• MaNcs 21. évf. 37. sz. (2009. 09. 10.)

  Romagyilkosságok: nem négyen voltak?

  "Se nagy IQ, se nagy bátorság"

  Milliós értékű fegyvert is találtak a rendőrök a romagyilkosságok gyanúsítottjainál, nyoma sincs azonban a fekete Touaregnek, amit a romák több helyszínen látni véltek. Kisléta volt a fordulópont, miután az elkövetők hibát követtek el. Cikkünkben rekonstruáljuk, miért volt elkeseredve augusztus elején a rendőrség, hogyan találták meg az elkövetőket, milyen egyéb szálak voltak, és mire várnak most.

  2009 / 37
 • Fiatal demokrata partnert keres - A Fidesz és az MDF közeledésének felettébb kívánatos voltáról

  Lássuk a tényeket: az MSZP-nek és az SZDSZ-nek esélye sincs folytatni a kormányzást. Nincs ok, amiért megérdemelnék most, hogy maradjanak. A baloldal történelmi leckét kaphat 2010-ben abból, hogy mit válaszolnak a szavazók a havonta új és soha be nem fejezett politikai programokra, a komolytalan nem kormányzásra.

 • Dinnyedobálók a gyarmatosítás ellen - Technológia és mezőgazdaság

  Hiányolom azokat a látványos tévés snitteket, amikor nyolckilós dinnyéket dobálnak a napszámosok egymásnak, hogy a végén teherautóra kerüljön az ínyencség. Megszokott tudósítások voltak, de hát most se dinnye nincs elég, se botrány nem pattant ki, így a dinnyedobálók sem sztárok manapság.

 • Vallj színt! - Fajgyűlölet és büntetőjog

  Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre emelkedik egy sor esetben, így például, ha az emberölést előre kitervelten, nyereségvágyból vagy más aljas indokból, illetőleg célból, különös kegyetlenséggel, több emberen követik el, vagy ha tizennégy éven aluli vagy védekezésre képtelen személy az áldozat - így a büntető törvénykönyv.

 • Mérő László: Az interim menedzser

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 27. Hüledezve olvasom Mérő László rovatában (Mancs, XXI/35.) ezeket a sorokat: "A profi politikus Orbán Viktor úgy győzte le három év alatt a profi vezérigazgató Gyurcsány Ferencet, hogy ezalatt szemtől szembe egyszer sem csaptak össze.

 • Az egész felől nézve

  Magyar Narancs, 2009. július 9. Tisztelt Szerkesztőség! Lapjukban B.

 • Padlón

  Múlt heti jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jól nekiment a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. A csaknem százoldalnyi szöveg valóban lehangoló olvasmány, még ha elfogadjuk is, hogy a számvevők is tévedhetnek, illetve terjedelmes válaszában a vagyonkezelőnek is akadnak jogos ellenérvei.

 • Apa húst süt nekünk

 • Csak semmi politika! Hülyék, vagy hazudnak?

  Szörnyülködve taglalta a világsajtó, hogy Németországban a támogatott autócsere-program keretében a kockává préselésre ítélt használt autók egy részét illegális üzérek eladják külföldre. Le-pré-se-let-le-nül!

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink VI. (A lelketlenség eufóriája)

  Szenvedélyeink tárgya mindig valami olyasmi, aminek a hiánya kisebb-nagyobb szenvedést okoz. Minél jobban szenvedünk a hiánytól, annál szenvedélyesebben törekszünk a pótlására. Ösztönösségével, természetességével az ilyen elszánt igyekezet ösztönös együttérzésünket, de legalábbis elismerésünket váltja ki.

 • Izland és a hitelezők - Hogy váltják a halpénzt?

  2008 előtt Izland a világ egyik leggazdagabb országának tűnt, a tavaly őszi sajnálatos események óta azonban a világ legnagyobb csődtömege. És hiába nyújtja ki segítő kezét az Európai Unió meg a Valutaalap - az ország épp azon töri a fejét, hogyan ne fizesse vissza az adósságait.

 • Zavargások Gabonban - Apás szülés

  Augusztus 30-án elnökválasztást tartottak a nyugat-afrikai Gabonban. A győztes, Ali Ben Bongo Ondimba, az előző államfő fia a hivatalos számlálás szerint a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, a második és a harmadik helyezett durván 25-25 százalékot.

 • tévésmaci - A sül monstre

  Te ki mellett fogsz állni? - kérdezte Troché, s próbált olyan arcot vágni, mint akit éppen csak egy kicsit érdekel a dolog. Hogy inkább csak udvariasságból kérdezi, mintsem tolakodásból.

 • kertész lesek - BERCSÉNYI

  A válság pozitív üzenete egyértelműen a gyakorlatiasság. A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok mintha leszokóban lennének a "felesleges" kiadásokról, arra persze nehéz válaszolni, hogy vajon mi a felesleges? Például a vendéglőbe járás?

 • chili & vanilia - Viva m'Boma

  Az utóbbi évek egyik legkedveltebb étterme gyorsan belopta magát a brüsszeliek szívébe. Viva m'Boma - áll a flamand Katia Ruebens és fia, Brice által vitt családi étterem tábláján.

 • mi a kotta? - Szekánt grófok

  Eötvös Károly, a tiszaeszlári per védőügyvédje és a Sándor utcai képviselőház dunántúli adomákban verhetetlen Vajdája kétségkívül a magyar liberalizmus jeles alakja volt, ám azért tévedhetetlen ízlésűnek és európai látókörűnek ő sem bizonyult, amikor lelkesen csatlakozott a Mahler operaigazgató ellen indított rosszízű sajtókampányhoz.

 • rés a présen - "Nem fogjuk telesírni a kispárnánkat" - Veres Gábor (gaobr), a Watch My Dying énekese

  rés a présen: Az új lemez, a Moebius minden számában van egy-egy meghívott énekes. Mivel vettétek rá őket a szereplésre? Veres Gábor: Pénzzel, természetesen, sok-sok pénzzel.

 • kulthírek

  AVIVA-DÍJ Szeptember 14-ig a közönség is szavazhat saját kedvencére a jelenleg a Műcsarnokban kiállító művészek közül: az Aviva biztosító által alapított díj jelöltjei - Benczúr Emese, Csákány István, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, Uglár Csaba és a Kis Varsó - közül a zsűri választja ki a bruttó ötmillió forintos díj nyertesét.

 • film - KISÁGYÚK

  Mutogatni nem szép dolog, fityiszt aztán végképp nem, de néha annyira jólesik. A kéztartás pontos kivitelezése és a megfelelő orr alá dugása felett érzett öröm járhatta át a két Jensent, Tomas Villumot és Anders Thomast is, amikor bő három évvel ezelőtt elkészítették Kiságyúk című filmjüket.

 • esemény - Séta a Salgótarjáni úti zsidó temetőben

  A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület időről időre történelmi sétákat szervez - most például (nem először) a Kerepesi temető hátsó sarkából elkülönített sírkert volt a célpont. A temető lényegében már az előző századfordulóra megtelt, de csak az 1950-es években zárták be.

 • könyv - DANIELA DVORÁKOVÁ: A LOVAG ÉS KIRÁLYA

  Rejtélyes történeti figuráról, a Zsigmond király hű emberének számító stiborici Stibor vajdáról és a Zsigmond-korról szól a kiváló szlovák történészhölgy hazájában számos díjjal kitüntetett monográfiája.

 • lemez - SOULSAVERS: BROKEN

 • film - TÖKÉLETES IDEGENEK

  A Kordák királyságáról írásban is megemlékező Michaeltől (a díszlettervező Vince fiától) tudjuk, hogy Sir Sándor, a birodalomalapító nagybácsi kellemetlenül érezte magát a hitleri V-rakétáknak kitett Londonban: bár szivarban nem szenvedett hiányt (nedvességőrző dobozban kapta a Fifth Avenue-ról), de a náthától, a sajátjától és a kollégáiétól rendesen szenvedett.

 • könyv - Czoch Gábor: "A városok szíverek"

  A minap egy aprófalvas térségben újabb várost avattak, idén a huszonkettediket; az ünneplésen büszkén emlegették, hogy a háromszáznál is több városban immár a magyar lakosság 68 százaléka él. Polgárosodunk, alighanem.

 • est - GEOSZABÓ-NAP

  A művész geoprimitív-pissoir stílusú kozmopolita-internacionalista képződményeknek nevezi alkotásait, és már ebből sejthettük, hogy e nap inkább régi vágású happening lesz, mint piros betűs társasági esemény.

 • film - RÓZSASZÍN SAJT

  A cím egyből a lényegre tapint: maga a punci van itt a nevén nevezve. Hősünk (Dani) ráadásul sajtundorban szenved: elég is neki apja egy megjegyzése a "lenti sajtszagról", hogy az aznapi randit hazavágja.

 • Lemez - A metalcore halála - Darkest Hour: The Eternal Return; Killswitch Engage: Killswitch Engage

  Ez a cikkcím még akkor sem ordas nagy túlzás, ha a metalcore két alapzenekarának legújabb lemezeiről van szó, amelyek azért mindenképpen igényesebb produkciók, mint mondjuk egy sajószentpéteri középiskolásokból álló punkzenekar első demója.

 • Koncert

  Kizökkent az idő

  Leonard Cohen

  Szerencsére elkövettem azt a hibát, hogy Cohen koncertje előtt nem hallgattam meg a most megjelent Live in London című lemezét. Akkor ugyanis tudtam volna, hogy mire számíthatok. A legtöbbre, fűzhetem hozzá így utólag, de azért az mégiscsak más, ha erre percről percre, "igazi" jelenléttel csodálkozik rá az ember.

 • Könyv - Vadak - Legs McNeil - Gillian McCain: Please Kill Me - A punkzene cenzúrázatlan története

  "Tudod, úgy volt, hogy Stiv meg én kettesben leszünk, de aztán ott volt a szobában Jimmy Zero, én pedig megkérdeztem: A barátoddal is le kell feküdnöm? Mire Stiv: Nem, de borotválhatunk egy horogkeresztet a fanszőrzetedbe?

 • Film - Galambok és más fenevadak - Armando Iannucci: Egy kis gubanc

  Ritka madár, politikai szatíra a vásznon. A briteknél persze népszerű műfaj, gondoljunk csak az Igenis, miniszter úr!, az Igenis, miniszterelnök úr! számos évadig kitartó sikerére és a közvetlen előzménynek tekinthető sorozatra (The Thick of It), vagy akár a Csengetett, Mylord?

 • Színház - Tanít, nevel - Kisded játékok - Trafó

  Edna Mazya hatvanas izraeli drámaíró, sosem hallottam még róla, de ez biztosan nem az ő hibája (lehet, hogy az enyém sem); az objektivitás tehát garantált. A KoMa társulat esetében viszont pozitív elfogultság esete forog fönn, mármint részemről, ami persze a társulatra vonatkozik, az adott produkció más tészta.

 • Kiállítás - Száll a kék madár - Mindenemberboldogakarlenni

  Szerelmesen turbékoló porcelán hattyúpár, pamutgombolyaggal játszódó cica, vécécsésze alakú hamutartó, kerti törpe (gólya, sőt elefánt), Mona Lisa mint törülköző, kagylókból felépített mini Halászbástya, feleségek "tízparancsolata", meztelen nőt formázó jégkocka, szappanopera, bugyiledobásra buzdító lagzizene - a sor végtelenségig folytatható.

 • Könyv - Az eszményőrző - Fodor Géza: Magánszínház

  Tavaly októberben bekövetkezett halála tette fájdalmasan egyértelművé a tényt: Fodor Géza a kortárs magyar szellemi élet egyik utolsó apafigurája volt. Amit élete során a lényéből áradó szemérem és a polgári jólneveltség nem engedett látványosan megnyilvánulni, az a halálát követő gyász és megrendülés hónapjaiban követelte ki a maga jussát, itt-ott érthető módon a veszteségérzés bocsánatos túlzásaitól kísérve.

 • "Apró dolgok, mint a szerelem" - Tóth Barnabás filmrendező

  Harmincegy éves, és 25 éve van a pályán; szerepelt egyebek mellett az Eldorádóban és a Gyerekgyilkosságokban, szinkronizált többek között a Trainspottingban, vezetett műsort, készített tévésorozat-epizódokat, írt újságot, rendezett sok rövidfilmet, és alapított színtársulatot.

 • "Milyen szép maga!" - Isabella Rossellini színésznő

  A Két szerető című filmje egy hete fut a pesti mozikban. Ingrid Bergman és Robert Rossellini Itáliában nevelkedett lánya, Martin Scorsese, David Lynch és Gary Oldman egykori társa, a Kék bársony, a Veszett a világ, A hírhedt, a Félelem nélkül, a Jól áll neki a halál, a Temetés, A halhatatlan kedves, Az ártatlan vagy akár a Napóleon sztárja, a Green Porno-rövidfilmek 57 éves alkotója a Berlinalén állt a rendelkezésünkre.

 • "Az életünk visszafelé beleír" - Darvasi László író

  Azt mondja, rétegíró. A réteg viszont sokfélét olvashat tőle: novellát, tárcát, regényt. A Trapitit nemcsak a gyerekek szerették, a Könnymutatványosok legendáját leginkább a varázsos történetért bárki, aki olvasta.

 • Gyűjtemény - "Nem egyet, kétszázat"

  Habik Csaba mindent gyűjt, ami a fényképezéssel kapcsolatos. Tényleg mindent. "Előfordulnak szép darabok, de a többség értéktelen. A mottó: 'minél rondább, annál jobb'" - fogalmazza meg ars poeticáját az ismert fotóriporter.

 • Kiállítás - Pozsonynál árad - "Duna képfolyam"

  A Váralján járunk, ha manapság még beszélhetünk ilyesmiről, szó szerint a pozsonyi vár alatt, a Duna partján futó, belvárosból kivezető soksávos úttól pár méterrel beljebb, a Zizka utcában, srégen szemben a barokk Szentháromság-templommal.

 • Konyhai kémia XV. Hajunkra kenhetjük - Sósborszesz

  A sósborszesz a modern vegyészet eszközeit is felhasználó naiv-népi gyógyászat legszívósabb darabja - de alighanem lehet benne valami.

 • cyberhírek

  Genetika Egy nemzetközi DNS-vizsgálat eredményei szerint genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok. A vizsgálat több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint közöttük. Vakcina Valószínűleg Kína kezdi meg elsőként a világon a lakosság oltását az új influenza ellen - közölte az Egészségügyi Világszervezet.

 • Futball - A nagy ábránd - Magyarország-Svédország 1-2

  Egyszer egy nemzetközi pszichológuscsapatot kellene megbízni annak felmérésével, vajon a magyarok álmodozóbbak-e a többi népeknél. A feltevésem az, hogy sokkal. A történelmi traumák, sorscsapások, rabigák súlya alatt ugyanis csak a képzeletben nyílhatott tág tér, így a magyar az évszázadok során ábrándos nemzetté vált.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...