• MaNcs 20. évf. 19. sz. (2008. 05. 08.)
  Itt a harmadik Gyurcsány-kormány

  Középső sor, előre fuss!

  Hat új miniszterrel vág a kisebbségi kormányzásnak a harmadik kabinetjét rapid gyorsasággal felállító Gyurcsány Ferenc. A tárcavezetők kiválasztása és a kormányszerkezet átalakítása a miniszterelnök megerősödését eredményezte, ám továbbra sem látni, hogy a pártelnök és a szocialista vezérkar milyen stratégiával, programmal kívánja kimozdítani az MSZP-t a népszerűségi mélypontról.

  2008 / 19
 • Európában szabad gondolkodni - Az iszlám és az európai vallási türelem

  Tillmann J. A. Európa nem kötelező! című cikkében (Magyar Narancs, 2008. április 17.) az iszlám vallással szembeni európai tolerancia mérséklése mellett érvel. Az iszlám és a tények alcímet viselő írás azonban maga is a fundamentalizmus eszközeivel veszi fel a harcot a muzulmán fundamentalizmussal.

 • Helyesbítésözön

  "() a pillanat történelmi, mert nincs tudomásunk arról, hogy magyar együttes valaha is meghívást kapott volna olyan nívós brit fesztiválra, mint amilyen a glastonburyi" - írtuk a Realistic Crew Glastonburybe vezető útját vázoló cikkünkben (Jelentés a kilövőállomásról, Magyar Narancs, 2008 április 24) Pedig volt már ilyen magyar együttes: az Európa Kiadó, mely ráadásul éppen Glastonburyben játszott huszonkét évvel ezelőtt Nem emlékeztünk rá, pedig még olvastunk is róla Para-Kovács Imre Menyhárt Jenővel készített interjúkötetében (Amerika Kiadó, 2006) A tévesztésért elnézést kérünk!

 • Cigányok ideje

  Magyar Narancs, 2008 április 17 Tisztelt Vincze András! Sajnálattal és megdöbbenve olvastam kritikájában, micsoda áldatlan állapot uralkodott az A38 hajón a Zdob s*i Zdub-koncert idején Megvallom őszintén, velem még honi koncerten sosem fordult elő, hogy "teljes mértékben besörözött" emberek üvöltsék a fülembe a szöveget, sem Kispál és a Borzon, sem Quimbyn, és hajlok arra a feltételezésre, hogy az LGT-koncerten a publikum soraiban látható hatalmas zászlókat is csak utólag montírozták bele a televíziós felvételbe Ki vinne bármilyen zászlót koncertre idehaza azzal az előre megfontolt szándékkal, "nehogy látni is lehessen valamit"?

 • Kicsúszott, spontánul

  Tündi és Bündi csevegnek a vállalati büfében egy dupla fölött - nehezen képzelhető el, hogy e tényállás szerkesztőségi állásfoglalásunkat igényelné. Néha azonban magunk is elcsodálkozunk. Tündi kisujját a csészétől eltartva elmeséli, vagy csak egy félmondatban elejti, hogy a múltkor náluk vacsoráztak Gromikóék a kőbányai igazgatóságról, pöri volt.

 • Jó reggelt! Pálinkás!

  Új elnöke lesz a Magyar Tudományos Akadémiának Pálinkás József fizikus személyében. A pályázat első kiírásában mintha még szerepelt volna, hogy politikus ne lehessen elnök, de aztán ez később eltűnt a megszorító intézkedések közül.

 • Asszem nemszem

  Szövegélet

  Hogy mi a szöveg, mindig nehéz. A legkönnyebbnek látszó a legbb. Lásd Kosztolányi: mit a medvék lenéznek. Most hogy itt mennyire összekavarodnak a dolgok: lásd még jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Medvékben is (koalák stb.

 • Maga itt a tánctanár?

  Nácik, hova?

  Lajos barátomat egyszer az Örsön megszólította két bőrfejű: "Te román vagy?" Lajos el volt foglalva magával, nem nagyon figyelt oda, csak úgy odavetette: "Anyád román, bazmeg." A két bőrfejű egyértelművé tette, hogy ajánlatos megállnia.

 • Olvasói levelek

  A fiók alapján

 • "Olvasói levelek" - A jövőt nem sejtheted

  Magyar Narancs, 2008. május 1. Tisztelt Szerkesztőség! Mint a Narancs rendszeres - és többnyire egyetértő - olvasója, az előző számuk szerkesztőségi cikkéhez csupán egy kérdést fűznék: ha egy párt mind a négy, a választási kampányban kiemelt céljának a teljes ellehetetlenülését tapasztalja, akkor miért ragaszkodna - a célok megvalósításához elengedhetetlennek tartott - bársonyszékekhez?

 • Seftelő békefenntartók Kongóban - Katonadolog

  Kongóban hivatalosan már 2003 óta béke van, de az ugandai-ruandai hármas határvidéken továbbra is fel-fellángolnak a harcok helyi hadurak és milíciák részvételével. A kirendelt ENSZ-haderő egyes katonái a béke megőrzése helyett saját gyarapodásukat tartják szem előtt.

 • tévésmaci - Sün süvölt a víz fölött

  A Lengyel József (kommunista író; élete java részét különböző büntetőintézetekben töltötte - nyilván ezért maradhatott mindvégig kommunista) novellájából (anno kötelező olvasmány volt) készített Oldás és kötés Jancsó Miklós második nagyjátékfilmje.

 • étel, hordó - MÁRTON SÖRÖZÕ

  Pár évvel ezelőtt a tapas szó hallatán legtöbb honfitársunk valamiféle nyelvészeti eljárásra - ragtapasz - gondolt, de mindez már a múlté.

 • tévésmaci - A sül ürül

  A kitüntetés, amit Sztupa és Troché a nápolyi kaland után átvett, mert végül csak átvették, nem olyan volt, mint bármelyik díj vagy plecsni, amit ismerünk.

 • étel, hordó - Bástya Bistro

  Egyszer már leírtuk, de jobbat most sem tudunk: "Ha nem is vár, de Bástya állott egykor a Rókus-kórházzal szemben, a Rákóczi út sarkán.

 • csontzene - Száz éve született

  Mármint az amerikai zeneszerző, Elliott Carter, de - és most olvasóink meg fognak lepődni - még mindig él, sőt, az interneten talált adatok szerint tavaly, azaz kilencvenkilenc éves korában három művet is kiadott.

 • chili & vanilia - Rózsaszíntől a zöldig: a gyümölcs, ami zöldség

  Éljen a rebarbara! Nálunk kevéssé elterjedt, pedig még az sem kizárt, hogy ősmagyar gyümölccsel van dolgunk (botanikai értelemben zöldség, felhasználását tekintve inkább gyümölcs).

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Reformellenes tüntetés - Danko Jones: Never Too Loud (lemez)

  Különös: míg íróktól és filmrendezőktől elvárjuk, de legalábbis elfogadjuk művészetük átformálását, addig egy rockzenekar változását többnyire reflexszerű felháborodás kíséri. Aminek csupán egyik oka a rockrajongók eredendő konzervativizmusa (jó volna ezt valóban többes szám harmadik személyben, magunktól mintegy eltartva gondolni, csak hát képtelenség megfeledkezni a valahol letagadhatatlanul bennünk is fészkelő bőrdzsekis MDF-szavazóról) - a viszolygásról maguk a bandák is tehetnek.

 • Fülsiketítő mosoly - Boris: Smile (lemez)

  Mintha kötőtűvel bökdösnék a fülemet, úgy kalapál a dobgép a Boris új lemezének elején. Az emberben megfagy a vér: csak nem a militáns szado-mazo technó világába tettek most kirándulást a kísérletező kedvű japán zajrockerek?

 • Óneász - Robert Luketic: 21 - Las Vegas ostroma (film)

  Ha gründolós, bandaszervezős filmre sodor be az élet, két dologra kell iszonyúan vigyáznunk:

 • Retro Italiano - Daniele Luchetti: A testvérem egyedüli gyerek (film)

  Ismerek egy csávót, kábé olyan korú, mint ennek a filmnek a rendezője (nemsokára ötven lesz), míg (a nyolcvanas évek végéig) ki lehetett tartani a magyar futball mellett, addig ő Vasas-drukker volt. Mert úgy emlékezett, hogy egészen kicsi korában egy nagyfiú (úgy tíz évvel idősebb, épp, mint a film alapjául szolgáló regény írója), azt mondta neki, hogy "kicsi, te szurkolj a Vasasnak, mint én".

 • A Hapci titkos kincse - Andy Tennant: Bolondok aranya (film)

  Ezúttal már a legelején nagyon komolyra fordítjuk a szót (van is egy Magyar-komoly szótárunk). Mint a honi sajtó egyre sűrűsödő híradásaiból tudjuk, a mohácsi vészt buktuk. A törökök jelentős többséggel és fegyverzettel arra szavaztak, hogy húzzunk el, s ez a koalíció felbomlásához vezetett, noha nem kellett volna.

 • Kortársak odaát - A Lipcse-jelenség (kiállítás)

  Szerintem teljes, és persze nem oly nagyon végzetes, de mindenesetre mulatságosan kínos félreértés művészetszociológiai vagy netán kultúrpolitikai vágyképektől vezéreltetve nézni a lipcsei jelenséget, még akkor is, ha erre csábítana a lényeg meglátásának és megragadásának szívet sajtoló óhaja.

 • A manóember - Ibsen: Peer Gynt (Színház)

  Nekem a Peer Gynt gyöngém: szeretem olvas(gat)ni, nézni meg tanítani is. Mindig mutatkozik még egy rétege, mint annak a bizonyos hagymának, és attól nekem könnybe tud lábadni a szemem. Szóval van bennem eredendőnek nevezhető pozitív elfogultság.

 • Egy kitalált ország - Julian Barnes: Anglia, Anglia (Könyv)

  "Találjunk ki egy országot" - ez volt a honi értelmiség egyik jelmondata pár évvel ezelőtt, aztán belátták talán, hogy kitalálni kellene az országból, és nem kitalálni magát az országot. Julian Barnes Anglia, Anglia című regényének agyafúrt milliárdosa is valami hasonlón töri a fejét, amikor stábjával belevág a nagy Projektbe.

 • "Mintha filmzenét" - Ross Godfrey - Morcheeba

  A februárban új lemezzel jelentkezett Morcheeba már visszatérő vendégnek számít nálunk: három szigetes fellépés és egy tavaly nyári, Siófokon tartott ingyenes koncert után április végén Budapestet is érintette idei európai turnéjuk.

 • "Folyton vonzónak kell látszanunk" - Isabelle Huppert színésznő

  Európa egyik vitán felüli színészóriásával, A zongoratanárnő, a 8 nő, az Amatőr, a Köszi a csokit!, A mennyország kapuja, A kaméliás hölgy, A szertartás, az Örökség, a Farkasok ideje, A haverom nője kétszeres cannes-i, velencei és César-díjas sztárjával Berlinben találkoztunk.

 • "Méhecske típus vagyok" - Litkai Gergely humorista

  Tíz éve megnyerte szerzőként a Magyar Rádió humorfesztiválját, négy éve Karinthy-gyűrűs, pár hete pedig Kamera Hungária-díjas. A humorista, konferanszié, ötletember emellett ügyvédi praxisát is ápolgatja.

 • "Nálunk ez bevett dolog" - Salem Helmy költő

  A Sátáni Versek óta tudjuk, hogy valakit akár halálra is lehet ítélni egy irodalmi műalkotás miatt az arab világban. Arról azonban kevés szó esik, hogy nem Rushdie az egyetlen olyan szerző, aki komoly összetűzésbe keveredett a vallási cenzúrával.

 • Könyv

  Csendes futótűz

  Upor László (szerk.): Történet a hetediken - Mai kanadai drámák

 • Magyar kendósiker - A seprűnyéltől a bajnoki címig

  Dubi Sándor győrzámolyi fiatalember a március végén Helsinkiben rendezett kendó Európa-bajnokságon aranyérmes lett. Dubi úgy verte végig Európát, hogy míg ellenfelei több évet edzettek Japánban, ő a versenyekre készülve nemigen utazott messzebb faluja határánál.

 • "A magzat szót fogad" - Raffai Jenő pszichoanalitikus

  Mára csaknem kétezer gyerek él Magyarországon, akikkel már magzat korukban kommunikált az anyjuk a kapcsolatanalízis módszerével, amelyet Raffai Jenő dolgozott ki. A pszichoanalitikus állítja, hogy a szülés 95 százalékban lélektani folyamat, ezért csökkenthetők a komplikációk, olyannyira, hogy pácienseinél még soha nem fordult elő koraszülés.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...