• MaNcs 22. évf. 29. sz. (2010. 07. 22.)
  Várhegyi Éva

  Elintézték

  A forint, az IMF, az EU és a költségvetés

  Az ember, pláne, ha pechjére közgazdász, csak kapkodja a fejét ennyi dilettantizmus láttán. Még a marha is tanul néhány áramütésből, csak a mi kormányunk nem tanul semmiből, pedig a papírforma szerint intelligens emberekből áll.

  2010 / 29
 • Valaki csak megeszi - Veszélyben a magyar gabonatermesztés

  A magyar politika zsákutcába szorította az agrárgazdaságot. Mintha más gondok nem lennének, minden szava a földtulajdon körül forog. Jövő május 1-jén lejár az Európai Unióval kötött szerződés haladéka, és megszűnik a külföldiek földtulajdon-szerzési prohibíciója, s ezzel együtt a hazai társas gazdaságok tulajdonszerzési tilalma is.

 • Kovács Dániel

  Országunkat egy sztárért!

  A Bécsi utcai beruházásról

  Everything today is thoroughly modern, everything today is starting to go - énekli Julie Andrews a magyarul Ízig-vérig modern Millie címmel bemutatott 1967-es musicalben. Az 1922-ben játszódó történetben Andrews, azaz Millie loknis szürke verébként sétál a város utcáin, amíg észbe nem kap, és át nem vedlik rövid szoknyás, bubifrizurás emancipált nővé.

 • Devianciák

  Mindössze három kattintás választja el a netezőt attól a különös világtól, amelyben egyszerre jelenik meg a feudalizmus jogszolgáltatása és az új rend igazságérzete. A hodmezovasarhely.hu honlap Hírek rovata tudatja a nagyvilággal, hogy kik azok, "akik visszaéltek a város támogatásával".

 • Próbálkozott

  A múlt hét végi ajtócsapkodással talán még nem ért véget minden - de az is lehet, hogy igen, csak még nem tudunk róla. A Fidesz és agitprop-gépezetének minden homályosítási erőfeszítése ellenére annyi biztosan kihámozható a történetekről (például az asztal túloldalán ülő tárgyaló felek közleményeiből), hogy a magyar kormánynak nem annyira az IMF-fel, mint inkább az unióval, az Európai Bizottsággal gyűlt meg a baja.

 • Csak semmi politika!

  Vízbe fojtott rakéták

  A közösségi oldalak a népi politikai kezdeményezések nagyszerű terepei. Sok jóérzésű ismerősöm csatlakozott az egyik ilyenhez, a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" elnevezésű Facebook-csoporthoz, melynek hamarjában nem kevesebb, mint kétszázötvenezer tagja került.

 • Maga itt a tánctanár?

  Csak a nevét utálom

  Az 1990-es évek elején a Népszabadság Esterházy Péter bonmot-jával reklámozta magát: "Már csak a nevét utálom." Amennyire emlékszem, hatásos reklám volt attól a laptól, amely megtartotta jól bejáratott pártállami márkanevét, tartalmában viszont normális, demokratikus szellemű újsággá alakult.

 • "Olvasói levelek"

  Nagy szavak, szerény tettek Magyar Narancs, 2010. július 1. A kiskereskedelmi láncok erőfölényéről szóló cikkhez szeretnék néhány gondolattal hozzájárulni.

 • Uganda és az al-Sebab - Harcosok klubja

  Miután az ugandai fővárosban a vébédöntő idején több mint hetven, étteremben vagy rögbiklubban meccset néző ember halt meg párhuzamos bombamerényletekben, a gyanú rögtön a szomáliai Harcoló Ifjak Mozgalmára, a röviden csak al-Sebabként emlegetett szervezetre terelődött.

 • Fadlallah nagyajatollah élete és műve - A reformsíita

  Július elején Bejrútban elhunyt az egyik legbefolyásosabb síita vallási vezető, Muhammad Huszajn Fadlallah nagyajatollah. A New York Times mint a radikális iszlamista csoportok - köztük a Hezbollah - alapító szellemi atyját, az Egyesült Államok egykori közellenségét búcsúztatja, a közel-keleti sajtó a síita mainstream gondolkodástól fokozatosan függetlenedő, már-már liberális vallási gondolkodóként emlékezik meg róla.

 • chili&vanília - Habos, hideg: leche merenguada

  Baszkföldön ritkán eszik az ember rosszat, legyen szó út menti kifőzdéről vagy világhírű, sokcsillagos étteremről (az utóbbiak egyébként igencsak számosak). Érdekes módon az édességek nem tartoznak az erősségeik közé.

 • tévésmaci - Ecsetfülűek dagonyáznak a hátsó udvarban

  Amikor Sztupa és Troché dohánnyal foglalkoztak, nem volt éppen jó dolguk, de annyira finom illat terjengett mindenfelé, hogy már azért megérte. Sokat kellett kapálni, az volt a legfárasztóbb.

 • mi a kotta? - Atyuska, anyuska

  Habár az Opera jelenleg nyári álmát alussza, s az intézmény felől e hetekben legfeljebb aggodalmas sóhajokat hallani, mely féltő aggodalomhoz amúgy ezúton rovatunk is teljes szívével csatlakozik, az elkövetkező napokban két operaprodukció is a közönség elé kerül a fővárosban.

 • rés a présen - "Valami nagyon békés erő" - Bodnár Tibor zenész (LB27)

  rés a présen: Ha a dantei menny, pokol és purgatórium körei szerint kellene meghatározni a helyét, te hova tennéd a reggae-t? Bodnár Tibor: Dante, ha ismerhetett volna reggae-t, és mondjuk zenés darabot írt volna (és mondjuk én lettem volna a zeneszerzője), akkor mind a három szinten a háttérben reggae szólt volna.

 • étel, hordó - VITORLÁS/VELENCE

  A tóparti település Fő utcája kívül esik a turisták és strandolók futotta körön, nevében inkább az "öreg" Velencének nevezett város- (akkor még falu)rész egykori központi szerepére utal. Ennek megfelelően a templom tövében vendéglátóhely húzza meg magát, legnagyobb meglepetésünkre sokkal több, mint az ilyenkor szokásos nyerőgépes kocsma.

 • kulthírek

  ARTPÖR MOSZKVÁBAN 200 ezer, illetve 150 ezer rubel (kb. 6500 és 4900 dollár) pénzbírságra ítélte egy moszkvai bíróság Jurij Szamodurovot és Andrej Jerofejevet, a Szaharov Múzeumban 2007-ben megrendezett, Tiltott művészet című kiállítás kurátorait, mert úgymond vallási gyűlöletet keltő alkotásokat is bemutattak.

 • könyv - DUNAKAVICS

  Ki tudja, hogy egy gazdaságszervezéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó zrt. miért épp a Duna ihlette versekből és képekből összeállított albummal - a szerkesztő Bíró Katalin - akar kedveskedni ügyfeleinek, de semmi kifogásunk nem lehet e szándék ellen.

 • dvd - LÓDÍTÓ HÓDÍTÓ

  Egy szomorú hely reménytelen öregeknek - a hazugságot nem ismerők bolygóján a szociális otthont hívják így, a Coke-ot hizlaló cukros vízként reklámozzák, a mozikban pedig csupa igaz történetet vetítenek, például egy decens úr mesél a villa feltalálásáról.

 • lemez - CHALGA: ERDő, ERDő

  Nem hallottam még élőben játszani őket, de valami azt súgja, hogy ez az általuk városinak nevezett, mégis népzenei motívumokból fölépített stílus átütőbben szólhat a színpadon, mint a fegyelmezett stúdiókeretek között.

 • film - ÚJRAKEZDőK

  Már az is térdcsapkodós nagy pillanata a filmnek, amikor az ifjú Finkelstein (Justin Bartha), az idősebb Finkelstein (az erőltetetten finkelsteinkedő Art Garfunkel) és a jiddise máménál is jiddise mámébb Finkelsteinné féltve őrzött fiacskája fizetett bokszzsáknak áll, hogy egy kurzusnyi dühödt lány és anya rajta vezesse le a rohadék férfiak iránti, megérdemelt indulatát - de az igazi bonyodalmak majd a babysitterkedéssel kezdődnek.

 • koncert - MOTÖRHEAD

  Kotorjunk elő Lemmy Kilmisterről egy régi felvételt! Legyen ez mondjuk a The Dec-line Of Western Civilization című amerikai dokumentumfilm-sorozat második része; az időpont: 1988. Vizsgáljuk meg a képsorokon az angol zenészt, aki a Monarchia bukása óta a legtöbbet tette a császárbajusz divatban tartásáért, majd pörgessük előre az időt huszonkét évvel egészen addig a pillanatig, amikor hősünk a Hegyalja fesztivál nagyszínpadán este tizenegykor belekezd az Iron Fistbe.

 • könyv - TALLÉR EDINA A HÚSEVÕ

  könyv - TALLÉR EDINA A HÚSEVÕ című bemutatkozó kisregényének tagolása "rendhagyó": minden bekezdése másról szól. Persze egy részük végül kiad egy nem túl eredeti élettörténetet - inkább csak a vázlatát.

 • kiállítás - SZELLEY LELLÉ: MEGTÖRT A VARÁZS

  kiállítás - SZELLEY LELLÉ: MEGTÖRT A VARÁZS Huszonnyolc falra csipeszelt fehér papír - rajtuk egyetlen motívum: két pohár. Látszólag egyszerű, minimalista alapforma (három vonal, egy ovális), mégis maga az egész világ.

 • „Eleven párbeszéd” – Natalie Cole énekesnő

  65 éves korában, szilveszterkor elhunyt a nagyszerű dzsesszénekesnő. Öt évvel ezelőtt Budapestre tartott – mi akkor tettünk fel neki néhány kérdést családról és karrierről. Ezzel emlékezünk rá.

 • Film - A profán leszakad - Christopher Nolan: Eredet

  Hunyjuk be a szemünket, lazítsuk el a végtagjainkat, lélegezzünk szabadon, és mondjuk háromszor egymás után: nem akciófilmben vagyok, nem akciófilmben vagyok, nem akciófilmben vagyok. Ha mármost kellőképpen könnyűnek érezzük magunkat, kezünkben-lábunkban kellemes bizsergést érzünk, és halántékunkat lágy szellő legyinti meg, akkor és csakis akkor nyissuk ki szemünket, és vegyük szemügyre, mit látunk.

 • Musical - Anything goes - Ebb-Fosse-Kander: Chicago

  Nagy néha akad pozitív hozadéka is a nyomorúságos színházi helyzet és az ezt okozó financiális és politikai anomáliák együttesének. Ha ugyanis annak idején, a végzéskor a hajdani Ascher-Novák zenés főiskolai osztály tagjai - akik már akkor, vagyis a végzéskor is meglehetősen tehetségesnek tűntek - simán álláshoz vagy szerephez jutnak a különböző színházakban, a HOPPart föltehetően nem születik meg.

 • Kiállítás - Az admirális sírja - Allan Sekula: Polónia és más mesék

  Már a kiállítás címe is jelzi, hogy a Polóniaként említett hely a valóságban nem létezik. Bár így nevezik a külföldön élő lengyel közösségeket, köztük például a legnagyobbat, a chicagói több mint egymilliós kolóniát, Polónia valójában nem más, mint az a romantikus-historizáló kép, legenda vagy mítosz, amelyet a lengyel emigránsok és kivándorlók volt hazájukkal kapcsolatban dédelgetnek.

 • Könyv - A huszadik század kémiája - Primo Levi: Angyali pillangók - Válogatott novellák

  A kötet szerkesztője, Székács Vera egy Levivel készült interjúját illesztette e régi adósságot törlesztő novelláskötet végére. Az illesztés annak ellenére tartós, hogy érezni, az interjút mily' régen vették fel.

 • "Érzéki kapcsolatba kerülni a géppel" - Sc.Art

  Márton András és II. Lengyelfi Miklós, a KFT ritmusszekciója ifj. Kurtág Györggyel, a Franciaországban élő zeneszerző-kutatóval kozmikus eredetű hangok zenei felhasználására szövetkezett. A nyári koncertjeire készülő Sc.

 • A 400 éves szellem visszatér - Szex, vér és árulás

  Négyszáz éve, 1614. augusztus 20. éjszakáján, 21-re virradóra halt meg négyévi várfogság után, elborult elmével a mindmáig legismertebb magyar nő, Báthory Erzsébet. Mi fogsága kezdetének évfordulóján hívtunk történészt az esethez, mondaná már meg, tényleg szüzek vérében fürdött ez az asszony, vagy csak rossz volt PR-ja.

 • "Körültekintőbben kell eljárnunk" - Steve Fallon útikönyvíró

  A turisták kezében leggyakrabban előforduló útikönyvmárkák egyike kétségkívül a Lonely Planet. Az LP-könyvek Magyarország-szakértőjével, a Budapest és a Hungary Guide amerikai szerzőjével, Steve Fallonnal beszélgettünk.

 • "Úgy merülök, ahogy más elszív egy cigit" - Csüllög István búvármentő

  A napokban tért haza Edelényből és Felsőzsolcáról, ahol az árvízi mentésben vett részt. Cégbejegyzése szerint vízmércéket állít, vízépítési feladatokat végez, zsilipeket készít, de ha vízben eltűnt személyeket, vízbe esett gépkocsit vagy akár bűnjeleket kell felkutatni, akkor is őt és társait riasztják az Alföldön.

 • Napvihar 2013 - Ébredező csillag

  A legújabb világvége-szcenárió szerint legkésőbb három év múlva gyilkos erejű napviharok olyan elektromos-mágneses rezonanciákat keltenek majd bolygónkon, hogy belereccsen kütyüalapú civilizációnk. Az esély ugyan adott erre - de kisebb, mint a pánikkeltők állítják.

 • cyberhírek

  Rekordmeleg A valaha mért legmelegebb fél év volt a mostani a Földön a januártól júniusig tartó időszakban. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA szerint ez is bizonyíték arra, hogy a légkör felmelegedése az emberi tevékenységnek köszönhető.

 • Terápia a szegedi fegyházban - Segít a tengerimalac

  A csillagtól a kaptárig, Rózsa Sándortól Magda Marinkóig sok minden eszünkbe jut, ha a legszigorúbb magyar büntetés-végrehajtási (bv) létesítmény, a Szegedi Fegyház és Börtön kerül szóba, ám a terápia szó legfeljebb viccesnek szánt megjegyzésnek tűnik.

 • Kiállítás

  Konzervdobozok

  Légvédelmi múzeum - Zsámbék

  Soha ne bízz a labancban! Amint teheti, felmondja a semlegességét, ráadásul csakis hajnalban jön rá az ilyesmi, pirkadat előtt. Felriad álmából, s felkiált: Ich kündige ab sofort meine Neutralität!, és egy percet sem tétovázik.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...