• MaNcs 22. évf. 14. sz. (2010. 04. 08.)
  Interjú

  "A harmadik helyről is lehet fordítani"

  Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

  "A baloldal mindig a progresszió erős bástyája volt, erről nem mondhatunk le. Ezt kell összehangolni a szolidaritással, az esélyegyenlőséggel és az igazságossággal. Mert a versenyképesség és a szolidaritás között nem vagy, hanem és van."

  2010 / 14
 • Olvasói levelek

  Ekotrip Magyar Narancs, 2010. március 18. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2010.

 • "Olvasói levelek" - Szégyenletes, törvénytelen, pimasz

  Szégyenletes, törvénytelen, pimasz Magyar Narancs, 2010. április 1. Kedves MaNcs, igaza lehet a szerk.-nek abban, hogy az elmúlt hetek választási bizottsági történései között található olyan, amely az MDF tudatos és módszeres ellehetetlenítését célozta.

 • "Olvasói levelek" - Inkább hagyjuk

  A szerk: Inkább hagyjuk Magyar Narancs, 2010. március 18. Kedves MaNcs, tisztelt Szerk.! Alaposan gyepáljátok az MTV-t a választási kampánnyal és a miniszterelnök-jelölti vitával összefüggésben.

 • "Olvasói levelek" - Ha jön az álom

  Ha jön az álom Magyar Narancs, 2010. február 25. Utódpártra vagy elődpártra? Magyar Narancs, 2010.

 • "Olvasói levelek" - Ekotrip

  Magyar Narancs, 2010. március 18. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2010.

 • A szerk.

  Csak szavazz!

  Mit tegyenek most vasárnap azok, akik nem akarják, hogy a Fidesznek kétharmada legyen az új Országgyűlésben?

 • Magánhaszon és közbűnök - Miért szavazok az LMP-re?

  Minden rosszban van valami jó. Legutóbb Elek István, Unger Anna és Ungváry Krisztián írásait olvasva (Magyar Narancs, 2010. március 25.) felmerült bennem, hogy lehetséges a dolgoknak egy másik nézőpontja is. Nézzük tehát a dolgokat innen, vagyis a visszájukról.

 • Másság és (ön)azonosság - Miért nem szavazok az LMP-re?

  Rekontra - Miért szavazok az MSZP-re? című cikkemre négy reakció is érkezett az LMP-t támogató szerzők részéről, amiért köszönettel tartozom. Különösen Erőss Gábor olvasói leveléért vagyok hálás, amiben politikailag rokonszenves és szakmailag kompetens módon érvel az LMP integrációpárti oktatáspolitikája mellett.

 • 150 perc. Vita nincs - A köztévé és a választás

  Ha nem lesz műsorváltozás, fél héttől McLeod lányai (auszt. kalandfilmsor., 67. rész), fél nyolckor Híradó sporthírekkel és időjárás-jelentéssel, 8-tól Üdítő (Szilágyi Tibor műsora), 9-től Az Este (40 perc), majd éjfélig a Párizs, Texas (NSZK-angol-francia filmdráma, r.

 • Káosz a rendben - Pedofília, egyház, nyilvánosság

 • A szerk: Inkább hagyjuk

  Magyar Narancs, 2010. március 18. Kedves MaNcs, tisztelt Szerk.! Alaposan gyepáljátok az MTV-t a választási kampánnyal és a miniszterelnök-jelölti vitával összefüggésben.

 • Ha jön az álom

  Magyar Narancs, 2010. február 25. Utódpártra vagy elődpártra? Magyar Narancs, 2010.

 • Pálya a magasban

  Egy verekedésről

  1922. október 1-jén az MTK és a VAC szereplésével rangadót játszottak a Hungária körúton. A Vívó és Atlétikai Club kiválóan szerepelt a bajnokságban, a korszak egyik legjobb klubja ellen sem lépett esélytelenül pályára.

 • Öt és feles

  Tüdőtükörképek 2.

  Ajtó csapódik, villany gyúl, Jó reggelt!, a nővér, milyen rendes, felébreszt a tükrözésre, de nem, lázat mér, és vért vesz, fél öt, ez nem igaz, dühöngök és örülök, még másfél órát alhatok. Ha tudnék.

 • Értsük meg a választási törvényt! - Voks-sors

  Azt állítják róla, hogy túl bonyolult, ezért egyesek időről időre egyszerűsíteni akarják. Pedig megérthető. Mi azért szeretjük a magyar választási rendszert, mert az a legfőbb célkitűzése, hogy minél több szavazat hasznosulhasson, azaz a lehető legtöbb választópolgár érvényesíthesse politikai akaratát.

 • Szegénység és művészeti oktatás a berettyóújfalui kistérségben - Fesd ki magadból!

  A kistérség sajátos civil intézménye az Igazgyöngy Alapítvány. Az általa működtetett berettyóújfalui Alapfokú Művészetoktatási Intézmény foglalkozásain 26 település gyerekei vesznek részt délutánonként. Vizuális nevelés, integráció és szegénygondozás, így együtt.

 • "Becsatornázni az állampolgári véleményeket" - Schiffer András, az LMP országos listájának vezetője

  Magyar Narancs: Mi az LMP fő célja, ha bekerül a parlamentbe? Schiffer András: Időrendben az elsődleges célunk, hogy benyújtsuk azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az antikorrupciós 12 pontunkból következnek, illetve azokat, amelyeket a magyar demokrácia megújítása szempontjából szükségesnek tartunk.

 • "Csakis rajtunk múlik" - Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje

  A Lehet Más a Politika, az MDF és az MSZP listavezetőjét elsősorban nem a programjukról kérdeztük - eleget beszélhettek azokról máshol, ráadásul mi is épp az előző oldalon zártuk le a témát -, hanem arról, hogy milyen parlamenti (ellenzéki) munkára készülnek, hogy mit gondolnak az elmúlt évekről és a valószínűsíthető győztesről.

 • Választási programok - Bálabontás a turkálóban

  Négyévente a pártok rákényszerülnek, hogy írásba foglalják, mit gondolnak a világról és Magyarországról. Programokból idén sincs hiány: a színvonal hullámzó, a hangnem az olykori harcias szónoklatokhoz képest kifejezetten visszafogott.

 • Interjú

  "Ez egy forradalmi gondolat"

  Philippe Aghion közgazdász az innovációról

  A Harvard francia születésű professzora a gazdasági növekedés titkát kutatja, ami innováció nélkül bajosan képzelhető el. De mi az innováció titka? Mit kell érte tenniük a vállalatoknak, és mit az államnak? Erről faggattuk pár hete Budapesten, amikor átvette a Rajk László Szakkollégium Neumann János-díját.

 • rés a présen - Gyárvárosi suttyók - Beck László "Zaza" dobos (30Y)

  rés a présen: Nyakunkon a fesztiválszezon, nyilván mindenhol játszotok idén is, mint "sztárzenekar". Hátulról, a dobok mögül hogyan éled meg ezt? Zaza: Idén kevesebbet fesztiválozunk.

 • tévésmaci - Kijöttek-e már az ecsetfülűek?

  Amikor a szobor felszállni s repülni készült, Sztupa és Troché direkt úgy öltöztek, mintha sima hétköznap lenne. A megszokott kényelmes darabjaik közül válogattak, a rendesnél kicsit nagyobb gondossággal, hogyan is lehetnének még önmaguk számára is minél kevésbé feltűnők.

 • mi a kotta? - Basszus

  A múlt héten még a basszbariton fach hódító fellépésű ifjú arszlánjának tapsoltunk (sőt néhányan elragadtatottan visítottak is feléje), ám az elkövetkező napokban már a basszisták öregistenét köszönthetjük Budapesten.

 • étel, hordó - VAKVARJÚ

  Bizonyos szókapcsolatok csak dalban fordulnak elő, és nem biztos, hogy így szólnak: "vabab subidubi". Itt van például a vak varjúcska.

 • kulthírek

  MEGÚJUL A COLOSSEUM Kb. 20 millió euróba kerül a római Colosseum egy évig tartó restaurálása.

 • film - LONDON RIVER

  Kultúrák, ha találkoznak. Hát a néni honnét való? Én bizony a messzi Guernsey szigetéről, kicsiny farmom van ott, egyszerűen, de szépen élünk, én és a vetemények, Londonba sem önszántamból jöttem, hanem mert a kislányom nem veszi fel az átkozott telefonját azóta, hogy az a szörnyű merénylet annyi életet követelt.

 • lemez - SHE & HIM: VOLUME TWO

  A suszter maradjon a kaptafánál - tartja a mondás. Persze akadhatnak kivételek, és a She & Him projekt mögött álló Zooey Deschanel feltétlenül ezt a kategóriát erősíti.

 • folyóirat - Múlt-kor

  A definitív módon igazi Trebitsch, Trebitsch-Lincoln Timóteus Ignác kétségkívül páratlan kalandoréletutat futott be Pakstól a brit alsóházi tagságon, majd dühödten angolellenes cikkek írásán át a német szélsőjobbig, és onnan is tovább, egészen Kínáig, ahol buddhista szerzetes lett.

 • lemez - THE TRIFFIDS: WIDE OPEN ROAD - THE BEST OF THE TRIFFIDS

  Epikus és néhol gótikus, mint a Nick Cave and The Bad Seeds vagy a Crime and The City Solution - nem véletlen, ugyancsak ausztrál zenekarról van szó, ráadásul egy szintén karakteres, "súlyos" dalszerző-frontemberről, és ami a Bad Seedst illeti, Martyn P.

 • koncert - BRENDAN PERRY

  orgánuma számomra az a hang, amit még akkor is szívesen hallgatnék, ha csak tiroli népdalok eljódlizására használná, épp ezért nem volt számomra kérdéses, hogy március 31-én az ő koncertjét választom a Subwaysével szemben.

 • dvd - GYÚJTÓBOMBA

  Mit kapunk, ha a 2001-es Bridget Jones naplójának rendezője hét év kihagyás után belefog egy londoni illetőségű poszt-9/11-es (valójában poszt-7/7-es) dráma szerkesztésébe? Nos, szolidabb és kulisszahasogató szimbólumok hagymahéjaiba csomagolt halk panaszszót, finoman meghintve egy kis összeesküvés-elmélettel (a receptúra konstansával).

 • lemez - AUDREY HORNE: AUDREY HORNE

  Amit az Audrey Horne zenekarról tudni lehet, már el lett mondva az előző lemez, a Le Fol megjelenésekor (Magyar Narancs, 2008. május 29.), így csak dióhéjban ismételjük át újból.

 • web - SZAVAZATSZONDA

  A honlap létrejötte mögött illuzórikus feltételezés áll: a honpolgár azt a pártot választja, amelynek programjával a leginkább egyetért. A gondolat abszurd, de a megelőlegezett bizalom, a letörhetetlen reménykedés megható.

 • Lemez - A túlsó partra - k.d. lang: Recollection

  Constant Craving. Nyilvánvaló, hogy alig akad zenehallgató, akinek k.d. lang nevének említésekor ne ez a kilencvenes évek eleji - többek közt MTV-s klipjéről is elhíresült - rádiós sláger jutna az eszébe. A kanadai dalszerző-énekesnő életműve ugyan nem zseniális vagy korszakalkotó, mégis árnyaltabb annál, hogy tulajdonosa afféle egyslágeres csodaként vonuljon be a könnyűzene történetébe.

 • Könyv - Komolyra fordítva - Keith Shadwick: Led Zeppelin (1968-1980)

  A The Beatles Antológia megjelenése óta a magyar könyvpiacon évről évre felbukkannak ún. "pazar" könnyűzenei kiadványok, melyeket csak azért nem mondanánk albumnak, mert annak ilyenkor más jelentése van. Természetesen nem arról van szó, hogy e könyvek szerzői és kiadói (esetleg hősei) mindenféle kutyaütőt próbálnak színes mázzal bevont műnyomón "klasszicizálni" - úgy tűnik, a szuperkönyv valóban csak a legnagyobbaknak jár, emlékeim szerint a Beatles mellett csupán a Stones, a Pink Floyd és a U2 büszkélkedhet ilyesmivel - legalábbis magyar fordításban.

 • Könyv - Csúf, agresszív, faragatlan - Marc Canter: Reckless Road - A Guns N' Roses és az Appetite For Destruction születése

  A rocktörténet számos kulcsfontosságú eseményéről, folyamatáról sajnálatosan hiányosak az ismereteink. Még mindig nem tudjuk biztosan, hogy mi történt azon az októberi estén, amikor Elliott Smith életét vesztette, vagy hogy mi zajlott a színfalak mögött a Kyuss utolsó, a zenekar feloszlásához vezető turnéján, netán, hogy javított-e az együtt töltött évek alatt dr.

 • 1961, Twickenham, London - Lone Scherfig: Egy lányról

  A fájdalom és a humor keverékét keresem - mondta volt a közelmúltban Nick Hornby ezeken az oldalakon (Mancs, 2010. február 4.), s hogy ez mennyire így van, és a szerző nem szokott át a hátunk mögött például a "pátosz és a vízibalett" keverékére, azt ez a film is bizonyítja.

 • Kiállítás - Handmade nihilizmus - Glenn Brown

  Õszintén szólva nem érdekel, hogy Glenn Brown (1966) az affirmáció vagy a mash-up, esetleg mindkettő elkötelezettje, amint azt a róla olvasott himnuszok és bírálatok kulcsszavakként említik. Nem érdekel, hogy a képzőművészeti múlt kisajátítását és bekebelezését vagy a zenei plágium legális változatát preferálja.

 • 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál - Fegyver, mint a tenger

  A világ legkülönfélébb tájairól szalajtott tömegmészárosok, háziasszonyok, pankrátorok és rongybabák kergetőznek a vásznakon, páran összejönnek, mások inkább lövöldöznek, néha elhúz egy karaván, miközben a háttérben a Blur és a White Stripes húzza a talpalávalót.

 • Könnyek az Eiffel-torony előtt - Lone Scherfig filmrendező

  Tíz éve ő az első rendezőnő, akinek alkotását hivatalosan Dogma-filmmé nyilvánították. Most Lynn Barber brit újságírónő Nick Hornby által adaptált memoárját vitte filmre Egy lányról címmel. Az Olasz nyelv kezdőknek, a Wilbur öngyilkos akar lenni 51 éves dán rendezőjével a Berlini Filmfesztiválon beszéltünk.

 • "Hátul beosonok" - Bodó Viktor rendező

  32 éves, volt színész és filmrendező, jelenleg színházi rendező és társulatigazgató (a Szputnyikban). A Schauspielhaus Grazcal közösen létrehozott produkciójával (Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról) meghívást kapott Európa egyik legrangosabb színházi fesztiváljára, a Berliner Festspiele keretében megrendezett Theatertreffenre.

 • Színház - Vak, világtalan - Shakespeare: Lear király

  Miközben nincsen énnekem bátorságom ahhoz, hogy szembeforduljak a gránitkeménységű állítással, mely szerint Shakespeare Lear királya úgy hibátlan és gyöngyszem, ahogy van, halkan megjegyzem, hogy a dráma elejének lélektani bakugrásával minden előadás megküzd.

 • Bolondok napja - Mentesítés

  Január elsején csak a Gergely-naptár bevezetése, tehát a katolikus országokban 1582, de Angliában például csak 1752 óta kezdődik az év. Ez csillagászati megfontolások értelmében ésszerű, ám a természet éves körforgásához kapcsolódó tapasztalatok a tavaszi évkezdet mellett szólnak, hiszen micsoda baromság hóban-fagyban, metsző szélben új esztendőt indítani (vö.

 • "Valamit, amit élveznek" - Jason Farrell ártalomcsökkentési tanácsadó

  Az Egyesült Államok egyik első tűcsereprogramjának elindítója, az intravénás drogfüggők ellátását egy helyszínen tömörítő ún. "one-stop-shop" központ alapítója, több nagy vihart kavart, a tűcserét népszerűsítő médiakampány kiötlője.

 • "Meg kell nyúznom a pókot is" - Nagy Zoltán preparátor

  Miután megsemmisült több mint ezer állatot bemutató múzeuma, kizárólag megrendelőknek dolgozik. De mellette kiállításokat szervez és iskolai szemléltetőeszközöket újít fel.

 • 40 éves a budapesti metró - Szörnyen csodás

  Több mint húsz évig tartó huzavona ért véget 1970. április 2-án, amikor Fock Jenő miniszterelnök a Népstadion állomáson átvágta a nemzetiszínű szalagot, s ezzel megindult a forgalom a kelet-nyugati metró első szakaszán, a Deák tér és az Örs vezér tere között.

 • Rekord a Nagy Hadronütköztetőben - Egyenest a közepébe!

  Hosszú kényszerszünet után végre működésbe lépett a Nagy Hadronütköztető - az első eredmények pozitívak.

 • cyberhírek

  Keresőtrend Jelentősen megnőttek a választásokkal kapcsolatos internetes keresések: sokkal többen kíváncsiak a pártokra és a listavezetőkre. Messze a legtöbben a Jobbikra keresnek a magyar interneten.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...