• MaNcs 20. évf. 26. sz. (2008. 06. 26.)

  tévésmaci - Az üreg sül látogatása

  Ha a Tanácsház téren szálltok le a HÉV-ről, rögtön menjetek át a járdaszigettel szemben az utca túlsó oldalára - így oktatta Sztupát és Trochét Telek és Kurilla, a két helyi erő történetünk előtt úgy két héttel. Azért küldték pont őket a központból, mert ismerték "mafa urat, mondjuk Kurilla csak felületesen, de Telek úgyszólván a barátja volt.

  2008 / 26
 • Sárosi Péter

  "Drogmentes világ"

  A coffee shopok és az ENSZ

  Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának (CND) éves bécsi ülései többnyire nem túl izgalmas események: a tagállamok küldöttei unottan ledarálják a semmitmondó statisztikai adatsorokat és a drogellenes háború mantráit.

 • Sándor Judit

  Ki jön a házamba?

  Mesterséges reprodukció és jogi szabályozás

  A brit parlament idén májusban nagy horderejű módosításokat hajtott végre a mesterséges emberi reprodukció törvényi szabályozásában. Engedélyezték a hibrid embriók létrehozását állati petesejt segítségével, feloldották az életmentő testvér kiválasztásának korábbi tilalmát, és elfogadták azt is, hogy az apa személye az in vitro ellátás kezdetén már nem elengedhetetlen feltétele a reprodukciós beavatkozásoknak.

 • Aki időt nyer

  Fodor Gábor kettőt tárgyalt, szombaton Orbán Viktorral, kedden Gyurcsány Ferenccel. Az udvarias, unalmas sajtótájékoztatók leginkább azt mutatták, hogy a felek már a találkozók előtt is tisztában voltak egymás álláspontjával; utána mindenki mondta tovább a magáét, s hazamentek.

 • A múlttal a jövőbe

  A hétvégén eldőlt: a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) a Demokrata Pártot (DS) választotta, azaz a Milosevic-rezsimet 2000 őszén előbb a szavazóurnáknál, majd az utcán megdöntő demokratikus erők - illetve azok nyugatos, európai orientációjú része - a Milosevic-rezsim után megmaradt zaccal fognak együtt kormányozni.

 • Ekotrip (Küzdelem az árral)

  Szerencsésebb időkben a népszerűségük növelésére vágyó politikusok gumicsizmát húznak, öltönyüket farmerra-pólóra cserélik, homokzsákot, lapátot ragadnak, vagy csak gondterhelt arccal kiállnak a gátra, és a sajtómunkások gyűrűjében minden segítséget megígérnek az árvíz sújtotta embereknek.

 • Pálya a magasban ("Életüket és testi épségüket szolgáltatják ki..." 3.

  Bindl Jenő halála)

  A Spindler Adolf Fém- és Bádogárugyár munkásaiból verbuválódott Zuglói AC 1922-ben jutott fel a labdarúgó-bajnokság első osztályába. Az egyesület hamarosan fuzionált az első osztályból kiesett VII. ker. SC-vel (1930-ig Zugló a főváros VII.

 • Híd áll ott - Mostar 15 évvel a háború után

  Májusban múlt 15 éve, hogy a hercegovinai horvát bábállam, Herceg-Bosna vezetői megtámadták addigi szövetségesüket, a bosnyákokat. A szerb-bosnyák háború mellékhadszínterén zajló cselekményeket ugyanaz a cél motiválta - a területszerzés -, mint a korabeli belgrádi vezetést, s az agresszor ebben a - tízezer halottat követelő - mini háborúban is számos háborús bűnt követett el.

 • Demokratikus pofon - A guantánamói fordulat

  A Guantánamón őrzött külföldi állampolgároknak jogukban áll a fogva tartásuk ellen polgári bíróságon eljárást indítani - mondta ki csütörtökön az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A határozatot az alkotmánybíróságként is funkcionáló testület 5:4 szavazataránynyal hozta.

 • Eltitkolni nem lehet - A kínzás és a megkínzottak

  Egy magyar fejlesztésű terápiás módszer segítségével sok száz megkínzott embert sikerült a szakembereknek talpra állítaniuk. Az Amnesty International 2007-ről szóló világjelentése 81 országot sorol fel, ahol embereknek kínzásban és egyéb kegyetlen vagy megalázó bánásmódban volt részük.

 • Zajszigetelés - A IV. kerület polgármestere korlátozná a Sziget-fesztivált

  A fővárosi IV. kerületi bíróság döntésén múlik, hogy lesz-e az idén Sziget fesztivál. Pontosabban azon, hogy az eljáró bíró megítélése szerint Újpesten szubjektíve zavarónak érzékelhető-e a fesztivál, vagy sem.

 • Légvárak - Visszásságok a lakásépítési piacon

  Adott egy külhoni befektetői csoport, melynek tulajdonosi háttere a glóbusz másik felén bejegyzett offshore-háló miatt átláthatatlan, de magyarországi projektcégei révén gyorsan jut milliárdos hitelekhez. A lakópark kivitelezője alatt hosszú alvállalkozói lánc alakul ki, a kifizetések pedig gyakorta késnek, valahol elakadnak.

 • Törvényszerűség - A Tilos Rádió és az ORTT

  Amióta létezik az ORTT, most először nem hosszabbított meg automatikusan egy műsorszórási engedélyt: a Tilos Rádióét. A médiahatóság olyan közösségi adót büntetett, amely mögött sem politikai párt, sem gazdasági érdekcsoport nem áll.

 • Dávidok és Góliátok - Fejlemények az energetikai lobbi és a fogyasztói érdek párharcában

  Az áramár jövőbeni alakulását nagyban befolyásolja, hogy az erőművek milyen áron értékesítenek, és hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) mennyiért adja tovább az áramot. A termelőket kényelmes helyzetbe hozó hosszú távú szerződések felbontását a minap elrendelte az Európai Bizottság, ugyanakkor csoda is történt: a szocialista képviselők hozzájárultak az MVM túlhatalmának visszabontásához.

 • "Meddig tűrjük, meddig viseljük el?" - Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke

  A múlt héten temették azt a fényeslitkei roma fiút, akit a kocsmában leszúrt egy férfi. A hét végén Faddon a helyi képviselők meghívására felvonult a Magyar Gárda. Hétről hétre sűrűsödnek a romák elleni akciók és támadások.

 • chili & vanilia - Bulgur, ami nem kuszkusz

  A búzából készülő, finomra őrölt, szemcsés bulgur már nálunk is kapható, elsősorban bioboltokban, ill. közel-keleti élelmiszereket áruló üzletekben.

 • csontzene - Vágy a művészlétre: Le neveu de Rameau

  A jövő héten, északi élményeink után végre pihenni térünk, durcás rozmárként nyúlunk el a rádió és a CD-játszó elé terített fókabőrünkön, jéghideg fjord vodkát kortyolunk szlöjd-mártással; Hanslickot olvasunk vagy kedves Nietzschénket, netán Carlról, a Beethoven szerencsétlen unokaöccséről szóló köteteket búvároljuk, és legfeljebb a Kocsis Zoltán dirigálta koncertre bújunk elő jégsátorunkból (MűPa, június 26.

 • étel, hordó - GALÉRIA KÁVÉHÁZ ÉS ÉTTEREM

  Szentes zuhogó esőben is szép, három lépés után már térdig vizesek vagyunk - kertész lesről ma sem lesz szó, idén már hányadszor is? De legalább a város "feltérképezéséről" sem. Átböngésszük az első utunkba eső - cukrászdának vélt - kávéház kirakatát, egész meggyőző a választék.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Wanted (film)

  Amikor az égő csipkebokor ábrázolásával is rendre meggyűlik a baja a művészeknek, ha Mózesról készítenek akciófilmet, nagy bátorságra vall a Wanted alkotói részéről, hogy egy szövőszéket tesznek meg a fentről jövő üzenetek tolmácsolójának.

 • Ablak Tibetre. Kortárs tibeti elbeszélők (könyv)

  A noran köteteit recenzáló írásainkban oly sokszor tettük már szóvá a kiadványszerkesztés hiányosságait, hogy ezúttal az a fair, ha a jelen antológiát fordító és szerkesztő Madaras Takács Réka dicséretével indítunk

 • The Shortwave Set: Replica Sun Machine (lemez)

  A kissé különös nevű londoni formációt még 2003-ban hozta létre egy svéd énekesnő, no meg két helybéli zenész/ vokalista.

 • Az esemény (film)

  Létezik Az elveszett frigyláda fosztogatóinak egy híres diákverziója: színtiszta szerelemből készített, igazi rajongói film (mára nagy becsben tartott ereklye), melyet három lelkes tizenéves rakott össze évek munkájával, a malacperselyben talált dugipénzből és a fészerből előrángatott díszletelemekből.

 • Bevezetés a jövőbe (könyv)

  Szokatlan műfajú kis kötet ez, mintha a Száz híres regény lett volna a minta: vagy egytucatnyi ifjú szerző (profi olvasó) számol be élményeiről pár flekkes könyvismertetőkben.

 • Cult of Luna: Eternal Kingdom (lemez)

  A svéd posztmetál vagy poszthardcore (amelyik tetszik, a kategória zenekarainak nagy része úgyis a Neurosis-diszkográfiából él) Cult Of Luna a címadó lemez és a The Beyond útkeresése után úgy látszik, megtalálta önmagát.

 • Burget Lajos retrószótára (könyv)

  Burget Lajos Retrószótára többféle módon olvasható. Én a véletlen mintavételt javaslom: felcsapni a kötetet valahol, beleolvasni, továbbpörgetni oda-vissza.

 • Az áruló csókja (DVD)

  "Jól eltátottam a számat, amikor megnéztem: mit keres ez a rengeteg szereplő abban a filmben, amit Emma Thompson és én forgattunk?!"

 • Saját térfelén - Coldplay: Viva la Vida or Death and All His Friends (lemez)

  Nehezen találni még egy olyan zenekart a kurrens popzene élvonalában, mint a Coldplay. Meglehetősen bizarr, de a legtöbb toposz, ami egy zenei újságíró agyából csak kipattanhat, a londoni társaság kapcsán került elő az elmúlt években: a 2000-es évek U2-ja, a Radiohead-iskola éltanulója, a családanyák és az érzékenyebb lelkületű tinik közös mentsvára és így tovább.

 • Csomagja érkezett - Woody Allen öt filmje (DVD)

  Az a tévhit (nevezzük rajongói reménykedésnek?), hogy a házimozizás elterjedésével itt a kánaán, és csak leugrom a sarokra sörért, cigiért és mondjuk a komplett Risi-életműért, még a korai VHS-korszak hurráoptimizmusának sara.

 • Dohányzó marslakó - Todd Haynes: I'm not there - Bob Dylan életei (film)

  Az még csak hagyján, hogy az érdekes énekes (pályájának a) fenekére nézünk, de még ennél is többről van szó. Az úgy várt filmmű az amerikai kultúra természetéről nyilatkozik.

 • Ünnepnapok - Richard Wagner: A Nibelung gyűrűje (opera)

  Az ötletgazdák szerényen Budapesti Wagner-napok 2008 névvel illették nagyszabású vállalkozásukat, mely idén arra volt hivatott, hogy a tavalyi fél ciklust négyestés egésszé forrassza össze. A svájci idegenvezető messzebb ment.

 • A gubanc szétszálazása - Simon Starling: Három madár, hét történet, betoldások és elágazások (képzőművészet)

  Mi a kapcsolat három madár, Man Ray, az udaipuri Lake Palace Hotel, Leni Riefenstahl öccse, egy 1934-ben készült esernyőtartó, La Jana egzotikus táncosnő, Alessandro Antonelli építész 1840-ben emelt torinói háza, egy Compaq nk 7000 típusú számítógép, a bengáli tigris és az Indaurai Vám- és Fogyasztási Adóhivatal Körzeti Megbízotti Hivatalának székhelye között?

 • A halál iskolája - Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában - amíg ti játszottatok (könyv)

  Tizenöt évesen szétlőtték a lábfejét. Alig élte túl. Bosszúra vágyott, erre is biztatták. "A hadnagy a foglyokra mutatott. Egyáltalán nem voltam abban biztos, hogy pont ők voltak azok, de akkor bármilyen fogoly megtette volna.

 • Naftalintalanul - Szép Ernő: Natália (könyv)

  Csak sejtések vannak arra nézve, pontosan mikor születhetett ez az olvasók elől mostanáig eltitkolt Szép Ernő-regény. Annyi bizonyos, hogy a szerző 1945 után készült el vele, abban a hátralévő nyolc évben tehát, melynek maga tette közzé belső számvetését házi készítésű, szomorú bonmot-jában: "Szép Ernő voltam" - köszönt az életből kifelé tartó író és emelte kalapját.

 • "Állandóan a partjelzőt" - DJ Naga

  DJ Naga a hazai elektronikus színtér egyik legjelentősebb alakja, 15 éve pakolja a lemezeket. Alapítótagja a Chi Recordingsnak, legújabb vállalkozása pedig az idén második születésnapját ünneplő Hairy Records. Szerepvállalásáról, az európai színtér átalakulásáról és a honi helyzetről beszélgettünk.

 • "Rájössz, hogy meghalsz te is" - Emma Thompson színésznő, író

  Ha kellene hozzá apropó, hát a megjelenésünk napján kezdik forgalmazni nálunk DVD-n a tíz évvel ezelőtt Alan Rickmannel forgatott thrillerét, Az áruló csókját. A kétszeres Oscar-díjas brit színésznővel, a Carrington, a Felforgatókönyv, az Értelem és érzelem vagy az Apám nevében 49 éves sztárjával Londonban beszélgettünk.

 • Fejlett operaipar - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

  Miskolc az ezredforduló óta tiszteletre méltó erőfeszítéseket tesz azért, hogy a település tovatűnt nehéziparát magaskultúrával pótolja és feledtesse, s ilyesformán vonzóbb arculatot teremtsen a rendszerváltással jócskán megrendült pozíciójú nagyvárosnak.

 • A virág a helyén van - Zöld vadművelet

  Országos akció indult június 5-én, a környezetvédelmi világnapon: húsz település ötvenhét gerillakertész-csapata látott munkához, hogy az éj leple alatt virágültetéssel vagy egyéb szépítéssel takarja el környezete tájsebeit.

 • Egy vidám intézmény - A tiszteletbeli magyar konzulátus

  Magyarországnak nem minden államban van nagykövetsége, így hát a nyaraló honpolgár problémáival nem mindig tud a nagykövetséghez vagy a konzulátushoz fordulni. De aggodalomra semmi ok, hiszen tiszteletbeli konzulunk még ott is lehet, ahol a madár se jár.

 • Nem csoda? - Holland válogatott

  Ezt az írást eredetileg az motiválta, hogy legyen valamilyen magyarázat a "holland futballcsodára". Aztán mire megszületett - a cikk és nem a magyarázat -, eltelt három nap, és egy új mítosz helyett "csak" egy (nem) hétköznapi történettel lettünk gazdagabbak.

 • Nincs egyeztetés - Az orosz válogatott

  Az orosz nagyvárosok hangulata vasárnap éjjel talán 1961 áprilisára, Gagarin kozmikus útjának lelkes fogadtatására emlékeztetett. Ennyi - csak Moszkvában legalább félmillió - őszintén elragadtatott ember saját magától ekkor mehetett ki az utcára utoljára, kezükben spontán felirattal: "Az űrbe mindenkivel!

 • Szergej Makarov visszatét - Különféle válogatottak

  Most végre mi is úgy érezhetnénk, hogy a futball mélyére látunk. A tévé jóvoltából mindig tudjuk, ki mennyit fut, hányat passzol, birtokol vagy nem birtokol, lő-e, s ha igen, hányszor nem oda. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a nagy statisztikák közepette semmi sem derül ki.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...