• MaNcs 22. évf. 39. sz. (2010. 09. 30.)
  Interjú

  "Erre van az unió!"

  Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament (EP) zöldfrakciójának társelnöke

  Még szigorúbb pénzpiaci felügyeletet, központi gazdaságélénkítést, az államadósság mellett a munkanélküliségi ráta közösségi ellenőrzését is kívánatosnak tartja Európa jövője szempontjából a hatvannyolcas diákvezér, aki szerint Németország a görög válság után is az integráció elkötelezett híve marad. Az LMP-nek gerillakertészkedéssel kampányoló egykori Vörös Danny felfedi, hogy mi a baj...

  2010 / 39
 • Vita nélkül - Miért nincs atomerőmű-ellenes mozgalom Magyarországon?

  Tavaly márciusban az előző Országgyűlés csaknem egyhangúan megszavazta, hogy elvi engedély szülessen a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének meghosszabbítására és új blokkok építésére. A Teller-projektnek elkeresztelt bővítést rekordgyorsasággal, néhány héten belül fogadták el a képviselők: 346 jelenlévőből 330-an (hatan szavaztak ellene, tízen tartózkodtak).

 • Időbűnözők - A Jobbik kampányfilmjéről

  Az 1940-ben készült Az örök zsidó (Der Ewige Jude) című, valamiért gyakran dokumentumfilmnek nevezett mű a zsidók "igazi arcának" leleplezésére törekszik, mely magasztos cél érdekében szépen levezeti nevezettek más népeken intézett élősködésének évezredes történetét, különös figyelmet fordítva az asszimilációt segítő "álcázási módszerekre" és a hasznos munkavégzés iránti hajlam teljes és genetikai alapú hiányára.

 • Nem adják! Ne adják!

  A Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) nem sugározza a Jobbik élősködős kampányfilmjét (a mű tartalmi elemzése lapunk 21. oldalán), többek között arra hivatkozva, hogy az egy államalkotó kisebbség (a cigányság) jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet a kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

 • A költővel szólva

  Nem kétséges, az országnak lesz 2011-es költségvetése, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy lesz-e Matolcsy Györgye? Szerintünk igen - bár a gazdasági miniszter, faktum, nem könnyíti meg a saját helyzetét, legutóbbi önálló estjén (vasárnap a HírTv-ben) ismét 2011-re ígérte azt a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót, amiről más kormányhivatalnokok mint távlatosabb tervről beszéltek.

 • Orient expressz

  Keresztapák küldetése

  Sokaknak feltűnt, hogy Roberto Saviano híres könyvében, a Gomorrában a mind globálisabbá váló olaszországi gengsztervilág főszereplői között még véletlenül sem tűnnek fel az országba egyébként minden más etnikumnál nagyobb arányban bevándorló muszlim vagy szubszaharai menekültek.

 • Ekotrip

  Nyolc és fél

  Nyolc pontot lengetett be két képviselő a bankok megregulázására, úgymond a devizahitelesek kínjainak enyhítésére. A közelgő önkormányzati választások tükrében igazán jó az ötlet: mibe kerül tovább keménykedni a mindenki által utált bankokkal?

 • A szerk.

  Csak szavazz!

  Magyarország politikai térképe a tavaszi törvényhozási választásokon oly mértékben rajzolódott át, hogy azt a vasárnapi önkormányzati választások nem tudják döntően megváltoztatni - erre utalnak az új kormány regnálása alatt történtek/nem történtek is.

 • Venezuela - Győztesek klubja

  A parlamenti választások után a hatalom és ellenzéke egyaránt győzelemről beszél a dél-amerikai országban. De Hugo Chávez alighanem több szavazatra számított. Ha csalódott is, meglepődni nem volt oka.

 • Az igazi Szabó Ervin - Az ismerős nevű ismeretlen

  Amikor 1918 februárjában, a nagy spanyolnáthajárvány egyik első magyarországi áldozataként meghalt, eszmetársai és ellenfelei egyaránt tisztelegtek nagysága előtt. Személyisége a korabeli progresszív Európa számos törekvésének és ideájának foglalata volt.

 • Szikszó: szocialisták és jobbikosok a polgármester mögött - A kecske haszna

  Két hívatlan vendég, a 2008-ban Szikszóra vonuló Magyar Gárda és a várost idén nyáron háromszor elöntő víz jelentősen átrendezte az erőviszonyokat a hatezer lelkes abaúji település politikai térképén. A négy éve csekély szavazatkülönbséggel megválasztott szocialista polgármester az elmúlt két év történéseitől megerősödve "új erőt" kovácsolt a helyi szocialisták és a korábban feloszlatott, majd újjáalakult Jobbik szikszói csoportjának tagjaiból.

 • Perdömping előtt a magyar gabonaágazat

  Pillanatnyi érdekek

  Sok ezer tonnányi gabona ellenértékéről, akár milliárd forintos nagyságról dönthetnek a közeljövőben a bíróságokon, miután egyes termelők az időjárási vis maior helyzetre hivatkozva hol okkal, hol ok nélkül visszalépnek az áru leszerződött leadásától.

 • Mit akar a Fidesz Budapesttel? - Semmit a kéznek

  Tarlós István győzelme biztosra vehető, de a Fidesz közgyűlési többsége "csak" nagyon valószínű a vasárnapi önkormányzati választások előtt. Tarlósról úgy tartják, hogy jól választja meg a munkatársait - rájuk októbertől nagy szüksége lesz, hiszen esetleges közgyűlési többséggel, fideszes kerületi polgármesterekkel körülvéve is szűk területen lavírozhat.

 • Hátrányos helyzetűek életkilátásai - A rövid élet titka

  Alig 45 százalék az esélye annak, hogy egy most 30 éves férfi megérje a nyugdíjkorhatárt, ha legfeljebb nyolc általánosa vagy szakmunkás-bizonyítványa van. További kockázat, ha hátrányos helyzetű kistérségben él, és nincs munkája.

 • étel, hordó - ARAZ

  Van abban valami egészen tenyérbe mászó, hogy a Dohány utcában nemrég megnyílt Continental Zara Hotel (CZH) egyebek mellett úgy reklámozza magát, hogy "az egykori Continental Szálló és a szecessziós Hungária Fürdő rekonstrukciója eredményeképp" jött létre.

 • chili&vanília - Tarhonyatrió

  A tarhonya a világ különbféle konyháiban hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel fregula sarda néven fut, és halakkal, levesesen készül.

 • rés a présen - "Szájhagyomány útján terjedtem" - Farkas Veronika műfordító

  rés a présen: A műfordítók között milyen státusz az, ha valaki nem Shakespeare-t, hanem vámpírtörténeteket, Dexter-regényeket és Pratchett-köteteket fordít? Farkas Veronika: Szerintem nagyon-nagyon kevesen fordítanak Shakespeare-t manapság, és azok sem kizárólagosan.

 • tévésmaci - Kutya marta, harapta

  Amikor Sztupa és Troché átvágtak a réten, a Körös-torok felé, egyikük fütyörészett, a másik valami gazszálat rágcsált. Nem beszélgettek, mind a ketten a virágokat számolták, magukban.

 • mi a kotta? - Utca, zenészek

  Ez a hét is jól kezdődik, alkalmaznánk az originális fordulatot, ha a MaNcs-ciklusok éppenséggel nem a csütörtöki nappal indulnának, hiszen soros ajánlónk első estéjén csupa Bachot kínál számunkra a jó sors. S az még jószerint hagyján, hogy a Bartók rádió tavalyi zongoraversenyének második helyezettje, Licsák Attila a Wohltemperiertes Klavier részleteit (Márványterem, szeptember 30.

 • kulthírek

  DÍJAZTAK A SZÍNIKRITIKUSOK Háy János Kolibri Színházban bemutatott Völgyhídja lett a 2009/2010-es évad legjobb új magyar drámája a Színikritikusok Céhe szerint, a legjobb előadásnak a fővárosi Katona József Színház Máté Gábor rendezte produkcióját, A kétfejű fenevadat találták, a legjobb rendezés díját pedig Bagossy Lászlónak szavazták meg az Örkény Színház Kasimir és Karoline-előadásáért.

 • könyv - CHRISTOPHER DELL: SZÖRNYEK KÖNYVE - AVAGY A KÉPZELET ÁLLATKERTJE

  Vannak bizonyos élethelyzetek, amelyeket az emberek többsége képtelen megfelelően kezelni. Ezek közé tartozik, mikor egy kacsacsőrű, hártyás kezű kisfiú udvarias köszöntésünk után megpróbálja megenni a kisbabánkat.

 • animációs film - MARY ÉS MAX

  Van, amihez kell a gyurma, sőt csakis a gyurma az üdvözítő anyag. Évtizedekig tartó levelezőbarátságokhoz például, ahol a feladó és a címzett is megejtően magának való, ki-/le-/keresztül- és kasul nézett, emberi kapcsolatokból elégtelenre vizsgázó emberke.

 • kiállítás&mozi - PRIMADONNÁK (DRAMA QUEENS)

  Egy város talán attól élhető, ha váratlan és izgalmas dolgokba is belebotolhatunk. Például egy olyan minimoziba, amely egy újságosbódé belsejében üzemel.

 • lemez - VOLBEAT: BEYOND HELL/ABOVE HEAVEN

  Összevegyíteni Elvis Presley és Jim Morrison énekstílusát, majd vérmocskos szövegeket és sebes, vad gitárzenét adni hozzá van annyira perverz ötlet, hogy valakinek muszáj legyen kipróbálnia. Valahogy így érezhetett a huszonkét éves Glenn Danzig, amikor ezt a receptet használva 1977-ben megalapította a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának egyik legfontosabb amerikai punkzenekarát, a Misfitset.

 • könyv - MURAKAMI HARUKITÁNC, TÁNC, TÁNC

  című, több mint húsz éve született regénye a Patkány-trilógia (amelyből itthon csak a Birkakergető nagy kalandolvasható) "kiegészítő része": noha egyes helyszínei és szereplői megegyeznek aBirkakergetőéivel (elsősorban a főhős életét vigyázó lény, a Birkaember, azaz a magára birkairhát aggató fura és cseppet sem természetfeletti szerzet), érthető annak ismerete nélkül is.

 • lemez - LANG LANG - LIVE IN VIENNA

  Bécsben lakva a pesti fellépése után volt alkalmam "hazájában" is látni a város új kedvencét, és első benyomásaim csak erősödtek: felületes, látszólag briliáns technikájú (valójában még e téren is inkább szélhámos) pianista, aki számomra felfoghatatlan okokból lett az állítólag igényes osztrák publikum liblingje.

 • film - KÖVÉREN SZÉP AZ ÉLET

  "Én nem azokat kezelem, akik le akarnak fogyni, hanem akik meg akarják tudni, miért híztak el. Ez az egyetlen módja a fogyásnak és a további hízás elkerülésének.

 • koncert - MELT BANANA

  Csupa napfény és persze muzsikaszó volna az élet, ha minden - a könnyűzenében meghatározó - ország kaphatna olyan sorozatot az A38 hajón, mint a Japán jelentős klubzenekarait testközelbe hozó Rising Sound. Az elmúlt hónapok során járt nálunk a posztrock és a kísérleti metál egy-egy számottevő alakulata (a Mono és a Zeni Geva), most vasárnap pedig Mike Patton, Lou Reed, valamint a világ nagyjából összes noise-rock-rajongójának kelet-ázsiai liblingje, a Melt Banana adott mesterkurzust zajszobrászatból.

 • Lemez - Vállra állva - The Posies: Blood/Candy

  Jelentős dalszerzőpárosoknál gyakran fejtörésre ad okot, hogy valójában melyik félnek is tulajdoníthatjuk a múlhatatlan dallamokat, hiszen azzal már a Beatles óta tisztában vagyunk, hogy a közös aláírás távolról sem jelent automatikusan valódi együttműködést.

 • A Ninja Tune kiadó 20 éve

  A második X

 • Film - Varázskert - Shirin Neshat: Nők férfiak nélkül

  E film két legszembetűnőbb vonása, hogy képzőművész rendezte, és emigrációban készült. Az első- filmes Shirin Neshat le sem tagadhatná, hogy kompozíciókban gondolkodik, és a sztori csak másodlagos neki. Vagy inkább harmadlagos, mert még a társadalmi, politikai állásfoglalás is megelőzi.

 • Rajzfilm/DVD - Erényt ismerni ronda - Dante: Pokol - Animációs látványorgia

  Ha a múltkor attól voltunk oda, hogy Nicolas Cage végre Goethe-adaptációval jelentkezik, nos, korán örültünk. Létezik sokkal tutibb móka is! Például,

 • Színház - Sokat akar - A Három nővér a Nemzetiben

  Erőt próbál, méghozzá minden értelemben a Három nővér a Nemzeti Színházban: a dráma immanens erején túl próbára teszi a rendező erejét, a színészekét és a nézőkét is. Aki látta jó egy éve Andrei Süerban rendezésében a kolozsváriak Ványa bácsiját, azt ez a kollektív erőpróba legalábbis nem lepte meg.

 • Kiállítás

  Ezer odaliszk

  "Vesszenek a férfiak!"

  Székesfehérváron progresszív teremőrnők sóhajtoznak - az ablakon a lángos és a sült kolbász szagával ingerlően beáramló tömegmoraj készteti őket erre. Azok ott kinn, a kiállítás meg itt benn. A szokásos felállás, de bosszantó a karnyújtásra lévő közönség elvi megtapasztalása, miközben üres a tér, és olyan nyilvánvaló volna különben a siker, ha nem kolbászt tömne magába az egész város.

 • könyv - Bokor Péter: Az ékszerész, a Szőke és a Sánta. Egy német történet

  Németország, a háború után. "Annyi regényt ismerhettél meg, ahány emberrel sikerült a mindennapinál valamivel bizalmasabb, mélyebbre hatoló beszélgetésbe merülnöd.

 • képregény - MANGA SHAKESPEARE - HAMLET

  Pont mi ne közöljünk képregényt? E merőben költői kérdés az Élet és Irodalom hasábjain volt olvasható 1964-ben, és az olvasók válaszait meg sem várva a lap azonmód le is közölte A varázshegy 12 képkockás változatát (rajzolta Gyulai Líviusz).

 • album - KOR-KÉPEK 1968-1979

  A "Kádár-korszak virágzása és romlása" alcímet is viselhetné az MTI fényképalbum-sorozatának legújabb darabja. A jóléti szocializmus évtizede sokak számára ma is mézes ábrándozások forrása, még csak el sem ítélhető módon.

 • könyv - K. KABAI LÓRÁNT: KLÓR

  Zavarba ejtő olvasmány a kritikusként, szerkesztőként is aktív szerző negyedik kötete - és a jelzőt elsősorban bóknak szánom. Az okosan szerkesztett könyv világa önmagát tagadja: "én egy mindenestül idézetellenes ember vagyok" - olvassuk az első ciklus nyitóversében, amely ciklus valóságos hommage- és allúziógyűjtemény, ahol Komjáthy Jenőtől Kemény Istvánig terjed az idézett szerzők köre, de az elbűvölő sorozatgyilkos, Dexter is delegál egy frappáns beszólást - kár, hogy ezekből a szövegrománcokból nem születnek igazán jó versek.

 • Össze van tartva - Kukorelly Endre: Mennyit hibázok, te úristen

  Egy 1948-as feljegyzésében írja Elias Canetti a következőt: "Isten hiba volt. Csak azt nehéz eldönteni, hogy túl korán vagy túl későn követtük el." Mindezt csak azért említem meg, mert Kukorelly Endre legújabb verseskötete, ha távolról is, de sok szállal kötődik ahhoz a problémakörhöz, amit az idézett töredék megvillant.

 • Hogy jó húsban legyünk

  Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció - Paleolit táplálkozással a depresszió ellen

  A pszichológus szerző már hosszú ideje egyensúlyoz a magyar tudományosság peremén - hogy erről mennyiben tehet ő, s mennyiben az akadémiai világ, azt olvasóink is mérlegelhették, például a két éve e hasábokon megjelent Szendi-interjú ("Bepipultam és megírtam", 2008.

 • A fű kinő utánuk - Hadas Miklós: A férfiasság kódjai

  A szexológia már jó évszázada foglalkozik a nemek viszonyával, s már régóta tudjuk, hogy vannak nemi szerepek, amelyek ugyan nem születnek velünk, de elsajátításuk valamennyire különbözővé teszi a férfiak és nők viselkedését.

 • Bal, jobb, mindegy - Könyvsorozatok a 20. század első felének magyar irodalmából

  A régi rendszer már a végét járta, amikor 1989-ben sorra alakultak a saját haszonra dolgozó magánkönyvkiadók. Evidensnek tűnhetett számukra, hogy az 1948. évi kommunista hatalomátvételt követően betiltott háború előtti magyar könyvek újrakiadása nemes cél és egyben jó üzlet lehet.

 • Könyvheti szüret - Minimum tizenegyes - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  1. Szilasi László: Szentek hárfája (Magvető, 2010) - 72 pont 2. Esterházy Péter: Esti (Magvető, 2010) - 69 pont 3. Borbély Szilárd: A testhez (Kalligram, 2010) - 61 pont 4. Marno János: A semmi esélye (Palimpszeszt-Prae.

 • Oszd meg és uralkodj! - Írók, kiadók és a web 2.0 itthon

  A blogok és a közösségi site-ok megjelenése átalakíthatja az írók és olvasók közti viszonyt szintúgy, mint a könyvpiac működését. Gyakorlati példákon vizsgáljuk, milyen lehetőségeket kínálnak az új médiumok, és mit (nem) sikerül ebből a magyar szerzőknek és műhelyeknek kihasználniuk.

 • "Tizenhét kiadó utasított vissza" - Paul Auster író

  Amerika első számú kortárs írójának számít - azon ritka szépírók egyike, akiknek műveit nemcsak értik, de szeretik is. Olyan regények fűződnek a nevéhez, mint a New York trilógia, a Holdpalota, A véletlen zenéje, a Leviatán vagy a Brooklyni balgaságok.

 • Háromkerekű utcazene - Pianínóodisszea

  Hétköznap délután öt óra, Móricz Zsigmond körtér. A szokásos forgatag. De a Szent Imre-szobor előtt fekete pianínó, s egy fiatal lány Gershwint játszik. Tíz-tizenöten hallgatják, pár méterre egy biciklivel keresztezett konténer várakozik.

 • Szépséges triciklik - Schlett Győző kerékpárépítő

  Első kerékpárját kiskamaszként egy férfi kerékpárból alakította át BMX bringává, még a nyolcvanas évek végén. Azóta ráállt a speciális kerékpárokra: tricikli, tandem, riksa, bringó és fekvő kerékpár is kikerült a keze alól.

 • cyberhírek

  Fájlcsereháború Miután jogi eszközökkel nem nagyon sikerült fogást találni a torrentezőkön, a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség új fegyvert vetett be a fájlcserélő hálózatok ellen:felbéreltekegy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal tegye tönkre a nagyobb torrentoldalakat.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...