• MaNcs 22. évf. 1. sz. (2010. 01. 07.)
  Interjú

  "Hamarosan ránk gyullad a ház"

  Bárdos András tévés

  Nem akar már híradózni, más műfajok érdeklik a Tv2 Tények volt vezetőjét. Bárdos András az olajügyben megégette magát, mégse sikerült kiderítenie semmit. A televízió dolga szerinte a szórakoztatás, a hagyományos nagy tévék jövője kétséges. A Színművészeti Egyetem rektorhelyettese rasszizmusról, baloldali populizmusról és erektált péniszről is beszélt.

  2010 / 1
 • Újat! - Miért kell jó törvény a jogalkotásról?

  Mély csend övezi a tényt, hogy az Alkotmánybíróság a múlt év végén 2010. december 31-i hatállyal megsemmisítette a jogalkotásról szóló 1987/XI. törvényt, közkeletű nevén a Jat.-ot. Pedig páratlan dolog történt: bebizonyosodott, hogy a III.

 • Sárosi Péter

  Fűbenjáró bűn

  A Farkas Péter-sztori és a törvény

  A bíróság példátlanul szigorú ítéletet hozott Farkas Péter olimpiai bajnok ügyében: jogerősen 7 év szabadságvesztés büntetésre ítélte jelentős mennyiségű marihuána megtermesztéséhez szükséges anyagi eszközök szolgáltatásáért.

 • Szolgálati közlemény

  Kedves Olvasóink, akik a hírlapárustól vásárolják a Magyar Narancsot! Mint az mostanra bizonyára feltűnt önöknek, idei első, vagyis ezen számunktól közkedvelt periodikánk ára magasabb lett, mint tavaly volt. Higgyék el, nem jókedvünkben emeltünk (30 forintot): a helyzet, ami van, minket is nyom.

 • Rút a szép

  Semmi sem az, aminek - józan belátásunk, a bevett fogalmakon alapuló tudásunk szerint - hisszük. Ez most a BKV buszsofőrjeinek hétfőn elkezdett sztrájknak látszó nem sztrájkjáról jutott eszünkbe. Az illetékes szakszervezetek sajátos jogértelmezése folytán a fővárosi tömegközlekedés reggel, munkába menet idején egyszerűen összerogyott.

 • A teljes kép

  A közkeletűen romagyilkosságok néven emlegetett bűncselekmény-sorozatot a Magyar Nemzet már a kipattanása óta követi, napi rendszerességgel ad számot fordulatairól. Az orgánum élénksége tavaly augusztusban, amikor a rendőrség letartóztatott négy gyanúsítottat, csak fokozódott, s az új évre már tetőzni is látszik - a napokban egymást érik a fogva tartott gyanúsítottak megszólalásai a lap hasábjain.

 • Pálya a magasban

  A hegyek királyai

  Col du Galibier, Mont Ventoux, Alpe d'Huez, Croix de Fer, Pic d'Envalira, Puy-de-Doöme..., Passo dello Stelvio, Mortirolo, Monte Zoncolan, Monte Bondone, Passo Gavia..., Alto del Angliru, Cerler, Arcalís, Alto de Abantos..., Klausen Pass, Furkajoch, Passo della Nufenen.

 • Maga itt a tánctanár?

  Biofeedback

  Leo DiCara, a michigani egyetem professzora, a modern biofeedback-kutatások egyik úttörője 1976-ban váratlanul öngyilkos lett. Senki sem tudta biztosan a fiatal, még harmincas éveiben járó professzor tettének okát. Makkegészséges volt, zűrös magánügyei nem voltak, kártyaadóssága vagy egyéb ilyes problémája sem.

 • Pécs2010 és a civilek - Már nem csak tizenheten

  Alvó városrész, sivár panelrengeteg, egyhangú és egyforma utcák és terek. Nagyjából ezekkel a jelzőkkel és szavakkal illették sokan Pécs Kertvárosát, és sajnos még ma is gyakran találkozni ezekkel a véleményekkel.

 • "Készen állunk" - Szalay Tamás, a Pécs2010 kulturális igazgatója

  2010. január elsejétől Pécs hivatalosan Európa egyik kulturális fővárosa. Mennyire sikerült túllépni az elmúlt évek nehézségein, mi várható Pécsett 2010-ben, és ami még fontosabb, mit nyer a város és egész Magyarország ezzel a címmel?

 • Tubesi radar - Új szereplők, régi nóták

  Bár néhány héten belül megkezdődhetne a fél évtizedes csúszásban lévő katonai lokátorállomás építése a Pécs közigazgatási területén belül található Tubesen, a hatalomtól pár hónapon belül elköszönő szocialisták valószínűleg a Fideszre hagyják a közösen felhalmozott szerencsétlenséghalom eltakarítását.

 • "Ha én ezt megírom mondjuk a Népszabadságban" - Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője

  "A gladiátor sebeket kap" - utal közéleti szereplésére Semjén Zsolt, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején másodmagával képviselte a parlamenti ellenzéket. Hogy pontosan miért, arról is beszél, mint ahogyan a KDNP irányvonaláról, valamint hajóról meg horgonyról is.

 • A Fidesz költségvetés-kritikája - Osztótábla

  Soha ilyen kiterjedt vita még nem folyt a makrogazdasági adatokról, a jövő évi hiányról, a költségvetési szigorról, mint a 2010-es büdzsé elfogadása körüli hetekben. A Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék mellett megszólalt a köztársasági elnök, a nemzetközi szervezetek illetékesei.

 • A ScienNet tündöklése és bukása - Dehogy piramisjáték!

  A vámparancsnokság tavaly ősszel csapott le a ScienNet nevű cégre, amely "törzsvásárlói klubot" működtetett. Felettébb aggasztó, hogy bár korábban a PSZÁF is vizsgálódott ott, nem tűnt neki gyanúsnak a "Gazdagodjon meg költekezéseiből!

 • Forrongó Irán - Új szél

  A júniusi elnökválasztás után fél évvel az ultrakonzervatív kormányzat továbbra sem találja a válság kulcsát, nukleáris engedetlensége miatt pedig újabb gazdasági szankciók sújthatják az országot. Eközben alig van a jelenkor világpolitikájának olyan aspektusa - az amerikai-orosz meg az amerikai-kínai viszonytól a gáz világpiacán át Irak és a Közel-Kelet stabilitásáig -, amit ne érintene Irán esetleges demokratizálódása.

 • A laoszi hmongok hányattatásai - A múlt fogságában

  A thaiföldi hatóságok a nemzetközi menekültügyi és humanitárius szervezetek, vezető európai és amerikai politikusok tiltakozása ellenére december utolsó napjaiban több mint négyezer laoszi menekültet toloncoltak haza.

 • chili&vanília - Farmról az asztalra

  Amerikai szakmai körök számos képviselője szerint Dan Barber minden valószínűség szerint az Egyesült Államok egyik legfontosabb konyhafőnöke, a Blue Hill pedig az egyik legmerészebb étterem. Holott nem tesz mást, mint hogy saját termelésű, kiváló alapanyagaira épít.

 • mi a kotta? - Knoxville nyáron, Stockholm télen

  Immár túl vagyunk a karácsony és a szilveszter obligát viszontagságain, a január elsejei lencseevésen, valamint a Bécsi Filharmonikusok elmaradhatatlan évindító valcer- és polkamatinéján, ám a 2010-es esztendőt azért még szoknunk kell egy kicsinyig.

 • rés a présen - "Hogy zene és irodalom elférjen"- Czapáry Veronika irodalomszervező

  rés a présen: Mikor és mire szerveződött a Godot Irodalmi Estek című műsor? Czapáry Veronika: 2008-ban kezdtük el szervezni a Godot Galériával, ami azóta már átalakult Godot Kortárs Intézetté. Az volt a fő koncepciónk, hogy segítsük a találkozást a kultúra különböző területeivel.

 • tévésmaci - A zsiráfok a királyok

  Amikor Sztupa és Troché Bécsben forgolódtak, csak Sztupa ment el meghallgatni az újévi koncertet. Amikor a dunás részhez értek, hirtelen megfogta a karját a mellette ülő pasas - így mennek ott a dolgok; azért ezt már Sztupa is utálta.

 • kulthírek

  GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Lehotka Gábor: a 60-as évek elejétől évtizedeken át a legismertebb orgonaművésznek számított hazánkban. Hangversenytermekben, templomokban, lemezeken népszerűsítette az orgonamuzsikát, részt vett új orgonák építésében, s számos orgona-, kórus- és zenekari művet is komponált.

 • film - Derült égből szerelem

  Hollywoodban vizsgálat indult a minőség-ellenőrzési főosztály felterjesztésére. A Miért olyan rémesek az utóbbi esztendők romkomjai, avagy ki csinál ma már egy Római vakációt? című munkaanyag a melodrámázás azonnali visszaállítását írta elő.

 • könyv - ADAMIK TAMÁS: RÓMAI IRODALOM

  Egy interjúban, amit Rónay László készített a szerzővel, az ELTE professor emeritusa ezt mondta: "Az antik írókat azért érdemes olvasni, mert az emberi életről szólnak, arról, hogy mi az ember hivatása, milyen a jó élet, a szép élet, hogyan lehet a birtokába jutni, mit kell követni, mit kell kerülni, hogyan viszonyuljunk egymáshoz, hogyan az istenséghez.

 • film - A LEGMELEGEBB NAP

  Némi megütközéssel vettük tudomásul, hogy a mozijegy mellé nem adtak kislexikont - pedig jól jött volna. Kezdjük mindjárt a mumblecore mozi fogalmának tisztázásával, hiszen jelen esetben e kategóriával találjuk magunkat szembe: olyan film, mintha most jött volna egyenest ki a főiskoláról, mintha meg sem lenne teljesen vágva, készre sem lenne gyártva.

 • képregény - KEMENES IVÁN-VARGA PÉTER: BÁBEL VERME

  A Bábel verme minden akusztikai számítás szerint fülbemászóbb képregénycím, mint például "A Millenniumi Föld Alatti Vasút születése" vagy a "Kisföldalatti, te csodás!", a bábeli mélységek ponyvaízű felemlegetése azonban mit sem változtat a tényen: Kemenes Iván (író, rajz és színek) és Varga Péter (író, beírás) rövid lélegzetű graphic noveljének valódi szuperhőse nem más, mint nemzeti szemünk fénye, a kontinens első kéregvasútja.

 • dvd - PUCCINI BOHÉMÉLET

  című remekének 1982-es Metropolitan-felvétele gyönyörű illusztrációja annak, hogy az operában a rendező és a karmester közül mindig az az úr, aki erősebb. Itt a rendező, Franco Zeffirelli.

 • könyv - STEPHEN KING MINT RICHARD BACHMAN: BLAZE

  "Akkoriban két ember voltam: Stephen King írta és adta el a rémtörténeteket (...), de Bachman volt az, aki sorozatban írta a regényeket, amelyek a kutyának sem kellettek" - fogalmaz az író ennek az 1973-ban íródott könyvnek az előszavában, és ezek után felmerül a kérdés: mi lett volna, ha a kezdetben zseniális, majd később egyre silányabb horrorsztorikat író Stephen King helyett "Richard Bachman" fut be?

 • web - LAUDATOR

  A budai Várban, a Tárnok utca 1. szám alatti ház előtt biztosan elsétált már az ország apraja-nagyja az utóbbi 250 évben.

 • film - O'HORTEN

  Vonat fut a havas tájon. Odd Horten masiniszta utolsó útja a nyugdíjazás előtt; mindennek vége.

 • Lemez - Január, február, itt a nyár! - Három új magyar lemez

  Szerencsére tavaly sem szűkölködtünk jó zenékben: a 2009-es termésből jut bőven az új év elejére is.

 • Könyv

  Szigorúan piszkos ügyek - Neil Strauss - Mötley Crüe: The Dirt

 • Film - Öngól - Ken Loach: Barátom, Eric

  Akik a címet szó szerint véve Eric Cantonát keresik a filmben, nem fognak csalódni. Az archívok felidézik legszebb góljait a kilencvenes évekből, a Manchester United egyik felfénylő korszakából, de megjelenik maga Eric király is, teljes életnagyságban.

 • Film - Álmaimban Amerika - Cristian Nemescu: California Dreamin'

  1999-et írunk. Kosovóban háború dúl, a román tévében az Esmeralda. A két dúlás közül az utóbbi tartja nagyobb izgalomban Capalnitüa ivarérett gimnazistáit - a gazzal gazdagon felvert romániai település diáksága spanyoltudását szaporítja a szappanopera segítségével.

 • Film - Maradt a káposzta - Vranik Roland: Adás

  Rendezőnk nyilvánvalóan annak a - fénykorát a kilencvenes évek elején magyar mozivásznakon tobzódással eltöltő - csoportozatnak a kicsit megkésett muzsikása, amit a továbbiakban (ha véletlenül szóba kerülnének) lótuszevőknek hívunk.

 • Opera - A plafonon vagyunk - Mozart: A varázsfuvola

  Tamino herceget egy óriási (sárkány)kígyó üldözi és fenyegeti - ezzel a jelenettel indul Mozart utolsó operája, s e nyitópillanat inszcenálása rögvest fel is adja a leckét a mindenkori, s különösképp a jelenben szorgoskodó rendezőknek: ugyan mit is lehet kezdeni a derék kültelki komédiás, Schikaneder librettójával, melyben a mesés és a színpadi látványkeltést szolgáló harsány elemek közhelyes bölcsességekkel és szimbolikus mozzanatokkal elegyednek?

 • Színház - Két dimenzió - Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

  A színes vásári forgatag mélyén tombol a világválság - a felszínén pedig párkapcsolati válságok tombolnak. Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabja a szerző minden erőfeszítése és deklarációja ellenére sem tragédia, ezt majdnem nyolcvan évvel a megszületése után fájdalmasan tisztán lehet látni.

 • Kiállítás - A láma legyen veletek - A Garázs Projekt, 2007-2009

  A rendszerváltás után és az Európai Unió hathatós segítségével Magyarország is nekiláthatott, hogy újjáélessze lokális és regionális kulturális gyökereit. Mindenkinek érdeke volt, hogy a kötelező május elsejei felvonulások vagy bazári szórakozássá züllesztett búcsúk helyébe olyan vélt vagy valós hagyományokon alapuló ünnepi események szerveződjenek, melyek egyszerre alkalmasak a szórakozásra és a lokálpatriotizmus erősítésére.

 • Koncert - A zenélés csak ürügy - Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra Pécsett

  Tekintsünk egész éves fesztiválként a Pécs 2010 projektre, és nyugodtan nevezzük december 30-át mínusz egyedik napnak. Ebben az esetben kijelenthetjük: a kulturális évadot egy nemzetközi hírű rendező nemzetközi hírű zenekara nyitotta.

 • "Nem mi kaptuk a pofonokat" - Peter Ogi zeneszerző a Spionsról

  Tavaly ősszel Underground katalógus címmel CD-válogatás jelent meg az 1980-90-es évek fontosnak tartott hazai zenekarainak archív anyagaiból. A gyűjtemény egyik legizgalmasabb darabja azonban még a hetvenes évek végéről származik: ez a maga korában alig ismert, de azóta a magyar punk "kályhájának" tartott Spions felvételeit tartalmazza.

 • Film - Peace & píszí - Ang Lee: Woodstock a kertemben

  Gondolta a fene: a földdarabon, ahol 1969-ben Woodstock néven zenés nemzedéki összekapaszkodásra gyűlt össze a világ (de legfőképpen Amerika) ifjúsága, korábban is volt nyoma életnek. Egyszerű, dolgos népek lakták, Hollywood felől nézve csupa marslakó; tejtermelők és motelipari szakmunkások, zsidók és nem zsidók, térd alatt végződő harisnyát viselő matrónák és békésen legelésző tehenek, plusz egy idegenforgalmi mókamester, aki a pamplonai bikafuttatás meghonosításával szerette volna fellendíteni a zsidó Alpoknak becézett catskillsi régió kulturális életét.

 • "Költségkímélő, de rondább" - Pohárnok Gergely operatőr

  Lapunk valamikori képszerkesztője ma generációja egyik legkeresettebb operatőre. A héten kerül mozikba legújabb munkája, Vranik Roland második nagyjátékfilmje, az Adás.

 • "Spielberg, Lucas, Jackson, mind 3D-ben nyomul" - Jim Gianopoulos stúdióvezér

  A Fox filmstúdió vezetője, akit 2007-ben Hollywood legbefolyásosabb emberének kiáltott ki éves hatalmi ranglistáján a Premiere magazin, a Thesszaloniki Filmfesztiválon mesélt cége legnagyobb dobásáról, minden idők legdrágább filmjéről: James Cameron Avatarja január elejéig 726 millió dollárt kasszírozott a világ mozijaiban.

 • "Battyogok fölfelé" - Polgár László operaénekes

  Leporello, Sarastro, Kékszakállú, Gremin herceg, Marke király, Fiesco: világhírű basszistánk egyazon intenzitással tolmácsolja Mozart, Bartók, Csajkovszkij, Wagner vagy Verdi zenéjét. Legutóbb a Vígszínház színpadán öltötte magára Sarastro jelmezét, 2010 áprilisában pedig a Parsifal Gurnemanzaként vendégszerepel a Magyar Állami Operaházban.

 • Útikalauz antisznob sznoboknak - Bécsi vér

  A vulgármarxisták felfogásában a történelem nem más, mint osztályharcok története. Kis tárcánkban most az antisznobizmus és a sznobizmus küzdelmét helyezzük történetfilozófiánk centrumába. Vagy a dialektikus materializmus fegyverét is bedobva: Hogyan legyünk manapság sznob (antisznob) antisznobok (sznobok) Bécsben?

 • A klerikális reakció dalnokai

  Weöres, Pilinszky, Petri és az állambiztonsági szolgálat

  Az ateizmus hegemóniája érdekében az állambiztonsági szolgálat a papság és a katolikus sajtó kézben tartásán túl a költészet iránt is érdeklődött.

 • Ring

  Egy ilyen név az Andrássy úton, nem messze az Operától egyértelmű asszociációval jár, ám aki valaha is felkereste a kilencvenes évek elején létesült tipikus másodosztályú "sörbárt", az Wagner helyett inkább a szorítóra gondolt.

 • "A testükbe teszik" - Szkokán Boglárka szakácstanuló

  A Le Cordon Bleu a világ egyik leghíresebb főzőiskolája, amit még 1895-ben alapítottak Párizsban. Ma huszonkilenc intézményük működik világszerte, az egyik legjobb London Marylebone negyedében van. Az iskolának jelenleg van egy magyar hallgatója is, ráadásul ő az egyedüli ösztöndíjas.

 • Szexfüggőség - Gyötrő gyönyör

  "A pasik többsége büszke arra, amiből nekem elegem van - mondja a negyvenes évei közepén járó Péter. - Egy darabig ez olyan férfiasnak tűnő ügy, hogy jó néhány strigulát húzhattam az ágy lábára, de aztán totál betegessé válhat.

 • A Farkas Péter-sztori és a sport - Arany, retúr

  "Drámája van, dramaturgiája van ennek a mérkőzésnek" - mondja Novotny Zoltán a 82 kg-os kötöttfogású birkózók barcelonai olimpiai döntőjének közvetítése elején. Az interneten találtam a felvételt, a Magyar Rádió archívumában, de minél többször hallgatom, annál kevésbé érzem benne a drámát.

 • Házfoglalók Hollandiában - Vége a szép napoknak

  Ha a felsőház igent mond rá, a jövőben Hollandiában is tilos lesz az önkényes házfoglalás. A konzervatív pártok által támogatott törvényjavaslat szerint ez a tevékenység akkor sem tolerálható, ha az ingatlan több mint egy éve lakatlanul áll.

 • cyberhírek

  Hétmilliárd A Föld népessége az új évben megközelíti a hétmilliárdot: január elsejére virradóra nagyjából 6 834 509 600 ember élt a bolygón - közölte egy német kutatóintézet. 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...