• MaNcs 22. évf. 32. sz. (2010. 08. 12.)
  Archívumunkból. Interjú a 69 éves Robert de Niróval

  Őgyelegni veszélyes!

  A világsztárral a Taorminai Filmfesztiválon beszélgettünk, ahol az Arany Taurusz-életműdíját vette át.

  2010 / 32
 • Bán Zoltán András

  A felvilágosulatlan abszolutizmus

  Hogy új rendszer épül Magyarországon, arról semmi kétséget nem hagynak a közelmúlt eseményei. Már neve is van: a Nemzeti Együttműködés Rendszere. De ugyan miféle értelmezési tartományba esik a "nemzeti" szó 2010-ben, Európában?

 • Két hét múlva rend lesz

  Két hét múlva rend lesz - mondta kinevezésekor az Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor. Azóta eltelt több hónap, de csak annyi történt, hogy két rendőr bűncselekmény áldozata lett, s lelőttek egy igazoltatás alatt álló, húsz év körüli gyereket, aki nyilván rosszkor volt rossz helyen.

 • Helyette szabadságharc

  A Kelet-Európában mindig biztos sikerrel kecsegtető bank- és kapitalizmusellenesség hősiességét az elmúlt hetekben néhány nyugati lap publicistája is "visszaigazolta". Elsősorban britekről van szó, és hát érveikből sokkal inkább kihámozható a jellegzetes szigetországi euroszkepszis, valamint a 2008-as válságot elindító amerikai pénzintézetek iránti ellenszenv, mint a magyar gazdaság és államháztartás ismerete.

 • Komiszkenyér

  Édenkertjeink I. (Kortársunk, Epikurosz)

  A hosszú élet titka a finnyásság. Bár túlélésünk feltétele a környezethez való alkalmazkodás, ez a tevékenység jobbára a környezeti hatások folyamatos kivédésében, kiszűrésében merül ki. Csak akkor állunk biztos lábon ebben a világban, csak akkor érezhetjük magunkat otthon benne, ha javarészt kizárjuk az életünkből.

 • Orient expressz

  Potemkini szerepkörök

  Az orosz elnök, mielőtt elindult volna amerikai útjára, megjelent a nemzetközi befektetőket vendégül látó legfontosabb szentpétervári fórumon, ahol országát olyan gazdasági térségként írta le, melyben már végbementek az alapvető rendszer- és intézményi változások.

 • "Olvasói levelek"

  b>Ember, asszony, óvodás Magyar Narancs, 2010. augusztus 5. Tisztelt Narancs! A múltkori Szerk.-cikk pontosan rávilágított, hogyan keveri össze Hoffmann Rózsa szándékosan a társadalmi sztereotípiákat és a férfi-női szerepeket, amikor külön rendeletet hoztak az óvodai alapprogram módosítására.

 • Szerbia, Kosovo és az EU - Oly közel, és mégis távol

  Szerbiában általános elkeseredést váltott ki az ENSZ Nemzetközi Bíróság tanácsadói véleménye, mely szerint Kosovo 2008-ban kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal. Az elhangzottak után a szerbiai képviselőház az össznemzeti egységet demonstrálva azonnal határozati javaslatot fogadott el, amelyet - miután rendkívüli ülésén a kormány is jóváhagyta - előreláthatólag szeptemberben az ENSZ-közgyűlés elé terjeszt.

 • tévésmaci - Tapír és ceruza

  Amikor Sztupa és Troché meglátogatta a bontás helyszínét, éppen ünnepély volt, az "Újrakezdés Ünnepe" - egy tejivó lebontásának senki a világon ekkora feneket még nem kerített. A polgármester emelvényt emeltetett, ahonnan egy - filmekben is mindgyakran látható - dobozból kinyúló kar lenyomásával indította meg a robbantást, s a fényképezőgépek kattogtak és porfelhő kerekedett, de szerencsére az emelvény és a tribünök helyét a szélirány szerint mérték be, így a por nem zavarta meg a koncert kezdetét.

 • mi a kotta? - Hol a kotta?

  Ha az elkövetkező napokban váltig Budapesten időzünk, s itt keresünk magunknak zenei programot, akkor jószerint elkötelezzük magunkat Verdi oly gyakran, s hozzá oly igazságtalanul megmosolygott Trubadúrja mellett, hiszen a főváros közigazgatási határain belül elsősorban a Budafest két opera-előadása tetszik ígéretesnek (Operaház, augusztus 15.

 • chili&vanília - Így születnek a legendák

  Belátom, sokkal elegánsabb lett volna, ha az alábbi receptet a forró, száraz kánikula közepén adom közre. Ennél ugyanis a földkerekségen nem létezik hűsítőbb, frissítőbb leves.

 • kertész lesek - NÉGY MUSKÉTÁS

  Eddig azt hittük, hogy nincs annál szomorúbb, mint egy közkórház és egy lakótelep találkozását fékező kerthelyiség, mégis a XI. kerületi Tétényi út és Bártfai utca kereszteződésénél elhelyezkedő Négy muskétás igyekezete igazán tiszteletre méltó.

 • rés a présen - "Álmaimban franciául beszélek"- Vedres Ági fotós

  rés a présen: Augusztus 29-ig látható a "Hé, fiúk!" kiállításod a Mai Manóban. Hogyan szerveződött? Vedres Ági: 2007-ben volt az első nagyobb kiállításom, de nem hagyományosan, galériában, hanem "az arany disznó évében" egy kínai gyorsétteremben.

 • kulthírek

  PANAHI UTAZHAT Három hónap börtön után május végén, óvadék ellenében engedték szabadon Dzsafar Panahit, akit most újabb jó hír ért: elutazhat a Velencei Filmfesztiválra, ahol szeptember 1-jén mutatják be legújabb művét, egy teheráni utcazenészekről szóló rövidfilmet.

 • dvd - ÕRÜLT SZÍV

  Amit a későbbiekben nem kis színészi befektetés árán mind férfibúban, mind májműködésileg kifejezésre juttatna a produkció, az ott van már mindenestül, mint egy Oscar-díjat érő betegfelvételi lap a nyitó jelenetben.

 • film - SALT ÜGYNÖK

  Persze ez egy Angelina Jolie-mozi, s mint ilyet kell elhelyeznünk az Angelina Jolie-hajviseletek rangsorában (27. percig: festett sárga, 27-100 p.: festett fekete), s csak ezután járulhatunk a kémfilmeket elbíráló rögtönítélő moziszék színe elé.

 • kiállítás - GYARMATI ZSOLT - DOBOS TAMÁS

  Túlcsordulás és agresszió árad Gyarmati Zsolt képeiről, de mintha mindez egy akváriumban zajlana. A kiállított munkák az urban art formakincséből építkeznek, de csöppet sem kívánkoznak az utcára; képépítményekről van szó, formailag leginkább popularizált, korai Rauschenberg- vagy Jasper Johns-installációk lehetnének.

 • lemez - THE TROUSERS: SOUL MACHINE

  Nézőpont kérdése, szerencsés-e, hogy Kőváry Zoltán, a The Trousers gitáros-énekese az erősen indie-hatással induló csapatában - még a név is arra a korszakra utal, amellyel kapcsolatban Lénárd Laci, a Metal Hammer főnöke nyögte be anno az örökbecsűt: soha ne bízz olyan zenekarban, ahol a név the-vel kezdődik és s-re végződik - hirtelen felfedezte a Hellacopterst és a skandináv rock `n' rollt, ennek megfelelően kezdett öltözni, és a zenekarnevet megtartva ebben a szellemben írt egy lemeznyi új dalt.

 • tánc - CIE. MATHILDE MONNIER: PAVLOVA 323

  Az idei bécsi (egy hónapig tartó, most 15-én záruló) ImpulsTanz fesztivál egyik kiemelkedő résztvevője az általa vezetett CCN de Montpellier több előadásával is jelen lévő Mathilde Monnier, a kortárs tánc egyik legjelentősebb koreográfusa.

 • lemez - WAVVES: KING OF THE BEACH

  Úristen, meghallgattuk az új Wavves-lemezt, és nemhogy nem szakadt szét a dobhártyánk, de még a fülünk sem zúg! Mi történik itt?! A 23 éves Nathan Williams vezette San Diegó-i trió az egyik zászlóshajója az elmúlt egy-két évben a blogoszférán átcikázó, otthon felvett, lo-fi hangzásba mártott lemezekkel kereskedő előadók trendjének.

 • koncert - SZOBASZIGET - A KUTYA VACSORÁJA

  Egy belga fesztiváltól szerzett ötlet szerint a közönség bátrabb tagjainak lakásában is lehet koncertet tartani. Nyilván akusztikusat, kis hallgatóságnak, kis gázsiért, de egészen más atmoszférában, mint amihez szoktunk.

 • könyv - ROGER MOORE: A NEVEM MOORE... ROGER MOORE

  Mintha csak megérezte volna, hogy a szellemíró kifejezés önéletrajza hazai megjelenésével szinte egyidejűleg nyeri el nyelvi létjogosultságát, Roger Moore nem késlekedik kijelenteni: számára is felkínálták a szellemírói segítséget, de ő ilyesmire nem fanyalodott, s 2007-ben bekövetkezett nyolcvanadik születésnapján önkezével látott hozzá, hogy végre megírja régóta tervezett önéletrajzát.

 • Lemez - Fel van virágozva - The Rolling Stones: Exile On Main Street

  Sokan gondolják úgy, hogy ha a nagyképű hangmérnök a szakmaiságot, a professzionalitást és egyáltalán a precíz munkát kéri számon a lusta/részeg/laza zenészeken, akkor csak elő kell kapni a 72-es Stones-albumot, és eljön az igazság pillanata.

 • "Nem akarnám korlátozni magam" - Bobby McFerrin énekes

 • Könyv - Az öregek - Josef Skvorecky: Hétköznapi életek

  A múlt hónapban Václav Klaus cseh államfő hat elítéltnek adott kegyelmet, a nyolcvanhét éves, gyakorlatilag mozgásképtelen aszszony, Ludmilla Brozová-Polednová nem volt közöttük - Klaus nem is először tagadta meg tőle a kegyelmet.

 • Rajzfilm - Babaszappan - M. Tóth Géza, Anatonin Krizsanics: Bogyó és Babóca - 13 mese

  Jelentős erők szövetkeztek itt, nem is akármire: a mozinézői életkor kitolására (kicsinyt lefelé). A fellépésre készülő kakukkos óra szép és igaz történetét (Maestro) az Oscar-jelölésig 2007-ben eljuttató animációs rendező és a népszerű mesekönyvíró és -rajzoló, Bartos Erika műve ugyanis nyilvánvalóan a három és hat év közötti korosztályt célozza be.

 • Színház - Fogyaték - Persona, Deviancia - Két zsámbéki este

  Természetes, legföljebb igen kockázatos, ha a színház forrásért a filmhez nyúl (fordítva nem így van: a színház adott esetben könnyedén, kockázatmentesen alakul át filmmé); Zsámbékon ráadásul filmrendező, Gigor Attila vette a kezébe Ingmar Bergman Personáját, és csinált belőle színházi előadást.

 • Kiállítás - Majdnem olyan fehér - Terri Potoczna: Cigány vagyok <

  A Magyarországon élő, lengyel származású brit fotóművészt, Terri Potocznát az irritálta, hogy a médiában "fekete-fehérben, szegénységben" ábrázolják a romákat. Itt valószínűleg az a XIX. században kanonizálódott kép tölti be a kortárs média képeinek is a helyét, amely a porban fürdőző purdékról, a vályogvető és vándorcigányokról vagy az érzéki cigánylányokról a mai napig rögzült a köztudatban.

 • Elsüllyedt szerzők XXVI.

  Az abbáziai vajda

  Eötvös Károly (1842-1916)

  Közel járt a hatvanhoz, amikor szépíró vált belőle, ám Eötvös Károlyt már művek híján is az elbeszélés valóságos mesterének tekintette a korabeli közvélemény. Legjobb írásai az élő beszéd természetességével hatnak, ami nem is oly meglepő a korszak első számú parlamenti és kávéházi adomázójától.

 • Sűrűsödő dj-ellenőrzések - Többszörös ellentétek

  A hatályos szerzői jogi szabályok szerint legalább két-háromezer dj követ el rendszeres jogsértést azzal, hogy jogkezelői hozzájárulás nélkül használ többszörözött zenéket. A vonatkozó törvény betartását a hatóságok rajtaütésszerű razziákkal próbálják elérni.

 • "Nem vagyok Salinger-fan" - Fredrik Colting lektűrszerző

  J. D. Salinger idén januárban bekövetkezett halála előtt utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor pert indított a J. D. California álnéven publikáló Fredrik Colting ellen, aki Rozshegyező címmel megírta a Zabhegyező hatvan év elteltével játszódó "folytatását".

 • A szőrtelenítés divatja - Sima ügy

  A "hívek" szerint a szőrtelenség szép és egészséges, míg egyes szakértők szerint csupán a nemiség eltorzítása.

 • Az esküvő ára - Oltári ipar

  Aki azt hiszi, hogy az esküvő a templomban vagy az anyakönyvvezetőnél kezdődik, nem is tévedhetne nagyobbat: mire egy átlagos pár eljut idáig, már túl van többtucatnyi szolgáltatás vagy kellék megszervezésén és beszerzésén.

 • Oroszországi erdőtüzek - Jaj, de messze a kanális!

  A rendkívüli, hosszú hetek óta tartó hőség és szárazság megtette a magáét: már Oroszország számos régiója lángol vagy legalábbis parázslik. Sok nagyváros, így Moszkva lakóinak élete is pokollá vált - s ki tudja, mikor érnek oda az enyhet és esőt adó fellegek.

 • cyberhírek

  Wikileaks Az amerikai védelmi minisztérium nyomatékosan kérte a Wikileaks oknyomozó honlaptól, hogy azonnal adja át a még birtokában lévő titkos dokumentumokat az afganisztáni háborúról. A Wikileaks még 15 ezer oldalnyi publikálatlan, titkos háborús irattal rendelkezik, és folytatná a kiszivárogtatást.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...