• MaNcs 20. évf. 49. sz. (2008. 12. 04.)

  "Háborúban nincs helye a józan beszédnek"

  Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány kancelláriamin

  A politika szereplőit mindkét oldalon rövid távú érdekek mozgatják, ezért esély sincs az egyébként kívánatos együttműködésre. Tiszta helyzetet csakis egy új választás teremthetne - mondja Stumpf István, aki arról is beszélt, miért kénytelenek a pártok a kampányokban teljesíthetetlen ígéreteket tenni.

  2008 / 49
 • Olvasói levelek - "Nem tudunk mindenkit meggyógyítani"

  Magyar Narancs, 2008 november 20 A Szendi Gábor pszichológus pere kapcsán Németh Attila pszichiáterrel készült interjúban Németh úgy sejti, hogy Szendi a jövőben sem fog változni, "legfeljebb becsomagolja majd az eszméit, vagy inkább téveszméit" Magam is készítettem Szendivel interjút Készülés közben figyeltem fel a Lelki Egészség Fóruma nevű, a pszichiátria megújításáért létrehozott szakmai, ámde a betegeket és azok hozzátartozóit is bevonni kívánó civilszervezetre A honlapjukról (wwwlefnethu) másoltam ide Kéri Szabolcs pszichiáter (kutató, az MTA tagja, a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatóhelyettese) írásaiból a Szendi állításaihoz erősen hasonló részleteket Kollégáihoz intézett szövegében így fogalmaz "() sajnos mindannyian a rendszer részei vagyunk, amint magunkra ragasztjuk a pszichiáter címkét: az 'industrial psychiatry' dominálja nemcsak a szakmai közéletünket, de a szakképzés, a tankönyvek és a kézikönyvek anyagát is Fontos kiemelni, hogy napjainkban e rendszer recsegésétől-ropogásától hangos a világ, talán kis hazánkban ez még kevésbé hallatszik (miért is nem?

 • "Olvasói levelek"

  Magyar Narancs, 2008. november 13. Kedves szerkesztő úr! Az eddigi gyakorlattól eltérően a címben jelzett vezércikke egyetlen mondata, amellyel maradéktalanul egyetértek, az utolsó.

 • "Nem tudunk mindenkit meggyógyítani"

  Magyar Narancs, 2008. november 20. A Szendi Gábor pszichológus pere kapcsán Németh Attila pszichiáterrel készült interjúban Németh úgy sejti, hogy Szendi a jövőben sem fog változni, "legfeljebb becsomagolja majd az eszméit, vagy inkább téveszméit".

 • Hitviták helyett - Válasz Ballay Szilviának és Mihancsik Zsófiának

  Ha egy hetilap ekkora teret szentel egy vitának, akkor - gondolom - fontosnak tartja a témát, jelesül egyház és állam kapcsolatát, azt a megannyi veszélyt magában hordozó viszonyt, mely a kettő egyértelmű törvényi szétválasztásától, a mindkettő által felvállalható társadalmi célok közös szolgálatán át az egymás eszközeinek fel-, mi több, kihasználásáig húzódik.

 • Testvérek és mások - Válasz Prőhle Gergely válaszára

  Prőhle Gergely írásának (lásd: Sem messiás, sem démon, Magyar Narancs, 2008. november 6.) alapfeltevése, hogy ha egy református teológus a kritikájában csak az egyik politikai oldal - Orbán Viktor - határsértéseit teszi szóvá, politikai elfogultság vezérli, tehát hamisan beszél, amikor az egyház szuverenitását Orbán Viktortól félti.

 • "Nem tudunk mindenkit meggyógyítani"

  Magyar Narancs, 2008. november 20. A Szendi Gábor pszichológus pere kapcsán Németh Attila pszichiáterrel készült interjúban Németh úgy sejti, hogy Szendi a jövőben sem fog változni, "legfeljebb becsomagolja majd az eszméit, vagy inkább téveszméit".

 • Lopjunk el mindent! - Mire jó az önkormányzatban a minősített többség?

  Azt szeretném, ha a magyar településeken bevezetnék az első éjszaka jogát. A jövőben a képviselők sorshúzással dönthetnék el egymás között, hogy lakhelyük nagykorúvá váló tagjai melyikükkel tapasztalják meg először a lepedő örömeit.

 • Tűz lesz, babám! - Miért téved a Political Capital?

  A Political Capital november 11-én közleményben tudatta Magyarország népével, hogy mivel alkotmányosan kifogásolható a januárban esedékes ferencvárosi időközi választás, a politikai elemző cég "megelőző csapásként" kifogással él majd a választást követően.

 • A félelem megeszi a lelket

  Hétfőn eltemették Kiskunlacházán azt a 14 éves kislányt, akit november 23-án hajnalban megerőszakoltak és megfojtottak. Az elkövetők lapzártánkig ismeretlenek. Múlt pénteken este a nagyközségben fáklyás megemlékezést tartottak, ahol fölszólalt a polgármester és fölolvastak egy, a közjogi méltóságokhoz írt nyílt levelet is.

 • Habár felült a gálya

  A múlt héten megszavazta a parlament az adótörvény-módosító indítványokat. Sokkal beljebb nem lettünk a dologgal - továbbra sem jár kedvezmény a vadúzi (FL és fekete) rendszámú, 20 millió fölött vesztegetett terepjárókra, ellenben csekély költségekkel, úgyszólván ingyen lehet örökölni (szülőtől, házastárstól, gyerektől) egy kicsi fővárosi lakást valami visszafogottan preferált kerületben.

 • Komiszkenyér

  Beavatási szertartásaink V.

  A homéroszi hőskor diákjainak nem osztogattak diplomát. Nem volt rá szükség. Egy Akhilleuszról ránézésre meg lehetett állapítani, hogy befejezte a tanulmányait: erős volt, szép és bátor. Pecsétes papírra persze már csak azért sem volt szüksége, mert elég garanciának számított, hogy jó családból jött (apja király volt, anyja pedig ezüstlábú nimfa).

 • Pálya a magasban

  A Rettegett Török

  "Ezen a földön a kegyetlenség is kétszer érkezik, amiként a Nap is kétszer bukik a láthatár mögé." (Darvasi László: A könnymutatványosok legendája) Tudjuk jól, Rettegett Török azóta létezik, mióta törökök vannak a Földön.

 • Romániai választások - Nyertes vesztesek

  Bár a kormánypártok vesztettek, nekik van a legtöbb esélyük a kormányalakításra. Magyar képviselet van a parlamentben is, a szenátusban is, az RMDSZ erős kormányzati szerepre azonban nem számíthat.

 • Merényletsorozat Mumbaiban - Kik és miért?

  Egy héttel a mumbai (bombayi) terroristatámadások után még az áldozatok pontos száma is bizonytalan, mint ahogy az sem világos, hányan vettek részt az akcióban. Az elkövetők kilétével kapcsolatban különféle feltételezések bukkantak föl, szándékaikat illetően pedig végképp csak találgatásokra hagyatkozhatunk.

 • film - Égető bizonyíték

  Joel és Ethan Coen az űrkutatás egyik klasszikus alaptevékenységét vállalta magára: értelmes lények után kutatnak. Ahogy már az Amerikai szépségben is tette, a kamera a fellegekből ereszkedik alá; a CIA épülete és John Malkovich tar koponyája tűnik fel elsőként e tudományos projekt keretében, de sehol Harrison Ford, pedig a hivatali márványpadlón kopogó lábbelik komolysága minimum az ő ügynöki közellétét sejteti.

 • könyv - ROBERT ZIMMER: A KAPU ÚJRA NYÍLIK

  A múlt század húszas éveiben jelent meg először Will Durant munkája, A gondolat hősei, amely a filozófia történetét ismertette közérthető nyelven. Hasonló jellegű népszerűsítő munka Robert Zimmer vállalkozása is, amely - a magyarul tavalyelőtt megjelent Filozófusbejáró című kötetével együtt - ugyancsak élvezetes, és a témához képest kifejezetten könnyed stílben tárgyalja "a spekulatív gondolkodás" sokat emlegetett, ám kevésbé olvasott alkotásait.

 • koncert - BACKYARD BABIES

  Ha csupán a zenészek arcát, a négy darab fiatal, harmincas fejet néztük volna, nehezen hihettük volna el múlt hétfőn a hajón, hogy a svéd zenekar immár húsz éve küzd a pályán, de a Backyard Babies színpadi megszólalása valóban egy immár két évtizede változatlan felállásban játszó bandáé: rendkívül feszes, mint a leopárdmintás nadrágok a Dregen gitáros előtt az első sorokban összezsúfolódott fiatal lányok combjain.

 • kiállítás - KAMEN STOYANOV

  Két csapás érheti mostanság a kortárs magyar művészt: ha van művészeti piac, és ha nincs. A piaci ortodoxok szerint inkább van, de nem az igazi, a szkeptikusok szerint is inkább van, de rosszul működik.

 • könyv - MIHAIL BULGAKOV: VÉGZETES TOJÁSOK

  Hogy a kötetben szereplő, 1923-25-ben írt, trilógiát alkotó pompás kisregények közül a Kutyaszív nem jelenhetett meg a Szovjetunióban, csak 1987-ben, teljesen világos. Az érthetetlen az, hogy az Ördögösdi és a Végzetes tojások megjelenhettek.

 • tánc - EXPENSIVE DARLINGS (DRÁGASÁGOK)

  A kortárs előadóművész helyzetét igyekezett kivesézni a VII. Kortárs Drámafesztivál keretében Maja Delak táncos-koreográfus munkája, amelyet Szlovéniában az elmúlt évek legpolitikusabb darabjaként jegyeznek a programfüzet szerint.

 • könyv - GENE WILDER: KIS FRANCIA SZAJHÁM

  Wilder jó ideje visszavonult már a színészettől. Ha hihetünk nem hivatalos, de egybehangzó életrajzainak, ideje nagy részét a világ zajától távol, connecticuti otthonában tölti, festegetés, jótékonykodás és szépírás tölti ki nyugdíjas mindennapjait.

 • film - Lorna csendje

  "Ágnes aszszony a patakban / Fehér lepedőjét mossa; / Fehér leplét, véres leplét / A futó hab elkapdossa." - Jean-Pierre és Luc Dardenne Arany János e csengő sorokkal induló történetét dolgozza fel jó másfél évszázaddal később.

 • Lemez - Vörös jelzés - Guns N' Roses: Chinese Democracy

 • "Mindenki egy hegy végül is" - Pop Ivan

  Öt évvel a Hospital Hungary után megjelent a zenekar új lemeze, a Dreamhunting. A héttagú együttesből Bujdosó János gitárossal, Hevesi Nándor basszusgitárossal és Horváth László trombitással beszélgettünk.

 • Film - Egyenes beszéd - Goda Krisztina: Kaméleon

  Megvan a második. Ha a film olimpiai szám lenne (Tarr B.-t kérjük a maratoni rajthoz), most Hajdú B. üvöltené, hogy végre, csak összejött a második hollywoodi arany is. Az első - hogy súgjunk a sportkommentátornak - Antal Nimródnak sikerült, az Elhagyott szobánál azonban, minthogy Hollywoodban készült, a megengedettnél nagyobb volt a hátszél, de a Kaméleon esetében nincs vita; ez szőröstül-bőröstül a miénk, filmművészeinktől sokat szenvedett magyaroké.

 • Film - Mi a dörgés, kánom? - Szergej Bodrov: Mongol

  Dzsingisz kán nem volt rossz srác, csak rossz volt a sajtója - állapította meg nemrégiben Mongólia miniszterelnöke, Elbegdroj Tsahkia.

 • Film - Háború a marslakók ellen - Ridley Scott: Hazugságok hálója

  Emlékeznek arra, amikor kilőtték a Bakot? Micsoda blamázs volt! A Capricorn 1 volt ugyanis az első űrhajó, ami embert szállított a Marsra! - már amennyire hihetünk a nagyszerű Peter Hyams hasoncímű (magyarul a málén poéngyilkos Földi űrutazás címen adták), 1978-as filmjének.

 • Képzőművészet - Columbo utoljára nyomoz - Szűcs Attila kiállítása

  A gyanú már az acb Galéria meghívója láttán megfogalmazódott - a reprodukción látható, könyveket szorongató férfi bármennyire is hasonlít a fiatal Antall Józsefre, nem más, mint a gyűrött ballonkabátot viselő, üvegszemű hadnagy, aki idétlen tipródásával őrületbe kergette a tökéletes bűntényt kidolgozó gyilkosokat.

 • Könyv - Svédasztal - Klas Östergren: Dzsentlmenek

  Nem sokat tudunk a hazájában (és immár külföldön is) erősen ünnepelt svéd szerzőről - ez az első könyve magyarul. Vagyis bevezetőnek nem árt néhány adat. Klas Östergren 1955-ben született Stockholmban, eleinte forgatókönyveket, kissé epigon prózát írt, aztán 1980-ban kiadta a Dzsentlmenek című regényét, és másnap arra ébredt, hogy híres lett.

 • Könyv - "Hol a mikor?" - Clive Barker: Abarat

  Ugyan, mit tudunk mi, szánalmasan fantáziátlan, egyre inkább csak a hétköznapi gyakorlatiasságban otthonra találó emberek itt, az Ideáton arról, hogy épp mi történik az Abaraton? Mit tudunk egyáltalán arról, ami rajtunk vagy nyomorúságosan racionális világképünkön túl van?

 • Könyv - Könyvbe zárt fájdalom - Frank Zöllner - Christof Thoenes - Thomas Pöpper: Michelangelo - A teljes életmű

  Nyolckilós, egytized köbméternyi könyvdóm, könyvkatedrális, könyvszékesegyház - az elmúlt évtizedekből hirtelenjében csak a Leonardo vagy Helmut Newton életművét magába záró monumentumóriásokra emlékszem, melyek nagyobbra duzzadtak, mint ez -, szóval: minden más, még oly nagy album is pusztán cellulózkápolnácska ehhez mérve; zsebkönyvbe fojtott praktikum, bedekker eme pamíri méretű papírhegyhez képest, mely persze adekvát forma a géniusz formátumával, a szó legszorosabb értelmében lenyűgöző munka.

 • Színház - "Sokat tűrt, kisírt szemű nép - Euripidész: Oresztész

  A Nemzeti előcsarnokát, büféjét benépesítő-beordibáló, a ki-kicsodát magyarázó főiskolások, valamint a múzeumból idekölcsönzött Euripidész-márványfej szépen kijelölik az Oresztész című előadás intonációs skálájának két végpontját.

 • tévésmaci - Sül, a jelentős orátor vagy radiátor

  Hetente kétszer járták végig a területet, hogy feltöltsék a négy nagyvadetetőt és a szórókat. Általában oda is öntöttek táplálékot, ahol nagyobb mozgás nyomait vették észre.

 • chili & vanilia - Narancsot télire

  Hihetetlen, hogy valaha nem is létezett. Ahhoz képest, hogy milyen természetes a jelenléte a hétköznapi konyhán, meglepő, micsoda hosszú és kacskaringós úton jutott el idáig.

 • galeri - Télerő

  Hommage a Kovásznai: Animáció a képzőművészet és a film határterületén 2009. január 18-ig (www.kovasznaigyorgy.hu).

 • étel, hordó - TABÁNI TERASZ

  Van egy budapesti embertípus, a tabániánus, akit mindannyian ismerünk. Nagy karimájú fekete kalapot hord, nyakában hosszú, piros sál, és rímekben beszél, ha éppen nem sóhajtozik.

 • mi a kotta? - Túrázók, vándorlók, bUjdosók

  "Vado, ma dove? oh Dei!", azaz "Megyek, de hová? "h, istenek! énekli majd hétfőn a Filharmóniai Társaság hangversenyén (Opera, december 8., fél nyolc) Mozart koncertáriáját Rost Andrea, s e kifakadás, amelynek írója alighanem a múlt héten már emlegetett Da Ponte volt, egykönnyen elhagyhatja a pesti zenebarát ajkát is, amint szembesül az elkövetkező napok dús kínálatával.

 • kulthírek

  DÍJ 2008. december 5-én rendezik a Prima Primissima Díjátadó Gálát a Művészetek Palotájában.

 • "Gőzük sincs, kiről beszélek" - Tilda Swinton színésznő

  Derek Jarman skót üdvöskéje a Michael Clayton mellékszerepéért nyert Oscar után nyakig merült a hollywoodi fősodorba. Felénk épp most az Égető bizonyíték című új Coen-filmben látható. A londoni férfi 48 éves sztárjával Berlinben beszéltünk.

 • "Hogy egy kicsivel jobban éljenek" - A Dardenne fivérek - filmrendezők

  A cannes-i Arany Pálma-nyertes belga neorealisták, Jean-Pierre és Luc új filmjükben eddigi sikereik színhelyéről, Seraing iparvárosától pár kilométerrel arrébb, Liége-be tették át székhelyüket. A pesti mozikban egy hete futó Lorna csendje bressoni nőalakja névházasság, pénz és az orosz maffia fogságában fizeti meg álmai árát a szabad Európában.

 • "Nem igaz, hogy misszió" - Novák János, a Kolibri Színház igazgatója

  Az 1992-ben az Állami Bábszínház kettéválásával megszületett új Kolibri Színház repertoárja egyre izgalmasabb. A hagyományos mesék meglepő adaptációi és a csecsemőszínház mellett egy ideje beemelték a programjukba a kamaszoknak szóló osztályteremdrámákat is.

 • Growshopok Budapesten - Műveljük kertjeinket!

  "Igen, tényleg növénytermesztési tanácsadással foglalkozunk, egy bizonyos növénnyel kapcsolatban" - fogadta e sorok íróját egy belvárosi növénytermesztési tanácsadó bolt eladója. Az üzletben beltéri termesztéshez szükséges lámpák, cipzáras zuhanyfülkéhez hasonló termesztősátrak és tápanyagok, és mindenütt kenderlevélre emlékeztető minták szórólapon, plakáton.

 • Gyógyszermaradványok az ivóvízben - Majd a cica megissza...

  Ritkán gondolunk bele, hová is kerül az a rengeteg magunkba tömött gyógyszer. Márpedig egy részük biztosan visszajut ivóvizünkbe - csak azt nem tudjuk biztosan, mi lesz ennek a hosszú távú hatása.

 • cyberhírek

  Sikertörténet Milliomos lett az iPhone-os bűvös kocka félig magyar származású fejlesztője: Steve Demeter az Apple okostelefonjára készült 5 dolláros játékával 250 ezer dollárt keresett. A programozó otthagyta banki állását, és saját játékfejlesztő céget alapított.

 • Hamisított bankkártyák - A klónok támadása

  Az ember szívesen ábrándozik arról, hogy készít egy bankkártyát, amiről úgy tud levenni pénzt, hogy nem kell soha befizetnie. A bankkártya-hamisítók konkrétan ezeket az álmokat kergetik: a bankokkal és a rendőrséggel folytatott versenyfutásukról néha mi is értesülünk; például amikor a tudtunk nélkül vesznek le pénzt a bankszámlánkról.

 • "Mit szól ehhez a hitközség?" - Bodrogi Eszter gasztroblogger

  Mint oly sok mindenhez, a zsidó identitáshoz is a gyomron keresztül vezet(het) az út, legalábbis ezt bizonyítja Bodrogi Eszter sikertörténete. Fűszeres Eszter néven jegyzett, kóser stílusú gasztroblogja a dédnagymamák kóser konyhája és a legkorszerűbb gasztroirányzatok összeházasításával aratott osztatlan sikert a kósert legfeljebb elbeszélésekből vagy az alkalmankénti sóletebédekből ismerő harmincasok, zsidók és nem zsidók körében egyaránt.

 • Nemi betegségek - Küldi a partnerét

  Reggel nyolc, a folyosón vegyes társaság ücsörög, miniszoknyás, kifestett nők és középkorú férfiak. Hogy ki miért jött, arról senki sem beszél. A nővér egyenként szólít.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...