• MaNcs 20. évf. 36. sz. (2008. 09. 04.)

  chili & vanilia - Süti, nem süti, paprika

  Lehel piac, 35 fok, hömpölygő tömeg. Kivételesen lemondok a szokásos áruszemlézésről, inkább célirányosan a nénim felé veszem az utat - "...mindig itt vagyok, aranyos, jöjjön máskor is...".

  2008 / 36
 • Felhígított tudomány - A homeopátiáról

 • Smafu - A Gyurcsány-dolgozatról

  Lehet cikket írni a 18 és a 16 százalékos társasági adó különbségéről, az adóalapról, amire mindez rávetül, foglalkozzunk most mégis inkább a miniszterelnök dolgozatának azzal a harminc-egynéhány oldalával, amelyben megpróbál elméleti hátteret adni az adómódosításoknak.

 • RáNyil

  A szabad demokraták hétvégén méltán történelmi jelentőségű találkozót tartottak a Fejér megyei (beszélő név, amely a gazdaság kifehérítésére utal) Rácalmáson. A szimpóziumot követő Nyilatkozatot, az ún.

 • Féligazság

  A K&H brókerbotrányában született első fokú ítélet (lásd róla e számunk 12-14. oldalát) alapján az ún. Kulcsár-ügy ekképp rekonstruálható.

 • Ekotrip

  Patyolatakció

  Elege lett a kormányfőnek abból, hogy kevesen fizetnek sok adót, ahelyett, hogy sokak kisebb sarcaiból jönne össze ugyanazon összeg. A fekete és szürke foltokkal tarkított magyar gazdaság kifehérítése szerintem is jó gondolat, mert az tényleg képtelen dolog, hogy ebben az országban a jövedelemeltitkolás nemzeti sporttá vált - csak ezt még sajnos nem sikerült felvetetnünk az olimpiai játékok közé.

 • Komiszkenyér

  Beavatási szertartásaink I.

  A déltengeri szigeteken utazó Herman Melville megfigyelte, hogy az ott élő primitív népeknek akár egy fél napját is lefoglalta a tűzgyújtás. Neki ugyanez egyetlen mozdulatába került. Õk viszont néhány napos erőpróba-sorozattal letudták azt, ami a civilizált világban hosszú évtizedekig tart (beavatás a felnőtt létbe).

 • Thaiföldi válság - Thaksin árnyéka

  A több mint egy hete tartó folyamatos tüntetések, minisztérium- és tévészékház-foglalások után Samak Sundaravej kormányfő kedden kihirdette a szükségállapotot a thaiföldi fővárosban. Bangkokban, Délkelet-Ázsia legfontosabb gazdasági és kulturális központjában több mint nyolcmillióan élnek, amihez képest a tüntetők és ellentüntetők legfeljebb tízezrekben mérhető létszáma nem jelent drámai arányokat.

 • Amerikai alelnökjelöltek - Szekundánsok ideje

  Az elmúlt hetekben előbb Barack Obama, majd John McCain is megnevezte a maga alelnökjelöltjét. A meglepőbb döntést vitathatatlanul a republikánus kandidátus hozta - de vajon melyikük lépett bölcsebben? Greff András

 • Hogyan támogat az ORTT? - Ma nekem, holnap neked

  Politikai vagy hasraütéses alapon is nyerhet valaki pénzt az Országos Rádió és Televízió Testülettől. A testület szakmai bizottságai a nyilvánosság elől rejtve döntenek egyik vagy másik pályázó mellett. Titkolódzás, átláthatatlanság, politikai mutyik közpénzekből.

 • Elnökjelölés előtt az MDF - Párhuzamos iszonyok

  A hónap végén tartandó tisztújításon várhatóan Dávid Ibolya jelenlegi elnök és Almássy Kornél alelnök küzd meg az elnökségért. A pártbéli viszonyok meglehetősen kuszák, jelenleg például az izgat sok fórumost, hogy a HÖOK-os vonal vagy a Tisztelet Társasága jelenti-e a nagyobb bajt a pártra?

 • Bevásárlóközpont-terv a földalatti végállomásához - Csőlátások

  Zuglóban civilek és a Fidesz állnak szemben a baloldallal, amely támogatja a Raiffeisen fejlesztési tervét a kisföldalatti (M1) Mexikói úti végállomásának területére. Noha az ellenzők elértek némi módosítást, a csörte folytatódik.

 • Ítélet a K&H brókerbotrányában - Majdnem mindent vitt

  Múlt csütörtökön első fokon ítéletet hirdettek a Kulcsár Attila és társai ellen három évvel ezelőtt indult büntetőperben. Kulcsárt nyolc év börtönnel és 230 millió forint vagyonelkobzással sújtották, felmentették viszont Rejtő E.

 • kertész lesek - I PRIMI

  Ha Budapest úgy fejlődött volna az elmúlt tizenöt évben, ahogy annak idején elképzeltük, akkor a Corvin áruház ma legfeljebb a régi rosszat szimbolizáló alumíniumba (a "magyar ezüstbe") csomagolt emlékműként maradt volna a Blaha Lujza téren.

 • tévésmaci - A sül behordja az ipari szalonnát

  Visszaemlékezéseiben lebbenti fel a fátylat a 100. születésnapját nemrég ünneplő kommunista veterán, hogy milyen volt, amikor irodalmi vonalra került a pártban.

 • csontzene - Mahler leissza magát. Nyersfordításban

  A jövő hét legsúlyosabb eseménye a Művészetek Palotájában rendezett Mahler-ünnep szeptember 6-11. között.

 • kulthírek

  kulthírek

 • "Felfogható búcsúturnénak" - Jeff Walker, Mike Amott - Carcass

  Metálfronton az idei Sziget legnagyobb dobása a tizenkét évvel a feloszlása után idén újból összeállt Carcass fellépése volt. A grindcore-vonalon elindult brit zenekar (Bill Steer gitáros egy ideig a Napalm Death tagja volt: a Scum című grindcore-alapmű felén hallható is a játéka; ennek az anyagnak a borítóját egyébként Jeff Walker basszusgitáros-énekes tervezte) a Svédországból áthozott Mike Amott gitárossal kiegészülve olyan klasszikus lemezeket tett le az asztalra, mint például a Necroticism - Descanting the Insalubrious vagy a legnagyobb Carcass-mű, a klasszikus heavy metal hatásokkal operáló Heartwork.

 • "Mi idegen kultúra vagyunk" - Szabó György, a Trafó vezetője

  Az egykori ferencvárosi transzformátorház - később raktár, átmenetileg foglaltház - már tíz éve a kortárs művészetek, elsősorban a tánc pótolhatatlan központja. Igaz, alapítója - aki közgazdász végzettsége ellenére a Közgáz Klubon, a PeCsán és az FMK-n edzett kultúraszervező - szerint a ház még mindig csak félig van készen, és egyre jobban megsínyli a pénzhiányt.

 • "Elég volt a csitriből..." - Jordán Adél színésznő

  Huszonnyolc éve, amióta megszületett, színházban él; öt éve végezte el a főiskolát; két éve szerződött a Katona József Színházba. Sokat és sokfélét játszik; mindegyik rendező szívesen dolgozik vele; a kollégái is szeretik, megszavazták neki a Máthé Erzsi-díjat; a magánélete is rendben van.

 • Szép Ernő nem süllyedt el!

  Legfrissebb listánkon szembeötlő, hogy a klasszikusok állnak az élen, amennyiben Örkény Istvánt annak tekintjük, és nincs okunk rá, hogy ne tekintsük annak, hiszen darabjait rendszeresen játsszák, és egyperces novellái sem hajlandók elavulni - hála istennek.

 • A tagadás betegsége - Szentesi Péter addiktológus

  Becslések szerint közel egymillió alkoholbeteg él Magyarországon, ám úgy tűnik, szinte senkinek nem áll érdekében, hogy ez megváltozzon. Egyáltalán, lehetne ezen változtatni? Beszterczey Judit

 • "Miattunk színészkedik mindenki" - Kozmann György kenus

  A kenu párosok ezerméteres döntőjében olyan egység szerzett bronzérmet, mely egy hónappal a pekingi olimpia előtt még nem is létezett. Különleges bravúr ez egy olyan számban, melyben a siker két ember több éven át tartó összehangolt munkáját feltételezi.

 • A vírusok eredete - Kicsi a bors

  Legalább két kérdésre nem tudjuk még a választ: honnan jöttek a vírusok, s hogy élnek-e egyáltalán. A vírusok kapcsán két dolgot szoktak elmondani: egyrészt önálló életre képtelen paraziták, másrészt nagyon kicsi organizmusokról van szó (méretük nanométeres nagyságrendű, ami ugye a méter milliárdod része), olyannyira, hogy láthatóvá tételükhöz is az elektronmikroszkóp felfedezése kellett, ami a harmincas években történt.

 • Kisközösségi rádiók Magyarországon - "A kevés jó szabály egyike"

  Augusztus 23-án tartotta a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete (SzaRáMaSzer) az első fesztiválját - hátha a jövőben a (kis)közösségi rádiók hallatán nem a Tilos és a keresztények lesz az egyetlen, ami elsőre beugrik.

 • cyberhírek

  Internetfüggőség A 18 éven aluli kínai internetezők tizede, nagyjából négymillió felhasználó súlyos internetfüggőségben szenved - jelentette ki a kínai kormány illetékese. A függőség fő oka a politikus szerint az egészségtelen online játékokban keresendő, amik erőszakot és pornográfiát árasztanak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...