• MaNcs 22. évf. 41. sz. (2010. 10. 14.)

  Repedések a rendszeren

  A múlt hétfői vörösiszap-katasztrófa számos strukturális problémára rávilágíthat a magyar környezetvédelemben és még azon is túl.

  2010 / 41
 • Öt és feles

  Piatlon (1. Foci)

  Nagytétény, az jó messze van, talán sokan nem jönnek. Igaz, este fél hétkor van a meccs, villanyfény, de talán éppen ezért nem indulnak el, munka után és vacsora előtt, a többiek. Így okoskodott K.övesi Dezső tartalék, most talán kezdő leszek.

 • Ha kiönt a Mare Nostrum - Európa és az iszlám

  Közel-keleti muszlim közösségekben egymást túllicitálva vitatkoznak arról, hogy naponta hány (tíz)ezer európai veszi fel az igaz hitet. Ha csak a számok középértékét vesszük, már akkor is félholdnak kellene csillognia a kölni dóm, a Notre Dame vagy a Szent Pál-katedrális tetején.

 • Az LMP hallhatatlan szava

  A szabadság végső győzelme száraz lesz - írja Mannheim Károly főművében, az Ideológia és utópiában, a svájci-német realista írót, Gottfried Kellert idézve. A társadalmi igények beteljesülése kihúzza a talajt a progresszív politikai törekvések alól, ami súlyos következményekkel járhat: Mannheim szerint "egy olyan világban, amely önmagával úgymond már elkészült, és szüntelenül csak reprodukálódik (.

 • Még négy fűcsomó

  A médiatanács az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság önálló jogi személyiségű, autonóm szerve - mindezt csak úgy mondjuk, hiszen e közlésnek semmi értelme.

 • A repedés

  Az ajkai zagytározó kiöntése, a nyolc ember halála és a szörnyű környezetszennyezés alkalmat adhatott volna arra, hogy közös önvizsgálatban merüljön el az ország, mely során átnyálazhattuk volna a magyarországi kapitalizmus számos gyakorlatát.

 • "Olvasói levelek" - Igazodók

  Magyar Narancs, 2010. szeptember 16. Nem igazodók Vári György cikke részletesen számol be a magyar zsidó közélet belső feszültségeiről, a Mazsihisz elavult struktúrájából adódó korrupciós ügyletekről és a Mazsihisz-EMIH-ellentétről.

 • Háborús jelentés Afganisztánból - Alpha, Bravo, egyes

  Döntő fázisába lépett az afganisztáni háború: a NATO tesz egy utolsó kísérletet az ország stabilizálására - jelentős csapatnövelésekkel. A katonák nem egyszerűen csak az ellenséget hajkurásszák, hanem az afgán törzsi és államrend helyreállításával próbálkoznak.

 • Nobel-békedíj, 2010 - Egy kínai demokrata - Liu Hsziaobo

  Még ma sem világos, hogy a különféle tudományágakban elért eredmények mellett miért éppen a béke ügye az, aminek az előmozdítását komoly pénzjutalommal (mai értékén mintegy másfél millió dollárral) kívánta honorálni Alfred Nobel fegyvergyáros, a dinamit feltalálója.

 • chili&vanília - Batáta, sütve

  Az édesburgonya, alias batáta az egyik legjobb zöldség, kimondottan rá lehet szokni. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, nem csoda, hiszen trópusi zöldség lévén nemigen kedvez neki a hazai klíma.

 • tévésmaci - A sas elindult

  Amikor Sztupa és Troché soros esetének értő elemzéséhez fogunk, vissza kell kanyarodnunk egy tavaly májusban részletezett, majd váratlanul ejtett ügyhöz, amelyben Kese két KRAZ 255B típusú katonai tehergépkocsi és egy MAN daru felhasználásával gyakorlatilag ellopta a szoborparkból Lenint.

 • mi a kotta? - A mániás építész

  "Egy nemes filozófus az építészetet megdermedt zeneként emlegette, mire is számos fejcsóválást kellett tapasztalnia. Hisszük, e szép gondolatot a legalkalmasabban úgy honosítjuk meg újból, ha az architektúrát elnémult zeneművészetnek nevezzük.

 • kertész lesek - PALAPA

  Szentendréről rosszat vagy semmit - szoktuk mondogatni. De amikor hírét vettük, hogy a jó szándékkal kikövezett Dumtsa Jenő utcánál - a marcipánmúzeum bejáratával szemben - mexikói étterem nyílt, másra sem gondoltunk, mint hogy a város előbb-utóbb totális skanzenné változik.

 • rés a présen - "Szeretem a János Vitéz vasutat" - Tom Popper frontember, főszerkesztő

  rés a présen: Mióta élsz Magyarországon? Tom Popper: 1991-ben jöttem ide, mert találkoztam egy magyar nővel New Yorkban. Apám magyar ugyan, de nekem ez olyan volt, mint a Drakula-mítosz, és soha nem tett kíváncsivá Magyarországra.

 • kulthírek

  "ÚJ" VIVALDI Csaknem 300 éven át elveszettnek hitték Antonio Vivaldi Il Gran Mogol című fuvolaconcertóját, de nemrég a southamptoni egyetem kutatója, Andrew Woolley ráakadt a kottára Edinburghban, a Skót Nemzeti Levéltárban, a műkedvelő fuvolás, Lord Robert Kerr iratai között.

 • film - ÍZEK, IMÁK, SZERELMEK

  Valami olyat mond a Balin rendelő kétfogú gyógyító ember - kezében Julia Roberts finom erezetű kacsójával -, hogy Julia, pontosabban az írónő, akit Julia játszik, jobban tenné, ha megkeresné a boldogságot, és Julia, pontosabban az írónő, akit Julia játszik, ennek szenteli az elkövetkező 130 percet.

 • könyv - SOFI OKSANEN: TISZTOGATÁS

  A finn apától és észt anyától született írónő harmadik regénye eredetileg színműnek készült, ami magyarul is megjelent a Mai finn drámák című kötetben. A Finnországban néhány évvel ezelőtt díjakat nyert és a bestsellerlisták élére került regényváltozatot Magyarországon eddig szokatlan marketingkampánnyal vezette be a kiadó: a Facebookon keresett hozzá előolvasókat.

 • lemez - MARC ALMOND: VARIETÉ

  A "dylanológusok" szerint bálványuk 1966-os motorbalesete után nemcsak biológiai, de szellemi (zenei?) értelemben is újjászületett. Marc Almonddal mindez "kifordítva" történt: 2004 őszén, 47 évesen taknyolt életveszélyesen, nem is ő vezette a motort.

 • könyv - MARTIN BOOTH: AZ AMERIKAI

  Olaszországban, igen, a mesés Olaszhonban a nappalra éjszaka jön, az éjszakára pedig nappal, néha beborul, aztán ismét perzsel a nap, a szenesember szenet hord, a kávégép kávét készít, az óramutatók az óramutató járásával megegyezően közlekednek, a diáklányok pedig magas sarkúban.

 • koncert - KILLING JOKE

 • könyv - ...ÉS A 49 MÉTERES RÖVIDHULLÁMON - KEMÉNY ISTVÁN JEGYZETEI A SZABAD EURÓPA RÁDIÓBAN 1980-1990

  A két éve elhunyt Kemény a magyar szociológia úttörője és legendás alakja: 56-os politikai fogoly, utóbb kényszerű emigráns, hazatérése előtt pedig tíz éven át a Szabad Európa Rádió jegyzetírója. Ráadásul kulcsfontosságú évtizedben, a nyolcvanas években születtek néha rövid, de annál velősebb elemzései - amelyeket Párizsban írt, és telefonon át mondott magnóra.

 • színház - A PÖTTYÖS PANNI az iskolában

  című merész és kevéssé nosztalgikus gyerekelőadást a Budapesti Õszi Fesztiválon mutatta be a Bozsik Yvette Társulat. A fiam most kezdte az iskolát, gondoltam, végre egy darab, amiben megnézheti magát mint szuperhőst.

 • film - BABÁK - AZ ELSÕ ÉV

  Megy a Spektrumon egy brit sorozat, amiben - ma már vagy 7-8 éves - gyerekeket követhetünk a bölcsőtől a nagykorúságig. A gyerekek a szigetország különféle származású, foglalkozású, műveltségű és egészségi állapotú családjaiból származnak, s ez a tény igen komoly hangsúlyt kap, midőn szemünk előtt bontakozik ki, mi teszi a gyerekeket ilyen vagy olyan felnőtté.

 • Koncert - A sötétség bájos hercege - Ozzy Osbourne Budapesten

  2010 a visszatérő rocklegendák éve: a májusban ugyanitt, a sportarénában játszó Kiss 1997-ben járt előzőleg Budapesten, Ozzy Osbourne pedig 98-ban, igaz, akkor a Black Sabbath tagjaként. A gyakorlatilag teljesen lecserélődött felállású szólózenekarával érkező Ozzyt múlt hétfőn a Kiss-szel megegyező létszám, vagyis kétharmad háznyi ember várta itthon, pedig sejthető, hogy a bulvármédia által előszeretettel a sötétség hercegének nevezett, idén 61 éves énekest kicsi eséllyel fogják az orvosai összevakarni egy újabb világ körüli turnéra.

 • Koncert - Szellemidézés szubbasszussal - Ultrahang Fesztivál

  A gyerekek a nagyszülőknél voltak, az anyukájuk külföldön, én pedig szabadságot vettem ki. Minden feltétel adott volt hát ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki az idei Ultrahang Fesztiválból. Budapest zenei életének egyik titkos fegyvere az UH FEST, a szervezők elkötelezettsége és tájékozottsága jóvoltából mindig kivételesen izgalmas esemény az új zenék iránt fogékony fülek számára.

 • Opera - Téves kapcsolás - Márta István: Csodálatos mobilvilág

  A zenetörténetből ismerős gyakorlat, hogy az operakomponista - szűkében lévén az időnek vagy a munkakedvnek - egy korábbi műve nyitányát illeszti új operája elé. A Budapesti 'szi Fesztivál, az Opera és az Új Színház közös bemutatóján most mintha e Rossini által előszeretettel gyakorolt praxis fordítottja vált volna érzékletessé: a nyitány kétségkívül a Csodálatos mobilvilág című "operatórium" számára íródott, ám maga a mű mindössze formálisan - részint esetlegesen, részint erőltetetten - kapcsolódott a nagyralátóan körvonalazott multimediális témaválasztáshoz.

 • Kiállítás - Cinkos, aki néma - Nemes Csaba: Állj ide!

  A magyarországi művészeti élet helyszínein zajló aktuális kiállításokat felsoroló Index című kiadvány szeptemberi számának mellékletében négy kortárs művész vall a művészi szabadság és az ideológiai elkötelezettség viszonyáról, a társadalomkritikus vagy politikai művészet "létjogosultságáról".

 • Mundruczó Kornél rendhagyó új előadása - Kamionon a középkorba

  Mundruczó Kornél új színházi előadásának születése Magyarországon példa nélküli: a hét ország közti koprodukcióban létrejött alkotás egyetlen forinttal sem terhelte az NKA-t vagy a magyar költségvetés más, színházra elkülönített részeit.

 • Rendezett kavalkád

  Continental Hotel Zara

  Fiatalítókúrán esett át az elaggott Hungária fürdő: ráncait felvarratta, titokban talán még kortyintott is egyet az élet vizéből - a nemrég még düledező falak alatt forrás csörgedezett valaha. Nemcsak külsőt, személyiséget is váltott: immár Continental Hotel Zara néven néz szembe a múló idővel.

 • Spórolás - Harpagon kifosztja a Váci utcát

  Fűtés helyett réteges öltözködés, a Bahamák helyett balatoni kemping, féktelen vásárlás helyett akcióvadászat - spórolni sokféleképpen lehet, akár mintaértékű előrelátásról vagy nevetséges garasoskodásról van szó.

 • Időskori ápolás - Recept nélkül

  Szüleink, nagyszüleink felügyeletére, ápolására nincs előre megírt forgatókönyv. Ráadásul a leggondosabb tervezés sem ér túl sokat a lehetőségek hiányában.

 • Kiegészítő egészségbiztosítások - A valamin túl

  Magyarországon nem nyílt még nagy tér az egészségügyi magánbiztosításoknak, és az előtakarékosságra létrehozott egészségpénztárakból is éppen a megtakarítás hiányzik. A magyarázatot szokás szerint az állami gondoskodásba vetett hit, az egészségkultúra hiánya, a rossz szabályozás és az egészségügy általános állapota szolgáltatja.

 • "Nem lehet tovább halogatni"- Andor László foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos az európai nyugdíjrendszerek problémáiról

  A társadalom elöregedése minden európai országra jellemző, ennélfogva a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága is közös probléma. Az Európai Bizottság (EB) nyáron megjelentetett zöld könyve sorra veszi az állami és a kiegészítő nyugdíjpillérek legfontosabb problémáit, a tagállamok kormányai, intézményei és állampolgárai pedig november 15-éig szállhatnak vitába a megállapításokkal.

 • Fizikai Nobel-díj, 2010 - Nano, nano

  Két orosz származású grafénkutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat - az egyik legreménytelibb tudományterület úttörőiről van szó, ráadásul ebben a témában a magyarok is élen járnak.

 • cyberhírek

  VIAGRA A női Viagra gyártója, a német Boehringer Ingelheim lezárta a szer fejlesztését, miután az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA nem engedélyezte forgalomba hozatalát. A női vágyfokozó pirula kevéssé hatékony és nem eléggé biztonságos - állítják az FDA által felkért külsős szakértők.

 • Önvédelem vakoknak

  A magyar Zatoichi

  Vakon lett fekete öves aikidómester, ma sorstársait akarja önvédelemre tanítani és a látókhoz közelebb hozni. De Németh Vilmos a jogi küzdelmekben is olyan kemény ellenfél, mint az utcán vagy a tatamin.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...