• MaNcs 19. évf. 3. sz. (2007. 01. 18.)

  Elfekvők: Mi lesz az öregekkel?

  Indokolatlanul hosszú időt töltenek kórházban főként idős, magukról gondoskodni nem tudó emberek. Az egészségügy látja el őket életük végén, mert nincs, aki az otthonukban törődne velük. Pedig aligha akarja bárki is az utolsó hónapjait kórházban tölteni csak azért, mert a helyzet másként "nem megoldható".

  2007 / 3
 • Vezérértékelő

  2006-ra a két nagy párt közül immár nemcsak a Fideszben, hanem az MSZP-ben is egyetlen személy tett szert döntő befolyásra.

 • Menteni, ami menthető

  Bush elnök a múlt héten ismertette új stratégiáját az iraki polgárháború megfékezésére. Ennek egyetlen kézzelfogható eleme, hogy az amerikai kormány újabb, ezúttal 21 500 fős kontingenst küld oda.

 • Egy láb jó, több láb jó

  A hét elején Esemény történt: a Magyar Nemzet terjedelmes publicisztikában támadta meg Schmidt Máriát egy decemberi Népszabadság-beli írása miatt, mivel abban megkérdőjelezte Orbán státusát.

 • Párnacsata (Minden megoldás érdekel!)

  Minden megoldás érdekel! Ismeretes, sőt mi több, tudományosan bizonyított tény, hogy karácsony közeledtével szinte valamennyi ivarérett, társtalan ember elszánt kísérletet tesz násztalan nyoszolyája tartós vagy legalább néhány órányi benépesítésére.

 • Legkisebb ködös semmis (THE HAM)

  THE HAM Túlság Harciasság Esetén - Hallgatnak A Múzsák. Ha csak a mai napok túlság harciasságára hallgatnék, ha ennyi volna az eset, hallgatnának múzsáim. A semmit nyúznám, ím. De mert hangjaimat mélyebbről hallom, vagy épp felszínesebben, lényegibbjeimben nem befolyásol, ami itt történik, történne akárha máshol.

 • Románia az unióban: Jöjj délre, cimborám!

  "Dübörög a román gazdaság" - ez az általános kép a friss uniós tagállamról. Lehet, hogy dorombol valami, talán maga a kelet-európai cirmos, de korántsem biztos, hogy az ír tigris és a pannon puma után még egy gazdasági macskaféle születik.

 • Szerbia választás előtt: A múlt béklyójában

  Hét évvel Milosevic megbuktatása után, miközben Románia és Bulgária az uniós tagságot ünnepli, a szerbiai polgárok azon töprengenek, vajon ki csempészte sátrukba a csúnya lányt.

 • Rendszerkritikai baloldal Magyarországon: Beszólások szélről

  Amíg a radikális jobboldal autókat gyújtott és barikádokat épített az őszi Magyarországon, és fél kontinenssel odébb, Párizsban a mégoly enyhe privilégiumvesztés miatt baloldali fiatalok szedték fel az utcaköveket tavaly májusban, a magyar rendszerkritikus baloldal nem jelentkezett a kormány megszorításaira adott (tömeg)megmozdulásaival.

 • Tiltakozás a Nagymező utcai mélygarázsépítés ellen: Kérdőjelek

  Lassan két hónapja tart a Nagymező utcai mélygarázs-beruházás okán a terézvárosi önkormányzat és több civil szervezet nyilvánosság előtti csatája. Kísérletet teszünk az érvek és ellenérvek mérlegelésére.

 • Tisztújítási előkészületek a szabaddemokratáknál: Vívóállásban

  Mindkét, korábban is sanszosnak tartott szabaddemokrata elnökjelölt megmérkőzik Kuncze Gábor nem túl kényelmes székéért. A Narancs megpróbálta számba venni a táblát, amelyen a vezérek támogatására felsorakoznak a figurák.

 • Egyetemi anomáliák: Nem középiskolás fokon

  Elérhetetlen tanárok, működésképtelen tanulmányi osztályok, követhetetlen osztályzás, könyveikkel és fénymásolataikkal saját zsebüket hizlaló oktatók: az első három, régóta létező problémának idén speciális projektekkel üzen hadat az ELTE rektora, utóbbi jelenségről - melyben vizsgálatot ígért - tőlünk hallott először.

 • "A végpontok még nem látszanak" (Beleznay Éva, Budapest ideiglenes főépítésze)

  Budapest tizennégy év után új főépítészt keres. Beleznay Éva Ikvai-Szabó Imre városfejlesztési főpolgármester-helyettesnél volt irodavezető és városfejlesztési szakreferens. A Műegyetemen tanult városrendezést és a University of Pennsylvanián városgazdálkodást.

 • tévésmaci - Szülnek a darvak

  A díler (kábítószer-kiskereskedő) egy napja, ha akarom, az ember tragédiája, ha akarom, út a keresztfáig.

 • étel, hordó - MENTA

  A Margit körúton könnyen zavarba jöhetünk. Bérkaszárnyák és Bauhaus ihlette paloták Ganz Ábrahám szellemétől kísértve. A XIX. században még ipari negyedként számon tartott és csak később "polgárosított" terület ma leginkább a tévedések tragikomédiája, többemeletes félreértések és remekművek vetnek árnyékot a téli napsütésben.

 • csontzene - El a kezekkel Haydntól!

  E paranccsal persze nem Ránki Dezsőhöz fordulunk, aki 19-én este a Zeneakadémián kizárólag a bécsi mester műveiből összeállított műsort játszik

 • chili & vanilia - A csicsóka: lovak vagy jómódú ínyencek csemegéje?

  Már a neve sem túl elegáns: csicsóka - inkább tréfás, kedves, könnyed, komolytalan. Az ökopiacok, bioboltok világa jut róla az eszünkbe, esetleg a takarmány, sokkal kevésbé a kifinomult ínyenckonyha.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "A kannást hanyagoljuk"

  Dénes Jószef "Dönci" gitáros, zeneszerző

  Az Európa Kiadó, a Balaton és sok más együttes egykori gitárosa elkészítette első lemezét, amely Gémes Jánosnak, Dixinek (1943-2002) állít emléket. (Nekrológunkat lásd: "Sötétben káprázó jelenés", Magyar Narancs, 2002.

 • Lemez után, koncert előtt: Sarkított - Sebő: József Attila

  A hetvenes évek elején Sebőn kívül többek is játszottak József Attilát; én például a Kaláka, a Syrius vagy Dévényi Ádám feldolgozásait éppúgy bírtam, de most hajlok a sarkításra: ha József Attila, akkor a Sebő.

 • A mítoszoktól a könyörtelenségig (Négy dzsesszlemez)

  A zeneipar januárban a téli álmaival bíbelődik, de tavalyról még simán ajánlható pár figyelemre méltó lemez.

 • Apropó nélkül - Vecsernyés János: Emelet (film)

  Kertész Imre 1975-ös Detektívtörténete egy fiktív latin-amerikai diktatúrában játszódó história: a Rákosi- és Kádár-kor tapasztalatainak kódolt, elkeseredett jegyzőkönyve. A kisregény elhallgatásai, fikcionáltsága, talán épp a vázlatossága, erős elnagyoltsága miatt tűnhetett ideális filmes alapanyagnak.

 • Bátor és Erzsébet - Stephen Frears: A királynő

  Lehet royalista egy munkáspárti vezető? Elképzelhető, hogy egy királynő bulvárlapoknak tetsző gesztusokkal, a politikai manipuláció eszközeivel kénytelen masszírozni a monarchia népszerűségét?

 • Akciós fuvar - Fernando León de Aranoa: Utcalányok (film)

  Éppenséggel ez egy nem túl sok jóval kecsegtető cím. Ha még hozzávesszük, hogy spanyol gyártmány, előfordulhat, hogy megsokszorozódnak a félelmeink - már ha szeretünk annyira moziba járni, hogy ne szégyelljük előítéletességünket, inkább afféle önvédelmi praxisként tekintsünk rá.

 • Háttal a boldogságról - Charlotte Brontë: Jane Eyre (színház)

  Most akkor kezdjem azzal, hogy ez a Jane Eyre megéri a munkát? Zsótér Sándor, az előadás rendezője színpadra adaptálta Charlotte Brontë Jane Eyre című regényét - ennek a cselekedetnek már a kontextusa sem érdektelen: a három Brontë nővér közül ma alighanem az egykönyves Emilyt ismerik legtöbben (Üvöltő szelek, Schwajda György készített színpadi változatot belőle), noha a maga korában Charlotte és kivált a Jane Eyre volt a legsikeresebb.

 • Nem, de igen - Bánki Éva - Szigeti Csaba (szerk.): Udvariatlan szerelem (könyv)

  "Lágy szellő lengedez, madarak édes éneket énekelnek, a költők szerelmesek, a hölgyeik pedig (majdnem) elérhetetlenek.

 • Alvó szépség - Ljudmila Ulickaja: Szonyecska (könyv)

  Csalóka mű. A Magvetőnél (nagyjából fordított időrendi sorrendben) megjelent négy Ulickaja-kötet közül a befogadás szempontjából talán ez kelti a leginkább kettős érzéseket.

 • Magyar, zsidó: két jó barát - Ady Endre: Egy keresztvetés története; Avigdor Hameiri: A daloló máglya (könyv)

  A Múlt és Jövő kiadó nagyszabású vállalkozásba kezdett, egy olyan sorozatot kíván elindítani Múlt és Jövő Klasszikusok cím alatt, amelyben összegyűjti a magyar-zsidó viszonynak a nagyjából a jogi emancipációval, 1867-tel kezdődő történetét.

 • "Felrepítenek és elejtenek" (Nyakó Júlia színésznő)

  Tizenöt éves korától szerepel a vásznon, kőszínházi karrierje főként vidéki teátrumokhoz köthető, jelenleg a régi-új Stúdió K művésze. Kocsis Ágnes szemledíjas filmjében, a Friss levegőben egy vécésnénit játszik - oly hűen, hogy épp most nyerte el a hazai filmkritikusok díját.

 • Lakatos Imre élete: Saját kárán

  1956 évfordulója kapcsán érdemes foglalkozni azon értelmiségiek pályafutásával is, akik a forradalom bukása után Nyugatra menekültek, s ott azután jelentős sikereket értek el. Az egyik legkitűnőbb példa éppen a filozófus Lakatos Imréé, akinek hajmeresztő kanyarokkal teli életpályája kiválóan modellezi a múlt század magában is elképesztő históriáját.

 • "Szolidabban játszom" (Polgár Judit sakkozó)

  Minden idők legfiatalabb olimpiai bajnokaként robbant be az élvonalba, 18 éve vezeti a női világranglistát, 2700 Élő-pontszám fölötti besorolását megközelíteni sem tudták. 14 éves kora óta csak férfiversenyeken indul.

 • Böllérverseny a Nyírségben: Napkori vérfürdő

  Tízezres tömeg követte nyomon harminc mangalica szőrös haszonállatból hurkává-kolbásszá változását a hatodik, napkori böllérfesztiválon. A rendezvény egyik sztármészárosa Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány volt.

 • Melegben is űzhető téli sportok: Hiába fűt az ördög

  Ott hagytuk abba a síugrósport élviadaláról szóló lelkendező hangú leiratunkat szinte napra pontosan egy esztendeje (lásd: Sasok az alpok felett, Magyar Narancs, 2006. január 5.), hogy azonnal induljanak Bischofshofenbe (Salzburgtól délre beleszalad a Villach felé vezető sztráda), mert ott esedékes a négysáncverseny utolsó fordulója - de nagyot is fordult azóta a világ.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...