• MaNcs 19. évf. 34. sz. (2007. 08. 23.)

  "Nincs megörökítve a munkánk" (Kamarás Iván színész)

  Rendezőként is bemutatkozik az augusztus 30-án kezdődő Moziünnepen. Mobiltelefonjával készített, Sóhajok című filmje szokatlannak tűnő vállalkozás, pedig egy ideje kiderült már, hogy a félmacsó manökenkülső alatt kísérletező színházi szív dobog.

  2007 / 34
 • A kritika kritikájának kritikája

  Bretter Zoltán négyoldalas írása (A tőke metafizikai töke. Tamás Gáspár Miklós Brumaire tizennyolcadikája, Magyar Narancs, 2007. augusztus 9.) azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy a Tamás Gáspár Miklós kritikusi és politikusi, illetve politikakritikai munkásságát részben áttekintő cikk végre alkalmat teremthet e munkásság méltó elemzésére - nem pusztán a szerző kedvéért, hanem inkább mindannyiunk lehetséges épülésére, szellemi hasznára.

 • Pálya a magasban (Balszél)

  Balszél A látványos, művészi, könnyed és szép futball baloldali, ezzel szemben minden, ami eredménycentrikus, a nyers erőre, védekezésre, lesipuskára épít, a jobboldalhoz kötődik.

 • Ekotrip (Rendszerváltó vacsora)

  Rendszerváltó vacsora Günter Grass hagymahántás közben bevallotta: időnként azzal szórakoztatja magát, hogy mindenféle korok prominens alakjait ülteti össze maga főzte vacsorára - gondolatban persze. Ezen a rekkenő nyáron az én fejemben is összeállt egy furcsa asztaltársaság, méghozzá három, igencsak eltérő habitusú kortárs közgazdászból.

 • Tüzet szüntess!

  Mindannyian tudjuk, mi történt tavaly augusztus 20-án Budapest belvárosában, s mint hétfőn kiderült, nem sok hiányzott ehhez az idén sem. Csupán két órával jött korábban (sietett!) a vihar, és alig volt kevésbé intenzív, mint a tavalyi gyilkos szupercella.

 • Nyári lak

  2002 óta a politikai ütésváltások, s különösképpen a kampányidőszakok kedvelt témája - a gáz- és áramárak, valamint a "ki épít több és olcsóbb autópályát" problematikumával holtversenyben - az államilag támogatott lakáshitelek ügye.

 • Tüntetés a Heathrow-n:

  Zöld anarchia

  Napbarnított, jókedvű huszonévesek állítják fel sátraikat, előadásokat hallgatnak a környezet megóvásáról, szól a zene. Azt gondolhatnánk a sátortábor területére lépve, hogy a londoni Heathrow repülőtéren kezdődik a nyár következő zenei fesztiválja, de hamar rájövünk, hogy nem a résztvevők tablójára készül éppen fotó, hanem a terrorelhárítás védi Nagy-Britanniát.

 • A Honi Gárda forszírozása: En Garde!

  Senki sem tudja, hogy pontosan mivel foglalkozna. Se szükség, se pénz nincs rá. Hiányoznak a tradíciók és a jogszabályi feltételek. Egyes politikusok mégis szorgalmazzák a honvédséggel együttműködő önkéntes haderő felállítását.

 • Önállósuló vasúti személyszállítás: Start a bizonytalanba

  A július elsejével önálló üzletággá szervezett államvasúti személyszállításnak nemcsak a potenciális vetélytársakkal, de saját belső hiányosságaival is szembe kell néznie. De mi köze van ehhez egy újjáépítendő vasúti hídnak?

 • Egy párt- és kampányfinanszírozási tárgyalássorozat kudarca

  A konstruktív semmi

  Személyes sérelmek, a másik kijátszása, a képmutató hozzáállás megint megbuktatott egy jóravaló kezdeményezést, amely a párt- és kampányfinanszírozás reformjához keresett volna kétharmad háznyi támogatást. Egy fontos, de publicitás nélküli tárgyalássorozatnak jártunk utána.

 • Paksi hosszabbítás és új atomerőmű-tervek: Amíg a csövön kifér

  Alig akad olyan hónap, amikor az energetikai ipar valamelyik korifeusa ne említené meg - a környezetvédők viharos tiltakozását kiváltva -, hogy Magyarországnak további nukleáris reaktorokat kellene építenie. Pedig öt-tíz évig a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt.

 • Folytassa, Merkel! (Gerd Langguth politológus)

  A konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány egykori ügyvezető igazgatója és a CDU korábbi parlamenti képviselője politológiát oktat a bonni egyetemen. Angela Merkelről írt, több nyelvre lefordított életrajza két évvel ezelőtt jelent meg, idén pedig Horst Köhler államelnökről készített monográfiát.

 • tévésmaci - Szigetvár ellen a visszavágón a szervál lesz a szerdár

  Hm, napi két film, mit szólnak? Minden napra két tojás! De szavalhatok is megint, ha nem tetszik valami.

 • kertész lesek - SZÉCHENYI KERT

  Nem véletlenül kerültük eddig a Városligetet, meggyőződésünk volt, hogy a tengernyi zöldben úgysem találjuk meg az arany középutat a Gundel és a kőkemény cirkuszi perec között.

 • csontzene - Időívek és egy 50 éves tehén

  Aki nemes évjáratú sznob, azonnal vonatra vagy autóba ül, ha az nincs, lóra pattan vagy szamaragol, és leszáguld Pannonhalmára

 • chili & vanilia - Csövesek, szemeket le, lábasba be!

  Mai napig családi legendák és találós kérdések tárgya, hogy a csudába létezik, hogy míg az egyik - a vidéki - nagymama végeláthatatlan órákon át főzte a hatalmas lábasban (a nyári konyhában) a csöves kukoricát, addig a másik - a pesti - úgy tanította, hogy mindössze forrástól számítva tíz perc, és már kész is (természetesen hajával együtt főzzük, csillagom).

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Egy szeretetre méltó pszichopata - Juliette Lewis a Szigeten (koncert)

  A 2005-ös Szigeten már realizáltuk, hogy a Juliette and The Licks nevű punkrockzenekar énekesnője tényleg azonos azzal a Juliette Lewis-szal, akit Oscarra jelöltek a Cape Fear - A rettegés foka című Scorsese-film hormonzavaros kamaszlányának szerepéért, illetve aki az egyetemi tanár borderline szeretőjét játssza Woody Allen Férjek és feleségek című filmjében.

 • Afriaki reggae - Alpha Blondy (koncert)

  Értem én, tudom, hogy nincs ebben semmi meglepő, mégis mindig újra elcsodálkozom: miközben én, a hallgató a megszokottól eltérő, megváltozott állapotba kerülök, ha megszólal a zene, amit szeretek, a zenész, aki ezt az állapotomat létrehozza, úgy sétál át a nem zenélésből a zenélésbe, mintha csak kigombolna az ingén egy gombot.

 • Köpök a saratokra! - Bohdan Sláma: Valami boldogság (film)

  "Hodne stestí, zdraví..." - megvan? Miért is lenne, de próbálják a Happy Birthday dallamára! Bár alig hinném, hogy e film után bárkinek is lenne kedve énekelni.

 • Nyomán - Peer Gynt, Eger (színház)

  Csizmadia Tibor rendezése a színlap szerint színpadi fantázia - melyik előadás nem az? -, és Ibsen drámája nyomán született, Grieg zenéjére. Nem titkolt cél, hogy színes-szagos-szélesvásznú szórakoztatás öntse el a Líceum udvarát - szerintem nyugodtan fütyülhetnénk kórusban Solvejg dalát az Egri Szimfonikus Zenekar kíséretében, akkor sem követnénk el semmi illetlenséget.

 • Folyamatos múlt - Száz mű a Farnesina-gyűjteményből (kiállítás)

  Tantárlatnak, nevelő célzatú, helybe hozott művészettörténeti diaporámának képzelné az ember az eredetileg Utazás az itáliai művészetbe című válogatást, mely 100 művész 100 művén keresztül mutatja be az elmúlt 55 év olasz képzőművészetét.

 • Evilági dilemmák - Földényi F. László: "Az irodalom gyanúba keveredett" - Kertész Imre-szótár (könyv)

  Az angolszász és a német filozófiai felfogás közötti különbséget legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy egymás mellé teszünk egy angolszász (angol vagy amerikai) és egy német filozófiai enciklopédiát. Az elsőben filozófusok nevei, a másodikban fogalmak teszik ki a címszavakat.

 • "Nincs vita" (Herskó János filmrendező)

  A Stockholmban és Budapesten élő Kossuth-díjas filmrendezővel, egykori stockholmi filmfőiskolai rektorral beszélgettünk a közelmúltban elhunyt Ingmar Bergmanról.

 • A sznúker királya: Sztív az ötvenediken

  Õt nem szokás ledéviszezni. A sznúker (snooker) többi nagymenőjét, Higginst (az aktuális világbajnokot), Hendryt, O'Sullivant, Murphyt a vezetéknevükön említik beszélgetésekben, híradásokban, tévéközvetítésekben, de Steve Davis más.

 • "Mi ott, Amerikában"

  Menyhárt Jenő, jelenleg környezetvédő aktivista

  Az alternatív rocklegenda, úgy tűnik, megtalálta a neki rendelt elfoglaltságot, a továbbiakban a környezetvédelemnek szenteli életét. Menyhárt Jenő a világ jelenlegi állapotát tarthatatlannak véli, s kiszámíthatatlan fejleményektől tart, ha minden így megy tovább.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...