gazdaságra, amely így meglehetős szabadsággal működhet, s jut energiájából a kultúra támogatására.

 • A lélek és a formák - Nagy Gergely: Angst. A városi harcos kézikönyve (könyv)

  "Formákon múlik az élet" - jelenti ki a regény névtelen hőse a könyv vége felé, az anarchista forradalmárnő piros virágokkal díszített fehér bugyijáról elmélkedve. A forradalmárnőknek is van alsóneműjük, s noha ez a tapasztalat megnyugtatóan hat az Angst hősére, megnyugvása csak átmeneti.

 • "Nem vagyok purista" - David Eugene Edwards - Woven Hand

  David Eugene Edwardsszal mázlink van: az amerikai alternatív country legjelentősebb alakja aktuális zenekarával rendre vissza-visszajár hozzánk. Kimagasló tavalyi lemezének (Mosaic) turnéja egy éven belül másodszor érintette hazánkat, a Woven Hand jelenlegi és a 16 Horsepower egykori frontemberével a június 3-i koncert előtt beszélgettünk.

 • Róma kapujában - Steven Saylor író

  Az Agave Kiadó eddig nyolc kötetet publikált a Gordianus-sorozatból. A texasi szerzőt természetesen Aquincum romjai közt kérdeztük.

 • Szégyentelenül - Thomas Bernhard: Önéletrajzi írások (könyv)

  "A visszaemlékezés egy szinten él hétköznapi életünk reális eseményeivel" - írja Tadeusz Kantor A halott osztályhoz készült jegyzeteiben. Amikor a lengyel színházcsináló visszatér szülőfalujának földszintes iskolájához, és betekint annak ablakán, úgy érzi, mintha még mindig bent ülne a halott osztály ugyanabban a teremben.

 • Múzeumbezárások Pest megyében: Emlékpénz

  A jobboldali többségű Pest Megyei Önkormányzat nemrég úgy döntött, hogy öt területi múzeumát kiállítóhellyé minősíti át. A döntésre az áment a kultusztárcának kéne rámondania. A megye és az érintett városok közti politikai ellentétek ködfüggönye mögül a magyar múzeumpolitika sorskérdései sejlenek fel.

 • Riport

  Cigányúton

  Paradise Lost - Első roma pavilon

  Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále újabb kísérletet tett arra, hogy túllépjen a százéves alapokon, vagyis felülemelkedjék a képzőművészet nemzeti alapú tárgyalásán. Az idén az "első roma pavilon" feszegeti a határokat.

 • Prepanel (Albertfalvai Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeum)

  Kelenföld és Budafok között, a vasúttól keletre, a külső Fehérvári út úgy másfél kilométeres szakasza mentén húzódott egykor Albertfalva. A ráckevei központú koronabirtok területéből a XIX. század elején kiparcellázott település falusias főutcáját a hetvenes években bontották le, úgyhogy az eredeti községből semmi sem maradt.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Randidrogok: "Hiába akarsz sikítani"

  A szakemberek szerint ma már csak az tekinthető abszolút biztonságos szórakozóhelynek, ahol a vendégek a gyorséttermekben is használt, zárható fedővel ellátott poharakból isznak, amihez egy droggyorstesztet is mellékeltek.

 • Radikális klímavédelem: Kénköves pokol

  A G8 hatalmak állítólagos klímakompromisszuma sem ölte ki a kételyt a globális felmelegedés miatt aggódó alarmistákból. Akadnak olyanok is, akik már kifejezetten hajmeresztőnek tűnő megoldásokat is megfontolnának.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...