• MaNcs 20. évf. 38. sz. (2008. 09. 18.)
  Az adatgyűjtési ügy politikai szálai

  Mindenki figyel

  Fél nap alatt belebukott Almássy Kornél, Dávid Ibolya párton belüli kihívója abba a megfigyelési és adatgyűjtési botrányba, melynek szálai egy, az OTP-nek dolgozó biztonsági céghez vezetnek. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a volt nemzetbiztonsági tisztek által működtetett társaság kormányzati szervereket próbált feltörni, illetve jogosulatlanul gyűjtött minősített információkat.

  2008 / 38
 • A teremtett zsidó

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 28. Kedves Narancs! Néhány apró adalék a Jud Süss korabeli magyarországi recepciójához.

 • Valószínűtlenül magas

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. A méltatással egyetértve ki kell egészíteni a beszámolót, mert nem derül ki se az, hogy a cikkben csak a fesztivál egyik részéről - a Rondino Fesztiválról - van szó, se az, hogy a teljes rendezvény - a Hegymagasi Zenei Napok - többéves múltra tekint vissza.

 • Ma nekem, holnap neked - hogyan támogat az ORTT?

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Állandó olvasójaként megjelenése napján vettem kézbe a "Féligazság" című borítóval megjelent Magyar Narancs számot, melynek cikke egyes elemeiben érinti a Műsorszolgáltatási Alap szerepét és tevékenységét a pályáztatási folyamatokban.

 • A részvétel ára - Pénzosztás a civil szférában

  Az Országgyűlés 2003-ban fogadta el a Nemzeti Civil Alapprogramról (NCA) szóló törvényt, amelynek fő célja a civil szervezetek pályázati támogatása, a civil szektor fejlődésének elősegítése volt. Az NCA-ból támogatásban részesülhetnek mindazok a magyarországi civil szervezetek, amelyek legalább egy éve ténylegesen működnek; a támogatási összegek felosztásáról a civil szervezetek képviselői közül választott kollégiumok döntenek.

 • Szlankó Bálint

  Fenn az ernyő, nincsen kas

  Meddig bírja Kína demokrácia nélkül?

  A méretek egyszerűen észbontóak, ahogyan az ember kipillant a 420 méter magas Dzsinmaó-torony tetejéről. A sanghaji pénzügyi negyed, a Pudong tizenöt évvel ezelőtt még nem létezett, ma pedig majdnem akkora, mint Chicago.

 • Bodor Ádám

  Mire elég 2000 kilométer?

  A városi biciklizésről a Critical Mass előtt

  Szinte mindenkinek vannak személyes emlékei róla. Számomra például egy szovjet Skolnyik, később egy félverseny Favorit volt az egyéni mobilitás első eszköze. Élveztem a szabadságot, a függetlenséget, a sebességet, a felfedezést.

 • A teremtett zsidó

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 28. Kedves Narancs! Néhány apró adalék a Jud Süss korabeli magyarországi recepciójához.

 • Valószínűtlenül magas

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. A méltatással egyetértve ki kell egészíteni a beszámolót, mert nem derül ki se az, hogy a cikkben csak a fesztivál egyik részéről - a Rondino Fesztiválról - van szó, se az, hogy a teljes rendezvény - a Hegymagasi Zenei Napok - többéves múltra tekint vissza.

 • Pittike nyuszibiciklije

  A szabad demokraták Rácalmás után anabázisukat a múlt hét péntekén Velencén folytatták, a Velencei Vezérelvekkel, más néven a Velencei Vicceltünkkel. A hét elején még a "szakértői kormány vagy előre hozott választások" mondásnál tartottak a liberálisok, a vége meg mi lett.

 • Mágnásos lemez

  A múlt héten kirobbant adatgyűjtési ügynek két szála van: a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére (vagy -gépeire) telepített kémprogram, meg a kormányzati informatikai rendszer elleni támadások ügye, illetve az a megfigyelési (lehallgatási) "botrány", amelynek nevesített (és az ügybe már belebukott) politikai szereplői is vannak.

 • Sajó László: Öt és feles

  Az Asztmás, a Golyvás és a Tüdőbajos 2. (western)

  A reggeliért (zajtrk) sorban állva egy honfitárstól (már mielőtt megszólalt, látták, hogy magyar - telepakolta a tálcáját sonkával [sunka] és sajttal [sir]) tudják meg, hogy Veterán Atléta Találkozó van a közelben, azért mászkál itt mindenki melegítőben.

 • Sóhajok hídja

  Törökvész

  Ramadán van. Hogy van ramadán, azt nem a Karikás Frigyes úti általános iskola osztályfőnöki vagy a Komarov gimnázium világnézeti óráján hallottam, és nem is a Marx Károly Közgazdasági Egyetem filozófiaszemináriumán.

 • Olvasói levél + válasz

  Ma nekem, holnap neked - hogyan támogat az ORTT?

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4.

  Állandó olvasójaként megjelenése napján vettem kézbe a "Féligazság" című borítóval megjelent Magyar Narancs számot, melynek cikke egyes elemeiben érinti a Műsorszolgáltatási Alap szerepét és tevékenységét a pályáztatási folyamatokban.

 • A magyar libamájexport vége - Kapóra jött kampányok

  A legnagyobb hazai, hízottliba-májat termelő cég, a Hungerit Zrt. szeptembertől megszüntette a hízott baromfi vágását, és emiatt kétszáz munkástól is megválnak. A döntést a cég az osztrák bejegyzésű, de nálunk is irodával rendelkező Négy Mancs Alapítvány kampányával indokolta, amelynek eredményeként a Rewe csoport (Metro, Lidl) és a Kaufland nem forgalmaz többé magyar libamájat Ausztriában és Németországban.

 • Mit kezdünk Oroszországgal? - Lenyelni, kiköpni

  Féljünk, vagy megijedjünk? Beszóljunk, vagy barátkozzunk? Magyarország oroszpolitikáját a kormány pragmatikusnak, az ellenzék opportunistának látja, a kutatók viszont egyetértenek azzal, hogy rendre nem a legfontosabb problémákkal foglalkozunk.

 • chili & vanilia - Peszmeg, pekmez, saba

  Egyik sem káromkodás. Sőt, annyira komoly dolog, hogy Andrásfalvy Bertalan etnográfus, későbbi kultuszminiszter tollából önálló tanulmány is született a tárgyban (Pekmez.

 • tévésmaci - A sül elcsodálkozik a termelési mutatókon

  Sötétkék vattakabátja, mint patyolat, váltva viseli a kobakot a svájcisapkával, amikor még hosszabb haja volt, egy cseppet sem zavartatta magát a kendő viselésében, tett rá, hogy röhögnek a szakik, és utána kiabálnak, hogy Icuka.

 • csontzene - Az egyik kocsmából a másik kocsmába

  Ha kocsmában vagy kávéházban akarta múlatni a drága időt, Beethovennek szerencséjére nem kellett az asszonykájától egy kis kimenőt kérni, mivel nem volt felesége, és idősödő korában termékenyen élte azt a teljesen magányos, családtól, barátoktól, szeretőktől, egyáltalán majdnem minden emberi kapcsolattól mentes életformát, mely a szellem embereihez egyedül méltó: solo, solissimo, ahogy Péterfy Jenő mondta önmagáról.

 • étel, hordó - ROSÉ

  Meggyőződésünk, hogy egy-két jó kis kertész les kinéz még az idén, de a múlt héten épp esőre korgott a gyomrunk, hiába akadtak verőfényes napjaink. A helyszín az Akácfa utca, amit méltán neveznek egyesek a kutyaszar Mekkájának, mások a BKV-pótdíj-ugratás terepének.

 • kulthírek

  TÚLKAPÁSOK! E címmel jelent meg az Index könyvek sorozatának legújabb darabja: a hírportál és a Narancs munkatársa, Bodoky Tamás műve a 2006. őszi zavargások alatt, illetve ezek nyomán a törvényesnél és a szükségesnél több erőszakot alkalmazó rendőrség ténykedéséről, illetve az ilyen ügyek kiderítése érdekében tett lépések komolytalanságáról szóló, Gőbölyös Soma-díjas cikksorozatán alapul.

 • képregény - A sebhelyes arcú

  Nevezett Sebhelyesarcú (semmi rokonság a filmekkel) egy képregénynáci: "Lovagias ember, aki mindig kiküldi a titkárnőjét, ha iszonyú vallatási módszereihez folyamodik." Mondják, Spielberg is ott rontotta el a Schindler listáját, hogy a hétköznapi őrület helyett egy kirakat-elmebeteget tett meg a birodalmi lépegetők legfőbb képviselőjének, mások viszont mentőkörülményként említik, hogy végül is egy meglehetősen haladó hagyományt folytatott.

 • lemez - Volbeat: Guitar Gangsters and Cadillac Blood

  A dán Volbeatet Michael Poulsen énekes/gitáros hozta össze pár éve, miután teljesen elege lett előző zenekarának, a hörgős-metálos Dominusnak a dolgaiból, meg egyébként is Elvisre és Johnny Cashre kattant világéletében.

 • rajzfilm - Star Wars: A klónok háborúja

  Ez a csillaghajó már rég elúszott, de a hajdan volt rajongást - mint erről könyvtárnyi látlelet tanúskodik - még a jedik írmagjánál is nehezebb kiirtani. Pedig azok után a pofonok után, amelyeket az új epizódokkal Lucas kiosztott a rajongóknak (azoknak főleg, akik ifjúsági mozibérletes koruk óta hisznek a mesékben), túl nagy tétje már nem volt ennek az eredetileg nem is mozira szánt, rajzfilmes nekiveselkedésnek, mely a klóntörténet kronológiájában a második és a harmadik epizód közé ékelődik.

 • koncert - A TIGER LILLIES

  valahol a brechti sanzonok, az ír kikötői munkások blaszfém kocsmadalai, a délszláv temetési mulatós és az angolszász börleszk között egyensúlyozó dalaiban kurvák és stricik, sorozatgyilkosok és szomorú sorsú kisgyermekek adják egymásnak a kilincset, miközben az énekes a kései Tom Waits whiskeytől gurgulázó hörgése, egy századfordulós freak-show kikiáltójának hisztérikus rikácsolása és egy kasztrált Farinelli angyali cirádái között tornáztatja a hangját.

 • hely - DOROTHEA KÁVÉZÓ

  A macskakövekkel kirakott kis beugró tér közepén egy hatalmas, borostyánnal benőtt fa áll. Körülötte apró asztalok, egy ódon kapubolt, ablak, viharvert cégér.

 • koncert - Schönberg és Mahler

  művei zárták az idén csonkára sikeredett Mahler-ünnepet. Csonka lett, mivel Matthias Goerne betegsége miatt elmaradt egy dalest; előzetesen úgy tippeltünk, hogy ez lett volna a koncertsorozat megkoronázása.

 • lemez - MAX RICHTER: 24 POSTCARDS IN FULL COLOUR

  Eljött a nívótlan csengőhangokkal való leszámolás pillanata: a német zeneszerző, Max Richter klasszikus alapokon nyugvó csengőhangokkal folytat harcot a silány fogyasztói kultúra ellen. Kevés ehhez hasonlóan felesleges produkciót találni, de az elektronikus effektekkel kevert, zongorára és hegedűre írt miniatűr etűdök meggyőző erővel oszlatják el a projekt komolysága felett érzett kételyeinket.

 • 3D film - Utazás a Föld középpontja felé

  Verne Gyula valamely regénye nyomán legutóbb Jackie Chan és mókás társai indultak nyolcvannapos Föld körüli (lassacskán ódivatúnak tűnő) kétdimenziós expedícióra. Túléltük.

 • Koncert - Hangbeszéd - Kemenes András és Csalog Gábor Schubert-estje

  A négykezes eredetileg szobaműfaj volt, az intimitás műfaja, mely testközelbe hozta a nyilvános terek nagy, reprezentatív zenéit. Mondhatni: a négykezes a 19. század rádiójaként funkcionált; az idők azonban változnak, és ami egykor közvetítő volt, az ma egy másik rádió révén maga is közvetítetté válik.

 • Film - Mit hoz a víz? - Mundruczó Kornél: Delta

  Valami kis természetellenes a nagyon nagy, sőt végtelen természetben, egy torz akkord az isteni szimfóniában, épp csak felbukkan, épp csak észlelhető, nem bánt senkit, sőt, szelíd, mégis hamar kitépetik könyörtelenül, s el is tűnik nyomtalan, elúszik, mint egy narancssárga mentőmellény a horgászparadicsom vizén.

 • Színház - Thészeusz, a rettentő - Zalán Tibor mesejátéka

  Frissen, naposan indult a szezon: a Stúdió K Rettentő görög vitéz című előadásán dőltünk a nevetéstől, gyerekek, felnőttek - bár nem kötnék fogadást rá, hogy ugyanazon nevettünk. Csáki Judit

 • Kiállítás - Alternatív javaslatok - Fischer Judit, Mécs Miklós, Surányi Miklós, Vándor Csaba: Fújj

  "A nagy graffitis reggel felkel, zuhanyozik, felveszi bő gatyáját, fekete spray-vel fújja be a hónalját, szőrös testét, vicces pólót húz, és nekivág a városnak." Ha a festékfújó spray nem rendeltetésszerű használatától eltekintünk, szinte magunk előtt látjuk azt a közhelyes képet, amely alapján a street art dolgos munkásait elképzeljük.

 • Kiállítás - Hegymászó Svájcból - Ferdinand Hodler tárlata

  Történetileg minden adekvát: a tizenkilencedik század második felében, amikor a fiatal festők csontig járták a lábukat egész Európában a realizmusért meg az életben maradásért, és már négyszáz éve szokták a csecsemőhalandóságot, a fiatal Hodler is megkezdte élethátrányainak lefaragását.

 • Könyv - Időtlen szegénység - Báthori Csaba: Haluc Áron dolgozatai

  Gyakran megfigyelhető legnagyobb költőinknél is (Illyés, Füst Milán), hogy prózájuk nyelvének zeneisége, lejtése, ritmusa eltér a hagyományos próza oldott, szabad áramlásától, időnként mintha sűrűsödne, csomósodna, hogy aztán furcsán meg-megakadva gyakran irányt váltson, s így a természetes olvasás könnyedsége ellen hasson.

 • "Nem teszem a pólómra" - Farkas Zoltán - Ektomorf

  Jelenleg a világ egyik leghíresebb magyar zenekara az 1994-ben, mezőkovácsházi roma és nem roma tagokkal alakult metálzenekar, az Ektomorf, amely fél éve hagyta ott a világ legnagyobb metálkiadóját, a Nuclear Blastet, hogy az egyik legjobbhoz, az AFM-hez szerződjön.

 • "Ha passzolok: dolgozunk" - Tóth Orsi színésznő

  Mundruczó Kornél filmjeinek visszatérő hősnője. Most épp a tragikus testvérszerelem történetét elmesélő cannes-i díjas Deltában lép fel. Hungler Tímea

 • Kiállítás - Gyere be a trafóházba! - Ipari műemlékek fotókon és dokumentumokon

  Budapesten a korábbi elszórt és egy-egy épületre korlátozódó kísérletek után az 1890-es években kezdődött meg az áramszolgáltatás, mégpedig versenyhelyzetben, két egymás melletti telephelyen, a mai Újlipótvárosban.

 • Meddőség Magyarországon - Szerelem a naptár után

  Testüket, pénzüket, idejüket nem kímélik, csak saját gyermekük születhessen. Éveken át próbálkoznak, gyakran hiába. Magyarországon azt sem tudni pontosan, mely meddőségi klinikán, milyen feltételekkel, hány beavatkozás után térhetnek haza egy kisbabával.

 • cyberhírek

  Bűnbánat Hivatalosan is bocsánatot kért az anglikán egyház, amiért "félreértette" Charles Darwin a fajok eredetéről szóló művét. Nyilatkozatában az egyház beismeri, hogy Darwin esetében a XIX.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...