• MaNcs 19. évf. 8. sz. (2007. 02. 22.)

  A BKV pénzügyei: Mitől megy a villamos?

  Milyen BKV-t hagyott az utódjára a Combino-villamosok üzembe helyezése körüli zűrökbe belebukott Aba Botond? A türelem száz napját töltő Antal Attila, az új vezérigazgató, a Nógrád Volán korábbi vezetője március végére ígérte programját. Kíváncsian várjuk - de előtte egy kis helyzetelemzés.

  2007 / 8
 • A bíróság haragszik (A Kendermag Egyesület szóvivője ellen hozott ítéletről)

  2005 tavaszán a Polgári Engedelmességi Mozgalom (PEM) keretében több mint hatvan indiai kendert fogyasztó jelentkezett a rendőrség Teve utcai központjában. Először az akciót meghirdető Kendermag Egyesület elnöke, titkára és szóvivője sétált be az épületbe a kamerák előtt, s hozzájuk csatlakoztak fiatalok, családapák gyerekkel, de feljelentette magát nyugdíjas nagymama is.

 • Az MSZP csöndje

  2004 augusztusában Gyurcsány Ferenc lendületesen, jól szabott öltönyben, oldalán a mezőnytől üdítően elütő Dobrev Klárával érkezett az MSZP miniszterelnökjelölt-választó kongresszusára. E kongresszus, azóta kiderült, nem csupán a szocpárt, de az ország történetében is döntő fordulatot hozott.

 • Halkan belelépett (Sólyom László romániai látogatásáról)

  A magyarhoz hasonlóan fortyog a román és a romániai magyar belpolitika is - az ilyen idők nem kedveznek a csendes, protokolláris államelnöki csúcstalálkozóknak. Most nem a mosolydiplomácia korát éljük. Szűk két héttel Sólyom László bukaresti látogatása előtt például a román belpolitika egyik legrafináltabb és legélesebb belpolitikai konfliktusa tört ki, és viharok dúlnak a magyar politikai közösségen belül is.

 • Párnacsata (Szép, de gonosz)

  Szép, de gonosz A magyar középkorról írván többen is megállapították már, hogy sorsfordulatokban gazdag történelméből valóságos shakespeare-i királydrámák kerekedhettek volna, véres gyilkosságokkal, ármányos cselszövésekkel, tragikusan elvakult testvérviszályokkal.

 • Maga itt a tánctanár? (Szupernaturális számok)

  Szupernaturális számok Jó néhány vicc kezdődik úgy, hogy a bolondok megszámozzák a vicceket. Sokféle poén felé kanyarodhat el ez a kezdet, például valaki mond egy számot, erre jól megverik, mert nagyon bugyuta viccet mondott, vagy óriási nevetés tör ki, mert új viccet mondott.

 • Gerillák

  Mi lesz itt március 15-én? Az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságának pénteki ülése előtt Keleti György azt javasolta, hogy az ülést ne a fideszes Lázár János vezesse, hisz Lázár részt vett a kordonbontásban, ergo - és innen kissé zavarosak a kisbéri képviselő érvei - nem is lehet rendes, demokratikus ember, aki egy ülést rendesen, demokratikusan le tudna vezetni (egyesek szülést hallottak).

 • A szerk.

  Valaki megrágalmazhatta K.-t

  Az Erste-bankfiók üvegajtaján hagyott ujjlenyomat egy, a veszprémi postásgyilkosság gyanújával letartóztatott férfitől származik - lapzártánkkor ez a legfrissebb információ a móri ügyben bekövetkezett fordulatról.

 • A RAF emlékezete: Kiengedték a hűvösről

  Az egykoron rettegett terroristanő, Brigitte Mohnhaupt évtizedek múltán kiszabadult a börtönből, Németország és a világ pedig emlékezik a harminc éve történtekre, a hírhedett "német őszre".

 • Perben a bírósággal: Kettő mindenkiért

  Az, hogy a leterheltebb bíróságok sokszor nem tartják be a perrendtartásra vonatkozó törvényes eljárási határidőket, nem kirívó. De arra, hogy valaki éppen ezért - emberi méltósága megsértésére hivatkozva - jogi elégtételt akarjon venni, eddig nemigen volt példa.

 • Vita a debreceni adósságállományról: Eladósodósorban

  Megbukott a Fidesz Debrecen-modellje, Kósa Lajos megalomán építkezései miatt működési hitel felvételére kényszerül az önkormányzat - állítja a cívisvárosi ellenzék. A polgármester szerint a múlt héten elfogadott költségvetés stabil, a durva állami megszorítások és elvonások ellenére idén is egyensúlyban tudják tartani a bevételi és kiadási oldalt.

 • A háziorvosok jövedelme és a vizitdíj: Minőségi csere

  A Magyar Orvosi Kamara szerint a háziorvosok gyakorlatilag abból élnek, hogy vasárnap zárva van a bolt, ezért a finanszírozás megduplázására tartanának igényt. Teszik ezt éppen akkor, amikor a vizitdíj miatt jelentős bevételkiegészítésre számíthatnak.

 • "A nagy küzdelmek a pártokon belül zajlanak" (Török Gábor politológus)

  A két vezér helyzete a válság enyhültével megkérdőjeleződhet a saját pártjában - állítja a Vision Consulting igazgatója. A köztársasági elnöknek is tanácsokat adó politológus úgy látja, az SZDSZ jövője azon múlik, hogy az új elnökkel ki tud-e lépni a szocialisták árnyékából, vagy akár a koalícióból.

 • tévésmaci - Róka orra körül

  Bár Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmje már több mint tíz éve készült, az elsőfilmesek nyugodt enerváltsága ma is eléggé jelemző a magyar filmkészítésre.

 • étel, hordó - Alcasar

  A Tűzoltó utca és a Tompa utca között elterülő Ferenc tér egy évtizede még olyan volt, ahová az ember sötétedés után csak akkor merészkedett, ha a dobermannját vitte sétálni.

 • csontzene - Végszavak - befejező rész

  "Es ist gut", mondta A tiszta ész kritikája szerzője a halálos ágyán. Állítólag.

 • chili & vanilia - Csíp és mérges

  Néhány hete Brüsszelben, szombat esti mozizás után úgy döntünk, hogy levezetőként beülünk még egy pohárkára. Táplálkozástudományilag képzett énünk jelenti, hogy este 10 órakor nem egészséges lakomázni; "esetleg valami könnyűt kapjunk be" felkiáltással azért körülnézhetünk.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Koncert

  A Besenyő család bosszúja

  Laibach

  A szlovén kultúra zászlóshajója és egyik legfontosabb exportcikke, a Laibach hosszú szünet után 2003-ban tért vissza a WAT című albummal, amely jórészt a zenekar ideológiájához igazított, alapvetően elektro-techno típusú tánczenéket tartalmazott.

 • Ülök a szobámban... - IX. Making New Waves Fesztivál (kortárs zene)

  Manapság két olyan kortárs zenei fesztivál létezik Magyarországon, mely nem elégszik meg kortárs művek puszta felsorolásával, ehelyett programjait valamilyen vezérlőelv, koncepció szerint szerkeszti meg. Az egyik a pannonhalmi Arcus Temporum, a másik a Trafóban megrendezett Making New Waves.

 • "Az úthengerek itt gurulnak" - Sas Tamás: S.O.S. szerelem (film)

  A rendező első ún. közönségfilmje, az Apám beájulna sikernek számított a bevételt illetően, mégis úgy maradt meg az emlékezetünkben, mint a gátlástalanság és a szellemtelenség még magyar viszonyok között is elrettentő példája.

 • "Nem így kell fogni a gitárt" (Snétberger Ferenc gitárművész)

  Snétberger Ferenc február 6-án volt 50 éves, és ez ma már Nyugat-Európában többeknek ünnepelni való esemény, mint nekünk, idehaza. Kevés magyar muzsikusnak van tehetsége az európai dzsesszvilág felső régiójáig eljutni, de a születésnap fő eseményei szerencsére itthon lesznek: először február 23-án a Zeneakadémiára a zenészbarátok érkeznek a világ különféle tájékairól, majd március 7-én a Művészetek Palotájában a klasszikus indíttatások kerülnek fókuszba.

 • "Sírni is szabad"

  Tobias Voigt, Freie Universität, Berlin

  Magyar Narancs: Mi volt az első benyomása a filmről? Tobias Voigt: Először is az, hogy a színészek nagyon jól játszanak, főleg a két Stasi-tiszt. De aztán rögtön elkezdtem mérgelődni a hibákon. Nem értettem, miért kellett ezeket elkövetni.

 • Munka és szerelem

  Florian Henckel von Donnersmack: A mások élete

  Legelőször is az lenne a jó tanácsom, hogy tekintsenek el a jelen dupla oldalunk alsó fertályán található interjú tartalmától. Illetve dehogyis, nem azért közöltük, hogy eltekintsenek tőle; inkább válaszoljanak a következő kérdésre!

 • "Jelek a korból, amelyben élünk" (Haraszty István Édeske szobrászművész)

  Utoljára 2004-ben, a hetvenedik születésnapja alkalmából volt egy nagyobb önálló kiállítása a Budapest Galériában. Mostani tárlata a KOGART Házban több ennél: saját művei mellett bemutatja gazdag kortárs képzőművészeti gyűjteményét is.

 • Galambleves (Válasz Vári Györgynek és Ruff Tibornak)

  Nem akarom elkerülni a vitát, de képzeletben megpróbálok tónust váltani, és a bírálóimnak, mintha beszélgetnénk, elmesélni, miért is berzenkedem annyira attól a beszédmódtól és modortól, ahogy Kornis Mihály a Kádár-korszakot színpadiasan felöltött "országébresztő" szerepben a nemzet asztalára feltálalja.

 • A nemek esélyegyenlősége Bécsben: Copfok a KRESZ-táblán

  Irigylésre méltó város Bécs, táncolhatunk a múzeumban, élhetünk újjáépített gázgyári lakótelepen, a városi információs szolgálat éjjel-nappal üzemel. Sőt. A nálunk még mindig démonizált "feminizmus" szempontjait is sikerült városi szintre emelniük.

 • Halottkémlelés - Café?! Változatok és változások (kiállítás)

  "Fizetek, főúr, volt egy feketém, / s egy életem, amit elrontottam én...", dúdolgatta a kiállítást felkereső Recenzens, aki régi vendéglátó-ipari családból származik; elég, ha annyit mondunk, hogy édesanyja, amikor politikai okokból kirúgták az Operettszínházból, presszózongorázással kereste markánsan ártámogatott, rákosista kenyerét.

 • Emléktúra a váci Forte-gyárban

  A történet vége

  Megint bezárt egy nagy múltú üzem, ismét megszűnt Magyarországon egy ipari ágazat - megszokott dolog ez ma már.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...