• MaNcs 22. évf. 17. sz. (2010. 04. 29.)
  A szerk.

  Merre mennek a kétharmaddal?

  Az ország következő miniszterelnöke vasárnap esti győztes beszédében "széles, óriási nemzeti egységről" beszélt, amit a magyarok létrehoztak, és aminek csodájára jár a világ. Ennek a "nemzeti egységnek" a beszédből kitűnően az az 52,73 százaléknyi szavazat, 2 706 292 magyar választópolgár akarata lenne a hordozója, vagy megtestesítője, vagy a kifejezője, amit a Fidesz kapott - igazából nehéz a mondásból a...

  2010 / 17
 • Rendszerhibák - Miért nincs összhangban a közoktatás intézményrendszere a szabad iskolaválasztással?

  A magyar közoktatás iskolafenntartási és -finanszírozási rendszere mély szerkezeti válságban van. Ez a válság egyszerre érinti az oktatás költséghatékonyságát, az oktatás általános színvonalát, valamint a megfelelő minőségű oktatási szolgáltatásokhoz jutás egyenlő esélyeit.

 • Juhász Attila-Krekó Péter

  Minek nevezzelek?

  A szélsőjobboldal fogalmáról

  Egy férfi és egy nő ül a bárban. - Lefeküdne velem egymillió dollárért? - kérdi a férfi. - Persze - vágja rá a nő. - És ezer forintért? - Dehogy. Mit képzel, ki vagyok én? - Azt tisztáztuk, hogy ki maga, most már csak az árról tárgyalunk.

 • Nad Tatrou sa blyska, hromy divo bijú

  Kedd van, kora délután, a szlovák törvényhozás hamarosan dönt az úgynevezett "hazafias törvény" sorsáról - már ha időközben lettek hozzá elegen, mert az ülés kezdetekor a 150 fős parlamentnek csupán 71 tagja kóricált a padsorok között.

 • Pálya a magasban

  A futball a virtuális reprodukálhatóság korában

  "A közönség vizsgáztat, de szórakozva teszi azt." (Walter Benjamin) Ki a leggyengébb? A felvetés egyidősnek tűnik a "ki a legerősebb?" kérdésével, de ősi eredete a futballra vonatkoztatva csak látszólagos.

 • Csak semmi politika!

  Gúzs

  Sokan örülnek, sokan aggódnak, hogy a választásokon győztes Fidesz kényére-kedvére módosíthatja az alkotmányt. Baj-e ez, vagy nagyszerű lehetőség egy rossz rendszer jobbítására?

 • Megmentette, tönkretette - Joan Antoni Samaranch i Torelló (1920-2010)

  A francia Pierre de Coubertin által 1894-ben alapított Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - és persze a "sportszerető közvélemény" - az olimpiai játékok súlyos válságával nézett szembe a nyolcvanas évek elejére.

 • Lech Kaczynski élete és műve - Varsótól Krakkóig

  A lengyel államfő tragikus balesete végérvényesen ráirányította a világ figyelmét Katynra, a szovjet NKVD által a lengyel hadifogoly tisztekkel szemben hetven esztendővel ezelőtt elkövetett gaztettre. Paradox módon a moszkvai vezetésre bizalmatlanul tekintő Lech Kaczynski halála érdemben hozzájárulhat a lengyel-orosz kapcsolatok látványos javulásához.

 • tévésmaci - A tevék ritkán csemegéznek

  Amikor Sztupa és Troché megpróbálták eladni a tengeralattjáró roncsát, a titkos ügykezelés (TÜK) elengedhetetlen követelménynek számított. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a művelethez szükséges információk jó részét a kommunistáktól kell kitudniuk, bár ők nagyon szomorúak voltak, mert épp Cseterki elvtárs temetéséről tartottak hazafelé - mely tényből nyilvánvaló, hogy amit most elmesélünk, ippeg' 27 esztendeje történt.

 • chili&vanília - Sárgaborsó és koriander

  Azt hiszem, a sárgaborsó annyira jellegtelen, hogy még arra sem méltatjuk, hogy igazán szenvedélyesen utáljuk. Mert a paradicsomos káposzta vagy a finomfőzelék legalább heves érzelmeket képes kiváltani, de a sárgaborsó?

 • étel, hordó - LIZARD

  Minden beugrik Morrisontól a Jurassic Parkig, arra viszont álmunkban sem gondoltunk, hogy a gyíkoskodásnak földrajzi jelentése van: "Lizard szigetének a nevével 10 éves koromban találkoztam először, amikor bevetettem magam Cook kapitány, a híres utazó és felfedező kalandjainak olvasásába.

 • mi a kotta? - Lesz még egyszer ünnep

  Itt van május elseje, zengjük torkunk szakadtából, jóllehet ezúttal nem énekszó és tánc köszönti majd a munka nemzetközileg elfogadott ünnepnapját, hanem a szívünknek oly kedves Rév Lívia koncertje, aki örömteli módon rácáfolva tavalyi szereplésének búcsúfellépés megjelölésére, most a Művészetek Palotájában ad Chopin-estet (Nemzeti Hangversenyterem, május 1.

 • rés a présen - Bőrök sertéstémában - Borovitz Tamás énekes (Malacka és a Tahó)

  rés a présen: Mi az a malacka, és ki a tahó? Borovitz Tamás: Mind tahók vagyunk, ez fontos. Ez leginkább a dalszövegeinkben, világlátásunkban tapasztalható.

 • kulthírek

  GYÁSZ Kaposváron eltemették Schwajda Györgyöt: a Csiky Gergely Színház igazgatója, aki pályája során három periódusban is vezette a Szolnoki Szigligeti Színházat, de Budapesten és Miskolcon is dolgozott, 67 éves korában hunyt el a múlt héten.

 • film - MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET

  A római szökőkutak kitüntetett filmművészeti szerepét aligha kell bizonygatni, mint ahogy azt sem, hogy Kristen Bell (meg valószínűleg bármely, tetszőlegesen kiválasztott, jól domborodó sorozatcica) remekül mutat egy ilyen belvárosi vízköpőben, kisestélyiben, vérében magas alkoholtartalommal.

 • könyv - DRMÁRIÁS: SZABADKÕMÛVES SZEX

  Megszokhattuk már, hogy gombaként bukkannak elő a könyvesboltok polcairól a szabadkőművességgel foglalkozó misztikus krimik és a filmesítésre váró kalandregények. S megszokhattuk azt is, hogy drMáriás minduntalan képes meglepni bennünket.

 • lemez - SLASH: SLASH

 • balett - LES BALLETS TROCKADERO DE MONTE CARLO

  Mit szépítsük, hazánkban nagyjából mindmáig Ihos József Kató nénije vagy jobb (?) esetben az Irigy Hónaljmirigy egy-egy rusztikusan ordenáré produkciója képviseli a nagy nyilvánosság előtt a női ruhát öltő, s abban páváskodó férfi örökkön karneváli transzvesztitahumorát.

 • dvd - AT THE GATES: THE FLAMES OF THE END

  Az At The Gates a kilencvenes évek legnagyobb death metal bandája volt - gyakorlatilag ők találták ki a Göteborgról elnevezett dallamosabb, fogyasztóbarátabb változatát a műfajnak. Ez a háromlemezes DVD pedig a méltatlanul korán feloszlott zenekar két évvel ezelőtti, pár koncertre szóló újjáalakulását hivatott megörökíteni, és egyúttal elmesélni a zenekar történetét egyfajta búcsúajándékképpen, hiszen, ahogy a tagok is leszögezik a film végén, ez a 2008-as turné volt az ő igazi búcsújuk, és soha nem lesz többé At The Gates.

 • film - VINYAN

  Van az a vicc, hogy Pistike panaszosan rágja anyukája fülét, hogy anya, én nem akarok Amerikába menni, anya, én nem akarok Amerikába menni, mire a mama megunja, és ráripakodik; kuss, kisfiam, ússz tovább. Ugyanez a vicc játszódik le az európai színjátszás két közismert figurája, a házaspárt alakító Rufus Sewell és Emmanuelle Béart között: a férj nem akar a burmai dzsungelbe menni, mondá is az asszonykának, hogy szerinte úgysem fogják megtalálni cunamiban elveszett kisfiukat, de a hajó csak megy, viszi a párt a dzsungel legmélyére.

 • A TRASH-PÖRÖLY APOTEÓZISA

  Tavaly májusban Dömsödi Zsolt munkái láttán még a nemzetközi kortárs grafika nagyjai is felkapták a fejüket. Dömsödi - akkor még a KREA grafikushallgatója - első helyezett lett a londoni Curzon Cinemas, a Don't Panic és az amerikai Fangoria magazin szervezte, A Night with George A.

 • koncert - MAX TUNDRA, DEERHOOF

  Kevés üdítőbb esemény van annál, amikor a felelősségteljes, mély érzésű és/vagy megfontoltan gondolkodó könnyűzenészek nyomasztó serege után végre néhány teljesen tökkelütött muzsikussal hoz össze minket a jó sors.

 • Kiállítás - Kávé szőrrel - Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni

  Közhely, hogy a tömegkultúra és a "magas művészet" között képlékenyek a határok, s az is, hogy a kortárs képzőművészek gyakran nyúlnak a populáris vizuális kultúrában alkalmazott eszközökhöz. A reklámok, plakátok, filmek képi toposzai kimeríthetetlen forrásnak tűnnek, a kérdés csak az, hogy a művész csupán használja és alkalmazza a bevett formát, vagy kritikusan reflektál a kliséhez tapadó "üzenetekre".

 • Könyv - Egy makrancos hölgy - Alan Bennett: A királynő olvas

  Olvasnak-e az uralkodók? Nem, az uralkodók bevonulnak, megnyitnak, szalagot vágnak át, beszédet tartanak, bejelentenek, kinyilvánítanak, üdvözölnek, háborút indítanak, békét kötnek, nemritkán megistenülnek, és néha tökké változnak, mint például Claudius római császár.

 • "A jelen inspirál" - Rupaszov Tamás - Trottel

  Márciusban jelent meg a kísérleti könnyűzene legpatinásabb magyar képviselőjének, a Trottelnek a tizenegyedik albuma Embryo címmel, elektronikával bőven nyakon öntött, pszichedelikus zenével, az előzőekhez hasonlóan saját kiadásban.

 • "Imádok öltözködni" - Samuel L. Jackson színész

  Megjelenésünk napján kerül a hazai mozikba új filmje, A Vasember 2. A Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill, a Die Hard 3, a Dzsungelláz, a Shaft, a Ha ölni kell vagy éppen a Csillagok háborúja-filmek 62 éves, Oscar-jelölt sztárjával a Kairói Filmfesztiválon találkoztunk, ahol életműdíjat kapott.

 • "Minden évben nulláról" - Hartyándi Jenő, a Mediawave művészeti vezetője

  Április 30-án indul a "jövő hagyományainak" fesztiválja, a Mediawave. A nemzetközi független filmes és zenei szemle idén ünnepli a huszadik születésnapját, de a jubileum alkalmából nem Győr, hanem Szombathely felé kell majd venni az irányt, hogy lássuk Greenaway új filmjét, vagy halljuk Gil Scott-Heront.

 • Szép új világ

  Elfriede Jelinek: Kézimunka

  Ez a darab, a Kézimunka egyáltalán nem mostanában íródott, a cigánygyilkosságok szörnyű éveiben, hanem tizennégy évvel ezelőtt, 1996-ban. És nem itt, hanem Ausztriában, ahol egy évvel korábban megöltek egy bombával négy fiatal romát.

 • "A háborúban nem volt zene" - Ámosz Oz író

  Ma ő testesíti meg az izraeli írót külföldön. A Nobel-díj odaítélését övező latolgatásokkor rendre felmerül a neve - meg akkor is, amikor az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a fájdalmas, de elkerülhetetlen kompromisszumok kerülnek szóba, hisz' ezek nélkül Ámosz Oz szerint semmi kilátás a tartós megegyezésre.

 • Harc az elektronikus olvasók piacán - Egy perc sprint a könyvesboltig

  Április 3-án a New York-i Fifth Avenue Apple Store-ban megkezdődött az Ipad hódítása. Piaci elemzők szerint az év végére akár nyolcmillió érintőképernyős digitális táblát is értékesíthetnek. Ha az Apple és követői ezúttal sem tévednek, az elektronikus könyv- és újságforgalmazás forradalmának következő állomásához érkeztünk.

 • Mediawave 2010 - Ágyőr!

  Egy város életének két évtizeden át látszólag szerves része egy világhírű fesztivál. Aztán kiderül, hogy a város nem tart igényt a fesztiválra. A Mediawave Győrből Szombathelyre költözött - a költségvetési számok mögött egy kultúrharc hadállásai is felsejlenek.

 • Vámpírdivat - Foggal-körömmel

  A vérszívó ma már nem hátborzongató lényként jelenik meg, mint Lugosi Béla idejében. Divatosan öltözik, és csak akkor bántja az embereket, ha nagyon szükséges.

 • C-vitamin és evolúció - Harapjunk citromba?

  A C-vitaminnal kapcsolatban evolúciós nézőpontból tekintve két kérdés vetődik fel. Hogyan alakult ki és került használatba egy ilyen hatékony kémiai anyag, s miért nem tudjuk szintetizálni többek között mi, emberek sem?

 • cyberhírek

  Internetfüggőség Az amerikai diákok annyira ragaszkodnak mobiljaikhoz, a közösségi oldalakhoz és az internethez, hogy a drog- és alkoholfüggőséghez hasonló tüneteket mutatnak - állapította meg egy új tanulmány. 24 óra elteltével sok önkéntesnél megvonási tüneteket tapasztaltak: szorongást és ellenállhatatlan vágyat médiaeszközeik és közösségi hálójuk után.

 • Távolsági járat - Utazik az unió

  Isztambul-Budapest busszal, amikor a fél világ, mint a kés, áll a levegőben. Hosszú, kényelmetlen és bénítóan fárasztó. De a cipónyira dagadó boka és a zúgó fej ellenére még ezt a végeérhetetlennek tűnő zötyögést is nézhetjük pozitívan.

 • Vitacsata Kecskeméten - "Nincs másik út"

  Sportot űzni a vitából és javítani a kultúráját - ezt a két látszólag ellentmondó célt tűzte ki az itthon is aktív disputamozgalom. A múlt hét végén a dél-alföldi középiskolák vitacsatáján jártunk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...