• Alibipassz (Az egyházi vezetők, az ügynökmúlt és az ítélőtábla)

  "Ma a bírói függetlenség legfontosabb feltétele a bíró szakmai és intellektuális felkészültsége" - írta Fleck Zoltán jogszociológus az Igazságszolgáltatás reform közben című tanulmányában. Igazán találó mondat, melynek az igazságtartalmát szinte a saját bőrömön éreztem minap a Fővárosi Ítélőtáblán.

 • El a partvonalon túlról - Bauer Tamás kilépéséről

  A szabaddemokraták idei elnökválasztási kampánya idején lapunk a jelöltek mellett korteskedő írást kért az SZDSZ két ismert tagjától. Kóka János mellett Eörsi Mátyás, Fodor Gábor győzelméért Bauer Tamás emelt szót (a publicisztikákat lásd a Magyar Narancs 2007.

 • Párnacsata (Kérdezni szabad)

  Kérdezni szabad Talán még emlékeznek rá, legutóbb a szocializmus korszakának dúsan burjánzó pletykáiról esett szó e hasábokon. Ezúttal a nemiség korabeli tárgyalásmódjainak egy másik válfaját vizsgáljuk meg közelebbről, amely viszont éppenséggel helyet kapott a korlátozott sajtónyilvánosságban, s idővel mind elfogadottabbá és népszerűbbé vált: az intézményesült orvosi tanácsadást.

 • K. történetei (Németóra)

  Valamikor 1993 táján K.-ék értesítést kaptak, hogy megvásárolhatják a lakást, amelyben laktak. A ház Budapest belvárosában "műemlék jellegűnek" minősült, ezért húzódott az eladás egy évnél is tovább.

 • Lúzerek

  A húsz évvel ezelőtti találkozóra emlékező ülést szerveztek Lakitelken a múlt szombaton. S bár az egykori főszereplők mellett az újabb idők sztárjai is fölléptek - a legnagyobb sikert természetesen Orbán Viktor aratta -, az összejövetel mégis egyfajta időutazásra emlékeztetett.

 • Levesek porból

  Az lett volna csak a mókás, ha a kormányfőre most rádől a szocpárt és agyoncsapja. Mondjuk úgy, hogy a Zuschlag-ügy miatti elemi, párton belüli felháborodás a leváltásához vezet. Esetleg úgy, hogy a kormányfő ezen eset miatt prognosztizálható népszerűségvesztése sarkallja pragmatikus cselekvésre a frakciót.

 • "Az OMV biztos nem fog emiatt kivérezni" (Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató)

  Hovatovább a térség legfőbb gazdasági kérdésévé hízik az OMV és a Mol több hónapja tartó csatározása. Továbbra is fenntartott fúziós szándék az egyik oldalon, és annak elhárítási variációi a másikon. A Narancs az osztrák cég első emberét bécsi irodájában kérdezte az összefüggésekről.

 • A Köztársaság tér históriája: Gyere ki a pártház elé!

  Az MSZP immár végleg elhagyja régi székházát, s ezzel az aktussal nemcsak a párt, de a kiterjedt józsefvárosi köztér történetében is lezárul egy hosszú fejezet. Az alábbiakban a frissen nyugalmazott pártháznak és környékének történetét vázoljuk fel.

 • Milyen lesz az új egészségügy?: Kihordták

  A múlt heti megállapodás nagyon bonyolult egészségbiztosítást sejtet: senki nem tudja, pontosan hogyan fog működni, és nagy kockázatot foglal magába. De ha bejön, megdől egy tabu, és van hová továbblépni.

 • Zuschlag János útja az MSZP-ben: Z., a hangya

  Az állami pénzek fantomegyesületeken keresztüli lenyúlásába belebukó és emiatt előzetes letartóztatásba helyezett Zuschlag János ügyéről nemrég részletesen írtunk (lásd: Róka fogta csuka, 2007. szeptember 13.).

 • Korrupció Magyarországon: Súrlódási veszteségek

  Eddig egyetlen kormányzati ciklus sem úszta meg korrupciógyanús ügyek nélkül. Ám a különféle botrányok - székházügyek, a "közeli" cégek kistafírozása, állami pénzek magánzsebekbe szivattyúzása, sztrádaépítések körüli mutyizások és így tovább - a legtöbb esetben soha nem jutottak el a bíróságokig.

 • chili & vanilia - A birsalmasajt reneszánsza

  Megmagyarázhatatlan okokból sokáig abban a tévhitben éltem, hogy a birsalmasajt jellegzetesen magyar csemege. Csípős őszi reggeleket, hűs falusi kamrákat és piacok mellékutcáiban toporgó, kendős kofák kosarában rejlő titkokat juttatott eszembe.

 • tévésmaci - A könyvmoly beszól

  Ez a hét is születésnappal indul, pénteken (5-én) Szabó Magda Kossuth-díjas írónő kereken kilencven, portréfilm az m1-en 22.45-kor, vagy ha szeretnének az ünnepelttől egy kis filmtörténeti leckét, olvassák el az Anna Karenina - hepienddel című írását, megtalálják a világhálón is.

 • csontzene - Goethe benyújtja a Szépléleknek a számlát

  Az elmúlt két héten a múzsák dús asztalát csontig leszopogattuk; zenetermeinkben vigasztalan árvaság fogad, legfeljebb némely hárfaest (például Varvara Ivanovnáé a gödöllői kastélyban, ahol egyébként egy egész fesztivált rendeznek eme gigászian unalmas hangszer tiszteletére) kelthet izgalmat a bensőségben, de ezeket A szellem fenomenológiája kétszáz éves megjelenése alkalmából meghagyjuk a hegeli szépléleknek, ki nem képes külsővé tenni magát, ezért eloszlik mint alaktalan pára, vagy - és ezt már a Zenegyűlölő teszi hozzá - mint egy arpeggione futam a szélhárfán.

 • étel, hordó - BAROSS TERASZ

  A resti intézménye ma már nosztalgikus sóhajtozás: igazi étteremről csak kivételes esetben beszélhetünk. Mondhatnánk, hogy mindez csupán a vasúti szolgáltatás tükre, de higgyék el, annál is rosszabb.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Bukóban - Török Ferenc: Overnight (film)

  Uram, a szaunát felfűtsem? - így a lakóparki gondnok a munkába induló Vashoz, korunk hőséhez, az értékpapírzsonglőr sztárbrókerhez. Vas nehéz ébredésen van túl, de jól veszi az első akadályokat: a frigóból előkerül a mobil, a meggyűrt lepedők közül az este felszedett csaj, a gardróbból az élére vasalt öltöny, színben hozzá illő nyakkendővel.

 • Béke porainkra Justice: † (lemez)

  A két ifjú francia (Gaspard Augé és Xavier de Rosnay) még 2003-ban kezdte tartalmas közös pályafutását, amikor elkészítették Simian (manapság Simian Mobile Disco) Never Be Alone-jának saját, utóbb többször is kiadott és újraremixelt verzióját - a "We Are Your Friend" sorral kezdődő elektródalocskát még az is ismeri, aki amúgy nem is akarja.

 • Hagyományosan - Thurston Moore: Trees Outside The Academy (lemez)

  Ugyan a legutolsó, tavaly megjelent Sonic Youth-lemez, a Rather Ripped jobbára zajmentes alternatív rockjának ismeretében nem annyira meghökkentő, mégis van abban valami csiklandósan bizarr, hogy Thurston Moore, a legendás New York-i zenekar vezére élete második szólólemezét csupa akusztikus gitár által navigált, kerekded és lecsiszolt dallal vattázta ki.

 • Hurrikán után - Down III - Over The Under (lemez)

  Furcsa, egyedi és érdekes történet a Downé. Úgy kezdődött, ahogy a legnagyobbak történetei szoktak: néhány eszeveszett jó zenész úgy érezte, van még bennük elég energia (vagy ami az ilyen mocskos, csak az amerikai Délre jellemző rockzenéhez kell), hogy afféle kikapcsolódásképpen a kultgyanús anyazenekaraikon kívül is létrehozzanak valami nagyon bitang zenét - és Down néven két igen sikeres demó után 1995-ben kiadták első lemezüket, a Nolát.

 • Veszett Éden - Bozsik Yvette Társulat: Playground (színház)

  Bozsik Yvette a radikális eklektika császárnője, a kollektív emlékezet nagy bogárgyűjteményese, összerak mindent egy darabba, ami ismerős, ami személyes és közös kulturális-antropológiai alap; színek, mozgások, jelenetek, gyermekkori szorongások, zenék, de mindezt olyan pontosan illesztve, a médiatudásunkra, illetve a mélyműveltségi referenciáinkra alapozva, hogy kétségeket nem hagy maga után.

 • Nyulacskák és ördögöcskék - Für Emil kiállítása (képzőművészet)

  Nem ismeretlen jelenség, sőt a mai, anything goes típusú művészeti életben általánosnak mondható, hogy az összetéveszthetetlen képtípus (azaz az egyéni trade mark) megtalálása után a művészek mintegy úgy maradnak, s ezt a kiválasztott keretet töltik fel különféle tartalmakkal.

 • Mint a lepkegyűjtő - Ivan Klima: Szerelmes nyár (könyv)

  Nem újdonság, hogy Ivan Klima szerelmes író, évtizedek óta kitartó megfigyelője e túlbeszélt vagy túlhallgatott, de mindenképpen rossz píárú lelkiállapotnak.

 • Éji homály - Virginia Woolf: Éjre nap (könyv)

  Bár a Night and Day nem bizonyult "vad hattyúnak a derék szürke libák seregében", mint Woolf első regénye a korabeli angol szépirodalomban, ez az 1919-ben megjelent, konzervatívabb második alkotás is többnyire kedvező fogadtatásban részesült.

 • "Dogma-filmet csináltunk" (Pető Kata színésznő)

  Magyar Narancs: Az Élet és Irodalomban Báron György a Láthatatlan filmek sorozatban írt kritikát a Premier című filmről, aminek a főszereplője és a dramaturgja is te voltál. Az Overnight előtt mintha csupa "láthatatlan" filmben játszottál volna.

 • Új és új impulzust (Zsámbéki Gábor színházrendező)

  Mondanak mindent a most huszonöt éves Katona József Színházra: a magyar színházművészet állócsillaga, a múltból itt ragadt kövület, utazó nagykövetünk, legesleg. Az igazgatóval a negyedszázad néhány pillanatát ragadtuk ki.

 • Vécétörténeti kiállítás: Dolgukvégezetlen

  Louis Bourdaloue lángoló szavú jezsuita prédikátor volt, aki a Napkirály udvarában is hirdette az igét. Hosszúra nyúló szónoklataiból egy mondatot is sajnáltak volna kihagyni áhítatos hölgyhallgatói, akik sokszor órákkal azelőtt helyet foglaltak a széksorokban.

 • Budapesti Game Show: Baráti alapon

  "Gyere el, nézd meg, próbáld ki!" - ez volt az első Budapesti Game Show (BGS) üzenete. A számítógép alapú játékpiac egyik fontos szereplője által sebtében tető alá hozott se belépő - se vásár típusú rendezvény leginkább hivatkozási alap lehet.

 • Készülődés a görényolimpiára: Kellemes bundaszag

  Nyílt napot tartottak szombaton az állatbarát szervezetek. A törökbálinti görényolimpia indulói számára ez volt a nagy verseny előtti utolsó erőpróba. A Magyar Vadászgörény Klub (MVK) rendezvénye nem kvalifikációs torna, inkább önkéntes erőfelmérés, ahol a profik további versenyrutint szerezhetnek, a kedvencük képességeiben bizonytalan gazdák pedig maguk mérhetik fel, van-e értelme nevezni a III.

 • Őssejtkutatások

  Zsinórmérték

  Régóta folynak a kutatások - és a jogi-morális disputák - a gyógyításra is használható őssejtek tárgyában, mint az utóbbi időkben kiderült, nem eredménytelenül.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...