• MaNcs 20. évf. 10. sz. (2008. 03. 06.)
  A szerk.

  Vigyázó nemetek

  A hétvégén ügydöntő népszavazást tart az ország arról, hogy az Országgyűlés eltörölje-e a vizitdíjat, a fejlesztési részhozzájárulás néven törvénybe iktatott tandíjat, valamint a kórházi napidíjat. A referendum ugyanakkor sokak, hovatovább az érdeklődő közvélemény jelentős hányada szerint "nem ezekről a kérdésekről szól".

  2008 / 10
 • Négykettő, hathárom (olvasói levél)

  Bár vélhetően mások is jelezték már, azért én is szólok: a Vastrabant Hathárom című száma a Hobo Blues Band 1986-os Esztrád c. lemezén megjelent 6:3 c.

 • Búr-baklövés (olvasói levél)

  Búr-Baky Miklós most James Madisontól kölcsönzött mottót, amellyel egy lépéssel előbbre jutottak a szerző kilétét kutató olvasók. Mert ugyebár nem lehet egykönynyen és következmények nélkül Madisont idézni.

 • Átértelmezések - Mire kellene használni a népszavazást?

  Közvetlen demokrácia vagy legyen rendesen, vagy ne legyen sehogy - a közvetlen demokrácia őszinte hívei és jó ismerői gyakran hördülnek fel ekképpen, ha azt látják, kedvenc intézményeikkel visszaélnek a politikusok.

 • Kaposvári finálé (színház)

  Ha megvalósul a kaposvári színigazgatói pályázat gondosan kidolgozott forgatókönyve, akkor itt a vége: immár a színháztörténet lapjaira költözik a kaposvári színház elmúlt negyven esztendeje. Fényes régi lapok ezek: a magyar színházművészet megújulása követhető nyomon rajtuk; azok a fejezetek - az azóta rég letűnt Szolnokkal és egy-egy rövid időszakban más vidéki városokkal együtt -, amelyekből megszületett és felnőtt a mai élvonal.

 • Modern Talking (Aztat is kelletett)

  A rendelőintézetben egy bácsi hajolt le az ablakhoz, ahol be kellett nyújtani a dolgokat. "Vizelet?" - mondták az ablak mögül. A bácsi kicsit fölegyenesedett, és félig nekünk, a többi várakozónak mondta: "Aztat is kelletett hozni?

 • Ekotrip (Mankó nélkül)

  Február végén, a kormány egyetértésével, eldobta a forint mankóit a Nemzeti Bank. A nagyobb kilengések ellen támasztékul szolgáló sávhatárokat eltörölték: eztán szabadon mozoghat az euró forintárfolyama, elméletileg 0-tól végtelenig.

 • Választások Spanyolországban - Don Quijote vagy Sancho Panza?

  A nagy dérrel-dúrral, ígérgetések és ijesztgetések özönével zajló választási kampány feltehetően a két nagy párt további erősödéséhez vezet a vasárnapi törvényhatósági választásokon. A hónapok óta a kormányzó szocialistáknál (PSOE) lévő előnyt ugyan sikerült csökkentenie a konzervatív Néppártnak (PP), de esetleges győzelmük után bajosan találnának partnereket a madridi kongresszusban, a Cortes alsóházában.

 • Ki a vámpír? - A Félelem a Visztula mentén

  "Szinte megbénít, hogy antiszemitának lehetett lenni a világháború után, tudván, mit műveltek a zsidókkal. Ez a paradoxon ösztönzött engem arra, hogy nekilássak ennek a könyvnek" - nyilatkozta január közepe táján Jan Tomasz Gross legújabb munkájának lengyel nyelvű bemutatója alkalmával.

 • A Kossuth-díj hőskora - Az alkotómunka frontján

  Idén hatvanesztendős a Kossuth-díj. A következőkben az eredetileg babérkoszorút formázó tekintélyes dekoráció alapítását és adományozásának első évtizedét idézzük fel. Az alkotómunka kiválóságait: hídverőktől a gyorsfalazókig.

 • Elfogatóparancs a volt polgármester ellen - Ki tudja, merre

  Gazdasági bűncselekmények miatt 2006. november közepén kellett volna börtönbe vonulnia a szocialisták által korábban támogatott Szarvas Attila volt mezőkovácsházi polgármesternek, aki tavalyelőtt majdnem parlamenti képviselő is lett.

 • Vihar egy pécsi iskola tervezett egyházi tulajdonba adása miatt - Fekete báránykák

  Nemcsak a mind kuszább kulturális fővárosi projekt vagy a tervezett tubesi radar borzolja Pécsett a kedélyeket, hanem egy iskolaügy is. Az egyelőre önkormányzati kezelésű belvárosi intézményt szeretné megszerezni az egyházmegye.

 • Vita a fővárosi légszennyezettségről - Porba veszünk

  Össztűz alá vették Budapest vezetését a magas légszennyezettség miatt aggódó civilek: a Radikális Biciklisták egyik tagja hamis adatok közzététele miatt jelentette fel a főpolgármestert és helyettesét, egy allergiával és asztmával küzdő állampolgár pedig próbapert indított a Városháza ellen.

 • A Talentis Program - I. rész - Magyar Szilencium-völgy

  Nagy csinnadrattával lépett a nyilvánosság elé a Talentis Program 2003-ban: húsz év alatt Szilícium-völgyet, közép-európai tudásközpontot varázsolnak a Zsámbéki-medencéből. Azóta eltelt négy év, és nagy a csend.

 • "A szabályozás a kritikus pont" - Jaksity György befektetési bankár az Új Tulajdonosi Programról

  Gyurcsány Ferenc kezdeményezése akár sikeres is lehet, ha a kiszemelt állami üzletrészeket nem kizárólag jelentős kedvezményeket kínáló, kisbefektetői program keretében értékesítik, a végrehajtást pedig rábízzák a profikra - mondta a Narancsnak a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, a Concorde Értékpapír Zrt.

 • tévésmaci - Szól a sül, ej-haj, Böme!

  Végül Rumit és Korcsákot, a vadakat küldték Zill és Szabaka ellen, nem volt más megoldás. Õk persze mit sem sejtettek, Zill valami kempingszékszerűségen ücsörgött a Sárvíz partján, bárki horgásznak hitte volna, ha van előtte valami bot.

 • étel, hordó - Datolya

  Csontzenészt kísértük a Szabadság térre, naná, hogy a tévébe. Smaci Színes RTV-ből készült csákót viselt, és elsősorban a fejlemények izgatták - mit adnak március 15-én?

 • csontzene - Az akkordhatalmak Bachnál

  Most, hogy Ernst Bloch (Lukács egykori haverja, aki azért jött a század elején Pestre, hogy valami gazdag nőt szerezzen magának feleségül) fiatalkori főműve, Az utópia szelleme végre magyarul is olvasható, nem szégyellünk idézni belőle (ráadásul nem kell gyötrődni az őrületesen nehéz szöveg lefordításával, megtette helyettünk Mesterházi Miklós), parádés példájaként annak, hova vezet, ha egy lelkes amatőr próbálja megírni a zene filozófiáját, amely természetesen nem létezik, de hogy ez kiderüljön, ahhoz előbb meg kellett írni, mégpedig ezúttal 1923-ban.

 • chili & vanilia - Tőzsdekrach és adóhivatal ellen

  "Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürkehályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt" - írja Váncsa István a híres mexikói avokádókrémről, vagyis a guacamoléról.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Már pirkad keleten - Earth: The Bees Made Honey In The Lion's Skull (lemez)

  Dylan Carlson hírhedt figura: világszerte milliók ismerik a nevét, mert ő volt az, aki megvásárolta Kurt Cobainnek a shotgunt, amelylyel a deprimált ikon nem sokkal később fejbe lőtte magát. Haladóbb Nirvana-rajongók azt is tudják, hogy Carlson Cobain legjobb barátja, később pedig a heroinbeszállítója is volt, s hogy állítólag róla szól az In Bloom.

 • Járó motorral - Carl Craig: Sessions (lemez)

  Ha létezik az elektronikus tánczenében olyan, hogy élő klasszikus, akkor Carl Craig a tökéletes példa rá: jó két évtizede alkot a pályán, ráadásul egyenletesen magas színvonalon. Sőt: méltatói szerint egyre jobban teljesít, ami a korábbi magaslatokat tekintve lenyűgöző teljesítmény.

 • Limonádé - Varró Dániel: Szívdesszert. Kis 21. századi temegén (könyv)

  Az első verset még a Bögre azúr (1999) című első kötete megjelenése előtt olvastam Varró Dánieltől (a Lemondás és remény mint lesz a náthában eggyé volt az, az ÉS-ben). Rögtön feltűnt egyedi hangja: végre valaki, aki csúfot űz az önsajnáló-patetikus, nagyon komoly irodalmi hagyományból, kiemelkedő a verstechnikai felkészültsége, s nem agresszív, nem támad, hanem derűsen újragondolva utasít el valamit: játszik; a hagyománnyal, az elődökkel, a rímekkel és az olvasókkal.

 • Múltra fel! - A Syrius- és a Kolinda-családfa nyomában

  Akit untatnak már a lemezkiadás összeroppanásáról szóló hírek, akit hidegen hagynak az internetes letöltések és jogok, akit nem ragadnak el a futó trendek, viszont szívesen ringatóznak letűnt hullámokban, most jól figyeljenek: ezúttal olyan húsz-harminc éves - külföldi magyar - bakelitekről esik szó, amikről végzetes lehet nem tudni.

 • Két nő a LOW fesztiválon - Otthonos otthontalanság

  Káldor Edit a nyolcvanas években emigrált, alig tizenhárom évesen ment Ausztriába az édesanyjával. New Yorkban és Amszterdamban tanult, dolgozott Halász Péterrel Budapesten, ma Brüsszelben rendez és tanít. A véletlen ellentmondásaiban megmutatkozó valóságot kutatja, multimédiával fűszerezve, színészileg a végletekig eszköztelenül.

 • DESZKA - Kortárs magyar drámák fesztiválja - Nem a világot jelentő

  Második alkalommal szervezték meg a kortárs magyar drámák és színjátszás fesztiválját a Debreceni Csokonai Színházban. Ha a két korábbi helyszínt, Egert és Sopront is beleszámítjuk, a negyedik kortárs színházi kerekasztal ért véget február végén.

 • A Berlini Iskola

  Áll és néz

  Ha csupán az elmúlt években Magyarországon forgalmazott munkákat nézzük, nincsen módunk árnyalt képet alkotni magunknak a német filmkészítés mai törekvéseiről. Talán annyi természetes, hogy a jellemzően német "szembenézés a múlttal" jelen van a moziban is: A Hontalanul Afrikában, A bukás, A kilencedik nap, Sophie Scholl a hitleri Németországra tekintenek vissza, a tavalyi Oscar-díjas A mások élete pedig az NDK társadalmi-politikai örökségének feldolgozását kísérli meg.

 • Csupa dráma - Jason Reitman filmrendező

  A négy Oscar-jelöléséből egyet (legjobb eredeti forgatókönyv) díjra váltó Juno című film 30 éves rendezőjével beszélgettünk.

 • Kapál egy bogárka - Az élők és a holtak archívuma (kiállítás)

  Az emberiség régóta próbálkozik a körülötte lévő élő és élettelen világ csoportosításával, rendszerbe és katalógusba sorolásával, gyűjteménybe, őrzésre és kutatásra egyaránt szolgáló archívumba rendezésével.

 • Ingyenes korrepetálás - Iskola a söntésben

  "Ha a tízszázalékos sóoldatból elpárolog a víz fele, mit gondolsz, mekkorára változik a só aránya?" - kérdezi a kedves, fiatal lány a még fiatalabb, tizenéves fiút a budapesti Sirály galériáján. Ha nem tudnám, mi zajlik itt szombat délelőtt, bizonyára sarkon fordulnék, és elszelelnék.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...