• MaNcs 22. évf. 22. sz. (2010. 06. 03.)
  Interjú

  "Két-három generációt tartunk össze"

  Farkas Róbert, Szűcs Krisztián - Budapest Bár

  Farkas Róbert ötéves korában kezdett hegedülni, majd tizenévesen került be a 100 Tagú Cigányzenekarba, ahol rövid idő alatt vezető prímás lett. Bejárta a világot, majd huszonévesen elvégezte a Zeneakadémiát. A hazai alternatív zenével később került kapcsolatba, majd megalapította a Budapest Bár formációt, amely a régi kávéházi cigányzenekarokat idézi, és a hazai popzene sztárjai éneklik benne a...

  2010 / 22
 • Kommunikációs okokból - Helyes-e a családi pótlékot az iskolalátogatáshoz kötni?

  Az új kormány egyik első társadalompolitikai intézkedését fogalmazza meg az a Kósa Lajos és Soltész Miklós (KDNP) által benyújtott törvényjavaslat, amelynek lényege, hogy a családi pótlékot (új nevén: az iskoláztatási támogatást) fél évig természetben nyújtanák abban az esetben, ha a tanköteles korú gyermek igazolatlan iskolai hiányzásai elérik az ötven órát.

 • Kerényi Miklós Gábor válasza Csáki Judit Eszi, nem eszi című írására - Hiszi, nem hiszi...

  Hiszi, nem hiszi a Kedves Olvasó, Csáki Judit színikritikus "Eszi, nem eszi" c. cikkében a budapesti operettjátszással foglalkozik!

 • Békekölcsön

  Szegény Angela Merkel, lassan rajta kezd elverve lenni a por, amiért Görögország bebukott. Nem akkor adott pénzt, amikor kellett volna. Amikor adott, nem adott eleget, és aztán a végén már hiába adott eleget, lehet, már az sem lesz elég.

 • Célirányos leépítés

  Várhatóan a jövő héten fogadja el az Országgyűlés kétharmados többsége az önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot. A létszámcsökkentés bűvöletében a kormánypártok körülbelül harmadával nyesnék le a helyhatósági képviselők számát.

 • Mi az ország - és mi az Ország - Isten a törvényben

  János evangéliumában meglehetősen hamar elkövetkezik az a momentum, ami tökéletesen alkalmas (lenne) a politika- és királycsinálásra: már a hatodik részben, az ötezer ember megvendégelésekor. Ebben a történetben a populista frázisok esszenciáját, minden politikai hazugság gyökerét - "a semmiből fogunk tömegeket jóllakatni" - Jézus anélkül váltja valóra, hogy kimondaná, elpufogtatná.

 • A jobb lázadása

  Tulajdon és egyenlőtlenség

  A klasszikus konzervatívok alighanem legnagyobb része osztotta Asbóth János ítéletét a szabadversenyelvű társadalommal kapcsolatban: a manchesteri liberálisok "panaceáj[a] egyoldalú vala, mint minden panacea, és megérzik rajta az osztályérdek, habár öntudatlan és jóhiszemű is.

 • Orient expressz

  A mór megtette kötelességét, a mór jöhet

  Azok, akik a kettős állampolgárság ügyében jogalkotási rögtönzésekről és átláthatatlan politikai káoszról beszélnek, tévednek. Magyarországon ugyanis e téren két, letisztult és átgondolt megközelítés létezik, s bár mindkettő politikai erőkhöz és elkötelezettségekhez kötődik, bennük az ideológiai elem másodlagos.

 • A vég felé - Száz éve halt meg Mikszáth Kálmán

  "Mikszáth percről percre elgondolkozóbbá, komolyabbá vált. Az előbb még nevető és nevettető vonások egyre élesebbek, gúnyosabbak, szinte marók lettek. Elkezdett beszélni. Először azokról, akiknek üres széke s pohara még ott állott, azután tovább a Monarchiában szereplő összes alakokról - egészen a Habsburg-dinasztiáig.

 • Baj van - Békés Pál (1956-2010)

  Azt akartam mondani még akkor, de nem mondtam, mert letettük a telefont, hogy talán a "minden jót", az kontextussemleges. Mármint egy ilyen születésnapon, mint amilyen Békés Palinak legutoljára adatott, a halála előtt pontosan két hónappal és egy nappal.

 • Sok bába közt - Szilasi László: Szentek hárfája

  Az irodalmi életben régóta ismert, kritikusként és irodalomtudósként tekintélyes nevet szerzett Szilasi László az idei könyvhéten jelentkezik első regényével, mely ebben az értelemben első regény is meg nem is. Bár de facto a szerző első (önálló) szépirodalmi kötetéről beszélünk (2000-ben Németh Gáborral közösen adták ki a Kész regény c.

 • Hullámvasút - Wolfgang Behringer: A klíma kultúrtörténete - A jégkorszaktól a globális felmelegedésig

  Volt idő, mikor a történészek csekély figyelmet fordítottak a klíma változékonyságára és históriaformáló erejére - úgy tűnik, eme álláspontjuk változóban van. Nem lehetünk eléggé hálásak korunk klímapánikjának, mely ráirányította a figyelmet arra, hogy az éghajlat hirtelen, gyors megváltozása felforgatja az emberi kultúra létfeltételeit is.

 • Általánosítástól ellentmondásig - Ferber Katalin: Mindenki szellemi kalauza: Japán

  "Hány Japán van? (...) [É]ppen annyi, ahányan vagyunk" - áll Ferber Katalin nagyalakú, fényes papírra nyomott, száznál több színes fotót felvonultató (látszólag) képeskönyvének bevezetőjében. És ahogy hamar kiderül, hogy a szerző jóval többet vállalt egy képes albumnál, úgy hiányzik egyre jobban az is, hogy a fenti figyelmeztetés az általánosíthatóság képtelenségéről ne csak üres frázis legyen.

 • Fölösleges öszvér - Wehner Tibor: Magyar szobrászat 1945-2010

  Egy szakkönyv címe általában támpontokat ad reménybeli olvasójának, ebben az esetben azonban a szerzőként megjelölt Wehner Tibor és a szikár cím kapcsolata megtévesztő; nem az elmúlt több mint hatvan év szobrászatát körüljáró/feldolgozó, akár korábbi írásokat egybemontírozó tanulmánykötettel, s nem is saját kutatáson alapuló, új szempontokat felvillantó, esetleg hiánypótló művészettörténeti munkával állunk szemben, hanem olyan különleges eleggyel, amely egy szubjektív bevezető tanulmányból és nagyrészt máshol is hozzáférhető dokumentációs bázisok (lexikon-szócikkek, kiállításjegyzékek) összekapcsolásából alakult ki.

 • Sokat ígérnek - Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  1. Lanczkor Gábor: A mindennapit ma (Kalligram, 2010) - 79 pont 2. Háy János: Egy szerelmes vers története (Palatinus, 2010) - 74 pont 3. Tompa Andrea: A hóhér háza (Kalligram, 2010) - 49 pont 4. Rubin Szilárd: Római egyes (Magvető, 2010) - 46 pont 5.

 • A komolytalanság száműzöttje

  Garaczi László: Arc és hátraarc

  "Készen állok. Minden itt van. Bármi lehet. VÉGE"

 • "Rendezgetem a romokat"

  Garaczi László író

  A kortárs magyar próza egyik leginnovatívabb alkotója tizenkét év után adja közre az önéletrajzinak mondott lemursorozat újabb darabját. A könyvhétre megjelenő Arc és hátraarc az előzményektől függetlenül is olvasható, fanyar humorú, erős sodrású regény.

 • rés a présen - A pécsi a legvastagabb - Stuber Andrea szerkesztő, kritikus

  rés a présen: A június 3-tól június 12-ig tartó Pécsi Országos Színházi Találkozón szereplő darabok nagy részét láttad. Zsűritagként mi szerint állítasz sorrendet? Stuber Andrea: Idén sokkal kevesebbszer mehettem színházba, mint szoktam, legfeljebb ha 120-130 alkalommal.

 • tévésmaci - Mit eszik a zsiráf?

  Amikor Sztupa és Troché megálltak a Csepel Vas- és Fémművek csobánkai gyermeküdülőjében egy elmélyülten festegető alak mögött, a vásznon az épület sarka, a mögötte felkúszó kerti lépcső és néhány szép fenyőfa bontakozott ki éppen.

 • mi a kotta? - Ember lesz az én kisunokám!

  Jó néhány hónappal ezelőtt átmeneti búcsút vettünk a Zeneakadémia nagytermétől, s úgy rémlik, a generális felújítás tán még el sem kezdődött igazán, ám most mégis visszatérhetünk egy estére kedvelt koncertszálánkba.

 • chili&vanília - Nyári tök

  Hosszú éveken át, amíg külföldön éltem, minden egyes nyáron, amikor hazautaztam Magyarországra, alig vártam, hogy végre tökfőzeléket főzhessek. A családi hagyományoktól függően ki melegen, paprikásan, ki hidegen, fehéren készíti, és a nyár egyik legzseniálisabb étele.

 • étel, hordó - DZSUNGEL

  A rendszerváltást követően - amikor azt hitték, hogy mindenre van vevő, és többnyire volt is - néhányan pesti bérházakba telepített magánállatkerttel próbáltak szerencsét. A főleg terráriumokra kihegyezett természetismereti vállalkozás azonban nem jött be, a célközönség inkább az újjászülető kisállat-kereskedésekbe ment, ha varánuszban, ugróegérben vagy óriáspókban akart gyönyörködni.

 • kulthírek

  EUROVÍZIÓ: NÉMET DIADAL Satellite című számával Lena (teljes nevén Lena Meyer-Landrut) nyerte az 55. eurovíziós dalfesztivált Oslóban: az 1982-ben első helyen végző Nicole (Ein bisschen Frieden) óta ez az első német győzelem.

 • tévésorozat - SPARTACUS - VÉR ÉS HOMOK

  Van egy megkerülhetetlen alaphelyzet, mégpedig az, ha az HBO egy újabb ókori sorozattal jön ki, az akkor is figyelmet érdemel - már csak a nagy előd, a tévészériák mindenkori top 10-ének biztos tagja, a Róma miatt is -, ha az alkotói műtörténeti előzményként nem csak a mondott mesterművet emlegetik, de nagy büszkén a moziban futott 300-at is, illetve - és most fogja be mindenki az orrát - a Xena (A harcos hercegnő, huh!

 • koncert - XIU XIU

  A Xiu Xiu mindig is Jamie Stewart zenekara volt, de ő sohasem dolgozott egyedül. Most ketten vannak: Stewart mellé - az idei Dear God, I Hate Myself album elkészítésénél ugyanúgy, mint a turnén - alkotó- és zenésztársként szegődött Angela Seo billentyűkezelő, általános kütyünyuvasztó, dobprogramozó, miegyéb.

 • könyv - IRWIN SHAW-ROBERT CAPA: IZRAELI RIPORTOK

  "Képtelenség valami véglegeset mondani Jeruzsálemről" - szögezi le Shaw az 1949-ben, a The New Yorker és a Holiday magazin megbízásából írott riportjainak egyikében. S nem is törekszik a véglegességre - épp ellenkezőleg.

 • dvd - DÉLUTÁNI SZERELEM

  Doktor: Hány éves? Wilder: 90, és nehezen megy a vizelés. Doktor: Akkor vizelt már eleget, érje be ennyivel.

 • kiállítás - MANÉ&MONÉ

  A szobrászat mint kiindulási pont ideális a tárlat feldolgozására. A médium térrel való közvetlen viszonya az alap, ez gazdagodott a mozgással, ezáltal az időbeliséggel, a fény használatával, a dokumentarizálással, és végezetül így is olvadt össze a síkművészetekkel és a konceptualizmussal.

 • lemez - DEE DEE BRIDGEWATER: ELEANORA FAGAN - TO BILLIE WITH LOVE

  Dee Dee Bridgewater új lemezét egy szóval is lehetne jellemezni: dögös. Azok, akik ott voltak négy éve az afrikai gyökereiről megemlékező lemezének bemutatóján, egy cseppet sem csodálkozhatnak azon, hogy a finoman szólva sem visszafogottságáról híres hölgy legújabb lemeze is kirobbanóan energikus.

 • könyv - ARNALDUR INDRIDASON: HIDEGZÓNA

  Főtt birkafej. Na, vajon melyik krimiben vagyunk? A végeinken is igen népszerű (de hogy irodalmilag is kitekintsünk: például Karin Fossum által is nagyra tartott) Erlendur felügyelő hívei immár félszavakból megértik egymást: ha máshonnan nem, az izlandi rendőrség híres mizantrópjának eseteiből bizton tudjuk, hogy Izlandon a főtt birkafej amolyan nemzeti eledel, melynek a szemét is jó étvággyal fogyasztják a helybéliek.

 • lemez - THE MORNING BENDERS: BIG ECHO

  A poptörténelemből számtalan példát tudnék arra mondani, amikor egy zenekarral sűrű hátbaveregetések közepette közlik, hogy "srácok, hát ez tök jó, de tisztára olyan, mint", majd a homlokára nyomják az adott együttes matricáját, amit aztán szegény zenekar heves tiltakozások kíséretében próbál magáról levakarni.

 • Koncert - Nem vénember - A Kiss Budapesten

  Mondhatni, a Kissre kicsit rájár a rúd Magyarországon. Utolsó budapesti koncertjük pont a maszkos korszak eredeti felállásának újjáalakuló turnéja volt, amely világszerte irgalmatlan telt házakkal futott, csak Magyarországon voltak képesek az akkori promoterek úgy elfelejteni a reklámozást, hogy a Margitszigeti Stadionból a Petőfi Csarnok pár ezres szabadterére szorult a banda, erősen limitált látványelemekkel.

 • Opera - Törik-szakad - Wagner: Trisztán és Izolda

  A történetfilozófia egyik kedvelt, időről időre fölmelegíthető vitatémája: a személyiség szerepe a történelemben. Örök, hiszen megválaszolhatatlan a ködevő kérdés, hogy ugyan mi alakult volna másként, ha egy-egy korszak főszereplőjét a véletlen kiüti a képből, s persze mi az, ami ennek dacára is feltartóztathatatlanul végbement volna.

 • Film - Szilvakék paradicsom - Aida Begic: Hó

  Kicsi falu Kelet-Boszniában. Annál is kisebb, mint háború előtti fénykorában. A nappaliban a teljes lakosság: lányok és asszonyok, nagyok és kicsik, s csak mutatóban a férfinépből - egy riadt tekintetű kisfiú meg egy botjára támaszkodó öregember.

 • Film - Fehér ember menni... - Paul Greengrass: Zöld zóna

  A hetvenes évek legvége volt a nagy idő a háborús filmek történetében: meghalt John Wayne, s elkészült A szarvasvadász meg az Apokalipszis most. Egy korszak - a gáncs nélküli, derék, bár kissé túlkorosnak ható, világszabadságért az ellen vérét bőven ontó hérosz, a "zöldsapkás" korszaka - lezárult, s helyére beszüremkedtek a szerencsétlen kisemberek és vérengző elmebetegek takarásában az ilyen-olyan (amerikai) hátsó szándékok.

 • Dokumentumfilm - Cintányéros, cudar világ - Pigniczky Réka: Inkubátor

  1984-et írunk, itthon nemrég mutatták be az István, a királyt, és erre készül pár fiatal is valahol Amerikában. Igazi amerikás magyarok ők, méghozzá másodgenerációsak, akik demokratikus változások jelének vélik a Szörényi-Bródy-féle rockoperát, s lelkesedésükben összepróbálják és eléneklik a Yosemite-parkon innen, egy cserkésztáborban.

 • "Folyton kérdeztem" - Kovács Lehel színész

  Pályájának kezdete óta a Katona József Színház színésze. A katonás A kétfejű fenevad főszerepe mellett április vége óta (váltott szereposztásban) a Madách Színház Diploma előttjében is főszerepet játszik.

 • Kiállítás - Pörkölő és perkolátor - A fekete leves. A kávéfőzés története

  Az ember egyik lenyűgöző tulajdonsága, hogy hihetetlen mennyiségű találékonyságot, ötletet és odafigyelést hajlandó beleölni élvezeti cikkei előállításába. Itt van például a kávé: hosszadalmas, időt, fáradságot nem kímélő erőfeszítéseket tettünk az évszázadok során, míg az abesszin fennsíkokon a cserjerágcsálástól felélénkült kecskék örömét megirigyelve eljutottunk a kávé számtalan sűrűségű fokon, különböző keverék italok formájában történő élvezetéig.

 • Mesterséges sejt

  Kimérák kora

  A híres-hírhedt Craig Venter és kutatócsapata újabb óriási lépést tett az élet alapstruktúráinak teljes manipulálhatósága irányába. A távlatok beláthatatlanok - az aggodalmak is.

 • cyberhírek

  Élettartam A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a CD- és DVD-lemezek élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. A száz évre tervezett lemezek 5-10 évnél sem bírják tovább, olvashatatlanná válnak az adatok.

 • "A térkép demokratizál" - Wendy E. Brawer ökodizájner, a Green Map System alapítója

  Az ún. zöldtérképekre önkéntesek viszik fel környezetük olyan értékeit, amelyek a helyi érdekű fenntartható fejlődésben kulcsszerepet játszhatnak. A múlt héten a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) vendégeként Budapesten járt amerikai aktivistát a természeti és társadalmi erőforrások közös leltározásának tanulságairól és jövőjéről kérdeztük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...