• MaNcs 20. évf. 25. sz. (2008. 06. 19.)

  chili & vanilia - Levendula: nem csak Provence

  Sokáig meg voltam győződve, hogy a levendula használata csak gasztronómiai divathullám, kizárt, hogy bárki is komolyan gondolja, hogy a provence-i lila mezők és a dédi ruhásszekrényének illata valóban finom az ételekben is. Egészen addig, amíg el nem készítettem ezt a levendulás-fehér csokoládés fagylaltot.

  2008 / 25
 • A törvényi tiltás, a két pofon és a szélsőjobboldali veszély

  A magyar politikai közbeszédben rögzült szélsőjobboldalképet mindenekelőtt a bal- és a jobboldal kokettálás kontra riogatás címmel illethető vitája formálta az utóbbi években. E vitának - alig sarkítva - pusztán annyi a tartalma, hogy a baloldal szerint Orbán Viktor kiszabadította a fasizmus szellemét a palackból, a jobboldal szerint viszont Magyarországon nincs se szélsőjobboldal, se fasiszta szellemiség, palackokkal pedig kizárólag provokátorok szoktak dobálózni akkor, amikor az Gyurcsány Ferencnek éppen érdekében áll.

 • Indulj, munkaverseny! - A "segélyek" elleni demagógiáról

  Sercegő régi hanglemezről szólnak az "ingyenélő" segélyezettek munkára fogását követelő polgármesteri engedetlenségi mozgalom érvei. A munkára kötelezés nem új módszer, legfeljebb azt tekinthetjük újdonságnak, hogy az elmúlt hetekben a települési önkormányzatok kezdték öntevékeny módon átírni a hatályos törvényeket.

 • Bundula István

  Levelező tagok

  Mit akarhat a Fidesz az SZDSZ-től?

  Levelezik egymással és találkozóra készül a Fidesz és az SZDSZ elnöke. S mivel mindezt - főleg Fodor Gábor részéről - néhány kifejezetten udvarias gesztus is megelőzte, a naiv lelkek (amilyenek például mi voltunk még 1998 tavaszán is), reménykedni kezdtek, hogy végül mégis összenő, ami összetartozik.

 • A jók elnöke

  Állami ünnepeink után egy ideje mindig ugyanazt írjuk. "A tegnapi évfordulón köztársaságunk elnöke, Sólyom László nem fogott kezet X-szel, viszont gyalog kereste fel a Lánchidat, és ez szerintünk helytelen." "A hétvégén tartott megemlékezésen k.

 • Tagadó mód

  A múlt csütörtökön az írek elhajtották az Európai Uniót. A Lisszaboni Szerződés népszavazásán az ír választók 54 százaléka elutasította a dokumentumot.

 • K. történetei (Találkozások 1.)

  K. időnként elgondolkozott, vajon mi lett volna, ha világirodalmi névrokona, K. földmérő megéri, hogy szétpattan a varázs. A kastély ura, Westwest gróf meghal vagy eltűnik, Erlanger alázatosan hajlong K. előtt, Klamm szabadkozva, sőt szinte kissé riadtan kér elnézést, amiért korábban nem sikerült találkozniuk.

 • Maga itt a tánctanár? (A logika korlátai)

  Amikor megismertem az eredendő bűn fogalmát, nagyon nem értettem a dolgot. Furcsának találtam, hogy egyrészt minden ember eredendően bűnös, másrészt csakis az ember eredendően bűnös lény. Ha ez így van, minek erre két külön fogalom?

 • Költöztetők - Gyújtogatás Galgagyörkön

  Egy cigány fiú elszerette egy fehér ember élettársát - a két család hétköznapi konfliktusának megoldására a megcsalt férfi a Magyar Gárdát hívta segítségül. Szombat éjjel Galgagyörkön a romák szerint a gárdához tartozó egyenruhások támadtak meg néhány házat, vasárnap pedig már hivatalosan vonult fel a gárda a településen.

 • A megye emberei - Botránysorozat a szentesi gimnáziumban

  Csongrád megye fideszes vezetésű önkormányzata bedarálja az országos hírű szentesi középiskolát. Az önkormányzatot kizárólag ésszerű gazdasági megfontolások vezetik. Két ellentétes állítás; utánajártunk, melyik mennyiben megalapozott.

 • Jogra át! - Paczolay Péter pályaképe

  A baloldalnak és a liberálisoknak túl konzervatív, a jobboldali pártok túl önjáró bírónak tartják, s nem repesnek elnöki kinevezéséért. Az alkotmányjogászok szerint az Alkotmánybíróság múlt kedden megválasztott új vezetője ott folytatja majd, ahol mentora, Sólyom László 1998-ban abbahagyta.

 • "Aki ma becsületesen megfizeti az adót, az balek" - László Csaba, a KPMG adótanácsadó partnere, volt pénzügyminiszter az adóreformról

  Az ország versenyképességét a legrövidebb idő alatt az adórendszer átrendezésével lehet javítani, amihez a volt pénzügyminiszter is ajánl egy menüt. A béreket terhelő elvonások csökkentése szerinte nem minden esetben jár költségvetési bevételkieséssel, de a fogyasztási és vagyonadót emelni is lehet.

 • tévésmaci - A sül turul

  Tisztáznunk kell ezeket a személyleírásokat. Van, ahol pontosítás is szükséges, itt van például a kitűnő Kese, tisztességes nevén Herbstsommer József.

 • csontzene - Vidékre ne! Vagy mégis?!

  "Vidékre ne!" - ez volt harci kiáltása a Zenegyűlölőnek évekkel ezelőtt, noha tudta, hogy a lankás tájban barna mártásban pitymallik az őzike, és egyenesen a tehén tőgyéből kapjuk a fröccsöt. De a városi kínálat oly mértékben ellensúlyozta eme gyönyöröket, hogy mégsem vitt rá a lélek meg a vonat, hogy elhagyjuk szeretett Budapestünket.

 • kertész lesek - Zsolt kisvendéglő

  "Úgy vagyok én is, mint akit a vipera megmart. Azt mondják ugyanis, hogy akit ilyen marás ért, senkinek sem hajlandó elmondani, hogy mit érzett, csak annak, aki hasonló szenvedésen esett át; mert tudja, csak az értheti és bocsáthatja meg, amit ő tett és mondott kínjában" - idézhetné a Gasztronouta az isteni Platón Lakomáját a Csontzenésznek.

 • kulthírek

  kulthírek

 • A helyőrség (DVD)

  Ha hihetünk a szórakoztatva ismeretterjesztő tévésorozatoknak, a harmadik birodalom nemcsak tűzzel és vassal hajszolta a világhatalmat.

 • Caleb Carr A sötétség angyala (könyv)

  Caleb Carr A sötétség angyala című regénye A halál angyala folytatása - Laszlo Kreizler és (életben maradt) hű segítői újra nyomozni kezdenek.

 • The Kooks: Konk (lemez)

  Két-három éve még izgalmasnak hatott, de ma már halálosan unalmas, hogy minden héten újabb és újabb, sihederekből álló északnyugat-londoni alakulat próbál meg kimászni a garázsból, hogy eljusson legalább olyan szintre, mint mondjuk az Arctic Monkeys vagy a Franz Ferdinand.

 • Dying Fetus (koncert)

  "Nemcsak az a baj, hogy nem szeretem a Dying Fetust: nem tudom, képes leszek-e tolerálni a zenéjüket másfél órán keresztül" - fogalmazza meg a koncertre csábítandó cimboránk a földgolyó szinte teljes népessége, de még a metálosokon belül is igen sokak aggályait.

 • Narnia krónikái - Caspian herceg (film)

  Hogy a mozi nem csupán üres szórakozás, de segít eligazodni a világ fontos dolgaiban is, az - így, 100 év után - immár több mint nyilvánvaló.

 • Asian Dub Foundation: Punkara (lemez)

  1992-ben az Asian Dub Foundation nem volt több két workshopvezető, Aniruddha Das basszusgitáros és John Pandit DJ, valamint a fiatal MC Deeder Zaman együttműködésénél, és csak évek múltán fejlődött zenekarrá - e társaság számára a csúcsot a 2000-ben megjelent Community Music, majd a 2003-ban kiadott Enemy Of The Enemy jelentette.

 • Szvetelszky Zsuzsanna: Noé márkája (könyv)

  A kötet címlapján egy tömött bevásárlókocsi elején aprócska játék nyuszi üldögél, ijedten figyelve az előtte háborgó tengert.

 • Utazás Darjeelingbe (DVD)

  Wes Anderson úgy készít filmet, ahogy gyerek épít legóvárat:

 • Kisfiú a homokozóban - A Mike Patton Quartet az A38-on (koncert)

  Borítékolható volt, hogy a tavalyi elmaradt Peeping Tom után Mike Patton (aki sokak számára, így számomra is, még mindig az egykori Faith No More-énekes) bármilyen formációval jön is Magyarországra, ott tuti a telt ház.

 • Varasd mint szellemi létforma - Bob Dylan a varasdi Radar Fesztiválon (koncert)

  Kiskertek, kukoricaföldek, hullámpalával foltozott kerítések és holdbéli ÁFÉSZ-boltok között kanyarog az autóbusz a szellős zalai nyárban, maga mögött hagyva Nagykanizsát, arccal a horvát határnak. Ha Tarr Béla road movie-ra szánná magát, abból jönne ki ilyesmi.

 • Nem csak látóknak - David Cairns: Mozart és operái (könyv)

  Nagyon szerethetik a Park Könyvkiadóban Mozartot, hiszen Solomon remek zenetudományi pszichoregénye (Családterápia, Magyar Narancs, 2007. március 1.) után egy évvel ismét egy Mozart-könyv magyar fordítását jelentették meg.

 • Befalazott lelkek - Herman Melville: Billy Budd és más elbeszélések (könyv)

  Hangvétele, kifinomult, tiszta elbeszélői stílusa alapján akár huszadik századi író is lehetne Melville. Témái már árulkodóbbak; a különöshöz, a rejtélyeshez való vonzódása érezteti, hogy valójában a késő romantika, a nagyrealizmus korának gyermeke, aki nem akar vagy nem tud bizonyos, nagyon is evilági dolgok magyarázatával megbirkózni, hátrább lép, és csak bejelöli azokat a határokat, ahova az emberi elme e jelenségek megfejtésében elérhet.

 • Névmágia - Andreas Fogarasi: Információ (képzőművészet)

  Az Ernst Múzeumban látható kiállítás gerincét Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című videoinstallációja alkotja, amely a tavalyi Velencei Biennálén elnyerte a legjobb nemzeti pavilonnak járó, kinézetre eléggé bumfordi Arany Oroszlán díjat.

 • Négyen a pácban

  A magyar vonósnégyesek helyzete

  A Waldbauer-Kerpely-, a Magyar, a Végh-, a Budapest, a Tátrai-, a Bartók Vonósnégyes - úgy tűnik, a dicsőséges múlt után ma kevésbé látványos idők következnek a magyar kvartettek számára.

 • "Kiakasztani mindenkit" - Steve Austin - Today Is The Day

  Az előző számban olvasható koncertbeszámoló alapján már mindenki gondolhatja, miért tartottam kicsit ettől az embertől, akinek olyan a tekintete a színpadon, hogy a Supernatural démonvadász testvérpárja is megrettenne tőle, ráadásul a földkerekség egyik legszélsőségesebb zenekarának az élén üvölti-sikítja a mikrofonba gyűlölettől és frusztrációtól fröcsögő dalszövegeit.

 • Antihős és matuzsálem - Kovács Gerzson Péter táncos

  Néptánctársulat vezetőjéből lett a húsz éve létező TranzDanz nevű alakulat táncosa, koreográfusa és teoretikusa. Az első, Ideiglenes cím nevű darabja forradalminak számított régen, ahogy az idén május végén bemutatott Örök élet termékek is radikális vállalkozás.

 • Ha esik, ha fúj - Robogóval a szélmalmok ellen

  Segédmotoros kerékpár, gépkocsi vagy mopedautó? Az Európában másutt akadály nélkül szaladgáló mini járművek emancipációjáért hét éve küzdő Bander Ferenc makacssága miatt már a fogházat is kipróbálhatta.

 • A csodák elmaradnak - Az Európa-bajnokság közepe

  Lassan talán bekövetkezik, amire titokban vártam. Úgy tűnik ugyanis, hogy a játékvezetők kezdenek belemelegedni, és saját kezükbe veszik az Európa-bajnokság irányítását.

 • Úgy kellett nekik - Osztrák határellenőrzés

  Sokáig készültem rá. Bécsbe, az Ernst Happel-stadionba mentem volna, hónapokkal ezelőtt regisztráltam magam a nemzetközi szövetség honlapján az osztrák-német meccsre, és csodák csodája, elnyertem a jogot, hogy megvásárolhassam a belépőt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...