• MaNcs 20. évf. 22. sz. (2008. 05. 29.)

  "Csak a vízen lehet járni"

  Mundruczó Kornél filmrendező

  Az idei szemle fődíjas alkotása, a hányatott sorsú Delta úgy tűnik, révbe ért: Cannes-ban elnyerte a kritikusok díját.

  2008 / 22
 • Búr-Baky Miklós

  Bolondok hajója

  A baloldal választásai

  Az államot már régi idők óta szokás hajóhoz hasonlítani, amely - legalábbis Párizs optimista címerfölirata szerint - hányódik, de nem süllyed el. A magyar Respublika viszont az utóbbi időben egyre inkább a "bolondok hajója" metaforáját juttatja eszünkbe: csakugyan, mintha csupa bolond utazna rajta és próbálná irányítani, legalábbis míg el nem süllyed.

 • "Én sem tudom, hogy csinálom"

  Magyar Narancs, 2008. május 15. Kedves Narancs, tisztelt főszerkesztő úr! Előfizetőként e héten is nagy örömmel vettem kezembe a lapot.

 • A kínai nagycirkusz bohócai

  Hétfőn szavazott róla az Országgyűlés: a Tibetről szóló határozati javaslatot nem vette napirendre. De nem néz-e ki hülyén, hogy a szabadságharcaira oly büszke kis nép - a magyar - parlamentje még csak vitatkozni sem akar a szabadságáért küzdő másik kis nép - a tibeti - ügyé-ről?

 • Nézd, ki beszél

  A Színművészeti Egyetemen tartott fejtágító, avagy továbbképzés - ha hihetünk a hirszerzo.hu-nak, és egyelőre nincs rá okunk, hogy ne ezt tegyük - konkrét tartalmát tekintve leginkább gyerekes marhaságokból állt, ilyen az autópályaépítések és a metróberuházás leállítása, meg a paksi atomerőmű vizének felhasználása a Duna- Tisza köze elsivatagosodásának megakadályozására.

 • Ekotrip

  Üzlet és politika

  Nem várt versenytársat kapott a kormány Új Tulajdonosi Programja: egy magánbiztosító kedvezményes részvényvásárlási akcióval kezdi meg működését. A kormányhoz hasonlóan ez is a kisbefektetőket kívánja támogatni: első ügyfelei 20 százalékos kedvezményt kaphatnak a majdani tőzsdei jegyzésárból, 200 ezer forint névértékű részvény erejéig.

 • Pálya a magasban

  Pálya a magasban

  Van egy kapus Angliában, úgy hívják, hogy Robinson. Neve alapján szegény hősünk híres lehetne robinzonádjairól vagy a kapufára akasztott pisztolyáról, de őt mégsem valamely nagy tette, hanem a zágrábi stadion egyetlen apró dombocskája segítette kétes ismertséghez.

 • Libanoni megállapodás - Kényszer szülte

  "Nincsenek győztesek, nincsenek vesztesek" - ezt az alapelvet szokták hangoztatni Libanonban, amikor a polgárháború újjáéledését az utolsó előtti pillanatban politikai kompromisszummal akadályozzák meg a folyamatosan változó felállásban megütköző politikai táborok.

 • Verseny a demokrata elnökjelöltségért - A célszalag előtt

  A dolgok jelenlegi állása szerint rendkívül meglepő volna, ha a demokraták elnökjelöltjét végül mégsem Barack Obamának hívnák. De vajon tényleg teljesen esélytelen már Hillary Clinton? És mit gondoljunk most Obama esélyeiről McCain ellen?

 • Orbán Erdélyben - Sávváltás

  Június elsején helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Erdélyben a magyar jobboldal pártja, a Magyar Polgári Párt (MPP) az eddig megingathatatlannak tűnő RMDSZ-t kóstolgatja. A kampányfinisben Orbán Viktor és a Fidesz-vezérkar igyekezett esélyt adni a jobboldal polgármester-jelöltjeinek.

 • A mezőszemerei affér - Hol van már ligetünk

  A Heves megyei Mezőszemerén egyik napról a másikra eltűnt egy liget. Bukta Imre és Wahorn András helyi lakosok bejelentése nyomán már az ügyészség nyomoz.

 • "A folytatásra készülök" - Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje

  A tavalyi elnökválasztás szabálytalanságai miatt június 7-én rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tart az SZDSZ. Az elnökjelöltek személye nem, ám a politikai helyzet és a választás tétje alaposan megváltozott.

 • Vita az alkotmánybíró-jelölésről - Strigulák

  Miközben a pártok a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeinek folyamatos leszavazásával az országgyűlési biztosok intézményét lehetetlenítik el, a két nagy frakció az Alkotmánybíróság megüresedő posztjainak feltöltéséről sem képes megegyezni.

 • Az MSZP-SZDSZ-kormányok romapolitikája 2002 óta - I. - Céltalanul

  Megbukott a telepfelszámolás, nem sikertörténet a roma gyerekek integrációja, változatlan a cigány munkanélküliek száma, drámai a romák egészségügyi helyzete. Hat éve volt az MSZP-SZDSZ-koalíciónak, hogy mélyreható változásokat indítson el a magyarországi cigányság helyzetében.

 • cybhírek

  cybhírek

 • chili & vanilia - A szürcsölés művészete: Pho

  Ha külföldön élő vietnamiakat kérdez az ember, mi hiányzik nekik leginkább, legtöbbjük biztos, hogy a pho-t (ejtsd fhá) említi. Vietnam legjellegzetesebb ételéről van szó: az erős, aromás marhahúslevest rizstésztával, hússal és illatos kiegészítőkkel együtt eszik.

 • tévésmaci - Várta piszli, hurka, sül

  A HÉV első megállójáig még türtőztette magát az emberük, de a Kvassay-hídnál már úgy viselkedett, mint egy rutinos idegenvezető. Vicceskedett valamit a szabad kikötőről, Troché arra gondolt, hogy jó lesz a későbbiekben egyáltalán nem számítani "Ómafa úrra", hisz nyilvánvalóan fél valamitől, ha ennyire nem tudja tartani a száját - hogy ez a Francia öbölről vagy a Rendőr dombról jutott-e az eszébe, azon épp a Szent Imre téri megállóig gondolkodott (közben volt valami kecskés gyerek szobra is).

 • csontzene - Az isteni dalnok

  "Férfiúról szólj nékem Múzsa, ki sokfele bolygott / s hosszan hányódott, feldúlván szentfalu MűPát..." A Zenegyűlölő eme torz sorokkal ébredt valahol, amikor a rózsásujjú Hajnal kelt ki a ködből és elhagyta a mézízű álom.

 • kertész lesek - YPSZILON CAFÉ

  Régi mániánk, hogy a Stefánia utat nosztalgiával emlegetjük, Rátonyi Róbert népművelői tevékenysége nem volt hiábavaló. Ha Stefánia, akkor a telihold foncsorától még jobban ragyogó hölgyek, a lábuk előtt heverő pálinkafüttyös huszárkapitányok, cigányzene a jobbik fajtából.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Hiánytalanul - Nick Cave & The Bad Seeds Budapesten (Koncert)

  Nagyjából 1970-et írunk, a helyszín az Ígéret Földje, vagy inkább egy poros amerikai kisváros kongresszusi központja, ahol nagy tömeg gyűlt egybe vasárnap. Mindenki a körútját járó prédikátor helyi beszédét várja.

 • Pihenő nélkül - Nine Inch Nails: The Slip (Lemez)

  Amennyire bőszen promotálta nem is olyan rég a Radiohead azt a forradalminak tartott újítást, hogy a legutolsó lemezét első körben csakis az internetről lehet letölteni, annyira mélyen hallgatott Trent Reznor arról, hogy milyen bombát tervez idén májusra, pedig ő is tud hírverést kelteni nagyon, emlékezzünk csak az előző "rendes" Nine Inch Nails-lemez, a Year Zero világvégekampányára.

 • A fjordok felől - Audrey Horne: Le Fol; Sahg: II (Lemez)

  Tulajdonképpen akár röhögni is lehetne ezen a két bandán, ha a végeredmény nem lenne ilyen. Nem tudom, mi játszódhatott le az egyébként általános iskolai tanárként is dolgozó Tom Cato Visnes basszusgitáros (korábbi művésznevén: King Ov Hell) fejében, amikor a pusztító, botrányhős Gorgoroth után (ez az a zenekar, ahol az énekest azért sittelték le, mert rituálisan megkínzott valakit; egyébként papírja van arról, hogy elmebeteg, és ezért a norvég állam zsíros lóvét folyósít neki minden hónapban, egyúttal hivatalosan megtiltotta neki, hogy dolgozzon) megcsinálta ezt a két zenekart.

 • World music: három

  World music: három új lemez, a javából. Nagyon komoly dolgok. Van bennük anyag és szellem, gyökér és friss hajtás, mélység és könynyedség.

 • Téli utazás - Martin McDonagh: Erőszakik (Film)

  Pár szigetországi retardált átrándulván a kontinens egyik ibuszos szegletébe, ripityává lövi egymást, miközben folyamatosan hülyeségeket beszél, és gyakran keserves pofát vág - ennyiben bízvást összefoglalható vizsgált műalkotásunk: decens (kritikai és közönség)sikert jósolok, evvel lesz tele az internet, viszont mi köze mindehhez szerencsétlen Schubertnek?

 • Színházcsinálók - Georg Büchner: Leonce és Léna (Színház )

  Az ifjoncként elhunyt mester második - és a befejezettek közül az utolsó - drámája Balázs Zoltán rendező szavai szerint a színházcsinálásról szól. Nem szállunk vele vitába, mivel a Maladype előadása tényleg erről, a színház(csinálás)ról beszél.

 • Valóság, só - Czukor Show (Színház)

  A tér élénk, mondhatni rikító: az előadás díszlete nem idézi, hanem mutatja a televíziós show-műsor külsejét. Puzzle-díszítőelemek a falon, mindenütt feliratok hirdetik a műsorvezető (illékony) dicsőségét: a név nagy mágikus elem itt, sokszor kell ismételgetni, mutatni.

 • "Még nem készült el magával" - Krúdy Gyula: Publicisztikai írások 2.; Regények és nagyobb elbeszélések 6. (Könyv)

  Talán az ország legtermékenyebb újságírója az a fiatalember, aki tizenhét évesen mint a Szabadság című lap leendő korrektora, bokáig érő fehér bundában érkezik Nagyváradra, és tetemes cechet csinál a Lloyd kávéházban, francia pezsgővel itatván a törzsvendégeket, hogy aztán éjfél után túszul ott marasztva a lap tulajdonosa váltsa ki a "gróf urat", ahogy magát adresszálja.

 • Mint pillangó döglött nyúlon - Vladimir Nabokov: Gyér világ (Könyv)

  A Lolita című regényéről elhíresült orosz-amerikai szerző e műve első látásra nem sok jót ígér: a felépítése éppen olyan, mint egy beavatottaknak szóló, unalmas kritikai kiadásé. A híres amerikai költő, a valóságban nem létező John Francis Shade váratlan halála előtt írt utolsó, terjedelmes versét adja közre benne megfelelő kritikai apparátussal - magyarázó jegyzetekkel, mutatóval, előszóval - dr.

 • "Pusztán egy ember" - Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő

  A rendszerváltás óta készült, nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló dokumentumfilmek legjavát fogja össze és versenyezteti a május 28-30. között Esztergomban zajló Együttélés Filmfesztivál a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) rendezésében.

 • "Hiszek a KGST-ben" - Bognár Attila, az A38 vezetője

  Pár napja múlt ötéves Budapest emblematikus könnyűzenei és kulturális intézménye, amely működő nyugat-európai példák nyomán, civil kezdeményezésből született. Június elejétől a Műcsarnokban is bemutatják, hogyan lett egy rozsdás, ócska szállítóhajóból európai színvonalú találkahely.

 • Földrengés 2008 - Kína-szindróma

  Az utóbbi néhány év legpusztítóbb földrengése két hete sújtotta Kína Szecsuán tartományát. Az áldozatok száma napról napra nő, és egyelőre a föld sem akar megnyugodni.

 • Nagyvállalati élet a Kádár-korban - "Jó helyre fordítottuk"

  A budapesti trolisok szakszervezete "játékos" közvélemény-kutatást tartott honlapján arról, hogy mit tartanak olvasóik a legfontosabbnak a munkahelyükön. A három válasz közül (biztos munkahely, magasabb bér, jobb munkakörülmények) a válaszadók mintegy hetven százaléka az elsőre, a biztonságra voksolt.

 • Piac-kutatás - A Rákóczi bujdosói

  "Meddig kell bujdosni az élet örömei, a kultúra áldásai, a civilizált világ legegyszerűbb előnyei elől? Meddig kell koldusnak mutatkozni mindenkinek Magyarországon? Meddig maradunk Kókán (sic! - J. L.), hogy a lencsét kétszer megegyük?

 • Pétanque - Hahó, öcsi!

  Már a régi görögök is taszigáltak golyókat, de akkor még csak a távolság számított, a rómaiaknál viszont már egy bizonyos célponthoz kellett minél közelebb juttatni őket. Gallia meghódításakor természetesen ez a verzió került Provence-ba.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...