• MaNcs 21. évf. 46. sz. (2009. 11. 12.)

  "Oválisra püföltem a vödröt"

  Meghalt Sinkó László

  „Annyi más elmaradt dolgom van nekem. Például rámolni kéne otthon, átfésülni az összes szekrényemet - elborítanak a tárgyak.” 2009-ben készített életműinterjúnkkal búcsúzunk tőle.

  2009 / 46
 • A cigányokról őszintén

  Manapság majd minden közéleti szereplőnek - legyen az politikus, bankár, médiaszemélyiség vagy a köztársaság egységét megtestesíteni hivatott legfőbb méltóság - erős indíttatása van arra, hogy a cigányokról, a cigányügyről őszintén beszéljen.

 • Mihancsik Zsófia

  Kicsi vagyok, beléd rúgok

  Majtényi László esete a politikával és a bulvárral

  "'Majtényinak egyetlen mentsége lehet, ha bizonyítékot szolgáltat arra, hogy elrabolták az ufók, és ezért nem szabad akaratából cselekedett. Az viszont teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László, az ORTT elnöke megőrült.

 • Félix Péter

  Járdapénzek

  - A Centrum Parkoló Kft. technikái

  Az elmúlt években sok száz, a járdákat részben vagy egészben igénybe vevő parkolóhelyet alakított ki a Centrum Parkoló (Centrum) Kft. a fővárosban. Bár az esetek jó részénél a KRESZ e járdákra kifejezetten tiltja a felállást, akár százmilliókat is kaszálhat évente így a társaság.

 • Tisztelt Sógor Véleményétbátranvállaló Ervin Úr!

  Sajnálattal értesítem Önt, hogy Bovaryné és Holdrabló nem én vagyok, magánnyomozását így tovább kell folytatnia a debreceni bloggerek(?) vezére(?) után. Jászberényi "Jászberényi Attila" Attila Ps. Remélem, soha senkit nem fognak lesógorervinezni Ön helyett, de engem - bár Holdrabló Urat (Hölgyet?

 • Másfél lépés

  Magyar Narancs, 2009. október 22. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2009.

 • Az oroszlánszelídítő félelme

  A hétvégénket Orbán Viktor két fellépése aranyozta be, melyből az első Kecskeméten, az "Új államépítés" című konferencián esett, a másik - nem kevésbé érdekes - pedig az Echo televízióban. Utóbbira azért volt szükség, hogy némileg bunkesztánibb, kifelé, jobb felé sandítgatásra jobban hajlamos, ám mégis potenciális híveinek elmagyarázza, mit is hallhattak Kecskeméten.

 • Mr. Two-Face

  Éltesebb olvasóink biztosan emlékeznek arra az amúgy jóravaló fiatalemberre, aki az előző rezsimben, annak is már a vége felé olyan mondatok kíséretében fogta meg a kabátgombjukat, hogy "persze, Sztálint nem akarom védeni, de Lenin igazából jót akart", vagy hogy "rendben, bajod van Marxszal, de könyörgöm, előbb olvasd el rendesen".

 • Ingyenebéd

  Természetesen monopolisták!

  A franciák vízművének kurucos visszafoglalása (lásd cikkünket a 12-15. oldalon!) és a pénzügyi válság feltüzelte az állami tulajdonnal kapcsolatos érzéseket. Miért kellene privatizálni a vízműveket? A vízmű úgynevezett természetes monopólium: egy város vízszolgáltatásában csak rendkívüli áldozatokkal, az összes vízvezeték megduplázásával alakulhat ki verseny.

 • Kapirgáló

  Rózsa Sándor és az intertextualitás

  Ugratja a lovát Rózsa Sándor. Megugrik mindenki elől. Hiába próbálnak belőle rendes embert, tisztességes polgárt faragni, akár erővel, akár szép szóval. Nagyobb erők is csatlakoznak ehhez a nemes pedagógiai vállalkozáshoz, köztük a század két legrangosabb tényezője, Kossuth Lajos kormányzó-elnök és I.

 • "Olvasói levelek" - Rémségek cirkusza

  Magyar Narancs, 2009. október 22. A Rémségek cirkusza című filmet nemhogy nem láttam, de nem is hallottam róla; a Mancsban, persze, a rencenziót elolvasom róla.

 • Az ORTT és ügyei - Romlott éter

  Egy csokor törvénysértés történt a rádiós frekvenciapályázatokról határozó ORTT-döntés során - nyilatkozott Majtényi László, a testület november végén önként távozó ötödik elnöke egy tévéműsorban. Az ORTT tizenhárom éves működését vizsgálva hozzátehetjük: nem a Sláger-Danubius-ügy volt az első.

 • "Mindenki az államból szeretne megélni" - Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója

  Pár hete látott napvilágot a Tárki nagyszabású vizsgálata, amely a magyar társadalomban meglévő attitűdökkel, az értékrendszer változásaival foglalkozik. A kutatás egyik legfőbb állítása, hogy a magyarok értékrendszere közelebb áll az ortodox normákhoz, mint a nyugatiakhoz.

 • A Pécsi Vízmű privatizációja és visszavétele

  De mit adtak nekünk a franciák?

  Fokozódik a feszültség a részben francia kézben lévő Pécsi Vízmű körül, amelynek székhelyét a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat október elején őrző-védők segítségével einstandolta. Hogyan vált a 14 évvel ezelőtt még megváltóként üdvözölt szakmai befektetőből mára a pécsiek zsírján és vizén élősködő multi?

 • tévésmaci - A sül retardül

  Amikor Sztupa és Troché - egy szerfelett ágas-bogas ügy szorításában - a Balatonra lementek, szép őszi nap sütött, noha már jócskán bent jártunk a novemberben. Még el sem hagyták a fővárost az ügynökség fedett kocsiján, egy világoskék nyitott tetejű Ford Taunus 17M volt, igazi ritkaság, amikor egy baleset mellett haladtak el a Budaörsi úton.

 • mi a kotta? - Az orosz grófnő

  Tartós kedvencünk, a részben magyar származású szlovák szoprán, Edita Gruberová hétfőn a Művészetek Palotájában énekel, méghozzá a repertoárjába 2003-ban bekebelezett álom- és egyszersmind rémálomszerep, Norma megformálójaként (november 16.

 • rés a présen - Háromlábú plakátok - Karvalics Viktória (Karva): ének, basszusgitár, MAnökkenProlEtarZ

  rés a présen: Éves revízió és önkritika címmel írjátok a zenekar sztoriját a mapez.hu oldalon. Végeláthatatlan.

 • étel, hordó - MAKK HETES

  A póker idejét éljük, a magyar kártya egyre ritkábban kerül elő. A huszonegy blackjackké alakult, a makaóról már gyanús eredetű híradástechnikai portéka sem ugrik be, és ki emlékszik a feuer szabályaira? Pár éve snapszerbajnokságon vettünk részt Kőbánya keleti végében, de lefogadnánk, hogy most már ott sem csak a nőnapi zenés rendezvényt hirdetik Korda György arcképével.

 • kulthírek

  RESTAURÁLT KENTAUR A Ludwig Múzeum és az ACAX kortárs művészeti csereügynökség együttműködésében digitálisan felújították Szentjóby Tamás 1973-75-ös művét, a Kentaurt, melynek vetítését annak idején betiltották.

 • film - PÁROS MELLÉKHATÁS

  Ha kijelentenénk, hogy az adóbevallás-készítés vicces és romantikus dolog, még mindig lényegesen közelebb járnánk az igazsághoz, mint ha a Páros mellékhatás című alkotásról állítanánk ugyanezt. Pedig a négy - már önmagában sem kicsit, együtt meg aztán nagyon - idegesítő párocska önismereti tréningjét egy pofás kis déltengeri szigeten lezavaró film (besorolása alapján legalábbis) a romantikus komédiák népes táborába tartozik.

 • lemez - JULIAN CASABLANCAS: PHRAZES FOR THE YOUNG

  Az elmúlt nagyjából tíz esztendőt meghatározó popkulturális sikkek egyik legfontosabb médiuma Julian Casablancas zenekara, a New York-i The Strokes volt; a kvintett Is This It című albuma nyilvánvalóan kihagyhatatlan lesz az évtized legfontosabb lemezeit soroló listákról.

 • könyv - Fabian Lenk: Idődetektívek 1-2.

  A kiskamaszoknak szánt krimisorozat főszereplői tizenkét éves gyerekek (két fiú és egy kislány), egy ódon kisváros lakói, és családi vonalon bejáratosak a VIII. században épült bencés kolostor könyvtárába.

 • esemény - Beuys-akció

  A budapesti belső kerületek egyetlen szabadtéri piacát a "Kincsünk a piac - Hunyadi tér" civil szerveződés mentette meg a felszámolástól. A tér sarkán omladozó vásárcsarnok felújítására és hasznosítására, a tér rendezésére jó pár terv született már, de ha nincs ez a lakossági ellenállás, mindmáig az egyetlen változás a két sorban álló standok eltűnése lett volna (+ a nyilván sírkövesnél rendelt 56-os emlékmű a felújított játszótér mellett).

 • lemez - GIUSEPPE VERDI: NABUCCO

  Köztudott, hogy 1842-ben Verdi pokoli hangulatban fogott az opera komponálásába, amely később fiatalkora első döntő sikere lett. És noha Merelli, a Scala impresszáriója valósággal rátukmálta a szövegkönyvet, Verdinek esze ágában sem volt elolvasni - nemrég halt meg fiatal felesége és két kisgyermeke, ugyan mit érdekelték őt Nabukodonozor és a héberek kínjai?

 • könyv - SZOMBATHY BÁLINT: MARÉK HOMOKOT SZORONGATVA

  "Hogy mi a művészet, azt megállapítani nem, csak eldönteni lehet" - Erdély Miklós eme kijelentése, de még Erdély neve sem kerül elő ebben a kortársi és radikális művészeti tevékenységeket elemző-értelmező tanulmány- és esszégyűjteményben, melynek mindazonáltal épp ez a központi kérdése.

 • film - THE BROTHERS BLOOM - SZÉLHÁMOS FIVÉREK

  Könnyen lehet, hogy a Bloom testvérek eleve árván jöttek a világra, hisz a felcseperedésükről szóló anekdotaszerű előhangban kizárólag a nevelőszülők láthatók: egy sor reklamáló örökbefogadó, akik rövid próbaüzem után már küldik is vissza a fiúkat az árvaházba.

 • lemez - WARP 20 (CHOSEN)

  Ki gondolná, hogy már húsz éve annak, hogy Steve Beckett és Rob Mitchell Sheffieldben tető alá hozta a Warp kiadót. Nyilván ők sem sejtették, mennyire fontos, befolyásos alkotói közösség formálódik a kezük alatt - elképesztő, kik és főképp milyen minőségű zenéket publikáltak náluk az eltelt évtizedek során.

 • Színház - Új mese - Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

  Wachau csodálatos vidék, maga a megtestesült idill Alsó-Ausztriában, a Duna mentén; ide kirándul Bécs nyolcadik kerületéből egy vegyes társaság. A kis Ida (Tóth Anita) egy színes strandlabdát dobál lelkesen, és véletlenül eltalálja vele az éppen ugyancsak lelkesen szónokoló fasiszta Erich fejét.

 • Kiállítás - Új magyar 19. század - München magyarul. Magyar művészek Münchenben 1850-1914

  Tagadhatatlan: a 19. század második felének képzőművészetét szinte még in vivo néhány tollvonással, majd legépelt szavakkal, később, az 1960-as, 70-es években már egyetemi katedrákról eldörgött mondatokkal elavultnak, korszerűtlennek bélyegezték.

 • Könyv - A hosszútávfutó talányossága - Murakami Haruki: A kurblimadár krónikája 1-3.

  Murakami Haruki kitartó maratonista, penzuma napi tíz, heti hatvan kilométer, és ott volt legalább egyszer szinte az összes fontos futóversenyen (ahogy arról hosszasan beszél angolul What I Talk About When I Talk About Running címen megjelent kötetében).

 • Világzene, világválság - WOMEX 2009

  Hogy a világválság a világzenét sem kímélte, az pontosan érződött a számítógépemen. Már hetekkel a világzenei vásár (WOMEX) kezdete előtt tucatjával érkeztek az e-mailek: Koppenhágában feltétlenül találkoznunk kell, mert ügynöksége fantasztikus ajánlatokat tartogat az általam (is) képviselt fesztivál (Sziget) számára.

 • Schrevek József és testvérei - Pater Sparrow: 1

  Hogy ki is a mondott Schrevek? Kora egyik legnagyobb színésze, Rudolf Hrusínsky. Már öreg volt és beteg, amikor eljátszotta Kamondi Zoltán Halálutak és angyalok című (első nagyjáték)filmjének egyik főszerepét. Olyannak tűnt, mint aki azt sem tudja, hol van - csak épp át kell adnia a csomagot, s már megy is.

 • "Minden, ami evidens: hamis" - Pater Sparrow filmrendező

  Első nagyjátékfilmje, az 1 a legjobb operatőrnek, vágónak, producernek és látványtervezőnek járó díjat hozta el az idei szemléről - s egy hete megy a mozikban.

 • chili&vanília

  Ó, pomeló

  Zöldségeseinknél néhány év óta késő ősszel focilabdára emlékeztető sárga egzotikus gyümölcs bukkant fel. Külsőre hasonlóan néz ki, mint a grépfrút, annál azonban jóval méretesebb, héja világoszöld vagy sárga, átmérője akár a 30 cm-t, súlya a 10 kg-ot is elérheti.

 • Mibe kerülnek a balesetek? - Pénzt és életet

  A kutatók meg tudják mondani, mennyit bukik az ország a közúti balesetek miatt: 2003-ban például 323 milliárd forintot vesztettünk, négy évvel később már 452 milliárdot. Utánanéztünk, miből jönnek ki ezek az értékek, és a sokkoláson kívül mihez lehet velük kezdeni.

 • cyberhírek

  Szinkrontolmács Valós idejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll, amely szerverről kapja a gépi fordítást.

 • Tanpálya a Hungaroringen - Különórák kezdőknek és haladóknak

  Több mint tíz éve működik, Bernie Ecclestone személyesen avatta fel, ennek ellenére az Allianz Vezetéstechnikai Centrum hallatán a magyar autósok többsége még ma is egy olyan áruházra gondol, ahol a golyós üléshuzat és a műszőr kormányvédő mellett komolyabb kiegészítőket is lehet vásárolni.

 • "Jön a potenciális vesedonor" - Dr. Sárváry András sebész, traumatológus, egyetemi tanár

  Ha Budapest vonzáskörzetében súlyos baleset történik, a sérülteket nagy eséllyel a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba viszik: ott operálják meg őket, és ott végzik a rehabilitációjukat.

 • Baleset-megelőzés Magyarországon - Szépítés az utolsó percben

  Míg Európa javuló közlekedésbiztonsági statisztikákkal büszkélkedhet, az ezredforduló utáni Magyarországot sorozatos kudarcok jellemzik; csak tavaly sikerült valamit javítanunk az összképen. Nem csak a megelőzési programok gyengék: a szakértők úgy vélik, hogy amíg hiányzik az igazi kormányzati akarat, ne számítsunk semmi jóra.

 • Helyszínelők - A betonteknő

  Ki tolja a talicskát? Meglesz-e a trükkös? Kamuzik-e a tachográf? Egy járőr és a baleseti helyszínelő napja az M0-s legdurvább szakaszán.

 • Kiállítás - Forintos labda - Ferencváros-Újpest rangadó

  A ránézésre úgy hétszer tíz méteres szobából (ne legyen már terem) nyílik egy elsötétített kisebb is, ott "projektoron" idézik fel a nagy meccsek mozgóképes emlékeit. Lévén szó fociról, tegyünk gyorsan egy első lépést a magyar nyelv oly festői kiállítás szavának definiálására.

 • Szex nélküli élet - Nem tettek fogadalmat

  Kortársaik már túl vannak házasságon, gyerekvállaláson, vagy talán el is váltak, miközben ők még azon gondolkodnak, mikor jön el az első alkalom. Nem vallási vagy egészségügyi okból hozott tudatos döntés ez: egy idő után a lemaradás érzése bénító, sőt megbetegítő.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...