• MaNcs 20. évf. 23. sz. (2008. 06. 05.)

  "Évente négyszáz"

  Natalie Portman színésznő

  A Csillagok háborúja széria újabb epizódjai, a Hideghegy, a V mint Vérbosszú, a Leon, a profi, a Goya kísértetei, a Párizs, szeretlek!, a My Blueberry Nights Oscar-jelölt sztárjának új filmje, A másik Boleyn lány megjelenésünk napján kerül a hazai mozikba.

  2008 / 23
 • Alkotmányos szalonna - Szüksége van-e a Fidesznek új alkotmányra?

  Mindennapos téma lett: bármikor legyen is, a Fidesz kétharmados többséget szerez a következő parlamenti választáson. Azaz, készüljünk fel a "legrosszabbra" - új alkotmány, új politikai rendszer közeleg. Megérkezését - az egyik álláspont szerint - az alkotmányozásra is képes többség önmérséklete tudná megakadályozni, a Tölgyessy Péter által mostanában gyakran javasolt alkotmányozási moratórium.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Magyar Narancs, 2008. május 29. Tollat kellett ragadnom, mert Várhegyi Éva mindenfelé vagdalkozó cikke jórészt társaságunkról, a CIG Közép-európai Biztosítóról szól, sőt közvetve én is találva érzem magam. Első gondolatmenete számunkra igen kedvező.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár? - Hibás tánclépések

  Magyar Narancs, 2008. május 8. Hibás tánclépések Magyar Narancs, 2008.

 • Mit mondott SS tanár úr?

  Kosaras Péter Ákos, az egyik internetes közösségi oldalon tavaly SS-egyenruhában domborító majom ismét bekerült az újságokba - ez már önmagában is felháborító (ti. ha egy közveszélyes fasiszta idióta nyilvánosságot kap).

 • Számolnak tízig

  A hét végén rendezik az SZDSZ rendkívüli elnökválasztó küldöttgyűlését. Fátylat a múltra, a csalásokra, Asztalosné és Köteles üzelmeire: győzzön megint a jobbik! Mégiscsak ezen a párton múlik, hogy a szocialista kormány kitölti-e a ciklusát.

 • Ingyenebéd

  Egy meg egy az egy

  Hosszú évek kétségei és súlyos reménytelensége után váratlanul felvirradt az egykulcsos adó híveinek napja: a Fidesz már nem ellenzi a legendás adófajtát! A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni azt a részletet, hogy az egykulcsos adó nem minden híve számára jelent ugyanolyan örömet ez a bejelentés.

 • K. történetei

  Tábori levelezőlapok

  K.-nak nem maradtak emlékképei az apjáról, aki - szembeszegülve a zsidó szokásokkal - ragaszkodott hozzá, hogy fia az ő utónevét viselje. K. alig múlt kétéves, amikor apja bevonult a 109/3. számú kisegítő munkásszázad jászberényi gyűjtőhelyére.

 • Önkormányzati választás Erdélyben - Nem jött be

  A rettegett "magyar-magyar szakadás" nem következett be. Az RMDSZ nem veszített szavazatokat a Magyar Polgári Párt miatt, de nem is erősítette meg állásait. A Fidesz által megtámogatott MPP minden várakozást alulmúlt.

 • Megint ügynökmúlttal vádolják Walesát - Balek vagy Bolek?

  A vád, miszerint Lech Walesa a 70-es években spicliként működött, nem először bukkan fel a lengyel közéletben. A szabad Lengyel Köztársaság első elnöke mindeddig sikeresen védte meg a becsületét - ám két történész őszre nagy leleplezést ígér.

 • Részvételi tervezés a gyakorlatban - Megkapják a magukét

  A részvételi tervezés fogalma immár nem ismeretlen a fővárosi önkormányzati hivatalokban sem. Az ezzel foglalkozó tanácsadó cég paradigmaváltásról, a civilek viszont manipulációról beszélnek.

 • Roma rendőrök - Keleti járőr

  A célzott támogatások ellenére alig pár száz főre tehető a roma származású rendőrök száma, akiknek időnként még a testületen belüli előítéletekkel is szembesülniük kell. Két roma rendőrt egy átlagos napon elkísértünk járőrözni a Keleti pályaudvaron.

 • Magyarország az afganisztáni háborúban - Nem a méret a lényeg

  Mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarország aktív és egyre aktívabb szerepet vállal egy brutális konfliktusban a világ másik felén, Afganisztánban? A Narancs utánajárt az új magyar biztonságpolitikai gondolkodásmódnak, aminek középpontjában a feltétlen NATO-lojalitás, globális konfliktuskezelés plusz egy kis káeurópai ügyeskedés áll - és egy háború, amit sokak szerint talán nem is lehet megnyerni.

 • "Előbb az ország érdeke, aztán a párté" - Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje

  Tehetséges, de hitelét vesztett politikusnak tartja Gyurcsány Ferencet, eredménytelen pártvezetőnek Kóka Jánost. Utóbbit annyira komolyan gondolja, hogy nem volt hajlandó egy lapszámban szerepelni a mostani elnökkel. Ha megválasztják, hiteles és határozott politizálást, pártok közti konszenzust, több környezetvédelmet szeretne.

 • Félrefordulat- Spórolhat-e az állam a szociális juttatásokon és a foglalkoztatáspolitikán?

  Az alacsony foglalkoztatási szint rontja az ország versenyképességét, ellehetetleníti a gazdasági növekedést. A helyzet okozói a segélyen dőzsölők, ideje odacsapni, kiadást csökkenteni - a jelek szerint húsz év után még mindig csak tanuljuk a szociálpolitika és a foglalkoztatás összefüggéseit.

 • Környezetváltozás - Klados Gusztáv mérnök, a 4-es metró vezető projektmenedzsere

  Június 10-től kezd dolgozni a 4-es metró legújabb munkatársa, akinek a vélelmezett fizetése megelőzte a jó hírét. A világ egyik legelismertebb alagútépítője pénzt és időt spórolhat a tulajdonos számára, a Narancsnak pedig elmagyarázta, hogy a vállalkozók többletigényeinél nincs megszokottabb dolog a világon.

 • chili & vanilia - Saláta

  Galambbegy, jégsaláta, rukkola, endívia, lollo rosso, frisée, cikória - és még sorolhatjuk a szép neveket. A hagyományos - fapados - fejes saláta kezd kimenni a divatból, de valljuk be, a már nálunk is könnyen beszerezhető különlegesebb társai árnyékában nem túl sok eséllyel indul a versenyben.

 • tévésmaci - A sül eszik-iszik, jó dolga van, nézi a vizet

  "Na igen, ha jól megy, akkor a legszebb érzés ott állni a színpadon és együtt lélegezni a nézőkkel. Melyik szerepemet szerettem a legjobban? Hát persze hogy a Panzió részeges vén diákját, Halibutot.

 • csontzene - Nehéz napok éjszakái

  Rettentő, mert egyrészt lelkesítő, másrészt rémisztő napok és azok éjszakái következnek minden zenegyűlölő számára a következő hetekben. Fischer Ádám spiritusz rektori irányításával megkezdődnek ugyanis a Wagner-napok, mégpedig a Ring második estéjével, a Siegfried előadásával (MűPa, június 7.

 • étel, hordó - MEGA PUB

  Vacsoraidőben gyakran megesik, hogy a szürkületi zónából kipörögve az egyetlen fényforrás a reménytelenség szikrája. Feloldhatatlan ellentmondás, hogy míg a képernyőbaráttá idomított meteorológus derűről és melegségről gügyög a tévében, odakint a patás játszadozik egy vödör fekete páccal.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Wilhelm sikolya (Film/hang)

  Wilhelm sikolya, miszerint Wilhelm Scream, pontosabban: ááúúúúúúú! Kétheti adósságunkat próbáljuk, ím, törleszteni, azt találtuk írni, hogy az Indiana Jones tele van Wilhelm sikolyával. Egy hangeffektus ez, ami nagyobb divat lett mára az amerikai filmek egy jól körülírható csoportozatában, mint nálunk anno a gézing.

 • Bécsi Filharmonikusok (Koncert)

  Bécsi Filharmonikusok "És ezért még fizetnek is..." - ezzel a címmel bocsátotta közre néhány évtizede kedélyes visszaemlékezéseit a bécsi zenekar hajdani beltagja, Otto Strasser, s ugyanez a derűs felismerés ejti rabul a tollnokot, aki kemény forintokat kap azért, hogy a filharmonikusok budapesti fellépésének minéműségéről híven számot adjon.

 • Beatrix Potter-sorozat 1-3 (DVD)

  Beatrix Potter-sorozat 1-3. "Annamááááária! Aaaannamária!" - nekem így kezdődött az egész, erre nem lehetett nem figyelmesnek lenni. Amikor a decens házikabátot viselő patkány szólítja a feleségét valamiféle szolgálattételre, mely tévedhetetlenül kapcsolódik a (helyes és bőséges) táplálkozáshoz, abból lesz a "macskatekercs".

 • Deti Picasso (Koncert)

  Deti Picasso Gaja Arutyunjan figyelemre méltó személyiség: lendület, erő, báj, mérhetetlen öntudat és irigylésre méltó önszeretet sugárzott a Picasso-gyerekek frontnőjéből ezen a koncerten. Korábbi budapesti fellépései között volt olyan, amikor kicsit túlságosan is intellektuálisra, nemesen zaklatott-érzékenyre vette a figurát, túlhajtva egészen a modorosságig.

 • Cyborg vagyok, amúgy minden oké (Film)

  Cyborg vagyok, amúgy minden oké Dél-Korea európai szemmel érdekes valami, az ázsiai munkamorál párosodva az amerikai fogyasztói kultúrával néha szörnyszülötteket hoz létre, de a filmművészet dúsan profitál az efféle jelenségekből.

 • Valerij Panyuskin - Mihail Zigar: Gazprom - Az orosz fegyver (Könyv)

  Valerij Panyuskin - Mihail Zigar: Gazprom - Az orosz fegyver Az újságíró szerzőpáros egyik tagja, Panyuskin a Gazprom-kötet előtt a jelenleg börtönbüntetését töltő orosz oligarcháról, Mihail Hodorkovszkijról írt könyvet, akinek az ártatlanságáról bevallottan is meg van győződve.

 • Szép Ernő: Natália (Rádió)

  Szép Ernő: Natália Az elmúlt esztendő legizgalmasabb és legértékesebb irodalomtörténeti lelete kétségkívül Szép Ernő önéletrajzi regénykezdeménye volt, amelyet több mint hatvan év irattári lappangást követően Vida Lajos bocsátott a Holmi olvasói elé.

 • Tito & Tarantula (Koncert)

  Tito & Tarantula Valahol azért nincsen könnyű dolga egy olyan zenekarnak, amelynek a frontembere már kisklambó korában együtt lapátol a homokozóban valamelyik híres filmrendezővel, és így könnyedén megcsíphet pár zsírosan fizető percet a mozisikerek filmzenelemezein.

 • D., a komisz - Midfield General: General Disarray (Lemez)

  Midfield General, alias Damian Harris régről ismert kedves mackó az angol zenei, klub- és partiéletben, aki saját munkái mellett legalább annyira nevezetes arról is, hogy mennyit bír kihozni mások dolgaiból. Egyik legnagyobb dobásaként a kilencvenes évek közepén létrehozta a Skint kiadót (ez tulajtársai, JC Reid és Tim Jeffery Loaded kiadójának édesgyermeke, s ez a két elnevezésben - kb.

 • Újabb átutazó - Scarlett Johansson: Anywhere I Lay My Head (Lemez)

  Egy, csak egy kérdés foglalkoztatta az elmúlt hetekben a rockzenés médiát a naponta legföljebb három kattintást felmutató blogoktól egészen a New Musical Expressig: most akkor Scarlett Johanssonnak tényleg nincs hangja, vagy éppen ellenkezőleg, egészen remek van neki?

 • Mást és mást - dEUS: Vantage Point (Lemez)

  Már nem annyira frissen, de még erősen él bennünk a tavalyelőtti Sziget dEUS-koncertjének magával ragadó energiája - Tom Barman és zenekara nagyon masszív műsort mutatott be azon az emlékezetes szombaton a Radiohead előtt.

 • Nem menekülhetsz - Larry és Andy Wachowski: Speed Racer - Totál turbó (Film)

  Mondhatnánk éppenséggel, hogy a Petrocellin, Kojakon vagy a San Francisco utcáin (továbbá a teljes Halálos fegyver-arzenálon vagy utóbb a 16 utcán) trenírozott (már akkor is) veterán dolgozó, Richard Donner 1995-ös remeklésében, a Bérgyilkosokban a fiatal bgy.

 • Fekete epehólyag - Gergye Krisztián Társulata: Melankólia (Táncszínház)

  Gergye Krisztián, az utóbbi évtized kiemelkedő hazai kortárs táncalkotója egy ideje ráérzett arra, hogy micsoda távlatokat kínál ez az európai kultúrában tulajdonképpen a mai napig tisztázatlan, sőt egyre misztikusabbá váló hangulatú valami.

 • Csöndes este - Biljana Srbljanovic: Sáskák (Színház)

  ...Vannak aztán ezek az előadások, amelyekben ott van kimetszve ez a mi világunk; nem királyok és intrikusok, hadvezérek és félistenek népesítik be a színpadot, hanem nyugdíjas, leépült öregember, jó karban lévő ötvenes magányos nő, energikus terhes asszony.

 • Legyen eredeti? - Kontakt... Válogatás az Erste Bank Csoport kortárs művészeti gyűjteményéből (Kiállítás)

  "Smicisapkás szénlehordó, szemüveges álgengszter, mongol proletár orkánnal, nagyméretű holland házaspár, hermafrodita tanuló, gusztustalan jampi, kínai rusnya, bajor újfasiszta, horrorfigura szederjes orral, ballonkabátos autótolvaj, napszemüveges bige, tini virgo intakta fülhallgatóval" - részletek Hajas Tibor 1976-os Öndivatbemutató című filmjének snittlistájából.

 • Ilyenek sem voltunk - Sydney Pollack (1934-2008)

  Egyszerűbb onnan, hogy mi nem volt. Művész például nem volt, legalábbis sosem tetszelgett a maestro pózában, nem tekert nagyoperai mozdulattal selyemsálat a nyaka köré, és nem állította, hogy ő találta volna fel a spanyolviaszt.

 • Szelektív csípések - Alister McGrath: Dawkins istene - Gének, mémek és az élet értelme

  Az utóbbi évtizedek egyik legvitatottabb tudományos szerzője Richard Dawkins. Jelentős és grafomán pamfletíró, akinek a szélesebb közönség körében is népszerű teóriái, kijelentései nem kevés ellenvetést is szültek - Dawkins pedig, mint tudjuk, elemében van, ha nyilvános polémiára késztetik.

 • Coming out - Patricia Highsmith: Carol

  Sem a név, sem a cím nem egyezik az 1952-ben megjelent eredeti kiadásban foglaltakkal: első megjelenésekor (és még sokáig utána is) ezt a regényt Claire Morgannak tulajdonították olvasói, és ha ajánlották egymásnak - márpedig a paperback kiadás piaci sikere ezt feltételezi -, akkor A só ára címmel tették.

 • Visszhangzó sokszögek - Rácz Péter: Remélem, belátnak

  Rácz Péter nagyobb korpuszban csupán jó tízévenként hallatja hangját. A lassú kibontakozás egyfajta bezárkózás dialektusát beszéli; a költő mind takarékosabban bánik a szavakkal, és kiegészítő ihletre kényszeríti olvasóját.

 • Felemás gyakorlat

  Asbóth János: Három nemzedék

  A kiadó Magyar Néző sorozatában megjelent kötet a XIX. század második felének egyik legkülönösebb életpályájú alakjának az írásaiból ad válogatást.

 • A cilinder nyulai - Centauri: Kék angyal

  A kritikus ezúttal több oldalról nézvést is speciális helyzetben tudhatja magát; olyan "levesbe kavar bele", amelyet egyszer már megkóstolt; igaz, nem részletező, inkább kedvcsináló recenziót írt Centauri könyvéről a litera.

 • Tükörlíra - Marno János: Nárcisz készül

 • Visszajátszás

  Kondor Vilmos: Budapest noir

 • Kíváncsi lovak - Czigány Zoltán: Csoda és Kósza

  Hazánkban, ahol a gyermekirodalmat legfeljebb csak mint a szépirodalom vadhajtását emlegetik, meg kell becsülnünk minden olyan törekvést, ami arra irányul, hogy a gazdag és minőségi gyerekkönyvkínálatot kicsit megrostálja.

 • Pornó remény - Tandori Dezső: Torlandó szörfpóker

  "Ez a könyv a zsenge szerelemről szóló könyv lett volna. Ennek reméltem. És ez lett" - írja Tandori valahol a könyv vége felé, a kézírásos részben. Kommentár ez, egy újabb vetület és a regény körvonalainak finom átsatírozása.

 • A kiszolgáltatottság arcai - Huszadik századi kínai novellák

  Vajon hány - hány ezer - írónak jelentek meg művei Magyarországon a XX. században? És akkor az immár százszor népesebb Kína esetében hány szerző hány műve közül kell válogatni egy száz évet átfogó elbeszélésantológiához?

 • Szent Oroszország - Vlagyimir Szorokin: Az opricsnyik egy napja

  2028. Moszkva, a Nyugati Fal mögött. Oroszország Anyácska fiatal desperádói tíz-egynéhány éve átvették a hatalmat, s miután sikerült a(z országot) "felosztani és kiárusítani" terv meghiúsítása, végre visszatért (a Vörös, majd a Fehér és a Szürke Zavaros Idők után) a "a törvény és a rend".

 • A fényképésznő és kora - Závada Pál: Idegen testünk

  A rakodópart alsó kövétől nem messze, négy évvel A Dunánál megírása után, 1940 szeptemberében, a Fővám téri ház egyik tágas műterem-lakásában összesereglik 16 ember egy éjszakai társalgásra. József Attila szavaival: mai magyarok.

 • Mese ellen minden káros - Hajdu Tibor történész

  A napokban jelent meg Károlyi Mihály levelezésének hatodik kötete a Napvilág Kiadónál, amely a politikus utolsó éveinek nagyköveti, majd ismét csak emigránsi levélváltásait tartalmazza. Az 1918-as népköztársaság elnökéről, a politikusi tisztességről és az arisztokrata alkatról a könyv szerkesztőjét, Károlyi biográfusát kérdeztük.

 • Tanksapka nélkül - Szauter Ferenc, a SZEnergy csapatmenedzsere

  Mindenki meglepetésére jött, látott és győzött a Shell Eco-marathon napelemes-városi kategóriájában a győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy. A dél-franciaországi Nogaróban rendezett versenyen 22 ország 206 csapata indult; az idén először szerepeltek magyar egyetemi műhelyek.

 • A küszöbönálló háború esélyei - A labdarúgó Európa-bajnokság elé

  "Jelenkori viszonyaink tanulmányozásához Marx és Engels ad iránytűt a kezünkbe." Ismeretlen kelet-európai történész Magára valamit is adó futballszakértő ilyenkor még nem latolgatja nyilvánosan az esélyeket. Fejben ugyan már mindent helyére tett: értékelte a pillanatnyi formákat, kombinált, majd előre lejátszotta a meccseket, de - a reklámgalléros sarlatánok szavaival élve - "jóslásokba nem bocsátkozik".

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...