• MaNcs 20. évf. 46. sz. (2008. 11. 13.)
  Szlovák-magyar meccsek

  Ki a nácibb?

  A dunaszerdahelyi focimeccsen történt brutális rendőrattakra és az azt követő magyarországi szlovákellenes reakciókra bő egy hét alatt sem sikerült a kedélyeket megnyugtató választ találni a szlovák és a magyar politikai vezetésnek - mintha a szomszédságpolitika mindkét országban a belpolitikai helyzet foglyává vált volna.

  2008 / 46
 • Egy torzkép margójára - Nagy Imre "titokzatos" élete

  Félix Péter Nagy Imre "titokzatos" életét bemutatni szándékozó, tabudöntögetésnek szánt háromrészes cikksorozatot közölt (lásd: Nagy Imre ismeretlen élete, 1-3., Magyar Narancs, 2008. október 9., 16. és 23.) az 1956-os forradalom miniszterelnökének pályájáról.

 • Várhegyi Éva

  Bankstafírung

  Az IMF-hitel és az OTP

  Négy héttel ezelőtt, amikor az OTP tőzsdei megtámadtatása után írtam piacvezető bankunkról, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újból terítékre kerül (lásd: A mi bankunk, Magyar Narancs, 2008. október 16.). Akkor annak a reményemnek adtam hangot, hogy hamar lecseng a pénzintézet elleni spekuláció, és a bankok közötti bizalmi válság is enyhül.

 • Elveszi a gazdagoktól

  A következőkben a fentiekhez - hat-hét-nyolcszázezer ember napi megélhetéséhez - képest apróságról lesz szó. És ha már az előbb a megváltoztathatatlan elfogadását tartottuk kívánatos magatartásnak, most hülyén veszi majd ki magát, hogy jól kereső és nagy szolgálati autókkal járó államkapitalisták szakszervezeti megbízottjaként szólalunk fel.

 • Ki nyer holnap?

  November 29-re nagy tüntetést helyezett kilátásba a közszolgálati szféra szakszervezeteiből (újra) felállt Egységes Közszolgálati Szakszervezet. A Kossuth térre vonulnak a rendőrök, tűzoltók, pedagógusok és támogatóik, pestiek és vidékiek.

 • Pálya a magasban

  Játékrendszer

  Csanádi Árpád híres szakkönyve (Labdarúgás I-III., 1978) szerint játékrendszernek nevezzük a pályán "az erők és játékosok elhelyezését". A játékrendszer a labdarúgó-stratégia egyik alapja, amikor futballmérkőzést nézünk, gyakorlatilag azt látjuk, hogy a játékosok valamilyen alakzatot alkotnak (pl.

 • K. történetei

  Karinthy

  "Szeretett Ferkó unokámnak borús óráinak felderítésére - nagyapa". E dedikációval adta K.-nak a Nevető dekameron új kiadását 1948. június 6-án apai nagyapja. Felderítésre a megajándékozottnak ugyancsak szüksége volt: az előző nap vették ki a manduláját, sem enni, sem beszélnie nem volt szabad.

 • Barack Obama politikája

  Járatlan utakon

  "Virginia a demokratákra szavazott. A polgárháború véget ért" - írta blogján Paul Krugman közíró, az idei Nobel-díjas közgazdász november 4-én, este tizenegy óra körül. A választás jelentőségét az amerikai fekete közösség emancipációjának szempontjából aligha lehet túlértékelni.

 • mi a kotta? - Lovagok, poéták, billentyűsök

  A porosz Louis Ferdinand herceg, ez a katonai erényekben tündöklő, ám peches hadvezér, aki még 34 éves sem volt, mikor Napóleon marsallja, Lannes ellen harcoltában egy huszártiszt lekaszabolta, ma már szinte csak Beethovennek köszönheti, hogy neve olykor még felemlíttetik.

 • tévésmaci - A sül nyitja a kolbászfesztivált

  Amíg a nagy vasútvonal megépült az egyik óceántól a másikig, a pályamunkásokkal nem volt semmi gond. Hozzáértéssel és szorgalmasan végezték a munkájukat.

 • fesztek - Halálig bébi

  Budapest Art Fair 2008: Antik és kortárs kiállítás és vásár november 20-23. között a Műcsarnokban. VII.

 • étel, hordó - GREEN CORNER

  Páskomliget útnak hívják a XV. kerületben azt a zónát, ahol a zöld szürkévé válik, a rákos újjá lesz, és csak a palota marad.

 • Helyrajz - Külvárosi őrszoba - Bakelit Multi Art Center

  "Ott nőttem fel én / A város peremén / De nem volt József Attila / Sem úszó dinnyehéj" - visszhangzik a fejemben a Hétköznapi Csalódások nevezetű punkegyüttes száma, ahogy egyre messzebb jutok a Soroksári úton a 23-as buszszal; előbb Művészetek Palotája és Nemzeti Színház, utóbb fegyvergyár és - stílszerűen - az Arzenál áruház szegélyezi az utat.

 • kulthírek

  GYÁSZBESZÉD 82 éves korában elhunyt Bodnár György: négy évtizedet töltött az MTA Irodalomtörténeti Intézetében. A Nyugat korának irodalmával, elsősorban Kaffka Margittal, kortársai közül pedig Juhász Ferenc költészetével foglalkozott.

 • folyóirat - MAGYAR LETTRE ÕSZ

  Az talán túlzás, hogy egy lap helyett két könyvet kapunk a pénzünkért - de majdnem. A negyedéves lap őszi számának mindkét tematikus blokkja jól szerkesztett, terjedelmében és minőségében is nagy formátumú.

 • lemez - MERCURY REV: SNOWFLAKE MIDNIGHT

  A Mercury Revet a Pink Floydhoz hasonlítani jó nagy hülyeségnek tűnik, nemcsak nagyságrendileg, de sok más tekintetben is, mégsem haszontalan talán elindulni ezen a vonalon, mert - mint látni fogjuk - meglepő egyezésekre derülhet fény.

 • fesztivál - QUARTET

  főcímmel október végén elindult Újvidékről egy kétéves utazó fesztiválsorozat. Tematikus, európai projektről van szó, amelyet a nantes-i Thé‰tre du Rictus kezdeményezett Egerrel, Chebbel és Újvidékkel összekapaszkodva, hogy hathavonta kölcsönösen belepillanthassanak egymás kortárs színházi termésébe.

 • opera - CARMENCET

  Bár a szórólap hajh', de fiatalos kiszólása ("CarmenCET - Ettől behalsz!") tartósan kínos emlék marad, azért a deklarált törekvés, hogy az opera végre vonzóvá váljon a tinédzserek és az ifjú felnőttek számára, lelkesen üdvözlendő.

 • könyv - José Saramago: Kicsi emlékek

  A Nobel-díjas portugál író memoárja épp oly csapongó, mint egy kisgyerek fantáziája. Ez aligha véletlen, hiszen Saramago gyerek- és kamaszkorának egykor volt világát próbálja újból birtokba venni.

 • lemez - PIERRE BOULEZ

  legújabb Bartók-lemezén a "resztli" szól: az eredetileg két zongorára és ütőhangszerekre írt Szonáta zenekarral dúsított (?) amerikai verziója, a Geyer Stefi iránti szerelmét festő, 1908-ben befejezett, de visszavont és csak 1958-ban bemutatott 1.

 • installáció - JOANNA RAJKOWSKA: LÉGITÁRSASÁG

  Rajkowskának 2007 őszén volt alkalma végignézni a Magyar Gárda avatását. Nyelvtudás és közegtapasztalat nélkül, de nyilván a szélsőjobb nemzetközi gesztusrendszerének az ismeretével kellett értelmeznie a látványt.

 • Koncert - Zajmassza - Disfear és Doomriders a Dürer-kertben

  A Hősök terétől macskaugrásnyira található Dürer-kert kedves kis hely: jellegében is hasonló, mint a méltatlanul eldózerolt Kultiplex. Ha sikerül valami használható hangmérnök és hangcucc bérlésébe némi időt és pénzt feccölnie a gazdáinak, talán át is veheti a Kinizsi utcai létesítmény szubkultúrák szívében elfoglalt helyét.

 • Lemez - Hív a nagy folyó - Lambchop: OH (Ohio)

  Kurt Wagner zenekarát valószínűleg azért sorolják a mai napig az alternatív country bizonytalan körvonalú halmazába, mert a Lambchop a Tennessee állambeli Nashville-ből, a countryzene fővárosából származik. Más okot nem nagyon találni, esetleg a zenekar történetének nyitómondata jöhet még szóba: 1994-ben megjelent első lemezét (I Hope You're Sitting Down) még erősebben meghatározták a countryelemek, az azóta kiadott kilenc albumon azonban már ezek is csupán egyet jelentenek az összetevők közül, és semmivel sem dominánsabbak a dzsesszből vagy a folkból átszivárgó hatásoknál.

 • Lemez - Mélyre süllyesztő - Jarboe: Mahakali

  Pszichedelikus posztpunk, noise-rockba öltött ambient, epikus minimálzene, experimentális neofolk, black metallal kísért indusztriális blues - ennél egyszerűbben léhaság volna megpróbálkozni Jarboe stílusának meghatározásával.

 • DVD - Kamaszkorom legsötétebb nyara - Zev Berman: Határvidék

  Alkalmasint a horror az egyetlen filmes műfaj, aminél számít valamit a főcím előtti közlemény, mely szerint "true storyhoz" lesz szerencsénk. No, ez már valami, ha nem is a spanyolviasz, gondoljunk csak a Hidegvérrel eddigi mozis hányattatásaira (nem mintha lemennénk hídba a regénytől), vagy a Manson család ősidőktől számítható médiajelenlétére.

 • Film - Szomorú film a halálról - Tolnai Szabolcs: Fövenyóra

  Danilo Kis életművével enyhén szólva nem lehet egy könyvtárat megtölteni. A két rövid, ám fenomenális, csodálatos novellásköteten kívül (Borisz Davidovics síremléke, A holtak enciklopédiája) van még nekünk az Anatómialecke (a pamflet-világirodalom gyöngyszeme); néhány dráma, egy kisregény, egy ifjúkori poéma és sok érdekes, művelt alkalmi darab (interjú, beszéd, kisesszé, tárca, néhány vers - elegyes dolgok változatos irodalmi témákról).

 • DVD - Lejjebb a pokolnál - Julian Gilbey: Futballmaffia

  A némileg (épp annyi kereskedelmi túlzással, ami még belefér) elvitt cím (az eredeti: Rise of the Footsoldier), de még a tréler is, nem beszélve a videokölcsönzőn kívüli világról, mind-mind abba az irányba mutattak, hogy itt most megtudom a tutit.

 • Színház - Nekünk Osztrovszkij kell - Farkasok és bárányok a Radnótiban

  Nehéz odafigyelni az apró részletekre a Radnóti Színház Osztrovszkij-előadásában, annyira erősen szól a Farkasok és bárányokból az aktualitás. Pedig a legelső fontos részlet éppen az, hogy ezért itt semmit sem tesznek - rájátszásról, forszírozásról ne is beszéljünk -, csak el van játszva a darab.

 • Kiállítás - Egy életmű anatómiája - Merítés a KUT-ból XII. - Barcsay Jenő (1900-1988) emlékkiállítása

  Egyáltalán nem baj, ha magángalériák olyan feladatokat vállalnak magukra, amelyek hagyományosan a múzeumi munka körébe tartoznak, különösen nem, ha a műkereskedő-galériás programszerűen, művészettörténészi kutatásra alapozva rendez meg kiállításokat.

 • Könyv - Gödör és corpus - Lanczkor Gábor: Vissza Londonba. Tizenegy hónap a National Galleryben és a Tate Modernben

  "Mikor kilenc hónapja / elkezdtem írni ezt / a könyvet, erre koncentráltam. / Hogy adja meg magát nekem / korábban. / De nem." (Piero della Francesca: A születés) Beszédes sorok az olvasó számára. Jelenti azt is, hogy nehézségei támadtak a költőnek az anyag végső birtokbavételével.

 • Könyv - Kísérletek humorral - Maros András: Limonádé

  Nem a legszerencsésebb dolog a kritika részévé vagy kiindulópontjává tenni egy könyv fülszövegét, de mivel egy regény megszületésében és utóéletében sem mellékesek a piaci szempontok, talán érdemes megvizsgálni, miként igyekszik pozicionálni a kiadó ezt a terméket.

 • Pesterzsébeti Múzeum - Hiteles hely

  Abban azért van valami derűs és meghitt, hogy Pesterzsébeten mindmáig létezik a János utca és tér - Suda János ügyvéd után, aki "negyven esztendőn át tevékenykedett önzetlenül a fejlődő telep érdekében", községháza, távírda, gyógyszertár, HÉV-vonal stb.

 • Down-kóros babák sorsa - Nem sikerült, szüljön újat!

  Marci egyhetes. Egy fővárosi kórházban vár jövendőbeli nevelőszüleire. Nincs súlyosabb szervi baja, de Down-szindrómás. Szülei ezt születése után tudták meg. Otthagyták. Varró Szilvia

 • Konyhai kémia X. - Tintákról álmodom - A színezékek

  A modern nagyipari ételek nem feltétlenül tűnnek vonzónak. Néha nem árt egy kis színt vinni beléjük - vagy mégsem? Barotányi Zoltán

 • cyberhírek

  Az elnök embere A Google vezérigazgatója, Eric Schmidt Barack Obama mellett kampányolt, a választások óta pedig a politikus gazdasági tanácsadója, de nem szándékozik formális szerepet vállalni a leendő Obama-kormányban.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...