• MaNcs 19. évf. 25. sz. (2007. 06. 21.)

  Közúti balesetek Magyarországon: Kereszt vagy traffipax?

  Hogy érdemi intézkedések történjenek az ezredforduló óta romló közlekedésbiztonság javítására, ahhoz az évi 1300 halott és a nemzetgazdaságot érő közel 300 milliárd forintos veszteség sem tűnik elégnek. A megoldások kézenfekvőek, a befektetések pedig a jelek szerint gyorsan megtérülnek. A politika mintha óhatatlan veszteségnek tekintené a közlekedés áldozatait.

  2007 / 25
 • Az ajtók záródnak (Az RMDSZ válságáról)

  Szokatlan üzenetváltás esett a minap Románia és Magyarország között. A magyar külügyminisztérium szakállamtitkára figyelmeztette Románia budapesti nagykövetét, hogy a magyar közvélemény "zavarba jött" a román belpolitika néhány eseményétől.

 • A kutya meg a farka - Új színigazgató Szolnokon

  A szolnoki kutya olyan kutya, amelyik nem hagyja, hogy a farka csóválja. A közismert szólásmondást (Szolnok nélkül, persze) - nyilván transzparenciája miatt, de hát a szólásmondások már csak ilyenek: transzparensek - előszeretettel használják különféle politikusok (vö.

 • Modern Talking (Kitaláció)

  Kitaláció Az utóbbi hetekben több emberrel is találkoztam, aki szörnyülködött, hogy micsoda szó az, hogy kitaláció. Hogy ilyen szó nincs is. Hogy micsoda hibrid, öszvér, torzszülött, hiszen az első fele magyarul, a második latinul van.

 • Ekotrip (Verseny, függetlenség, stílus)

  Verseny, függetlenség, stílus "Verseny van a magyar lakossági bankszektorban, egyes szegmensekben még erősebb is, mint az EU más országaiban" - tette közhírré sajtótájékoztatóján a Magyar Bankszövetség elnöke egy "átfogó, független" elemzés alapján.

 • Rosáltak

  A kormányátalakítás híre változatos spekulációk előtt nyitott teret közéletünkben. Nem csak a sajtó meg a hozzá lecsatlakozott politológusi tömegek lelték kedvüket a változások megfejtésében s az így formálódó jövő kiókumlálásában.

 • A szerk.

  A Gruppen-botrány

  Következőkben az olajozottan, demokratikusan, a választók által jól átláthatóan, szigorú etikai normák szerint működő korrupció mellett fogunk - mély demokratikus meggyőződésből - érvelni, gyengébb idegzetű olvasóink, kérjük, lapozzanak a 43.

 • A Fatah-Hamasz-konfliktus: Osztott pályán

  A kegyetlen palesztin belháború nyomán a Gázai övezetet már Gázasztánnak, Hamasztánnak becézi a világsajtó, Ciszjordániában pedig szükségkormány alakult a választásokon győztes radikálisok kihagyásával. Rég volt ilyen bizonytalan a palesztinok jövője.

 • Miniszter- és államtitkárcserék: Verebek a dróton

  Az átszervezés és a nyári szünet után egy öt plusz egy fős kabinet veszi át az ország irányítását a kormánytól, melynek feje gyakorlatilag megosztja a legfőbb hatalmat is az MSZP egyik erős emberével. Csillaghullás helyett új ülésrend.

 • A K&H-ügy titokszolga-áldozata: Katonai parádék

  Harmadfokú eljárására készül a maffiaellenes központ egykori vezetője, Bácskai János, az úgynevezett Kulcsár Attila-féle brókerbotrány "melléktermékeként". A tábornok nem várja meg a procedúra végét: önként leszerel, hogy azután - információnk szerint - a Leisztinger-cégbirodalom biztonsági vezetője legyen.

 • Romák munkaerő-piaci integrációja: Látható különbség

  A roma lakosság körében 40 százalékos a munkanélküliség, de az ország egyes részein a 90 százalékot is meghaladja - állítja az ENSZ munkaügyi szervezetének nemrég közzétett - Budapesten is bemutatott - anyaga. De mi van a számok mögött?

 • Mozgás a Lágymányosi-öbölben: Portugálok a gáton

  Portugál építőipari cég vásárolt üzletrészt az Öböl XI. Kft.-ben, a Kopaszi-gátat birtokló, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cégben. A kft. tisztségviselői nem kívánták megerősíteni a hírt.

 • Váltás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal élén: Frontok és homlokzatok

  Mi marad szeretett fővárosunk utcáiból, tereiből és házaiból pár év múlva? A bontani sosem rest ingatlanfejlesztőket és a kerületi önkormányzatokat egyedül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tudja, tudta feltartóztatni.

 • A nemi erőszak a magyar büntetőeljárásban: "Becsuktam a szemem és vártam"

  A megerőszakolt felnőtt nők közül tavaly mindössze 126 tett följelentést. Az Országos Kriminológiai Intézet egy kutatása szerint átlagosan minden száz esetből maximum négy kerül a rendőrségre. A többiek hallgatnak.

 • Ha csak a suksükölés lenne (Tolcsvai Nagy Gábor nyelvész, egyetemi tanár)

  2004-ben az Osiris Kiadónál a Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila írta és szerkesztette Helyesírással indult útjára A magyar nyelv kézikönyvtára sorozat. A mostani könyvhétre megjelent második kötet, az Idegen szavak szótára szerkesztőjével, a tízkötetesre tervezett folyam főszerkesztőjével beszélgettünk.

 • tévésmaci - A sün átmegy a határon

  Úgy illik, hogy a helyreigazítással kezdjem, a múltkor Kísértetnek olvastam (s persze rögtön írtam is) a Kísérletet, Freud hál' istennek nem néz tévét - mindenki mást megkövetek ezúton.

 • kertész lesek - MALOMTÓ

  A természet csodája terül el a Lukács fürdővel átellenben, a Frankel Leó úton. Egy kis tavacska, ami a XV. században épült felhévízi malom gátjai duzzasztotta víz hatására keletkezett, s vált az összes budai gyógyforrás szabályozójává.

 • csontzene - Hoffmann visszatér

  Lassan lezárul a zárt térben tomboló hangversenyévad, a muzsikusok egyre inkább a természetes szabadba húzódnak, kitéve hangszereiket az esőnek, fagynak, lehangolódásnak, ám a Zenegyűlölő legfeljebb csak szóban követi őket, tartva magát egy évvel ezelőtt megfogalmazott kissé karcos maximájához: vidékre nem!

 • chili & vanilia - Hölgyeim és Uraim: a sajtos szendvics!

  Ha vágyott is valaha hírnévre, John Montagu bizonyára nem gondolta, hogy neve néhány száz év elteltével leggyakrabban kulináris témájú eszmefuttatásokban fog felmerülni.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Volt egy gyűrűje - Debussy: Pelléas és Mélisande (koncert)

  Egy zeneileg pazar Wagner-hétvége után (lásd: A gyűrű fele, Magyar Narancs, 2007. június 14.) az ember könnyen levonja a zenetörténeti tanulságot: a wagneri zenedráma meghaladhatatlan csúcs, innentől csak antiwagneriánus operát lehet (illetve érdemes) írni.

 • Képben vagyunk - Groó Diana: Tarka képzelet I-V. (rövidfilm)

  Hogy mennyire ismerős vásznakon forgolódunk, és mennyire vásznakon, arra két látszólag (valójában meg pláne) távoli példát hozunk. Emlékeznek Mary Poppinsra? Fogta az aprónépet, beleugrott vele a gyufaárus krétarajzába, s máris ott sürögtek-forogtak körülöttük a frakkos pingvinpincérek.

 • Csak rakendroll - Kriza Bori: Dübörög a nemzeti rock (dokumentumfilm)

  Először is a rossz hír. A Fradika saját zöld sasfészkében nem bírt a rettenetes Baktalórántházával a hétvégén - nyilván a zsidók miatt (rátérünk). Lőttek az enbéegynek.

 • Hosszú az út Winnipegbe - Marc Evans: Hósüti (dvd)

  Bemutatni, hogy az ember mennyire szeretetreméltó és mennyire sebezhető, világos, bár nehezen megfogható hivatala egy játékfilmnek. A hit, hogy az ilyesmi nemcsak mozihősök sajátja, adott esetben nézőhegyeket mozgathat meg - így épp ezen a területen tapasztalható a legtöbb visszaélés (bár gonoszok is versenyben vannak, kétségtelenül).

 • A csillagok felé - Január Herceg Horo Olh kiállítása Székesfehérváron (képzőművészet)

  "Szervusz Univerzum, Szerbusztok ti többiek!" - olvasható Baksa-Soós János "pioneer művész" kiállításának bejáratánál. A barátságos üdvözlés elsősorban a világegyetemben létező sok-sok galaxisnak szól, de bárki magára veheti, aki megérti és felismeri saját, egyedi és megismételhetetlen mikrokozmoszlétét, és nyitott a meseszövő kollégák (az égen csillagként tündöklő makrokozmoszok) üzeneteinek befogadására.

 • Szintkülönbség - adrenalin, alkohol és irodalom - Ficsku Pál: Gyerekgyár (könyv)

  Hosszan küszködtem azzal, honnan lehetne megközelíteni ezt a kötetet. Mert leszámítva azt, hogy a könyv lebontja a "tökös csávó" fallikusan rögzült férfimodelljét, nemigen tudott erős irodalmi élményként hatni.

 • Tisztázatlan viszonyok

  Háy János: A gyerek

  "Másképpen nem is bírhatnánk élni, hisz maga az élés valójában egy olyan szükségszerűen rossz folyamat, amit nem terhelhetünk tovább, például azzal, hogy ebben mi is, a magunk döntéseivel bűnösek vagyunk."

 • A PLR itthoni esélyei: Senki Alfonz és a nagy gebin

  Egy tizenöt éves európai közösségi irányelv értelmében jogdíj járna a szerző számára a közkönyvtári kölcsönzés után is, aminek az érvényesítéséért már évek óta küzdenek az irodalmi szervezetek. Úgy tűnik, most végre történik valami.

 • Egy pragmatista faun délutánja (Richard Rorty, 1931-2007)

  A korszellemmel legtöbben úgy vagyunk, hogy fel sem ismernénk, ha elmenne mellettünk az utcán, de ez csak azért van, mert a legtöbben nem vagyunk nagy gondolkodók. Velük ugyanis ilyesmi nem eshet meg. Persze nem feltétlenül szemtől szembe történik ez a találkozás.

 • Ötvenéves a Trabant: Mit sem változott

  Mindenkinek van egy trabantos története, mindenkinek majdnem ugyanaz: nyugat-európai állampolgárok futnak össze a furcsa szerzet láttán, s mosolyogva veregetik meg a kék útleveles magyar turisták vállát. "Ügyesek voltatok, fiúk.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...