• MaNcs 21. évf. 38. sz. (2009. 09. 17.)
  Interjú

  "Elég jól sodort a szél"

  Mucsi Zoltán színész

  Játszott Szomjas György és Jancsó Miklós filmjeiben, illetve a Bárka Színházban és a Krétakör társulatában - nem sztár, inkább afféle "kultszínész". Sade márki és Richard Harkin a Bárkában, amely szerepeiért most nyerte el a Fővárosi Önkormányzat díját.

  2009 / 38
 • K. történetei

  16 óra Veres Péterrel

  "Lángelmét temetünk", mondta Illyés Gyula Veres Péter sírjánál néhány hónap híján negyven évvel ezelőtt. Veres Péterről Budapesten utat, az országban két iskolát neveztek el, de aligha van negyvenévesnél fiatalabb ember Magyarországon, aki Veres Péter műveit olvasta volna, hacsak nem irodalomtörténeti vagy még inkább eszmetörténeti érdeklődésből.

 • Hozzáadott érték

  Csak a jóakaróinktól ments meg, Uramisten!

  A bankok kifejezetten népszerűtlenek mifelénk, s a válságban megszorult adósok gondjai csak fokozzák a velük szemben táplált negatív érzelmeket. Így aztán aki az üzleti érdekeik érvényesítéséért nyomuló bankokkal szemben az állampolgárok alkotmányos jogait védelmezi, az a széles közvélemény szinte osztatlan támogatására számíthat.

 • Kapirgáló

  Fordította Karinthy Frigyes

  Lopott-e, és kitől lopott Karinthy Frigyes, amikor 1918-ban "lefordította" az Egy komisz kölök naplóját? - innen folytatjuk könyvészeti-filológiai és fordításetikai kapirgálásunkat. Tudjuk, hogy a könyvnek meglett az eredetije: az A Bad Boy's Diary (1880), Metta V.

 • Zseborvoslás - Miért marad a hálapénz?

  "Annak a szegény doktornak olyan kevés a fizetése, hát adtam neki egy húszezrest!" "Olyan jól sikerült a műtét, kedves is volt a főorvos úr, úgy gondoltam, hatvanezret megérdemel." Mély emberi érzésekről tanúskodó kijelentések ezek - a valósághoz viszont kevés közük van.

 • A félelem réme

  Magyar Narancs, 2009. szeptember 3.

 • "Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk"

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 20.

 • Mutasd a szalagod!

  Érdekes társadalompszichológiai kísérletbe fogott köztársaságunk kormánya, az alanyok körébe beletartozik nagyjából mindenki, aki fizetett már közért pénztáránál, és legalább közelítő pontossággal tud válaszolni arra a kérdésre, hogy az ezer és a millió közt hány nulla különbség van.

 • Kétszeres gyorshajtás

  Bodnár Laci - "a nemzet kiemelkedő sportolója" - kihagyni kényszerült két meccset (a Nyíregyháza és a svédek ellen), de a portugálok ellen már a pályára lépett, s a jók között említették a nevét. A Liverpool ellen már harcra kész.

 • Leprakórház Nigériában - Mintha fájna

  Zuhog az eső, vastag függönyként borul a tájra. Egy hausza férfi ül a barakk előtt. Mellélépek és bemutatkozom. Kezét nyújtja, az ujjai helyén csonkok. Csodálkozik, amikor megszorítom. Az elmúlt négy évben - mióta diagnosztizálták, hogy leprás - nem túl gyakran történt vele ilyesmi.

 • tévésmaci - A sül attribútum

  Õróla is azt hinné a mából gyanútlanul visszarévedő, hogy különösebb előképzettség nélkül lökte vászonra a proletárdiktatúra, mert külleme, kiállása (pontosabban jellegzetesen "nyegle" testtartása), pimasz képe, örökös, letörölhetetlen vigyora arra predesztinálta, hogy a fiatal közellenség, a huligán, a munkakerülő vagy épp az üzemi szarka stabil szerepét játssza, mígnem eljönnek a nyugdíjasszínész-otthonok villanyrezsóval fűthető évei.

 • étel, hordó - FÜLEMÜLE

  Ritka dolog, hogy egy rendszerváltás előtti, nem különösebben felkapott étterem ma is ugyanazzal a névvel és ugyanott működjön. A Fülemüle lehetne a szabályt erősítő kivétel, de nem az, mivel az egykori és mostani között akkora különbség van, hogy az ezredforduló táján átépített éttermet elnevezhették volna akár Rétisasnak.

 • chili & vanilia - Cailles en sarcophage

  A Babette lakomája az egyik legjobb evős film. Dán, nem kimondottan dinamikus, ezzel együtt nemcsak esős, őszi estéken kellemes.

 • mi a kotta? - Kéményseprőt látok

  A múlt alkalommal a desszertnél hagytuk el a szót, s most menükártyánkon a sajtot és a giardinettót átugorva rögtön a bor- és pezsgőszakaszra térünk. Erre a madeirás butéliákat és Pommery-ütegeket megéneklő, s az ajánlórovatból egészségben eltávozott Csontzenész szívének oly kedves témára, hiszen nyakunkon a 18.

 • rés a présen - Csak fröccsöntött karikás ostort - Victora Zsolt galerista, képzőművész

  rap: No gulyás, no puszta, just art - valami ilyesmi galériád, a Boulevardésbrezsnyev ars poeticája. Ez mit jelent? VZS: A nogoulasch projektet alapítványunk rossz gazdasági helyzete hívta életre, valamint az a tény, hogy csak fröccsöntött karikásostort vagy matrjoskababát (!

 • kulthírek

  HOZZÁFÉRHETÕ HANGTÁR A British Library az interneten keresztül ingyenesen elérhetővé tette hatalmas hangtárát: kb. 28 ezer felvételről, kétezer óra körüli anyagról van szó, a hangrögzítés kezdeteitől a mai napig.

 • film - PÁNIKFALVA

  Manapság már ott tart a technika, hogy ha a lónak zeneórát van kedve venni, mert tetszik neki a zenetanárnő (szintén paci), akkor nem az idomárokat hívják, hanem a rendszergazdát. Olyan élethű lovat, amilyet a gép tud, tán még a természetnek is nehezére esne összehozni, egy másik animációs iskola viszont kifejezetten a régi vágású lovakra hajt; nekik az a paci szép, aminek anilin a lelke, kócból a bokrétája, s hogy ne csak a falat támassza, lelkes bábosok tologatják a stop-motion technika mind nagyobb dicsőségére.

 • lemez - TIGA: CIAO!

  Voltaképpen dicséretes, hogy alig három évvel az előző után itt az újabb Tiga-album - lustább embernek ismertük mi a léha neo-elektropop kanadai császárát. Amúgy Tiga sosem tartozott az otthoni magányban bütykölő szociopata zsenik közé: lehetőség szerint minden számát más-más zenebrigáddal rögzíti lemezre, hogy még véletlenül se váljék a dolog unalmassá.

 • könyv - WOLF HAAS: CSONTDARÁLÓ

  Na, most figyelj! Itt van ez a Wolf, osztrák pasi, a Haasék fia, meg az ő Brenner nyomozós történetei. Hogy kicsoda ez a Brenner? Tudnod kell, hogy nemrég még a rendőrség kötelékeiben szolgált, de az már a múlté, a zelli síliftes ügyet is már magánzóként oldotta meg, gyakorlatilag.

 • esemény - HALUSKAFESZTIVÁL

  A nógrádi és hevesi szlovákoknak Vanyarc a regionális kulturális központjuk, és ez (meg a rendezők szemmel látható lelkesedése) bőséges ok arra, hogy itt rendezzék meg minden év második szeptemberi szombatján a Haluskafesztivált.

 • lemez - MASTERS OF REALITY: PINE/ CROSS DOVER

  Példátlan az a tisztelet, ami az amerikai Masters of Realityt, illetve a zenekar vezérét, Chris Gosst körülveszi. Teljesen megérdemelten egyébként, hiszen a saját életmű összegitározása mellett Goss olyan, ma már meghatározó zenekarok indulásánál bábáskodott, mint például a stoner rock atyaúristene, a Kyuss, valamint az abból kinőtt Queens of the Stone Age.

 • kiállítás - GAÁL FRANCISKA ÚTJA HOLLYWOODBA

  Kabos Gyula vagy Jávor Pál amerikai balsikerei jobban ismertek, mint Gaál Franciska rövid hollywoodi virágzása. Három filmre elegendő kint tartózkodása során úgy hordozták körbe Hollywoodban a mi Francinkat, a húszas-harmincas évek pesti (és berlini) üdvöskéjét, mint akivel komoly tervei vannak a sztáriparnak.

 • web - SZIMPATIKUS MAGYAROK

  Megint szándékosan rosszul adott vissza a csapos a kocsmában, aztán megpróbálta ránk húzni azt is, hogy hamis ötezressel fizettünk; a tapló pénztáros a közértben nemhogy nem köszön, de még belénk is köt. A mindennapi töprengés azon, hogy ki keseríti meg jobban a városban közlekedők életét: az idegbeteg autósok, a szabálytalan bringások, a legjobb esetben is közönyös gyalogosok, akik szemrebbenés nélkül lépik át a földre kerülteket, vagy őket mind simán kenterbe verik a BKV-ellenőrök.

 • Lemez

  A végén csattan - Condo Fucks: Fuckbook; Yo La Tengo: Popular Songs

 • DVD - Let's get a taco! - James Cotten: Határvonal

  Persze mindennek van határa, de a moziban legtöbbször az USA-nak és Mexikónak. Most is Tijuanában járunk, a B mozik hőseinek hazájában. Mondhatom, kellemes a társaság, a kábítószerkartell omnipotens, ám megviseltnek látszó főnöke (ah, a drogbáró) Andy Garcia, a ki mással, mint önnön démonaival hadakozó gringó bérgyilkos (ah 2.

 • DVD - Csőre töltve elandalodni - Michael Keaton: A csendes bérgyilkos

  Az volt ám szép világ, amikor Miskolcon még a munkavédelmi filmek fesztiválját rendezték... Belegondolni is hátborzongató, mi lenne akkor, ha felújítanák ezt a szép régi hagyományt, hiszen napjaink munka világába kalauzoló mozgóképei immár két - homlokegyenest szemben álló - iskolába sorolhatók.

 • Színház - Fortissimo - A három nővér Zsámbékon

  Visszatérő program Zsámbékon a Vidnyánszky Attila rendezte A három nővér a beregszásziak előadásában. Itt mutatták be 2003-ban, időről időre újra felbukkant a zsámbéki nyári programban, most pedig a nagy hangárban játszották az eredetileg szabadtéri produkciót, a róla készült fölvétellel együtt.

 • Kiállítás - Ott lehettek szabadok - Bauhaus-kiállítás Szentendrén

  A 2010-es pécsi kulturális év egyik valószínűsíthető értelme az a kiállítás lesz, amely a Bauhausban működő magyar művészek tevékenységét mutatja be. Nem feltétlenül hangsúlyozza az irodalom (kivéve talán az utóbbi egy-két évben megjelent, erre a tényre alapozott monográfiasorozatot), de Weimarban fokozatosan bővülő kis pécsi kolónia működött, amely csak az iskola 1933-as bezárása után hullott szét végérvényesen.

 • Kiállítás

  Szépfalvi Ágnes: Préda

  A tömegkultúra klasszikussá váló (vagy vált?) ikonjait ragadja meg Szépfalvi Ágnes. Festményein olyan jeleneteket ábrázol, amik a média hálójában pihenő emberiség majd' összes tagjának ismerősek lehetnek.

 • A hosszú élet átka - Knut Hamsun (1859-1952)

  "Soha méltóbbnak nem jutott ez a dicsőség" - kommentálta 1920-ban Hamsun Nobel-díját Thomas Mann, és jó ideig úgy tűnt, Norvégia élő klasszikusa zökkenő nélkül vonulhat majd be az irodalomtörténeti panteonba. Ám közbejött a második világháború, s a matuzsálem sokak szemében nácibarát hazaárulóvá vált.

 • "Lírával és misztikummal" - Mohammad Motamedi énekes

  Szombaton lép fel Budapesten, a Trafóban egy olyan rendezvénysorozat keretében, amely autentikus hagyományokon alapuló szakrális, illetve transzzenéket mutat be. A klasszikus iráni zenének évezredes múltja van, az iszlám terjedését követően azonban visszaszorult.

 • "Essünk túl rajta, és szabad vagy" - Slawomir Idziak operatőr

  Dolgozott Zanussival és Wajdával, de a világhírt Krzysztof Kieslowski filmjei, a Rövidfilm a gyilkolásról, a Veronika kettős élete és a Három szín: kék hozták meg neki. A Sólyom végveszélyben című Ridley Scott-film fényképezéséért Oscar-díjra jelölték, és ő volt az operatőre a Harry Potter és a Főnix Rendjének is.

 • Kuttyogatás a Tiszán - Bottal üthetik

  Ha a folyó mellett jellegzetes pukkanó hangot hallunk, nem azt jelenti, hogy pezsgőt bontanak: a horgász kuttyogat. Magányosan, barátok közt vagy akár versenyszerűen, miként a közelmúltban Szegeden, a háromnapos nemzetközi tiszai halfesztivál egyik érdekes epizódjaként történt.

 • "Mint foxi a rókát" - Dárdai Pál labdarúgó

  Tizenhárom éve játszik a Bundesligában, a berlini Hertha csapatában. A hatvanszoros magyar válogatott focistával az elbukott (Svédország és Portugália elleni) vb-selejtezők után beszélgettünk.

 • Női szexturizmus - Színjáték, de isteni!

  A tengerparti bárban ötven körüli nő, partnere alig több huszonötnél. Izmos testén hamis Gucci póló feszül, órák óta teszi a szépet. Végül a számlát kéri, de akad egy kis bökkenő, nem találja a pénztárcáját.

 • Miss Poledance Hungary

  "Ha kurvás lesz, hazajövünk"

  "Ez nem vetkőzés. Ez nem a füstös kocsma. Ez Las Vegas." A sajtóközlemény e mondatánál érezte úgy szerkesztőségünk, hogy nem hagyhatjuk ki az "első és egyetlen" magyar verseny idei ünnepét, hogy muszáj mindent megtudjunk az "új, nőies látványsportról", amely már olimpiai rangra pályázik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...