• MaNcs 22. évf. 33. sz. (2010. 08. 19.)
  Interjú

  "Most nem fogok énekelni"

  Janicsák István zuglói polgármesterjelölt

  Mostanában az egykori Z'zi Labor énekesét ábrázoló óriásplakátokkal vannak teli a zuglói utcák. Janicsák István azonban nem koncertre invitálja a közönséget: a Zuglóiak Érdek-képviseleti Egyesülete (ZÉK) polgármesterjelöltjeként néz le ránk.

  2010 / 33
 • Asszonyok a polcon - Hogyan bánik a nőkkel az Orbán-kormány?

  A nemek társadalmi egyenlőségének képviselete terén már a kormány megalakulása előtt sem reméltem túlságosan sokat ettől a kurzustól, ám a Fidesz-KDNP-frakciószövetség mintha szántszándékkal próbálná alulmúlni minden várakozásomat.

 • Kettős kényszer - Mi a baj a burkatörvénnyel?

  Minden olyan törvény támogatandó, ami megakadályozza a nők elnyomását és a demokráciát veszélyeztető vallási fundamentalizmust. Az új francia törvényjavaslat az arcot eltakaró nikáb és burka betiltásáról azonban nem ilyen.

 • Megint jönnek

  Ki emlékszik már arra, hogy mekkora felzúdulást keltett Spiró György Jönnek című verse 1987-ben. Micsoda dolog olyanokat írni, hogy "Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint (...) jönnek a szarból"! 1987 régen volt, a költő azonban vátesz volt, végül is az a költők dolga.

 • A kis tükör

  Frissen beiktatott köztársasági elnökünkről elterjedt a hír, hogy ő a nép embere, sőt egyenesen plebejus elnök, afféle Fülig Jimmy lenne, aki pertut iszik az emberekkel; a mi Schmitt Palink, ahogy egy Felső Fórum pohárköszöntötte őt.

 • Pálya a magasban Ki lesz a dugókirály?

  A 19. század végén, az új, szabadtéri sportágak gyorsan felívelő népszerűségének idején a testedzés híveinek, legfőképp a sportújságíróknak sajátos problémával kellett szembesülniük: több tucat idegen eredetű szakkifejezést kellett beépíteni a magyar nyelvbe.

 • Csak semmi politika!

  Gyöngyvirágtól lombhullásig

  Politics és (public) policy. A két fogalomra nincs külön, közismert magyar szó. Az elsőt politikának, az utóbbit - leginkább a művelői - köz- vagy szakpolitikának szokták hívni, de a témától egy lépésnél távolabb állók nem is értik a különbséget, hisz magyarul mindkettő: politika.

 • "Olvasói levelek"

  align=center>Váradi Balázs: Csak semmi politika! (Vízbe fojtott rakéták) Magyar Narancs, 2010. július 22. Exhortáció Váradi Balázs publicisztikája a nyár egyik legtanulságosabb írása lehet (persze hosszú még a nyár, ne igyunk előre, hátha torkunkon akad egy rakéta).

 • Pakisztáni árvizek - Ki a legény?

  Amennyiben hinni lehet a pakisztáni kormány közlésének, miszerint már húszmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából az özönvíz méretű árvíz miatt, valóban igaz, hogy ez a természeti csapás több embert érint, mint az évtized legsúlyosabb katasztrófái, a 2005-ös indiai-óceáni cunami, valamint a 2005-ös kasmíri és a 2009-es haiti földrengés együttvéve.

 • Pakisztáni árvizek - Ki a legény?

  Amennyiben hinni lehet a pakisztáni kormány közlésének, miszerint már húszmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából az özönvíz méretű árvíz miatt, valóban igaz, hogy ez a természeti csapás több embert érint, mint az évtized legsúlyosabb katasztrófái, a 2005-ös indiai-óceáni cunami, valamint a 2005-ös kasmíri és a 2009-es haiti földrengés együttvéve.

 • Mackó úr az idők viharában - A védjegy garancia?

  Sebők Zsigmond - van-e, ki e nevet nem ismeri? Már hogy lenne?

 • Kampány előtt az LMP - Csak még ezt az egyet!

  Keveset nyerhet, de rengeteget veszíthet az LMP a párt első önkormányzati választása során - ez az általános vélekedés az elöljárók között. Ennek szellemében kongresszusi határozat utasít el fővárosi vagy megyei szintű választási együttműködést más jelölő szervezetekkel, s nemrég Schiffer András frakcióvezető is kizárta bármilyen fővárosi koalíció lehetőségét.

 • Kormány-tisztviselői személycserék - Könnyített menet

  Abban, hogy egy kormányváltás után a hivatali élcsapatok kicserélődnek, önmagában semmi meglepő sincs. A kormánytisztviselőnek átnevezett köztisztviselők törvényileg megkönnyített elbocsátása azonban a korábbiaknál radikálisabb átalakítást sejtet.

 • Újabb összmagyar nagygyűlés - Puszta romantika

  Budapesttől alig 70 km-re délkeletre, a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán tartották a Magyarok Országos Gyűlését a múlt hét végén. A Kiskunsági Nemzeti Park területén, az Alföld második legnagyobb szikes pusztájának északi részén található 250 hektáros területen a három nap alatt nagyjából 200 ezren voltak jelen.

 • A sukorói kaszinóprojekt eddigi története

  Légvárak az iszapban

  A sukorói kaszinó- vagy üdülőközpont-projekt a közelmúlt egyik legtöbbet vitatott és legkevésbé követhető esete, amelynek két szála van: magának a koncessziónak, valamint egy felettébb zavaros telekcserének az ügye.

 • DVD - Sötét szívek - Veronica Mars

 • könyv - MARTON LÁSZLÓ TÁVOLODÓ MINDIG RÉGEN VAN

  című könyve "életrajzi regénnyé összeálló novellafüzér" - mondja a fülszöveg. Persze, de ahogy egy "útinapló szempontjából lényegtelen, mi található egy városban", úgy az életrajznál sem érdekes, mi volt, mi van egy életben.

 • sziget - PEACHES

  Látszólag ellene dolgozik a sors: Peaches a júliusi portugál Marés Vivas fesztiválon mamutnak öltözve (!) óvatlanul leugrik a dobfelszerelésről, és szétroncsolja jobb bokáját. Ennek dacára egy kifejezetten virgonc Peaches mutatkozik be a Sziget közönségének: előbb konkrétan komondornak (na jó: meglehet, mamutnak) öltözve, majd kapucnis kamuflázsban ugrál és énekel - mögötte az extravagáns Sweet Machine trió nyomul.

 • könyv - ROSS MACDONALD: A FÚRIÁK

  "A baj csak az veled, mondtam magamban, hogy mindig megfordítod a képeslapot, és elolvasod az üzenetet. Amit láthatatlan tintával, vérrel és könnyel írnak." Ekképp filozofál Lew Archer hetedik (1958-as keltezésű) nyomozása során egy szépséges, horgászokkal pettyezett tengerpartot szemlélve, s keserű önvádjával tevékenysége lényegéről vall.

 • film - A SZUPERCSAPAT

  Amilyen híres Kilgore ezredes aranyköpése (I love the smell of napalm in the morning), majdnem olyan híres, igaz, kevésbé pallérozott, főleg a 80-as évek tévésorozatain szocializálódott amerikaiak körében John "Hannibal" Smith ezredes szövege (I love it when a plan comes together).

 • KISPÁL ÉS A BORZ

 • könyv - GRESSAI FERDINÁND: CSUPASZ OLTALOM

  A kötet hét egymáshoz kapcsolódó, folytatásos ciklusában számozott, cím nélküli verseket tartalmaz, melyek egy elképzelt, "párhuzamos" valóságban játszódnak. Szürreális családtörténet nagyon is valós élettérben, létértelmetlenség egy szokványos lakótelepen: elidegenedés, közöny, nihil - ezekről elég nehéz újat, felkavarót mondani.

 • reklám - FALUDY BUDAPESTJE A METRÓBAN

  Verses reklámtáblák népszerűsítik a Petőfi Irodalmi Múzeumban Olvass, bolyongj, szeress címmel nyílt Faludy-kiállítást az 1-es, 2-es és 3-as metróvonalon - a költő idén lenne százéves. A mondott hirdetési felületeken Faludy György egy-egy versét vagy versrészletét lehet olvasni; Gyermekkor az első háborúban, Monológ életre-halálra, Gyermekkori koldusok, ilyenek - tizenhétről tudunk, 200 darab plakáton; kétségtelenül mind Budapestről szólnak.

 • Sziget - Közönséges bálvány - PiL

  A régmúltban meghatározó zenekarok újjáalakulás utáni koncertjei mindig kétesélyes élménnyel kecsegtetnek - hiszen a történelmi találkozás örömét nagy eséllyel elhomályosítja a reszketeg nyugdíjasok keserű láthatása.

 • Film - Vadászidény - Antal Nimród: Ragadozók

  A Predators dicséretes visszatérés az ősforráshoz. Az 1987-es John McTiernan-féle eredeti ügyesen ötvözte a sci-fit az akciófilmmel - azon belül az idegen inváziós és a kommandós-partraszállós szubzsánereket -, legszebb erénye mégis az egyszerűség, a tiszta vonalvezetés volt.

 • DVD - Miénk a vár! - Várkonyi Zoltán: Egri csillagok

  Aligha árulunk el különösebb újdonságot azzal, hogy Magyarországon - gyakorlatilag függetlenül az éppen aktuális társadalmi berendezkedéstől - bizonyos költségvetési határ felett kizárólag kurzusdarabok születtek.

 • Film - És a szellemek? - Gary Winick: Levelek Júliának

  Lehet valami munkaverseny Hollywoodban, feltehetően Gregory Peck közelgő századik és Audrey Hepburn közelgő nyolcvanhetedik születésnapja alkalmából (szinte egyszerre ünneplik, 2016-ban, egy hónap sincs köztük). Érjük el a százhetven százalékos termelékenységet Olaszország - utazási irodáknak különösen kedves - tájain játszódó szerelmes marhaságokból.

 • Színház - Félre - Beaumarchais: Figaro házassága

  Ritkán szoktam belegondolni abba, vajon milyen lehet először látni egy-egy klasszikus opust: drukkolni a főhős győzelméért, izgulni a váratlan bonyodalmak miatt, megkönnyebbülten felsóhajtani, amikor jobbra, és szomorkodni, amikor rosszra fordulnak a dolgok.

 • Musical - Időrablók - Szomor György-Miklós Tibor: Robin Hood

  A tűzzel játszanak - mármint hogy komplett tűztáncot és fáklyás felvonulást produkálnak Szomor György és Miklós Tibor közös musicaljének nyitójelenetében, s bár a pirotechnikai effektusok utóbb is vissza-visszatérnek, az új műre egészében mégsem jellemző a művészi kockázatvállalás.

 • Kiállítás - Ennyi - meg egy Bambi - Fehér László kiállítása

  Fehér Magyarországon az egyik legnépszerűbb, nemzetközi szinten pedig talán a legismertebb kortárs magyar festő. Sikerének általános oka a "leegyszerűsített, tetszetős és közérthető" képi világ lehet, nyugati reputációját egyes források szerint zsidó tematikájú festményeinek, megint más források szerint pedig annak köszönheti, hogy belesimult abba az elvárásrendszerbe, amely szerint létezik valamilyen speciális, a volt szocialista blokkra jellemző képi nyelv.

 • Könyv

  Nárcisz búcsúzik

  Marno János: a semmi esélye

 • Könyv - Keserű humorista - Szergej Dovlatov: A kihelyezett tagozat - Válogatott elbeszélések

  Az 1941-ben Ufában született, 1990-ben New Yorkban meghalt Szergej Dovlatov 1978-as emigrációjáig élte a szovjet író egyszerű, mindennapi és iszonyatos életét, hogy Tolsztoj híres mondatával szóljunk. Volt egyetemista, lágerőr egy köztörvényes zónában, idegenvezető, újságíró, munkás, bokszoló, amatőr filmek szereplője, zokninepper, valutaüzér és még sok más, vagyis nagyjából minden, csak orosz író nem tudott lenni, mivel hazájában gyakorlatilag egy sor szépirodalmat nem publikálhatott.

 • Sziget - "Mint egy nagy tál leves" - Daniel Kahn & The Painted Bird

  A "radikális klezmer" Detroitban született, jelenleg Berlinben élő vezérképviselőjének és zenekarának a nem feltétlenül hálás első délutáni sáv jutott. Sajnálhatják, akik csak később, az ismertebb nevekre érkeztek, hiszen a pénteki világzenei koncertsorozat legmarkánsabb személyiségének a fellépéséről maradtak le.

 • film - SEMMIT MAGAMRÓL

  Stephen Rea a romlatlan ír tájban tesz-vesz festői magányában, mígnem egy csodás vörös hajzuhatag üti fel a fejét háza küszöbén, Lotte Verbeek kékharisnyásan durcás személyében. Mi tetszik? Semmi, hagyjál, sebzett veréb vagyok kemény páncélban, ételért cserébe kigazolom a kerted, de a nevemet se kérdezd, mert menten továbbállok.

 • "Nem kell alkalmazkodnom" - Kurt Ballou - Converge

  Az amerikai Converge a radikális gitárzene egyik legfontosabb képviselője: 2001-ben megjelent lemeze, a Jane Doe olyan stílusteremtő nevek főműveivel említhető egy napon, mint az Unsane, a Neurosis vagy a Godflesh. A hardcore-ból indult, elképesztően sűrű és komplex zenét produkáló brigád legújabb, Axe To Fall című anyagának turnéján érkezett múlt hétfőn Budapestre.

 • Sziget - "Nyers és egyszerű" - Nicholaus Arson, Vigilante Carlstroem - The Hives

  A kilencvenes évek végi svéd rockforradalom legsikeresebb, minimalista garázszenéjével a világsztárságig jutott csapata múlt szerdán harmadszor lépett fel a Sziget Nagyszínpadán. A zenekar gitárosait a koncert előtt faggattuk.

 • "A csajok tehetnek mindenről" - Gael García Bernal színész

  Közkeletű nevén dzsidzsibí (GGB). A Korcs szerelmek, az Anyádat is, a Rossz nevelés, a Che Guevara: Egy motoros naplója, Az álom tudománya, a Bábel, Az irányítás határai 32 éves sztárjával a Berlinalén beszéltünk.

 • chili&vanília - Güllac, chebakkia, csöröge

  Ramadán közepén járunk, a hívőknek napkeltétől napnyugtáig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott a dohányzás és a szex is). Ilyenkor a gasztronómia is átlényegül, egy hónapig elsősorban a hagyományokon, illetve a funkcionalitáson alapul.

 • tévésmaci - A felháborodott macska esete

  Amikor Sztupa és Troché átvágtak a gyártelepen, randa őszi idő volt. Épp akkor állt el az eső, vagy épp akkor kezdett rá. Ahol hiányoztak a kockakövek, felgyűlt az esővíz, kerülgették a pocsolyákat. Sztupa dohányzott, Troché fázott.

 • mi a kotta? - Nincs mese

  Az anekdota műfaján ugyan felette sokszor elverték a port, s nemegyszer megtették már a magyar irodalom örökös gyengéjének is, ám a miénkhez hasonló cikkek és rovatok aligha boldogulhatnának kicsiny, ámde színes történetkék, poentírozott sztorik nélkül.

 • kertész lesek VAGON

  A vasúti kocsik nem rendeltetésszerű használatának (statikus üzemmód) történelmi hagyománya van. A franciák (és a britek) 1918 novemberében a compiégne-i erdőbe rejtett vasúti szerelvény egyik kocsijában íratták alá a németekkel az I.

 • rés a présen - A bátyám, egy jó barátunk és én - Tollner Máté, Dj Tolo

  rés a présen: Mit jelent a csapatotok neve, a LavaLava? Tollner Máté: Szerintem semmit, de a magmalávához biztosan nincs közünk. Amikor összeállt a csapatunk, akkor volt egy Boys Noize-szám ezen a címen (a szerző egy vicces rajzfilm után keresztelte így a trekket), azt a zenét szerettük akkor, jól is csengett a név, ezért döntöttünk így.

 • kulthírek

  VISZOCKIJ MÚZEUMA Vlagyimir Viszockij halálának 30. évfordulója alkalmából Szocsi városában múzeumot nyitottak a színész-énekes emlékére.

 • Rejtőzködő műremek - Párisi Nagyáruház

  Párisi Nagyáruház álnéven nyitott újra, a köztudatban továbbra is Divatcsarnok, valójában pedig vegyes funkciójú középület. Ha a funkciók szerint használt négyzetméterek arányait vizsgáljuk, leginkább irodaháznak kellene nevezni, de ezt a patinás épület valószínűleg kikérné magának.

 • A mai ember és a Neander-völgyiek - Egy vérből valók?

  Több százezer éven át voltak Eurázsia csúcsragadozói, élenjáró ősemberek - azután megérkeztek közvetlen eleink, s nekik hirtelen annyi lett. De vajon tényleg nyom nélkül tűntek el a Neander-völgyiek?

 • Sziget 2010 - Ugrott a borravaló

  A Sziget mintha mindig ugyanolyan lenne. Rögtön a mínusznapokon őrültekbe botlok, akik úgy viselkednek, mintha már egy hete kint lennének, én magam kizárólag a megszokott helyeket keresem fel. Most viszont nem tudom kikerülni az újdonságokat.

 • cyberhírek

  Időtöltés Havonta átlagosan 240 millió órát töltenek az interneten a magyar netezők. Az időmennyiség az elmúlt öt évben csaknem nyolcszorosára emelkedett - derül ki a Gemius és az Ipsos közös kutatásaiból.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...